Dracaena di pedalamanDracaena dengan batang yang langsing dan topi rimbun panjang yang panjang sangat mirip dengan tumbuhan selatan yang lain – pokok palma. Di alam liar, budaya kedua dan kedua dibezakan oleh pertumbuhannya. Tetapi jika pokok palma tidak menghadkan pertumbuhannya ke atas, maka untuk bunga di dalam bilik ini menjadi masalah yang serius.

Bukan itu sahaja, kebanyakan jenis rumah dapat mencapai ketinggian sehingga 2-3 meter. Tanpa langkah-langkah yang ketat, tumbuh-tumbuhan kehilangan dekorasi. Batang Dracaena telanjang, memanjangkan, dan sebilangan kecil daun hanya tinggal di bahagian atas cacing yang tidak suka bercabang.

Bagaimana di rumah untuk membiak dracenus?

Menghadapi keadaan sedemikian, pemula sering berusaha untuk menghilangkan haiwan kesayangan yang terlalu banyak. Tetapi kenapa membeli sebuah loji baru apabila sudah ada spesimen yang mudah untuk kembali ke keindahan mantannya? Di samping itu, ia merupakan sumber bahan penanaman yang sangat baik untuk penyebaran dracaena di rumah!

Tetapi bagaimana baka Dracaena? Dalam keadaan tanah yang tertutup, ia tidak boleh berbunga, untuk mencapai kejadian pucuk sisi juga sangat tidak selesa, dan tumbuh-tumbuhan baru dari akar muncul hanya dalam kes-kes yang luar biasa.

Dracaena dalam tab mandiAda beberapa cara untuk mendapatkan keturunan dari Drachen, dan kebanyakannya tidak memerlukan pengetahuan khusus dan usaha besar dari penjual bunga. Dalam apartmen, tumbuhan boleh disebarkan dengan:

 • keratan apikal;
 • batang batang;
 • lapisan udara;
 • benih.

Dua kaedah pertama penyebaran dracaena di rumah adalah yang paling disukai. Mereka mudah dan memberikan hasil yang hampir dijamin.

Bilakah lebih baik untuk menyebarkan dracaena di rumah, dan bagaimana cara menyediakan bahan penanaman dengan betul? Adalah mungkin untuk menyemak amalan kemudahan pembiakan dracaena pada musim bunga. Pada masa ini, bukan sahaja proses pertumbuhan diaktifkan, tetapi juga daya perlindungan tumbuhan. Oleh itu, walaupun kaedah yang paling memakan masa terikat untuk memberikan hasil awal. Tetapi cubaan memotong keratan di musim sejuk atau musim luruh sering gagal.

Related  Semua tentang pendaratan dan penjagaan di kawasan terbuka di belakang Liatrice

Pengeluaran semula dracaena dengan keratan apikal

Potong mahkota dracaenaJika rumah itu mempunyai dracaena dewasa, yang telah kehilangan rayuannya dahulu, sudah tiba masanya untuk mengemas kini dan mengembangkan salinan muda dengannya.

Diikat dengan daun, bahagian atas tangkapan dengan sebahagian batang dipotong dengan pisau tajam. Adalah optimum jika ricih berserenjang pada batang berada pada jarak 15-18 cm dari lembaran terakhir. Dari batang, keluarkan semua sisa daun dan dedaunan lama. Selepas itu benih masa depan dracaena dikeringkan selama 2-3 jam dalam keadaan bilik.

Root drenzen diambil untuk penyebaran di rumah, tangkai boleh:

 • dalam air biasa dengan tambahan perangsang akar dan arang;
 • dalam campuran arang batu, pasir dan gambut;
 • dalam vermikulit atau perlit pada pilihan kedai bunga;
 • Di dalam tanah kukus untuk spesies dracaena atau hiasan pokok sawit.

Keratan akar hendaklah diletakkan di bawah syarat-syarat rumah hijau atau di bawah perlindungan filem, kelembapan yang boleh dikawal selia oleh penayangan. Untuk tujuan ini, tempat perlindungan dibuka dua kali sehari selama 15-20 minit.

Perlu diingati bahawa dracena, yang disebarkan di rumah oleh keratan, tidak menyukai kelembapan tanah yang berlebihan.

Untuk mengelakkan jerawat akar dari membusuk atau mengering, penyiraman yang tetap, tetapi sangat kemas dan mengekalkan suhu dalam lingkungan 20-22 ° C diperlukan. Bibit baik untuk menyembur. Hanya air yang lebih baik untuk mengambil yang hangat dan semestinya dihalang. Dengan cara yang sama, dengan bantuan semburan, tumbuhan dapat menerima pembajaan pertama dalam hidup mereka.

Satu kajian terperinci tentang proses dan mendapatkan jawapan kepada soalan-soalan yang menarik akan membantu video, cara melipatgandakan dracene di rumah.

Pucuk sampingan bangunTangkai dengan sistem akar yang tinggal selepas memotong tidak bernilai membuangnya! Sekiranya anda menutup potong atas dengan bungkusan, dan letakkan kilang itu di dalam periuk dengan panas dan sederhana yang disiram, maka selepas kira-kira sebulan pada batang akan menjadi pucuk sisi yang terbakar yang ketara. Mereka akan memberi kehidupan masa depan dracene yang baru diperbaharui.

