tulip pelbagai jenisTulip telah lama menjadi subjek kekaguman di Timur, memukul di Eropah, mereka menyebabkan keghairahan ghairah yang nyata, menjadi salah satu tumbuhan taman yang paling dicintai dan biasa. Hari ini para florists dari pelbagai tulip boleh didapati, gambar dan nama yang semestinya akan menyebabkan keinginan untuk menghiasi taman anda dengan bunga-bunga ini.

Sejumlah besar jenis liar dan ditanam memaksa para ahli botani dan ahli tulip untuk membuat dan sentiasa memperbaiki klasifikasi khas, yang merangkumi beberapa kelas dan kumpulan.

Secara sejarah, Belanda adalah pusat dunia untuk pembiakan tulip. Setelah datang ke sini berabad-abad lamanya, budaya bulbous menjadi cinta dan perbuatan kehidupan seluruh dinasti. Oleh itu, kedua-dua tulip Belanda yang baru dan dahsyat yang masih terbukti masih menjadi asas bagi setiap koleksi.

Pada masa tumbuhan berbunga dibahagikan kepada awal, tengah dan lewat. Mengikut bentuk bunga dan asal, tulip dibahagikan kepada lima belas kelas, yang kebanyakannya diberikan kepada kacukan tulen Gesner dan Foster.

Bieberstein tulipMemandangkan spesies liar juga hiasan, seperti tulip Bieberstein, kelas yang berasingan juga didedikasikan kepada mereka. Bahagiannya juga terdapat dalam tumbuhan spesies, di mana penternak aktif bekerja. Ini adalah tulip Kaufman, Foster dan Greig.

Kumpulan bunga tulip awal

Gambar-gambar bunga tulip dan nama-nama jenis bunga awal adalah sentiasa menarik minat penanam bunga. Ini tidak menghairankan, kerana pada hari-hari hangat pertama saya mahu warna-warna cerah. Di antara mentol musim bunga, bunga tulip mempunyai bunga terbesar. Walau bagaimanapun, varieti awal tulip mudah dan terry dalam ketinggian dan pelbagai adalah lebih rendah daripada rakan-rakan mereka yang kemudian.

Pink Tulip Christmas PearlTulip awal yang mudah atau tulipa tunggal awalnya bersatu dalam Kelas 1. Tanaman sehingga 40 cm tinggi dengan corolla yang agak kecil merujuk kepada tulip Gesner dan Schrenk. Bergantung pada pelbagai, saiz bunga yang menyerupai kaca mencapai 5-7 cm. Nada merah dan kuning mendominasi warna pewarna. Walaupun terdapat warna yang lebih asli, misalnya, digambarkan dalam foto tulip ungu lembut Prince Purple.

Tulip awal berbunga Putera UnguBaru-baru ini, populariti tulip awal berkembang sejak pertengahan April berkembang, yang difasilitasi oleh kemungkinan penyulingan bunga, namun kuat, namun peduncle pendek tidak selalu sesuai untuk pemotongan.

Awal Terry Tulip Peach BlossomPembentukan Kelas 2 Tulipa Double Tulip terry awal awal mula-mula diperolehi sejurus selepas munculnya budaya di Dunia Lama. Nama bahasa Inggeris dalam bahasa Inggeris secara literal diterjemahkan sebagai “double”, yang secara tepat menerangkan struktur bunga, seolah-olah terdiri daripada dua sudut tersusun tersusun bersama.

Hari ini, penternak menawarkan penanam bunga yang sangat subur dengan kelopak tambahan. Tanaman jenis ini pendek, kuat, mekar sehingga dua minggu dan sangat baik untuk berkembang dalam periuk, dan juga untuk memaksa musim bunga.

Varieti, gambar dan nama tulip tempoh berbunga sederhana

Kumpulan kedua tumbuhan menyatukan tulip paling popular dan popular di Darwin dan Triumph.

Tulip Triumph Summer IndiaTermasuk dalam Kelas 3 tulip Triumph -. Ini kumpulan pasukan tumbuhan dengan bunga yang besar mudah, pertabalan tangkai bunga sehingga 70 cm jenis, yang membawa sejarahnya sejak awal abad yang lalu, dan jenis baru adalah sangat baik untuk penanaman besar-besaran. Florist menarik kuat tulip bunga batang dan sempurna mengekalkan bentuk bunga, berbentuk seperti gelas wain elegan. Pembungaan bermula pada dekad terakhir bulan April dan berlangsung 7-12 hari.

