stromanta di pedalaman Hari ini, ramai peminat florikultur dalaman memberi perhatian kepada tumbuh-tumbuhan eksotik. Untuk menghiasi apartmen, spesies stroman yang paling sesuai untuk berkembang di dalam rumah akan menjadi pilihan yang sangat baik. Pemilihan tanaman yang bijak, pematuhan peraturan untuk menjaga mereka akan membantu menghidupkan semula pedalaman dengan bantuan warna dan sayur-sayuran yang cerah.

Maklumat am

Stromanta adalah tumbuhan perhiasan dari Maranthovy genus. Orang asing dari benua Amerika Selatan dibezakan dengan rupa yang luar biasa dan tidak standard. Cantik, daun berwarna kelihatan seperti perhiasan yang bergaya atau burung yang cerah. Terdapat kira-kira 15 spesis stroman yang berlainan terutamanya di alam liar. Untuk penanaman hiasan hanya menggunakan sebahagian daripadanya.

stroman dalam keadaan bilikKetinggian tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di dalam bilik tidak melebihi 100 cm. Oleh kerana lokasi yang rendah dari pucuk bercabang, nampaknya semak hanya terdiri dari daun. Mereka adalah bahagian hiasan yang paling penting dari kilang itu. Daun mempunyai bentuk bujur-lance dan mencapai panjang sehingga 35 cm Warna hijau plat mungkin ketepuan yang berbeza. Pada permukaan keseluruhan lembaran itu terdapat bintik-bintik asimetris berwarna merah jambu, putih, dan krim, bergantung pada variasi. Tekstur daun juga luar biasa, mengingatkan satin atau baldu.

Untuk semua jenis stroman adalah ciri keupayaan untuk mengubah kedudukan daun mereka di dalam pesawat. Terima kasih kepada ciri-ciri petiole, mereka boleh berpaling ke arah matahari. Dalam kes ini, semak belukar diubah, menjadi bukannya motil-hijau zamrud-burgundy dan memperoleh penampilan yang luar biasa elegan. Walaupun pergerakan tumbuhan itu sendiri tidak dapat dilihat, amplitud daun pada siang hari kelihatan sangat jelas, yang memberikan bunga sebagai persamaan dengan organisma hidup.

Related  Sifat berguna beri hitam dan kontraindikasi untuk digunakan

stroman yang menakjubkan

Tingkah laku yang luar biasa dari bunga itu dijelaskan dengan mudah. Asas lembaran mengandungi pigmen yang dapat mengawal kedudukan plat daun, bergantung pada tingkat intensitas sinar matahari.

Pada waktu petang dan pagi untuk mendapatkan cahaya yang cukup untuk proses fotosintesis, stroman bertukar daun ke matahari. Pada waktu tengah hari, apabila matahari lebih cerah, terungkapnya di tepi untuk mengelakkan terbakar dan mengurangkan kehilangan kelembapan.

Untuk ciri yang menarik ini, wakil-wakil Maranthovs juga dipanggil “tumbuhan doa”. Daun, meningkat secara menegak, menyerupai tangan seseorang yang terbentuk semasa doa.

Dalam keadaan bilik, bunga stroman dapat dilihat dalam kes-kes yang jarang berlaku. Spike bunga panjang merangkumi banyak bunga putih kecil dengan bracts merah terang. Bilik itu mengisi aroma yang luar biasa.

Keindahan semacam itu mempunyai satu kelemahan – selepas daun berbunga kehilangan daya tarikan mereka. Kilang itu mengambil masa yang panjang untuk memulihkan keindahan bekasnya.

Jenis dan gred stroman

Daripada spesies tumbuhan semulajadi sedia ada dalam rumah tangga, hanya stroman yang menyenangkan dan stroman berdarah, termasuk beberapa jenis yang berlainan.

Stroman adalah menyenangkan

stroman yang cantikDaun berbentuk hiasan, ketinggian dari 15 hingga 30 cm. Daun berbentuk oval terletak pada petioles panjang. Saiznya kira-kira 20 cm. Permukaan luar daun mempunyai pewarna yang pelik. Latar belakang hijau yang terang digambarkan dengan jalur zamrud yang bergantian dengan yang lebih ringan. Mereka menghulurkan dari urat tengah dalam bentuk corak pokok Krismas, yang membuat daunnya sangat indah. Oleh kerana perhiasan ini tumbuhan itu mudah dikenali di kalangan spesies stroman lain. Punggung bilah daun tidak kurang cantik – warna abu-abu-hijau dengan warna merah jambu.

Mereka yang ingin menanam stromanthe amabilis di apartmen mereka harus lebih prihatin ketika membeli. Selalunya di bawah nama ini, tumbuhan bersemangat ctenant (ctenanthe amabilis), yang tidak berkaitan dengan stroman, diedarkan. Ketinggiannya biasanya tidak melebihi 25 cm, daunnya luas, berbentuk bujur dengan permukaan luar yang cerah dan bahagian dalam perak.

Stroman berdarah

stroman darah merahSelalunya terdapat tumbuhan yang dipanggil stroman darah merah (Stromanthe sanguinea). Tempat asalnya ialah hutan hujan Brazil. Tumbuhan ini jauh lebih besar daripada spesies stroman lain yang ditanam dalam keadaan bilik. Daunnya berbentuk elips dengan mengasah sedikit di bahagian atas. Dengan penjagaan yang betul, mereka membesar hingga 40 cm. Perhiasan pada permukaan daun mengingatkan huruf V. Warnanya adalah zamrud gelap, yang kelihatan sangat indah pada latar belakang umum yang berwarna hijau muda. Di bahagian belakang, warna daun tidak kurang cantik – dari ceri ringan hingga bordeaux yang kaya. Spesies ini termasuk beberapa jenis, sangat serupa dengan bentuk daun dan hanya berbeza dalam pewarna dan corak mereka:

  1. Triromar Stroman. Satu lagi namanya ialah tiga warna. Daun warna gelap-zamrud dihiasi dengan perceraian merah jambu, putih, hijau terang. Bahagian belakang berwarna dengan warna Bordeaux.stromanta triostar
  2. Stromanta Multicolor. Angka di bahagian atas lembaran mewakili banyak bintik-bintik terang, jalur pada latar belakang hijau yang gelap.multicolor stroman
  3. Stromanta Marun. Pada hijau terang, urat tengah, yang mempunyai warna yang lebih terang, jelas dibezakan. Kilang itu tidak boleh bermegah dengan hiasan yang tinggi, oleh kerana itu, tanaman potter ditanam kurang daripada jenis lain.stromanta maroon
  4. Stromanta Hortikolor. Daun spesies ini berwarna dengan pelbagai jalur dan bintik – zaitun, kuning, pelbagai warna hijau.stromanta horticolor
  5. Stroman Stripe Star. Latar belakang umum daun pisau adalah hijau terang. Stripe cahaya jelas terlihat sepanjang urat tengah. Permukaan daun yang lebih rendah mempunyai warna burgundy yang kaya.stromanta strip lama

Related  Foto dan nama-nama jenis violets rumah (bahagian 2)

Ini adalah spesies dan jenis yang paling sesuai untuk tumbuh-tumbuhan dalaman, yang, walaupun sifatnya yang mementingkan tanaman, dapat bertahan dengan baik di pangsapuri bandar. Dengan penjagaan yang betul, lokasi yang dipilih dengan tepat, tumbuhan stroman dapat menjadi hiasan rumah apa pun.

Fakta menarik tentang stroman – video