Dieffenbachia di teresBanyak varieti dienenbachia telah ditanam selama lebih dari 150 tahun sebagai tanaman rumah hijau dan domestik, dan hanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini mereka telah semakin membicarakan tentang keunikan tumbuhan itu.

Apa yang diffenbachia berbahaya, mengapa anda tidak boleh menyimpan loji yang hebat ini di rumah?

Sejarah pengenalan diffenbahia ke dalam budaya

Dieffenbachia di dalam bilikDi dunia terdapat kira-kira 50 spesies diffenbahia, terutamanya yang tumbuh di negara-negara Amerika Selatan. Tumbuhan ini tergolong dalam keluarga Aroids. Genus ini terkenal dengan budaya malar hijau yang rimbun, kelebihan utama yang merupakan daun beraneka ragam yang besar.

Selepas penemuan Amerika, dengan perkembangan kawasan Oceania dan Caribbean yang tidak diketahui sebelum ini, tumbuh-tumbuhan dari wilayah-wilayah baru sering menemui diri mereka di pulau-pulau jiran dan tanah besar. Benar, dengan kapal pedagang dan lanun, diffenbahia dibawa ke selatan Amerika Syarikat, Tahiti, Hawaii, Kepulauan Cook dan kawasan tropika yang lain. Kemudian budaya itu disampaikan ke Eropah.

Terima kasih kepada pucuk kuat, dedaunan berair yang padat dan pelepasan yang tidak menentu, tidak lama selepas muncul di tepi Dunia Lama, tumbuh-tumbuhan menjadi wajar di rumah hijau, dan kemudian menetap di rumah di atas tingkap.

Sejak masa lalu, diffenbahia tidak pernah menjadi punca keracunan atau kematian orang. Sekurang-kurangnya, bahawa diffenbachia beracun atau tidak, sama ada akhbar atau doktor yang disebutkan.

Di benua Amerika, tumbuh-tumbuhan yang riang begitu cepat dan cepat menjadi biasa dengan keadaan-keadaan baru, yang di banyak tempat menjadi rumpai nyata. Di sini, tidak ada orang yang berfikir untuk menyimpan dalam periuk, tetapi juga di tempat terbuka ia tidak pernah mendedahkan bahayanya. Adakah secara beransur-ansur mengalihkan spesies asli, mengambil di bawah matahari panas tempat dan tanah yang terbaik.

Related  Air dengan lemon – pencegahan kesihatan

Dieffenbachia di tamanApakah penyebab diffenbachia, adakah mungkin untuk menjaga dia di rumah atau lebih baik untuk menghilangkan haiwan hijau yang kuat dengan dedaunan yang indah?

Keraguan tentang kegunaan dan kemudaratan diffenbahia muncul pada abad ke-20, apabila para saintis mempelajari komposisi hijau bukan sahaja tanaman ini, tetapi juga wakil-wakil Aroids yang lain.

Di semua bahagian tumbuhan ini, kalsium oksalat telah dijumpai, yang mempunyai kesan menjengkelkan pada kulit dan mukosa mata, organ pernafasan dan saluran penghadaman. Dalam sesetengah spesies, kandungan bahan yang berpotensi berbahaya adalah kecil, pada yang lain – kadang-kadang lebih banyak.

Penggunaan dan kemudaratan Diffenbachia

Jadi diffenbachia beracun atau tidak? Sekiranya kita membandingkan genus Aroid ini dengan saudara-mara lain oleh keluarga, kita boleh mengatakan bahawa jus tumbuhan itu mengandungi sejumlah besar sebatian kaustik. Apabila ditelan dalam kerongkong, sayur-sayuran menyebabkan:

 • benang;
 • sensasi membakar;
 • kekejangan yang menyakitkan;
 • muntah.

Jangan elakkan kerengsaan, menggosok dan bengkak, jika jus dienenbachia masuk ke dalam mata atau bahagian sensitif badan. Yang paling terjejas ialah mereka yang terdedah kepada reaksi alergi dan kanak-kanak kecil.

Apabila merawat Diffenbachia, pakai sarung tanganTetapi budaya berbahaya dalam kehidupan seharian dan mungkin untuk mengekalkan bunga diffenbakhi di rumah? Jika anda faham, kerosakan dari tumbuhan adalah mungkin hanya dalam tiga kes:

 • dengan menjaga dan mengabaikan langkah-langkah keselamatan;
 • apabila bunga hijau jatuh ke tangan anak-anak muda;
 • apabila makan daun dengan haiwan peliharaan.

Apabila pemangkasan, pemindahan dan manipulasi lain dengan diffenbachia, adalah munasabah untuk menggunakan sarung tangan. Keperluan ini mesti diperhatikan dengan ketat sensitiviti kulit dan kehadiran alahan kepada tumbuhan lain.

Langkah keselamatan dan bantuan dengan keracunan dengan jus dienenbachia

Sekiranya jus mempunyai kulit, mata atau membran mulut mulut, adalah penting untuk membasuhnya dengan mengalir secepat mungkin. Kesan toksin mula dirasakan dalam beberapa saat, jadi jangan teragak-agak.

Related  Kami menghiasi taman kami dengan clematis, setelah mengkaji peraturan penanaman dan penjagaan tumbuhan

Menelan daun mengancam edema laring dan kejutan yang menyakitkan. Keadaan ini sangat berbahaya bagi kanak-kanak di bawah umur tiga tahun dan binatang peliharaan yang tidak dapat memberitahu tentang masalah mereka, yang bermaksud bahawa tidak selalu mungkin untuk memberikan mereka bantuan cepat.

Dieffenbachia disimpan jauh dari kanak-kanak kecilDengan penembusan kehijauan diffenbachia ke dalam esophagus adalah perlu:

 • berikan mangsa minum berair dalam bentuk air suam, susu atau larutan kalium permanganat yang lemah;
 • memastikan pengeluaran produk perubatan dengan fungsi sorben untuk meneutralkan dan mengumpul bahan-bahan berbahaya dalam badan;
 • pergi ke doktor untuk mendapatkan bantuan.

Bagi kanak-kanak dan kucing atau anjing yang tinggal di rumah tidak terancam, lebih baik meletakkan periuk dienenbachia di tempat yang tidak dapat diakses dengan kategori risiko.

Prosiding dari semua memberitahu, adalah mungkin untuk menarik satu kesimpulan. Soalan: “Adakah mungkin untuk mengekalkan diffenbahia, seperti dalam foto, di rumah?” Perlu diputuskan secara individu, jika keluarga mempunyai:

 • orang yang mempunyai sensitiviti yang meningkat kepada komponen jus dienenbachia;
 • kanak-kanak di bawah umur 3-4 tahun;
 • Haiwan peliharaan, terutamanya kucing, sering mencuba bunga dalam.

Dalam kes-kes lain, diffenbachachia tidak berbahaya, dan pemiliknya hanya perlu mengikuti langkah berjaga-jaga.

Antara lain, perlu diingati bahawa semua tumbuhan hijau, termasuk diffenbachia, secara aktif membersihkan udara pada siang hari, menghasilkan oksigen. Tetapi pada waktu malam keadaan berubah. Tanpa cahaya matahari, semua budaya domestik mengisi suasana bilik dengan karbon dioksida, oleh itu, adalah lebih baik untuk tidak meletakkan salinan besar bukan sahaja di bilik kanak-kanak dan tempat-tempat awam, tetapi juga di bilik tidur.

Tumbuhan beracun di dalam bilik – video