Hasil penjagaan yang sangat baikBunga cantik “Kebahagiaan manusia” cantik dengan hiasan, daun berbentuk hati. Bunga-bunganya cantik – tongkol di jilbab merah, merah jambu atau berbintik-bintik. Jika anda mematuhi syarat-syarat penahanan, bunga itu akan sentiasa elegan. Kami akan cuba menggariskan secara ringkas keperluan utama, bagaimana untuk menjaga atrium. Dengan pengalaman akan mengalami pengalaman sendiri, yang boleh anda kongsi dengan peminat.

Adakah perlu untuk memindahkan anthurium yang dibeli

Dibeli di kilang kedai dengan segera dipindahkanSebelum anda membeli anthurium tumbuhan rumah, anda perlu membiasakan diri dengan keperluan untuk penjagaan. Jika rumah itu mempunyai spathiphyllum, maka penjagaan bunga adalah sama. Untuk anthurium, parameter penting ialah suhu tetap 21-24 pada musim panas, tidak melebihi 18 tahun di musim sejuk. Di samping itu, terdapat keperluan khusus:

  • komposisi kompleks bumi;
  • bentuk dan dimensi periuk;
  • kualiti air dan baja;
  • kelembapan udara;
  • tiada draf.

Keindahan bunga bergantung kepada daun yang sihat dan berbunga yang banyak. Penyimpangan yang sedikit di dalam penjagaan akan mengakibatkan hilangnya dekorasi.

Untuk mengelakkan anthurium daripada kehilangan dekoratifnya, perhatikan peraturan penjagaanOleh itu, haiwan domestik yang baru muncul di dalam rumah. Pertama sekali, dia mesti lulus karantina, iaitu, dalam tempoh dua minggu untuk hidup secara berasingan daripada bunga lain. Tempat terbaik untuk tempoh ini boleh menjadi bilik mandi. Terdapat kelembapan panas dan tinggi, dan pencahayaan mudah diatur. Pada masa ini, jika ada penyakit dan perosak. Penyiraman anthurium dalam tempoh ini sepatutnya terhad.Reaksi tumbuhan kepada pelanggaran rejim pengairan

Anthurium adalah tumbuhan beracun dengan jus jeruk. Oleh itu, ia tidak boleh dicapai untuk kanak-kanak dan haiwan. Merawat dengan pemangkasan dan pemindahan hanya boleh dijalankan dengan goggle dan sarung tangan.

Di masa akan datang, jika segala-galanya teratur, ia perlu untuk melakukan pemindahan atau transshipment kilang. Ia harus diambil kira bahawa akar anthurium sangat rapuh, dan pemindahan itu selalu membawa kepada kecederaan. Oleh itu, lebih baik menanam tumbuhan dalam periuk baru dan tuangkan tanah di sekeliling tepi tanpa pemadatan. Pot untuk anthurium untuk memilih dengan permukaan dalaman licin, lebih sedikit daripada hidangan sebelumnya. Akar perlu mendapatkan lebih banyak pemakanan, tetapi terlalu besar periuk akan menjadi penghalang kepada berbunga. Sehingga kapasiti dipenuhi dengan akar, anthurium tidak akan berkembang. Oleh itu, anda tidak perlu mengambil periuk untuk berkembang. Adalah lebih baik untuk membeli bekas plastik, lebih panas.

Related  Kami membuat taman bunga dalam gaya tropika dengan bantuan kanna pendaratan

Pemindahan dan penghasilan semula tanaman Anthurium dewasaCadangan untuk mengubah sepenuhnya tanah di bunga merujuk kepada kes-kes di mana terdapat disyaki akar penyakit atau limpahan diterima. Kilang itu memberikan tempat isyarat pada daun bahawa akar gangguan. Kemudian tanaman itu bukan sahaja dibebaskan dari tanah yang lama, tetapi akar perlahan-lahan dibasuh, kering dan memotong semua laman web yang boleh dipersoalkan.

Penyediaan tanah penanaman dan baja

Lapisan saliranKeperluan utama untuk substrat ialah ia harus ringan, bernafas dan keasidan yang rendah. Tanah untuk anthurium sepatutnya mempunyai sifat untuk menyerap kelembapan, tetapi jangan melambatkan kelebihannya. Terdapat sebatian khas yang boleh anda beli. Salah satu daripada mereka adalah tanah liat yang granulate Seramis adalah substrat sepenuhnya disediakan. Pada orang lain, walaupun pracampuran “Azalea” atau “Saintpaulia” perlu menambah kulit kayu dicincang, arang kayu, serat kelapa atau sphagnum lumut, vermikulit dan cip bata. Jika komposisi dibuat secara berasingan, maka campuran itu diambil sebagai asas dalam bahagian yang sama:

  • gambut atas;
  • humus daun;
  • pasir;
  • tanah sod dengan penambahan biohumus.

