Buah kacangBenua Amerika Selatan adalah tempat kelahiran banyak tumbuhan leguminous yang secara aktif digunakan oleh manusia untuk makanan. Phaseolus lunatus atau lima kacang, yang dinamakan sempena Lima, ibukota Peru, dibezakan dari garis spesies yang berkaitan dengan penampilan, saiz dan rasa benih. Biji-bijian besar yang menyerupai sepotong mandarin atau biji bulan yang semakin meningkat yang dibawa oleh para penakluk bahasa Spanyol ke Dunia Lama terbukti terlalu termophilic. Oleh itu, ladang pertama jenis kacang ini muncul di koloni subtropika Eropah di benua Afrika dan di Asia.

Menumbuhkan batu kapur di taman andaTidak menghairankan, kacang lima dalam masa yang singkat menjadi salah satu yang paling popular dan dicari tanaman di seluruh dunia, dan terutama di Amerika Syarikat. Benih tumbuh-tumbuhan, sering dirujuk sebagai minyak kacang, bukan sahaja kaya dengan protein, serat pemakanan dan vitamin, lemak tetapi dalam pulpa daripada 1.5 hingga 2%. Halus, rasa berkrim hidangan dari benih kering dan kacang lima hijau membuat budaya sayuran tumbuhan yang berharga, menarik bukan sahaja untuk perusahaan pertanian berskala besar, tetapi juga untuk pemilik tanah ladang.

Di Rusia tidak ada gred biji minyak pembiakan mereka sendiri atau zon untuk keadaan iklim yang sedia ada. Tetapi percubaan yang berjaya untuk menanam tanaman di tanah terbuka adalah di Caucasus Utara dan Kuban, di Chernozem Tengah dan bahagian lain di negara ini.

Ciri-ciri biologi lima biji

Biji Lima lebat dan keritingKacang kapur, serta yang lebih dikenali dengan pelbagai tukang kebun Rusia, adalah tanaman sayur-sayuran satu tahun, termasuk bentuk semak dan keriting:

  • Bawang berkerut adalah padat dan mudah dijaga. Kacang di atasnya masak selepas 65-80 hari selepas permulaan tumbuhan, tetapi hasil tumbuhan sedemikian agak kurang berbanding dengan yang memanjat.
  • Bentuk ketinggian yang tinggi, mencapai saiz 12-15 meter, memerlukan pendekatan yang lebih berhati-hati untuk berpakaian dan menyiram. Pada masa ketika tanaman kacang lima dituai, dalam kes ini terdapat dalam 80-90 hari, tetapi jumlah biji yang dikumpulkan adalah beberapa kali lebih tinggi daripada jumlah tanaman belukar yang sama.

Buah rata, luas limaDengan penampilan yang berbeza, kedua-dua bentuk mempunyai dedaunan padat kehijauan hijau, berbunga, membentuk berus besar dan bervariasi dari bunga putih, ungu atau kehijauan. Tetapi berbunga banyak jenis kacang ini tidak boleh dipanggil. Bunga-bunga itu terbit secara berselang-seli, dan kadang-kadang ini terjadi apabila buah-buahan di dasar pembungaan telah terbentuk sepenuhnya.

Kacang, tidak seperti kacang biasa, tumbuhan ini cukup luas, pendek dan rata.

Mekar limapanjang folikel antara 6 hingga 18 cm, dan di dalam yang ditubuhkan hanya pada benih 2-4, yang pada masa masak boleh menjadi putih, kelabu, krim atau berlainan warna. Satu lagi minyak kacang perbezaan – lapisan tebal serat yang kasar dalam kepak, jadi sebagai makanan buah hijau tidak digunakan, tetapi hijau, biji tidak matang – adalah salah satu produk yang paling berguna dan lazat.

Dalam keluasan sifat rasa lima jenis kultivar kacang, dua kumpulan secara tradisional dibezakan: dengan biji besar 3-4 cm dan lebih kecil, dijuluki bayi lima.

Nilai tumbuhan tidak hanya dalam benih besar dengan rasa berminyak, lembut dan aroma yang manis. Biji-bijian yang tumbuh di atas katil plotnya, bahagian hijau tukang kebun tumbuhan ini boleh digunakan sebagai baja hijau. Bubbles dengan nitrogen, yang terbentuk pada akar kacang, memperkaya tanah dengan bahan penting ini untuk tumbuhan.

Bagaimana untuk menanam kacang spesies ini?

Benih kacang biji ditanamSejak lima atau berbentuk bulan sabit kacang – berasal dari kawasan subtropika, maka bagi pertumbuhan yang selesa tumbuhan memerlukan suhu tidak lebih rendah daripada 18 ° C, tetapi juga pada hari-hari panas apabila udara dipanaskan melebihi 30 ° C, secara drastik mengurangkan pembentukan ovari kerana debunga hampir steril.

Mewujudkan keadaan yang boleh diterima bagi spesies boleh berada di dalam tanah terbuka di kawasan-kawasan yang mempunyai iklim panas yang ringan, dan di lorong tengah perlu menggunakan rumah hijau plastik, atau rumah hijau, terutama di peringkat awal pembangunan loji apabila akar muda dan pucuk adalah yang paling mudah terdedah kepada penurunan suhu.