Tulip Mistress MysticOleh kerana saiz, bunga stabil dan kehadiran bukan sahaja merah, tetapi juga kuning, bunga tulip merah jambu, tumbuh-tumbuhan dengan putih, gelap ungu dan juga Corolla bi-warni, sederhana jenis awal diiktiraf di kalangan pereka landskap dan tukang kebun biasa dan mereka yang mengambil berat untuk tulip dalam bunga. Kepentingan penduduk musim panas dalam kumpulan diperkuat:

  • unpretentiousness of varieties;
  • kesejagatan tujuan;
  • banyak warna;
  • bunga besar, panjang menjaga bentuk dan kesegaran;
  • pembiakan vegetatif yang ringan;
  • kemungkinan untuk digunakan untuk penyulingan dalam istilah sederhana dan lewat.

Tall tahan penyakit virus dan amat tidak menentu kerana mutasi kecenderungan kacukan Darwin bersaing sama dengan bunga tulip Triumph dan membentuk Kelas 4, yang luas sama seperti yang sebelumnya.

Tulip apeldoorn's ElitePopulariti tumbuhan ini diperlukan untuk yang ditunjukkan dalam gambar pelbagai tulip dipanggil Apeldoorn, yang memberi bermain penuh kepada keupayaan pembiakan vegetatif menghasilkan keturunan, tidak seperti tumbuhan induk.

Tulip ParadeBerbagai lagi, yang terkenal di wilayah bekas Kesatuan Soviet ialah Tulip Parade, yang diperoleh kembali pada tahun 50-an dan masih menghiasi jalan-jalan kota-kota Rusia dan tempat-tempat bunga penduduk musim panas.

Tulip Medium-Middle of Golden ParadeTulip kuning yang diwakili dalam foto itu berkait rapat dengan kultivar sebelumnya dan dipanggil Golden Parade dan dianggap sebagai salah satu yang terbesar dalam keluarga jenis awal.

Bagi semua hibrid Darwin, warna merah atau dua warna besar, kira-kira 10 cm tinggi corolla, adalah lebih biasa. Bunga dalam cuaca cerah boleh dibuka sepenuhnya, yang mempercepatkan kejatuhan mereka.

Warna-warna akhir bunga tulip: kelas pion-suka, sederhana dan lain-lain

Kumpulan ini adalah yang paling luas dan bervariasi, kedua-dua warna dan dalam bentuk corolla, bersatu dalam warna. Tulip membentuk tujuh kelas bebas, sebahagian daripadanya aktif berkembang, dan beberapa akan menjadi sejarah.

tulip yang lewatKelas 5 termasuk jenis tulip lewat akhir atau Tulipa Single Late dengan tangkai bunga sehingga 75 cm tinggi dan sudut seperti telur. Kelopak tulip ini dibulatkan, dan bahagian bawah bunga membentuk dataran yang hampir biasa. Kelas ini sangat berbeza. Di sini, apa-apa cat dan gabungannya adalah mungkin.

Pemandangan yang sangat mengagumkan di sebelah tulip putih dan hitam, yang dalam foto diwakili oleh Ratu Malam. Muncul pada pertengahan Mei, varieti ini indah di bunga dan di potong, tetapi mereka tidak sesuai untuk penyulingan kerana mereka terlalu lama dalam hibernasi.

Tulip Lilyflowering Tulip Lilyflowering yang sangat elegan membentuk Kelas 6.

Gambar tulip MarilynTumbuhan ini berasal dari Turki, kerana ketahanan rendah yang tersebar di Eropah relatif baru-baru ini. Ciri utama wakil-wakil kelas – kelopak menunjuk, membentuk corolla seperti halus, seperti lily. Ketinggian peduncle adalah 50 – 60 cm.

White Tulip White TriumphatorDalam palet tulip berwarna lily putih, seperti dalam foto, warna merah jambu, ungu, kuning dan merah, serta pelbagai kombinasi mereka.

Di Kelas 7, anda boleh melihat bunga dari semua bentuk dari mudah hingga berwarna berwarna lily atau terry.

Tulip daripada Huis Ten BoschWalau bagaimanapun, semua varieti akan mempunyai satu ciri biasa – kehadiran pinggiran jarum di pinggir kelopak. Bunga pertama dari pelbagai ini dilihat pada separuh pertama abad yang lalu, dan sejak itu jenis yang luar biasa untuk pemotongan dan landskap telah muncul lebih kerap.

Tulen bred FringedSalah satu bahagian klasifikasi taman baru – Kelas 8 dibentuk oleh tulipa hijau Tulipa Viridiflora, yang diperoleh daripada mutasi tetap tanaman mudah.

Tulip berwarna hijau dengan motley dedaunan ChinatownAnda boleh membezakan mereka dari saudara-saudara anda dengan jalur hijau yang lebar melewati lily tengah setiap kelopak. Kerana itu, tunas tulip kelihatan hijau untuk masa yang lama, dan warna sebenar mereka muncul hanya pada tahap pembubaran. Yang paling popular di dalam kelas ialah tulip putih Spring Green yang dibentangkan pada foto.

Tulip Spring GreenKetinggian rata-rata dan besar peduncle yang dibuat tulip kelas ini boleh diakses untuk hiasan tapak dan untuk memotong.

