Jenis Dalaman dan Taman KisliceKebanyakan beberapa ratus yang terdapat di spesies aldera dunia adalah tumbuh-tumbuhan harga rendah liar, yang kadang-kadang dianggap rumpai. Tetapi pada masa yang sama oxalis adalah oxalis, sebagai nama budaya dalam bunyi Latin, ia adalah budaya hiasan, yang dicintai oleh banyak penanam.

Seperti dalam alam semula jadi Oxalis tinggal di kawasan-kawasan dan keadaan yang berbeza, ini adalah kecil, tumbuh-tumbuhan herba – selamat datang di taman-taman dan tingkap tertutup dari utara Eropah dan Rusia ke Afrika Selatan, dan Amerika.

Penerangan dan ciri-ciri oxalis

Sayuran asid, sesetengahnya digunakan untuk makanan, mempunyai rasa masam yang menyenangkan. Ini dijelaskan oleh kandungan asid oksalik yang luar biasa tinggi. Dan sejak ciri itu telah lama diketahui, ia juga menentukan nama genus keseluruhannya.

Sebagai tumbuhan taman, asid dikenali lebih daripada tiga ratus tahun. Pada masa ini, sesetengah spesies muncul dalam nama rakyat.

DedaunanIni, yang diperolehi kerana persamaan dengan nama “gembira” julukan semanggi berambut empat menerima Depp macan tutul. Satu nanas berdaun empat, dalam foto, atau bunga kebahagiaan keluarga, juga disebut sebagai salib besi berkat corak yang berbeza pada daun.

Dedaunan perak-hijau Oxalis adenophyllaDaun yang dikenali sebagai asam Oxalis dalam kebanyakan spesies dibahagikan kepada tiga atau empat bahagian, kurang biasa adalah tumbuhan yang mempunyai bahagian-bahagian seperti pada daun lima atau sembilan. Tetapi terdapat pengecualian yang menarik.

Sebagai contoh, gambar-gambar oxalis dari spesies Oxalis palmifrons yang digambarkan pada foto mempunyai daun 15-19 lobus, yang memberikan bunga ros yang unik, rupa futuristik.Oxalis palmifrons

Pegang petioles panjang daun bawang tidak hanya boleh menjadi hijau. Ia tidak biasa – warna plat berwarna ungu, ungu, oren-merah atau berlainan warna.

Bunga kislitsy, dalam foto, tidak menonjol dalam saiz, tetapi sangat pelbagai, dan kadang-kadang walaupun unik. Corolla mudah atau, yang kurang biasa daripada bentuk berbentuk ganda, boleh menjadi tunggal atau dikumpulkan dalam hal berkembang jarang. Di dasar corolla terdapat lima kelopong licin, warna yang akan dicembur oleh pelangi.

Related  Adakah benar bahawa Dzhungar dapat mengubati kanser?

Bunga ceri masam yang berlainanPelbagai warna berasid merangkumi semua warna ungu, kuning, merah jambu, merah dan krim. Dalam banyak spesies, bunga benar-benar putih atau dihiasi dengan urat tipis ungu atau merah jambu.Oxalis compressa var. Flore Pleno

Seperti daun kurap, bunganya sangat sensitif. Banyak jenis koronasi tidak hanya pada waktu malam, tetapi juga dengan kemerosotan cuaca atau bahkan apabila disentuh. Daun dalam kes yang sama hanya menambah.

Triangularis oksalis

Dedaunan spektakuler dan bunga unguSebagai budaya bilik asid oksalat mula berkembang hanya pada abad yang lalu. Penanam bunga telah menarik peluang untuk menghiasi tingkap tingkap dengan tanaman yang berkesan dari negara-negara yang jauh tanpa banyak masalah. Contoh yang jelas ini boleh dianggap asid ungu atau segi tiga, sekali dieksport dari Brazil.

Nama spesis adalah disebabkan oleh struktur daun dan warna mereka. Kebanyakan tumbuh-tumbuhan kecil badam pain adalah segi tiga dengan warna ungu tebal, lebih-lebih lagi, bintik-bintik atau corak warna yang berbeza dapat dibezakan dengan sempurna pada plat daun.

Kislitsa segi tiga dengan dedaunan hijauTetapi budaya bilik tidak bersahaja bukan hanya ungu. Segitiga masam hijau tidak kurang elegan dan hiasan. Terhadap latar belakang dedaunan besar tiga-lobed, terdapat bunga putih kecil, dengan hati-hati membuka tunas sepanjang tahun.

Oxalis tetraphylla

Oxalis deppei varieties Iron CrossJenis muslin Mexico di Eropah telah menjadi salah satu yang paling popular sebagai tanaman taman. Oxalis empat berdaun mempunyai nama kedua – asid kippin. Budaya ini mudah dikenali oleh daun empat daun dengan corak coklat, kemerah-merahan atau ungu pada plat daun.

Biji asid empat berdaun yang dihasilkan semula oleh biji dan dibentuk oleh anak patung mentah bersisik yang gugur, yang boleh dimakan. Bunga-bunga dalam spesies ini berwarna merah jambu, sederhana, dengan kelopak bulat yang luas dan luas.

