koleksi jus ubatPada musim bunga, penduduk kampung minum birch sap, faedah dan bahaya telah diketahui untuk jangka masa yang panjang. Jus terlarang dianggap alergi, dengan rasa takut menunggu bunga di pokok itu. Bagi orang lain, ia adalah hadiah vitamin lazat dari alam semula jadi. Jus birch menandakan kebangkitan semula jadi selepas hibernasi. Akar yang kuat mengembalikan bahagian-bahagian tanah bahan berguna dari pantri. Lebih besar pokok itu, lebih banyak jus diperlukan untuk membangunkannya. Mari kita pinjam dari alam semulajadi kelembapan yang memberikan kehidupan.

Ciri-ciri sap birch

koleksi musim bunga birch sapDi dalam bukit birch spring di dataran rendah terletak salji, dan pokok-pokok yang berdiri di tempat terbuka sudah mula menangis. Jika di musim sejuk seseorang membuat zat cuai di atas pokok atau dipotong dari cawangan tebal, dengan permulaan soggin luka yang dipancarkan titisan cecair manis telus. Kelembapan memberi kehidupan membawa koktel yang tidak ternilai, memberi makan pokok itu. Ini adalah masa apabila sap birch dikumpulkan.

Aliran sap pada musim bunga bermula di banyak pokok. Digunakan dan dikumpulkan pada skala perindustrian hanya sap birch. Maple juga “menangis”, dan jusnya lebih manis, tetapi tidak ada daya hidup yang dikumpulkan di batang putih.

Orang-orang memahami bahawa anda boleh minum cecair ubat dengan memperdalam luka dan mengumpul kelembapan mengalir. Bereznitsa dilombong untuk menghilangkan dahaga, untuk merawat kanak-kanak selepas makan musim sejuk yang membosankan. Selama dua minggu penggunaan biasa jus, orang merasakan lonjakan tenaga. Kemudian ternyata, manfaat birch sap dalam pelbagai jenis, dan tiada siapa yang dirugikan olehnya.

minuman mesra alamWalau bagaimanapun, konsep keselamatan alam sekitar berkaitan birch sap di tempat pertama. Bolehkah terdapat tanah perubatan di sepanjang jalan motor, di tapak perindustrian atau di bandar? Akar tidak memilih tanah, mereka makan apa yang mereka ada. Dalam jalur 50 m dari jus birch jalan sibuk tidak akan memberi manfaat, dan kemudaratan dari kehadiran plumbum disediakan. Ternyata produk ubat hanya boleh diambil dalam zon bersih.

Kumpulkan jus pada awal musim bunga, sebelum kuncup berbunga dari pokok dewasa, dalam seksyen lebih daripada 20 cm.

Mengambil karunia alam semula jadi, kita melemahkan pokok itu. Pemungut yang rajin akan mengambil sedikit jus dari beberapa pokok, akan menutupi rongga, menyalirkan pokok birch.

Related  Cyclamen yang tumbuh di rumah: pentingnya menanam dan menjaga lelaki yang kacak

Manfaat birch bir yang tidak diragukan dalam komposisi, dari segi liter:

 • kandungan kalori – 240 kcal;
 • karbohidrat – 58 g;
 • lemak – 0,0;
 • protein 1.0 g;
 • abu – o, 5 mg.

Unsur mikro dan makro hadir dalam cecair dalam bentuk yang sedia untuk pencernaan. Produk pemakanan bukan buangan, komposisi biokimia bertindak sebagai alat curative dan pencegahan spektrum yang luas. Terdapat orang yang sihat. Apa yang berguna tentang sap birch adalah serba boleh. Ia boleh diminum, sebagai pencegahan, vitamin, perangsang. Organisme itu sendiri akan mencari aplikasi untuk struktur berharga.

Ia amat berguna untuk menggunakan jus bukan kalengan segar, apabila proses biokimia aktif. Anda boleh menyimpan minuman ubat di dalam peti sejuk selama 2 hari.