Untuk pendaratan, pilih yang diterangi, dilindungi daripada kemungkinan draf. Adalah lebih baik jika pendahulu kacang minyak Peru di atasnya adalah tumbuhan dari keluarga labu atau solanaceous:

  • Sebelum menanam kacang-kacangan, katil dari musim luruh digali dan kira-kira 30-40 g superphosphate diperkenalkan ke dalam tanah setiap meter kawasan.
  • Jika perlu, tanah adalah limed pada kadar 300-500 gram dana bagi satu meter persegi.
  • Pada musim bunga, rabung yang disediakan dilonggarkan dan disenyawakan dengan sebatian kompleks pada kadar 30-40 g bagi satu meter persegi.

Menaikkan biji minyakBiji lima ditaburkan apabila tanah cukup panas, iaitu, suhunya tidak lebih rendah daripada 15-16 ° C, dan tidak ada ancaman beku. Selalunya ini berlaku pada hari-hari terakhir bulan Mei:

  • Memandangkan pertumbuhan pesat dan saiz tumbuh-tumbuhan, benih disemai pada jarak 40-50 cm dari satu sama lain dengan corak bersarang persegi.
  • Jika lima kacang ditanam dalam baris, jarak 30-45 cm ditinggalkan di antara mereka, mengurangkan jarak antara tanaman hingga sepuluh sentimeter.

Di atas penanaman, ia adalah munasabah untuk menempatkan gerbang dan menutup tanaman dengan bahan bukan tenunan sehingga udara memanaskan hingga 18-25 ° C.

Kultivar kacang keriting pada sokonganPenanaman kacang-kacangan spesis ini berbeza sedikit daripada agroteknik tanaman kacang polong tradisional untuk tukang kebun Rusia. Keperluan utama tumbuhan dalam tempoh berbunga, pembentukan massa dan pematangan kacang adalah kelembapan. Tetapi pada masa yang sama untuk lima kacang pengumpulan yang merosakkan dan genangan dalam tanah air. Akar tumbuhan yang cepat membusuk, dan kacang itu mati.

Untuk jenis penimbunan, sokongan kuat atau trellises sedang dibina, jika tidak, cambuk kuat yang muncul di tanah akan menghasilkan kepadatan yang berlebihan, yang mengancam perkembangan kulat dan bakteria.

Penjagaan selanjutnya untuk kacang lima adalah longgar tanah, penyingkiran rumput dan pembajaan, yang direka untuk menyokong tumbuhan yang tidak terlalu kaya dengan makanan menjelang akhir hari. Di bawah semak setiap meter persegi, 10 gram super fosfat dan ammonium nitrat ditambah.

Perosak dan penyakit yang mengancam kacang mentega

Kacang Peru lebih tahan terhadap penyakitJika dibandingkan dengan kacang, spesies Peru lebih tahan terhadap penyakit, terutamanya untuk jangkitan virus dan bakteria. Dari masalah kacang-kacangan yang semakin meningkat, dapat dilihat pada separuh kedua musim panas, pusat-pusat kerusakan pada cendawan serbuk yang benar dan palsu, dan daun-daun yang terlihat jelas pada tanaman.

Jangan takut kacang biji kacang gandum, tapi di sini aphids, thrips dan labah-labah labah-labah boleh ditarik oleh dedaunan yang kuat dan tunas muda. Tetamu yang lazat di atas tumbuh-tumbuhan dan ulat. Penyakit ini termasuk cendawan sebenar, tempat daun kulat dan beberapa virus.

Apabila menuai kacang dan bagaimana untuk menyimpannya pada musim sejuk?

Benih kacang hijauBergantung kepada pelbagai dan bentuk tumbuhan, panen tanaman kacang Lima bermula 18 hingga 14 minggu selepas kemunculan. Pada tumbuh-tumbuhan belukar yang masak sedikit lebih awal, dan pada jenis yang tinggi, penggulungan, cuaca membenarkan, boleh menghulurkan selama sebulan. Benih hijau untuk pemakanan, kaya dengan protein, vitamin dan hidangan serat makanan dikumpulkan sebelum ini, sehingga kulit mereka tidak dikeraskan, dan pulpa mengekalkan juiciness. Simpan biji hijau segar tidak hanya 10-14 hari dalam peti sejuk.

Jika kita mahu untuk menikmati musim sejuk berhampiran kacang Peru, berair dibuang kulit benih pucat selama kira-kira 2 minit, sejuk dan obsushivayut, dan kemudian merebak di dalam beg atau bekas, beku.

Sekiranya dikehendaki, tanaman dituai yang dituai boleh dipelihara. Kacang hijau akan menjadi komponen yang sangat baik untuk salad musim sejuk, melengkapkan hiasan untuk hidangan daging dan ikan.

Benih kering masak disimpan untuk masa yang lama dan sesuai untuk memasakBenih kering matang selepas mengelupas dituangkan ke dalam balang kaca dengan penutup penutup rapat. Dalam bentuk ini, pastikan kacang di musim sejuk dapat mencapai 4-6 bulan, tetapi hanya di tempat gelap yang sejuk di mana tidak ada bahaya untuk mendapatkan kelembapan dan perosak di dalam bekas.

Oleh kerana benih mengandungi banyak protein, lemak dan bahan berkanun, jika peraturan penyimpanan tidak dipatuhi pada musim sejuk, kacang-kacangan itu dapat kehilangan bukan hanya rasa, tetapi juga sebahagian besar nutrien.

Bagaimana cara menanam kacang – video