Sekiranya gred kelapan adalah baru, maka Kelas 9, yang dimaksudkan untuk tulen beragam Rembrandt, tidak mempunyai prospek pembangunan. Kesamaan jenis ini, yang terkenal dari lukisan pelukis Belanda dan Flemish pada abad ke-17 dan ke-18, kini telah hampir dimansuhkan, dan kultivar yang tersisa kelas telah dipindahkan ke kumpulan lain.

Tulip dengan variegatedness tetapAlasannya adalah penetapan tumbuhan dari variegasi virus yang berbahaya, yang menyebabkan kelopak penampilan band dan pukulan warna yang berbeza.

Tulip Rococo, salah satu jenis burung naru yang pertama dan paling popularBunga tulip dengan petal fantasi menyerupai bulu burung eksotik membentuk Kelas 10. Tumbuhan pelbagai ini dibezakan bukan sahaja oleh bentuk corolla yang aneh, tetapi juga dengan saiznya.

Gelap hijau tulip yang sangat hebatDiameter bunga boleh sehingga 20 cm, yang mengenakan keperluan sendiri kepada kekuatan batang. Berpunca daripada tulip nuri yang benar-benar kuat, tetapi tidak terlalu tinggi, berkembang sehingga 40-60 cm. Untuk mengelakkan kehilangan warna kerana angin atau hujan lebat, tumbuh-tumbuhan menyediakan perlindungan yang boleh dipercayai, dan kadang-kadang menyokong.

Tulip putih daripada Super ParrotTerry lewat tulip yang membentuk Kelas 11, dengan analogi dengan yang awal, dipanggil Tulipa Double Late. Walau bagaimanapun, kumpulan ini mempunyai nama lain, yang disebabkan oleh bentuk bunga yang cantik – bunga tulip tulen.

Tulip Double Beauty Of ApeldoornBerbanding dengan bunga berganda, tarik-down pada hari-hari terakhir bulan April, dalam jenis lewat jaguh jauh lebih berat dan lebih tebal, seperti keturunan Tulip Apeldoorn, jenis terry Double Beauty Of Apeldoorn.

Black Tulip Black HeroSeperti tulip burung nuri, varieti terry lewat dengan kepala berat memerlukan sokongan dan penanaman di tempat yang dilindungi dari angin. Dengan penjagaan dan perhatian yang tetap, tumbuh-tumbuhan ini dengan batang sehingga 60 cm akan mencipta permaidani di atas katil yang luar biasa kecantikan dan kecerahan.

Ice Cream Terry TulipPerhatian khas bunga api baru-baru ini mendapat ais krim tulip dengan kelopak cetek naungan berry berair dan teras salji putih menyerupai tanduk dengan merawat musim panas kegemaran. Walaupun varietasnya agak baru, foto-foto ais krim tulip hari ini dihiasi bukan sahaja oleh katalog pengeluar mentol, tetapi juga oleh laman web penduduk musim panas Rusia.

Tulip spesies: kumpulan keempat dalam klasifikasi taman

Kelompok keempat adalah tulip spesies yang digunakan dalam pemilihan kultivar dan tumbuh sebagai tumbuhan hiasan bebas.

Tulip Kaufmana JeantineKelas 12 diberikan kepada bunga tulip Kaufmann, yang telah berkembang pada bulan Mac, boleh mencapai ketinggian 30 cm, dan bunga mereka dengan kelopak tajam warna yang berbeza sentiasa organik pada curbs rendah dan slaid berbatu.

Foster tulip, yang tertinggi tumbuhan spesies, dibezakan bukan sahaja oleh ini, tetapi juga oleh bunga-bunga besar, yang membolehkan tumbuhan digunakan untuk mendapatkan banyak jenis moden yang dimiliki oleh kumpulan dan kelas lain. Budak tulip Foster dibuka pada bulan April dan segera menarik perhatian dengan kelopak luar biasa yang bengkok di bahagian atas.

Tulip botani GreigTulip spesies Graham dan kacukan mereka, yang membentuk Kelas 14, dapat dengan mudah dibezakan oleh daun-daun berlapis yang ditutupi dengan jalur berwarna dan pukulan. Walaupun tumbuh-tumbuhan spesies ini bukanlah pertumbuhan yang tinggi, kerana dekoratifnya yang tinggi dan berbunga panjang, mereka sentiasa mengalu-alukan tetamu di laman web ini.

Dalam kelas 15 tumbuh-tumbuhan tulip tumbuh-tumbuhan dikumpulkan. Sebagai perbandingan dengan keturunan dan kerabat kebun mereka, spesies ini, yang sering dipanggil botani, lebih pendek, lebih baik disesuaikan dengan keadaan yang keras. Selain itu, penuh daya tarikan, bunga kecil kurang dipengaruhi oleh penyakit atau sepenuhnya tahan terhadapnya.

Video mengenai gred tulip