Tanah ringan untuk anthuriumPada masa yang sama, tanah untuk anthurium sepenuhnya melalui pengukus dan pemprosesan dengan larutan kuat permanganat kalium. Selepas itu, ia dikeringkan kepada keadaan longgar, tetapi dengan kelembapan sisa. Claydite digunakan untuk lapisan saliran, yang juga tertakluk kepada pembasmian kuman. Apabila menanam tumbuhan, tanah tidak dipadatkan dan tidak melembapkan secara berlebihan. Akar mesti bernafas. Memperbaiki tumbuhan ke leher. Dari masa ke masa, akar ditunjukkan di permukaan. Sehingga mereka tidak kering, bahan berserat dalam bentuk lumut atau serat kelapa harus terletak di atas. Sesuai dan vermikulit.

Anthurium memerlukan pemakanan yang kerapMemandangkan tanah tidak berkhasiat, sebulan selepas pemindahan tanaman mesti diberi makan. Dalam tempoh pertumbuhan dalam air pengairan ditambah ekstrak organik dari, atau Anthuriums baja khas, pokok bunga hiasan, Araceae.

Seringkali anthurium mengalami penjagaan berlebihan. Semua dalam kesederhanaan. Baja dalam separuh dos yang dinyatakan pada pakej. Pengairan dengan pengeringan lapisan atas dan bahagian kecil. Palet dengan bahan pelembap tidak boleh berdiri terus di bawah lubang saliran tanpa jurang.

Agrotechnics pada musim sejuk

Masa rehat anthurium musim sejukSemua aroid, termasuk anthurium pada musim sejuk, mempunyai tempoh rehat. Semua proses kehidupan semakin perlahan pada masa ini. Oleh itu, suhu udara perlu diturunkan kepada 18 darjah, tetapi pada 15 kilang membeku. Isyarat bahawa akar sejuk akan menjadi penampilan bintik coklat atau daun coklat sepenuhnya. Kemudian anda perlu memanaskan kaki anda sedikit.

Related  Bagaimana untuk mengembangkan kosmeju dari biji benih

Masa cerah hari adalah kira-kira 10 jam. Oleh itu, pada musim sejuk ia tidak akan menjadi lebih hebat untuk menjadi mempesonakan di kawasan berhampiran dengan Artik. Terdapat hari yang terang pada bulan Disember, hanya 6 jam. Penyiraman di musim sejuk mengurangkan lebih banyak, semakin rendah suhu, tetapi pengeringan penuh koma bumi tidak boleh dibenarkan. Jika kelembapan berlebihan tidak dapat dielakkan akarnya.

Hasil penyiraman berlebihanPenyemburan anthurium pada musim sejuk jarang terjadi, sekali seminggu. Dalam kes ini, anda harus sentiasa mengeluarkan habuk dari daun dengan kain basah. Muncul bintik kuning adalah isyarat pencahayaan yang tidak mencukupi. Tompok coklat di tengah-tengah daun bermaksud kandungan sejuk. Pengeringan tepi daun isyarat udara kering. Di samping itu, anda perlu memeriksa loji untuk penjajahan dengan skuter, aphids, thrips.

Pemindahan dalam anthurium musim sejuk tidak seharusnya, anda perlu menunggu kebangkitannya. Tetapi jika mereka menuangkan, dan keadaan kecemasan, maka anda boleh mencuba, ketika sebelum musim semi sudah nedotyanut. Pada musim sejuk, kadar kelangsungan atrium adalah rendah.

Keperluan untuk penyiraman

Noda pada daun - hasil penyiraman air sejuk yang kerasAir anthurium hanya dengan air lembut. Sekiranya terdapat sampah di atas pinggan, air seperti ini untuk anthurium akan membawa maut. Tompok coklat terang di daun akan melaporkan ini. Dari air keras di dalam periuk terdapat noda putih di atas tanah dan jalur cahaya sepanjang garis sempadan tanah. Air lembut boleh didapati dengan mendidih, atau melepasi melalui pelembap penyaring. Anda boleh menggunakan ais atau salji. Tetapi selalu air harus kira-kira 30 air dan tidak mengandungi klorin. Pelembapan bumi dilakukan dalam bahagian-bahagian kecil. Jika penyiraman adalah bawah, maka selepas 30 minit mengalirkan air. Sejam kemudian, selepas lebihan itu dilepaskan melalui lubang longkang, kuali akan dikeringkan semula.

Related  Semua tentang vestchatki: jenis, sifat berguna dan peraturan perolehan

Keadaan yang paling penting untuk anthurium adalah penciptaan zon kelembapan. Untuk melakukan ini, gunakan semburan kecil di kilang di musim panas beberapa kali sehari, di musim sejuk sekali seminggu. Menghapus daun dengan kain lembap beberapa kali sehari pada musim panas berfungsi dengan tujuan yang sama. Pada kandungan lembapan di bawah 65%, daun anthurium akan kering dari tepi.

Kelembapan yang rendah menyebabkan pengeringan daunSekiranya bilah daun telah kering dan kelihatan menyedihkan, mereka boleh dipotong dengan gunting yang disinfeksi. Penanaman daun anthurium disyorkan apabila mereka berkembang banyak, supaya tidak membebankan sistem akar. Dalam kes ini, tempat potong perlu ditaburi dengan arang yang dihancurkan atau kayu manis dalam serbuk.

Video tentang kaedah penjagaan anturium