marigolds pelbagai jenisUntuk tumbuhan seperti marigolds, penanaman dan penjagaan di tanah terbuka tidak sukar. Bunga-bunga ini boleh ditanam untuk menghiasi bunga dan sebagai tumbuhan ubatan. Terdapat dua cara penanaman marigolds – benih atau benih, kedua-duanya adalah mudah dan tidak memerlukan perbelanjaan khas.

Penerangan dan ciri tumbuhan

marigolds dalam mini bungaTagetes (marigolds, ayam hitam, lampu) adalah pokok renek yang boleh mencapai ketinggian sehingga 130 cm. Daun dibahagikan pinnately atau pinnately-excised, pelbagai warna hijau. Kilang itu mula bermulanya musim panas dan sehingga fros pertama. Bunganya besar, kuning, oren atau dengan warna coklat.

Selain menghias katil, marigolds mempunyai banyak ciri berguna:

  • bau mereka menangkis perosak serangga;
  • Lutein, yang terkandung di dalam bunga, mengurangkan kemungkinan perkembangan katarak dan meningkatkan ketajaman penglihatan;
  • Penyerapan bunga marigold menghilangkan keradangan organ dalaman, melegakan tekanan;
  • bahan mentah kering – ini adalah perasa untuk makanan.

Menanam marigolds di tanah terbuka dan menjaga mereka adalah tugas yang mudah. Ia cukup untuk membeli biji 1 kali, dan kemudian anda boleh mengumpulnya dari tumbuhan dewasa. Jika anda tidak mengambil bahagian dalam pembiakan tagetes, bunga-bunga baru akan tumbuh secara bebas dari biji benih.

Peraturan untuk menanam di tanah terbuka

menyemai marigoldsBenih marigold boleh dibeli di kedai atau dikumpulkan dari tumbuhan yang disukai, yang sudah pudar. Di masa depan, kotak mereka diekstrak, yang terbentuk di tempat bunga.marigold Selanjutnya mereka mesti dikeringkan dan disimpan pada suhu bilik sehingga musim bunga.

anak benih marigoldMenanam marigolds di tanah terbuka dan menjaga mereka tidak memerlukan persiapan awal. Benih boleh ditanam dalam salah satu cara berikut:

  1. Benih kering diletakkan di dalam pra-siap dan berkalur air tidak lebih daripada 3 cm dalam jarak 5-10 cm dari satu sama lain.
  2. Benih boleh ditanam 2-3 hari sebelum penanaman. Mereka direndam selama 10 minit, kemudian ditinggalkan dalam bekas dan ditutup dengan tisu dengan air. Apabila pucuk pertama muncul, mereka dipindahkan ke tempat tidur dengan cara yang sama seperti benih kering.

Marigolds melindungi tumbuhan jiran daripada perosak

pendaratan marigolds di lapangan terbukaApabila menanam marigolds di tanah terbuka – bergantung kepada rantau dan jenis tanah. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk menggugurkan mereka pada musim bunga, selepas pemanasan, supaya benih tidak membeku dan tidak membusuk pada musim sejuk. Sebelum ini mereka ditanam – lebih cepat mereka akan naik dan mula berbunga. Tempoh berbunga terus sehingga fros pertama.

Menanam marigolds di tanah terbuka pada musim luruh tidak selalu mungkin. Mereka akan bertahan musim sejuk hanya di kawasan selatan, di mana tidak ada fros yang teruk. Di samping itu, tumbuh-tumbuhan ini dengan cepat menyerap kelembapan dan boleh reput apabila banyak salji mencair.

Penjagaan kilang

menyiram marigolds

Menanam benih marigold di tanah terbuka dan menjaga mereka tidak akan kelihatan sukar walaupun untuk memulakan tukang kebun. Perkara utama adalah untuk mengingati bahawa tumbuhan itu sangat termophilic, dan sebelum menanam pastikan tanah itu telah menghangatkan. Menanam marigolds dan meninggalkan di kawasan terbuka semasa frosts tidak selalu mungkin. Di kawasan sejuk, mereka disebarkan oleh anak benih. Benih bercambah di rumah atau di rumah hijau, tetapi dipindahkan ke jalan hanya apabila tanah menjadi panas.

marigolds sepanjang jalan tamanTumbuhan memerlukan penyiraman yang kerap dan banyak. Dalam kes ini, adalah perlu untuk memastikan bahawa tanah kekal longgar dan telap ke udara. Jika tidak, perbungaan dan daun individu akan mula reput. Mereka mesti ditanggalkan dengan teliti dengan gunting, dan tanah harus dilonggarkan.

Related  Apa penjagaan yang diperlukan oleh pakis?

Tagetes tumbuh dengan baik dalam apa jua cahaya. Perbezaannya ialah di kawasan terbuka yang terang, semak akan mencapai ketinggian maksimum, dan bunga akan lebih besar. Di bawah naungan marigolds akan menjadi rendah, tetapi mereka tidak akan kehilangan harta benda yang berguna.

Marigolds tumbuh di mana-mana jenis tanah. Mereka boleh ditanam walaupun di kawasan yang hancur atau berpasir, tetapi dengan syarat makan tambahan. Untuk tujuan ini, baja organik – kompos atau humus – sesuai.

Penyakit marigolds

permohonan marigolds dalam perubatan rakyatScribble sangat tahan terhadap perosak. The phytoncids yang mereka excrete menghancurkan serangga, melindungi bukan sahaja tumbuhan ini, tetapi juga tetangga. Untuk penyakit berjangkit dan kulat, mereka juga mengekalkan imuniti.

Pelbagai jenis membolehkan anda membuat komposisi keseluruhan dari ayam hitam.

Terdapat beberapa bahaya yang bunga-bunga ini terdedah:

  1. Dalam tempoh kemarau berpanjangan – hama labah-labah. Untuk menyingkirkannya, tumbuhan dijadikan pollinate dengan larutan sulfur koloid atau menggunakannya untuk pengasapan.
  2. Dengan bunga menyiram yang banyak menarik slug. Untuk menangani mereka, cukup untuk mengatur antara katil tangki dengan kapur klorin.

marigolds untuk melindungi kubisPenyakit marigolds di kawasan terbuka boleh dengan mudah dielakkan. Jika anda mengawal kelembapan tanah dan memberi perhatian kepada pencerobohan perosak pada masa itu, ayam-ayam hitam akan tumbuh tinggi dan sihat. Bunga mereka akan menghiasi katil dan merawat pemilik pelbagai penyakit yang berbeza, dan tumbuh-tumbuhan di katil-katil yang berdekatan akan dilindungi oleh serangga.

Video mengenai pendaratan anak benih marigold di tanah terbuka