Kalanchoe daripada BlossfeldKalanchoe adalah tumbuhan yang boleh dilihat di banyak pangsapuri. Dan ada penjelasan: hampir semua jenisnya tidak bersahaja dan mampu memberikan kesan yang menyembuhkan pada tubuh. Walau bagaimanapun, bunga yang paling sembarangan memerlukan penjagaan yang betul. Ini air, baja, longgar tanah, pemangkasan. Proses pemangkasan tidak rumit, tetapi untuk tidak merosakkan bunga, perlu mengetahui cara memangkas Kalanchoe, iaitu urutan prosedur dan waktu terbaik untuknya.

Apakah pemangkasan Kalanchoe di rumah dan mengapa ia diperlukan?

Kalanchoe belukar berusia dua tahunPemangkasan Kalanchoe – ini adalah penghapusan daun tambahan atau peduncle. Ia adalah perlu untuk memberikan bunga bentuk bulat yang kemas. Tumbuh dalam bentuk semak kecil, tumbuhan kelihatan lebih asli, bukannya batang yang panjang dan nipis dengan cawangan huru-hara yang menghulurkan ke luar.

Pembentukan kilang itu perluDi samping pemotongan keperluan hiasan Kalanchoe di rumah adalah perlu untuk mewujudkan keadaan yang paling baik untuk kehidupan tumbuhan. Jus terkumpul di dalam bunga itu diedarkan secara merata ke atas proses, mengisi daun. Kilang itu menjadi berair dan lebih tahan terhadap pengeringan dan pelana.

Pisau alat tulis, sesuai untuk pemangkasanPemangkasan Kalanchoe terdiri daripada tiga jenis:

  • yang asal;
  • pencegahan;
  • selepas berbunga.

Untuk memotong bunga, lebih baik menggunakan pisau tajam atau pisau alat tulis. Mengoyakkan daun dengan tangan boleh merosakkan tumbuhan, dan ia akan pudar.

Cara memotong Kalanchoe bergantung pada jenis bunga

Pembungaan kedua Kalanchoe yang disunatBergantung pada pelbagai Kalanchoe dan peraturan pemangkasan. Setakat ini, lebih daripada 200 jenis tumbuh-tumbuhan dikenali, bagaimanapun, sedikit yang boleh tumbuh di rumah. Variasi yang paling umum adalah Blossfeld, yang mekar di dalam bunga merah terang. Pemangkasan daun berlebihan boleh dilakukan dalam kuantiti tanpa had. Walaupun semua cabang dan daun subordinat dipotong, hanya meninggalkan “tunggul”, bunga ini akan sekali lagi menutup dengan daun tebal selepas beberapa ketika.

Related  Apakah penyakit aspidistra?

Latsiniata tumbuh selepas pemangkasanKeadaan ini lebih rumit dengan jenis Kalanchoe, berbunga bunga putih dan kuning. Kelainan itu agak jarang dan aneh. Penyingkiran daun yang berlebihan boleh membawa kepada akibat fatal bagi tumbuhan. Sebelum memilih spesies langka Kalanchoe, perlu menentukan dengan tepat variasinya dengan tepat.

Sebagai peraturan, melek huruf literasi Kalanchoe berlaku untuk bunga tanpa rasa sakit. Walau bagaimanapun, dalam hal luka pada batang dalam bentuk pembusukan, perlu menaburkan tempat ini dengan sedikit abu kayu.

Pemangkasan awal dan pencegahan

Bentuk belukar mudaTumbuhan muda perlu dicetuskan dengan serta-merta, apabila ia telah berakar dan mula berkembang. Pada setiap pucuk Kalanchoe adalah perlu untuk memotong satu demi satu – dua daun atas. Ini adalah pemangkasan asli bunga itu. Selanjutnya, jika perlu, pemangkasan profilaktik akan berlaku: pucuk baru akan muncul di tapak belahan, di mana daun akan terbentuk. Prosedur ini harus diulang sehingga tumbuhan mengambil bentuk bulat atau runcing yang kemas.

Sekiranya terdapat soalan, anda boleh melihat video bagaimana untuk memangkas Kalanchoe di mana-mana peringkat pertumbuhannya.

Pada musim sejuk, khususnya, selepas November, adalah wajar untuk menghentikan pemangkasan. Prosedur ini boleh diteruskan pada akhir musim bunga, namun, pada masa ini bunga itu dapat berkembang, dan kemudian pemangkasan itu sudah menjadi kontraindikasi.

Pemangkasan pencegahan boleh dilakukan segera apabila daun baru terbentuk di atas pucuk. Tidak perlu menunggu mereka membesar.

Semasa pembentukan awal bunga, jangan simpan di dalam bilik yang sangat terang. Dalam cahaya terang, tumbuhan dengan cepat menimbulkan pertumbuhan, sebagai akibat daripada penimbunannya.

Pemangkasan Kalanchoe selepas berbunga

Calanchoe timbul selepas berbungaSelepas berbunga, Kalanchoe dipotong bukan sahaja untuk mengeluarkan daun berlebihan, tetapi juga untuk membebaskan bunga dari peduncles. Daun dikeluarkan, seperti dalam pemangkasan biasa: satu atau dua ekstrem pada batang.

Related  Antigrip dan antistress – buckthorn laut dengan madu

Peduncles dengan bunga di KalanchoeSebelum anda memangkas Kalanchoe selepas berbunga, anda perlu memastikan bahawa semua bunga sepenuhnya pudar. Buah-buahan bunga, bagaimanapun, mesti dikeluarkan di pangkalannya, supaya tumbuhan tidak mula membusuk. Mereka mesti dikeluarkan setiap tumbuhan tunggal selepas setiap berbunga.

Belukar Kalanchoe dipangkasProsedur ini merangsang pertumbuhan baru batang yang sedia untuk berbunga. Selepas pemangkasan Kalanchoe selepas berbunga, tumbuhan memerlukan tempoh rehat. Inilah masa apabila anda perlu memendekkan air dan pastikan tidak ada cahaya matahari langsung. Masa untuk bunga itu akan pulih kira-kira 20-40 hari.

Daun pemangkasan dan tangkai bunga paling baik dilakukan pada waktu pagi, lebih baik sebelum tengah hari.

Pemangkasan tepat pada masanya Kalanchoe akan menyediakan belukar yang subur dan penuh dengan bunga tetap. Pemangkasan yang memadai adalah kesehatan bunga.

Video mengenai Kalanchoe