Related  Jenis dan gred karangan hidup terestrial dari zhivichki

Pengeluaran semula dracaena oleh keratan dari batang

Memotong keratan dracaenaJika batang terlalu panjang walaupun selepas pemangkasan dan ia adalah kasihan untuk membuangnya, mungkin di rumah untuk melakukan penyebaran dracaena dengan keratan yang diperoleh bukan dari atas, tetapi dari tengah-tengah tembakan. Teknik yang sama akan bermanfaat jika, dalam akar yang sihat, bahagian atas tumbuhan itu layu atau busuk.

Untuk mendapatkan keratan, batang yang sihat dipotong menjadi serpihan 10-15 cm supaya potongannya diluluskan tepat di sepanjang tapak bekas lipat daun. Tempat pemotongan harus lancar dan bersih, tanpa retak atau detasmen tisu.

Perakaran adalah sama dengan kaedah pertama penyebaran dracaena oleh keratan. Tetapi untuk mengatur potongan-potongan pucuk dalam substrat dalam kes ini, mungkin bukan sahaja secara menegak, mendalamkan selama beberapa sentimeter, tetapi juga secara mendatar, sedikit menekan ke dalam campuran tanah lembab.

Sekiranya akar pemotongan apikal hanya menghasilkan akar, maka semasa penanaman dracaena dari potongan batang, selain akar, pucuk dari buah pinggang yang berehat juga bercambah. Biasanya, sistem akar berkembang selepas 1-1,5 bulan, dan pucuk pertama pada keratan ditunjukkan walaupun selepas 2-4 minggu.

Penyebaran drakenium oleh lapisan udara

Penyebaran drakenium oleh lapisan udaraApabila tumbuhan kecil, dan dapatkan keratan untuk membuang rumah di rumah, sementara itu mustahil, gunakan kaedah lain:

 1. Pada batang tumbuhan, di bawah bekas daun, tempat pembentukan akar masa depan ditandakan dan pemotongan melintang kecil dibuat kira-kira ke tengah batang.
 2. Untuk menjadikannya tidak terlalu besar, masukkan padanan atau tusuk gigi ke dalam slot.
 3. Di sekitar takik, batang itu dibalut dengan sphagnum dan ditutup dengan satu paket
 4. Adalah penting bahawa lumut di bawah filem tidak kering, ia dibasahkan dengan senapang semburan.
 5. Apabila akar tumbuh melalui sphagnum, bar dikeluarkan dan anak benih bebas dipotong dari kilang ibu.

Selalunya, di tempat di bawah potongan, untuk masa lalu, permulaan pucuk terbentuk, yang menjadi batang dracaena baru.

Kuman yang dipisahkan didasarkan pada tanah untuk tumbuhan dewasa, dan selama seminggu ia berguna untuk meletakkannya di rumah hijau atau menutup dengan balang besar untuk penyesuaian akrilik dipercepatkan.

Related  Kami berkenalan dengan jenis gentian halus dan sifatnya

Di tapak pemotongan pukulan baru terbentukKaedah ini lebih rumit daripada penyebaran dracaena dengan keratan yang diambil dari batang atau dari bahagian atas tangkapan, tetapi dengan penjagaan yang betul, anak benih muda menjadi akar dan tumbuh dengan lebih cepat.

Penyebaran Dracaena oleh Benih

Di rumah, menyebabkan bunga, dan lebih-lebih lagi mendapat benih sangat sukar. Sekiranya ada bahan penanaman yang jarang berlaku di pelupusan kedai bunga, anda tidak perlu teragak-agak.

Menanam benih drakenBenih dracaena tertanam di dalam tanah hanya dalam bentuk segar, tetapi sebelum itu mereka dibersihkan secara menyeluruh dari sisa-sisa janin dan direndam dalam larutan stimulan pertumbuhan selama 10-15 minit:

 1. Biji-bijian kering ditaburkan ke permukaan pasir gambut lembab, campuran didesinfeksi.
 2. Sedikit ditaburkan dengan tanah, ditutup dengan filem atau dimasukkan ke dalam rumah hijau untuk percambahan. Biji bercahaya memerlukan cahaya dan suhu malar kira-kira 25 ° C.
 3. Sehingga biji-bijian telah meningkat, sarangnya sentiasa berventilasi, cuba untuk tidak membiarkan udara sejuk dan pemeluwapan jatuh di bawah filem.
 4. Pucuk yang tidak menyenangkan harus dijangka selepas 25-30 hari.

Dracenas kecil secara beransur-ansur diberikan untuk membiasakan diri dengan udara dalaman. Dan kemudian tumbuhan diselam dan dipindahkan ke pot berasingan.

Ini adalah cara yang paling sukar dan luar biasa untuk membiakkan dracaena di rumah, tetapi ia juga boleh membuahkan hasil dan mengisi barang pengetahuan penjual bunga tentang budaya bilik yang menarik.

Video mengenai penyebaran dracaena di rumah