Oxalis bowiei

Oxalis bowiei var. purpurataKislitsa Bovey adalah spesies berbunga yang elegan dan indah, yang tumbuhannya mencapai ketinggian 25 cm. Sebagai budaya kebun, oxalis oxalis yang mesra panas ini ditanam di kawasan-kawasan yang mempunyai iklim panas.

Pandangan itu menarik perhatian dengan bunga merah jambu yang besar, naik di atas dedaunan pada daun pedang yang panjang.

Oxalis (oxalis acetosella)

Bunga berduri pirspesies Eropah asli boleh dilihat di kawasan hutan konifer dan daun luruh, serta taman-taman, di mana warna merah bata biasa dikehendakiNya bunga putih atau ungu-merah jambu dan lampu hijau daun tiga-bilah. tahun berbunga tak berat spesies pada musim bunga dan awal musim panas.

Related  Diletakkan di taman menakjubkan Kobei mendaki

Bunga cerah dan bunga putih ceri masamKeanehan tanaman adalah kehadiran biasa, yang diwakili pada foto-foto bunga kudung, yang terbuka di atas permukaan tanah, dan gam-paste, tersembunyi dari mata di bawah jarum pinus jatuh dan dedaunan. Sekiranya coron biasa menarik serangga, maka diameternya yang kecil, 3 mm, bunga yang tertutup adalah penyebaran diri.

Glandular asid (Oxalis adenophylla)

Bunga dan daun penapaian. Zhelezistolistnaya Oxalis tahan lasak sering ditanam di taman-taman sebagai penyelenggaraan rendah ketinggian tumbuhan groundcover 10 cm Florist menarik bukan sahaja budaya tak berat, tetapi juga kualiti hiasan yang – perak daun ringan dan bunga merah jambu-ungu dengan jalur-jalur merah dan tempat-tempat di pangkal setiap kelopak.

Oxalis versicolor

Mengungkap corolla ketumbar variegatedTumbuhan ini tidak boleh dikelirukan dengan wakil lain dari banyak kod Oxalis oxalis. Terima kasih kepada putih yang dipintal dengan sempadan merah terang, kelopak muslin berwarna berwarna dipanggil “gula-gula Krismas” di beberapa negara. Sesungguhnya, tunas sangat mirip dengan gula-gula licorice tradisional dan mengagumkan menghias tumbuhan yang sangat kecil.

Kislitsa bervariasi dibezakan bukan sahaja oleh berbunga terang, tetapi juga oleh dedaunan hampir seperti jarum yang sangat kecil. Hari ini spesies, yang berasal dari Afrika Selatan, secara aktif berkembang sebagai rumah dan rumah hijau, dan di taman-taman kawasan panas.

Oxalis obtusa

Oxalis obtusa dari ElizabethSatu lagi masin Afrika Selatan adalah pemandangan bilik dan taman yang bersahaja, dicirikan dengan saiznya yang kecil dan banyak bunga. Roset dengan diameter dan ketinggian tidak lebih daripada 10 cm, bergantung kepada pelbagai, boleh menghiasi bunga skurvi, seperti dalam gambar, krim, kuning atau lain-lain naungan.

Oxalis obtusa dari Comal PinkDalam banyak spesimen varieti, lebih dekat ke pusat coronet, satu cincin warna yang lebih terang daripada latar belakang adalah ketara.

Oxalis tuberosa

Kislitsa tidak bermaya di tamanDalam barisan lama jenis yang sedia ada, asid tuberous atau, sebagai tumbuhan dipanggil di tanah airnya, di Amerika Selatan, mata bukan hiasan tetapi tanaman pertanian.

Related  Gambar dengan nama jenis violet Umburian (bahagian 2)

Ia aktif ditanam, bukan untuk daun atau bunga, dan terima kasih kepada ubi berkanji yang boleh dimakan yang berkhasiat dan hasil setanding bersaing dengan lebih biasa kepada Rusia kentang.Dipasang ubi yang boleh dimakan krim masam

Bergantung kepada pelbagai asid tuberus yang ditanam, petani di kawasan Amerika Tengah mengumpul ubi warna putih, kekuningan, merah jambu atau warna ungu. Selepas pengumpulan, mereka disimpan dalam bentuk kering atau dimakan selepas semua jenis masakan yang ada.

Oxalis Convexula

Oxalis Convexula dengan bunga mudahSejenis popular di Oxalis bilik oksalis diperuntukkan saiz yang sederhana, daun kecil berisi dan agak besar, terutamanya berbanding dengan daun, bunga, warna merah jambu salmon. Ada kedai bunga jenis bukan sahaja dengan bunga Oxalis mudah, seperti dalam gambar, tetapi juga dengan Corolla double.

Asid adenophyllum (Oxalis adenophylla)

Adenophyllum adenophyllum dikenali oleh tukang kebun yang dipanggil asid Chile atau trefoil perak. Kilang dengan daun dedaunan dan bunga merah jambu yang halus mudah bertolak ansur dengan fros dan boleh musim sejuk walaupun dalam keadaan zon pertengahan. Kebudayaan digunakan di bukit-bukau dan untuk menghiasi sekatan.

Pewarna dan dekorasi luar biasa skurf – video