Bagaimana untuk merawat sap birch

kita dirawat dengan jus birchDalam perubatan rakyat, penerimaan tiga kali minuman lazat selama 2-3 minggu ditetapkan untuk membersihkan badan:

 • dengan penyakit sistem jantung dan hematopoietik;
 • Saluran gastrousus, termasuk ulser;
 • arthritis, gout, rematik;
 • untuk rawatan penyakit luaran.

Untuk menghilangkan letusan dan bintik-bintik umur di muka, cukup untuk mencuci di pagi hari dengan cecair penyembuhan.

Rawatan sap birch adalah bermusim, ia perlu untuk menangkap masa ini, dan berada pada masa yang tepat dekat dengan sumber kekuatan dan kesihatan. Ciri-ciri perubatan komposisi boleh dipelihara jika cecair beku sebaik selepas pengumpulan. Semua kaedah termasuk rawatan haba, bahan aktif secara biologi dikeluarkan dari peredaran. Dalam unsur jejak produk kaleng tetap, kesan yang bermanfaat bagi produk sedemikian akan, terapeutik – tidak.

Memelihara jus boleh disejat dalam mandi air pada suhu 600 Dengan, mengeluarkan 75% air. Sirap yang tersisa digulung ke dalam balang yang disteril.

birch sap dari kedaiIa sering ditanya sama ada ia mungkin menggunakan sap birch untuk ibu-ibu yang menyusu dan semasa kehamilan. Dalam cecair yang memberikan kehidupan, tidak ada alergen, dan doktor mengesyorkan agar organisma diisi ulang dengan aktivator biologi. Selain tepu dengan bahan yang berguna, minuman itu diuretik, mengeluarkan cecair dari badan, mengurangkan bengkak. Pada kehamilan, minuman diperlukan, apabila memberi makan kepada organisma ibu menerima perlindungan dan penghantaran.

Related  Manfaat dan bahaya bit dan puncak bit

Beberapa resipi mudah untuk jus:

 • anemia – minum 100 g jus 3 kali sehari;
 • untuk mengeluarkan batu dari buah pinggang, jus minum dengan gelas 3 kali sehari;
 • bronkitis disembuhkan dengan meminum jus dengan madu;
 • minuman itu mengeluarkan racun dan racun.

Jadi, ciri-ciri berguna sap kayu bir adalah jelas. Tetapi menjaga kesihatan seseorang sendiri boleh merosakkan pokok.

Kvass dari jus birch disediakan dalam botol kaca dengan segelas kismis dan 2 sudu teh. gula per liter minuman. Botol ditutup rapat, teruskan sejuk. Anda boleh minum selama 2-3 bulan, atau dalam beberapa hari.

Kaedah yang betul mengumpul sap birch

koleksi jus yang betulJus terbaik adalah dari birch, berdiri di atas bukit. Kulit pokok itu harus putih dan hitam, seratus cara. pokok adalah dewasa. Pokok sedemikian sehari akan menghasilkan hingga 6 liter jus. Sekiranya anda mengambil jus sepanjang tempoh, pokok itu akan menjadi lemah tanpa mendapat makanan. Ia perlu menggunakan beberapa pokok, menyegel irisan selepas digunakan. Penciptaan alur 2 cm mendalam dengan pengekstrakan kelembapan melalui tiub adalah pilihan yang paling lembut.

Ciri-ciri berguna jus birch berterusan sehingga ia mengembara. Oleh itu, bekas mestilah kosong setiap hari.

Pemilihan cecair penyembuhan yang paling lembab akan menjadi kaedah berdasarkan pemotongan cawangan. Pada tahap 2 meter di atas tanah, cawangan tebal dipotong, sebuah bekas disediakan untuk mengumpul jus. Luka terbuka tamat dengan jus, yang mesti dikumpulkan, dan luka akan berlangsung selama dua minggu. Ubat untuk luka akan menyampaikan jus.

Untuk penuaian industri, kawasan pemotong yang diperuntukkan untuk pemotongan digunakan. Dalam kes ini, tidaklah mengerikan untuk mengeringkan pokok tersebut. Pada masa ini, terdapat beberapa syarikat yang tinggal untuk memproses jus, membeli produk sedemikian – nasib baik.

Related  Cari begonias anda di antara beratus-ratus spesies dan spesies melalui foto dan perihalan

Video mengenai faedah jus birch