berbunga daripada ixorsIksora adalah bunga eksotik selatan yang sesuai untuk berkembang di rumah. Dengan penjagaan dan penyelenggaraan yang betul, dia sangat terasa di rumah di periuk dan dikehendaki oleh pemiliknya dengan perbesaran yang luar biasa yang terang. Ini adalah tumbuhan yang agak jarang, kerana ia tidak bertolak ansur dengan pengangkutan dan boleh kehilangan sebahagian daripada daun dalam perjalanan. Walau bagaimanapun, jika ia boleh didapati di kedai bunga, ia boleh berkembang hampir sepanjang tahun.

Deskripsi tumbuhan dan pelbagainya

Ixora di dalam periukSemua jenis ixors tergolong dalam keluarga Marenov. Mereka kelihatan seperti semak-semak kecil dengan daun yang padat dengan warna hijau yang berbeza. Hiasan utama mereka adalah bulatan cerah dari diameter 10 hingga 20 cm. Ixora JawaBunga boleh merah, putih, kuning, serta warna salmon roe. Di rumah, Iksora tumbuh merah terang dan Iksora Jawa. Mereka hampir sama dengan rupa dan keperluan untuk penjagaan. Untuk membezakan kedua-dua spesies yang luar biasa itu, hanya boleh menjadi bentuk sepal dan warna bulu mata. Iksora Jawa mempunyai bunga merah yang luar biasa, petua petal yang ditunjuk.Ixora merah terang

Tumbuhan ini mekar sepanjang tahun, tetapi sangat aktif – semasa musim hujan. Di rumah, anda boleh membuat mereka syarat cuaca yang sesuai untuk berbunga.

Kaedah penanaman dan penjagaan

pendaratan ikors di laman web iniFoto-foto bunga ixors kelihatan cerah, dan tumbuhan ini akan menghiasi mana-mana pedalaman hidup. Adalah penting untuk diingat bahawa bunga secara semulajadi tumbuh di kawasan tropika, jadi ia sensitif terhadap suhu dan penyiraman. Ini bukan tumbuhan yang terasa baik dengan penjagaan tidak teratur, dengan kekurangan kelembapan dan dalam sejuk ia boleh mati.

Pada musim panas, kilang boleh dipindahkan ke udara segar, tetapi ia tidak bertolak ansur dengan pembekuan

Suhu dan Pencahayaan

penjagaan yang betul ixorApabila memilih tempat yang betul untuk iksora, anda perlu mempertimbangkan bahawa ia tidak bertolak ansur dengan perubahan suhu dengan baik, tetapi lebih suka tempat yang terang. Ia boleh ditanam dalam keadaan bilik atau di bawah lampu. Keperluan utama untuk kandungan tumbuhan:

  • suhu harian – sekurang-kurangnya 20 darjah, panas sehingga 30 darjah atau lebih, ia bertolak ansur dengan baik;
  • banyak cahaya matahari, sebaliknya daun dan bunga akan menjadi kusam;
  • Suhu udara di musim sejuk boleh dikurangkan kepada 15 darjah, tetapi bunga ini perlu digunakan secara beransur-ansur.

Pada musim panas, periuk boleh diambil di balkoni atau beranda, tetapi hanya dengan syarat bahawa tidak ada penyejukan pada waktu malam. Tempering bunga perlu dilakukan secara beransur-ansur – pada musim panas meletakkannya di ambang tingkap berhampiran tingkap, yang akan sentiasa terbuka. Sekiranya ia ditanam di bawah lampu, jarak dari sumber cahaya ke bahagian atas hendaklah sekurang-kurangnya 15 cm.

Bunga memerlukan pencahayaan yang baik, ada yang lebih suka mengembangkannya di bawah lampu

Ground, top dressing and reaming watering

Ixora di kawasan pinggir bandarMenanam dan menjaga isochor bunga mudah jika bilik itu hangat dan ringan. Tumbuhan ini sesuai untuk periuk besar, yang dibundarkan ke bawah, dan di bahagian bawahnya mesti lubang untuk mengeluarkan kelembapan berlebihan. Di bawah tanah, saliran khas adalah mandatori – anda boleh membelinya di mana-mana kedai atau menggunakan buih untuk tujuan ini.

Komposisi tanah adalah keperluan lain, tanpa bunga itu tidak boleh tumbuh tinggi dan sihat. Persekitarannya harus sedikit berasid, dan tanah mestilah dilonggarkan. Substrat untuk pertumbuhan bunga boleh disediakan di rumah dari komponen berikut:

  • tanah sod atau taman, yang boleh dibeli di kedai;
  • pasir;
  • sebagai pakaian utama – humus, gambut atau kompos.

Tumbuhan ini disiram secara teratur, sebaik sahaja lapisan atas tanah mula kering. Air yang sesuai adalah pada suhu bilik, berterusan selama beberapa hari. Ia juga perlu menyesuaikan kelembapan udara dengan menyembur air dari senapang semburan. Ia juga berguna untuk membeli pembajaan untuk tumbuh-tumbuhan hiasan dan menambahnya ke tanah setiap 2 minggu pada musim panas dan sekali sebulan pada musim sejuk.

Tanda utama bahawa tumbuhan yang menerima kelembapan tidak mencukupi ialah kejatuhan daun yang lebih rendah. Mereka tidak dipulihkan, jadi lebih baik untuk memantau keadaan bunga sentiasa.

Pengeluaran semula bunga

pembentukan bonsai daripada ixorsPenyebaran tumbuhan boleh dilakukan sepanjang tahun oleh keratan. Untuk melakukan ini, selepas berbunga, anda perlu memotong beberapa pucuk dan meletakkannya dalam bekas dengan air untuk mengambil akar. Akar pertama ixor dikeluarkan selepas 1-2 minggu, dan selepas 3 minggu mereka menjadi cukup kuat sehingga bunga dapat dipindahkan ke tanah. Dalam periuk, baja organik segera diperkenalkan, supaya tumbuhan dapat dengan cepat berakar. Untuk mempercepat pertumbuhan akar pada pucuk, anda boleh menggunakan alat kedai khas (Kornevin).

Sesetengah jenis tumbuhan ini boleh ditanam untuk menghasilkan tumbuh-tumbuhan kecil – bonsai

Iksora kelihatan hebat di dalam periuk di atas jendela. Oleh kerana dia lebih suka kawasan yang terang, tidak disyorkan untuk meletakkannya di sebelah tumbuhan yang tinggi. Kejiranan untuk bunga ini adalah penting, kerana ia perlu mengekalkan kelembapan yang tinggi. Dengan penjagaan yang betul dan penyiraman yang teratur, terdapat bunga besar dengan bunga-bunga kecil, berwarna-warni. Mereka boleh berbeza warna, tetapi kebanyakan jenis mekar dengan bunga merah atau kuning. Jualan anda boleh menemui beberapa jenis tumbuhan ini, dalam alam semula jadi terdapat banyak lagi. Ini disebabkan oleh kesukaran pengangkutan dan keupayaan varieti untuk menyesuaikan diri dengan iklim di negara-negara asing.