pokok tulip atau Liriodendron tulipifera.Penduduk pertama, yang sampai ke pantai Amerika Utara, tidak dapat membantu melihat pokok-pokok yang tinggi dengan daun dan bunga yang tidak biasa, menyerupai tulip musim bunga. Ia tidak menghairankan bahawa tumbuhan itu dinamai pokok tulip atau Liriodendron tulipifera.

Hari ini, lyriodendron diketahui bukan sahaja di rumah. Pohon yang tinggi dengan mahkota yang subur boleh didapati di negara-negara Amerika Selatan, di pantai Australia, di selatan Afrika dan di Eropah. Orang Eropah berjaya menjinakkan budaya penyayang panas dan menanam pokok tulip, walaupun di Norway.

Di negara kita, keadaan yang selesa untuk lantang-lilin telah berkembang di subtropika Laut Hitam, di mana pokok-pokok menghiasi jalan-jalan dan taman-taman di Sochi dan bandar peranginan yang berdekatan.

Kepentingan dalam tumbuh-tumbuhan bertambah kerana penampilan varieti dengan dedaunan berbulu dan emas.Lily diadron dengan dedaun motley

Keterangan pokok tulip lilyodendron

Lirriodendron adalah pokok daun yang besar, yang mampu tumbuh sehingga 35-50 meter dalam keadaan yang baik. Kilang itu mempunyai batang lurus, berkuasa yang dipenuhi dengan kulit berwarna hijau kelabu-hijau. Apabila anda bertambah tua, pokok kayu halus menjadi lega, ditutup dengan retakan, membahagikan permukaan ke kawasan berlian berlian. Kulit coklat di cawangan mempunyai plak waxy yang ketara. Kayu pokok tulip yang digambarkan pada foto itu mempunyai aroma yang manis.

pokok tulip di zon tamanSalah satu perhiasan lyriodendron adalah daun berbentuk lily yang luas pada petioles panjang. Panjang plat boleh mencapai sehingga 15-20 cm Dan bukan hanya bentuk, tetapi juga warna daun sangat luar biasa. Dari musim bunga sehingga musim gugur, mereka dicat dalam warna hijau muda, dan kemudian di pewarna kelihatan kuning pertama, dan kemudian warna coklat.

bunga besar dalam bentuk tulipBunga dengan diameter 6 hingga 10 cm menyerupai tulip, semasa pembubaran, aroma timun segar dituangkan di sekitar mahkota yang berkuasa dan terkejut dengan kombinasi asal warna hijau kehijauan, putih, oren pada corolla.

Pada masa berbunga besar, pokok tulip Lyriodendron, seperti tumbuhan lain yang berkaitan dengan magnolia, menarik banyak serangga, secara sukarela mengumpul tumbuhan madu dan menanam bunganya.

Secara semula jadi, lyriodendron tumbuh di kawasan-kawasan yang kaya dengan humus, tanah berudara, dari mana akar kuat pohon mudah menerima kelembapan dan pemakanan. Kelimpahan bahan organik, penyiraman biasa dan kelonggaran tanah adalah syarat penting untuk pertumbuhan aktif dan pembungaan tanaman. Walaupun benih berakar pada batu pasir dan tanah liat, tiada lagi kejayaan diperlukan tanpa penjagaan tambahan, melonggarkan dan memperkenalkan bahan organik. Dalam bulan-bulan yang berlalu, terutamanya spesimen muda pokok tulip sangat memerlukan penyiraman.

Penanaman pokok tulip

Sudah tentu, mustahil untuk menanam pokok tulip di rumah. Walau bagaimanapun, benih benih yang kuat boleh didapati hanya dengan kaedah benih.

Related  Ciri-ciri penggunaan, faedah dan kacang banjir

masak benih pokok tulipSelepas pendebungaan, kerucut keropos terbentuk di tempat bunga, yang dibuka lewat pada musim gugur, menyebarkan biji besar. Secara semula jadi, mereka jatuh ke tanah, lulus stratifikasi semulajadi, dan proses percambahan bermula hanya setahun. Keadaan yang sama untuk benih pokok tulip dicipta di rumah.

Oleh kerana benih lirriodendron di luar tanah dengan cepat kehilangan percambahan mereka, mereka perlu memperoleh sebanyak mungkin bahan segar untuk menyemai.

Penanaman dilakukan di bawah musim sejuk hingga kedalaman satu setengah sentimeter. Pada mulanya, untuk penanaman pokok tulip, campuran tanah universal berdasarkan bahagian yang sama adalah sesuai:

  • gambut rendah;
  • pasir kasar;
  • taman tanah.

Apabila tanah ditumbuk dan sedikit dipadatkan, tanaman disiram dan dipijar. Dalam bentuk ini, bekas terkena sejuk atau dimasukkan ke dalam peti sejuk. Pada musim sejuk, bekas dengan biji mesti ditutup dengan salji, semasa cair dan pada musim panas, tanah mesti disiram sehingga tanah tidak berubah menjadi kering sepenuhnya.

benih benih lyriodendronMereka yang ingin menanam pokok tulip perlu bersabar. Anak benih muncul hanya setahun setengah selepas menyemai di dalam tanah. Tetapi pucuk muda tidak mengecewakan. Mereka dengan cepat mendapat kekuatan, menjadi lebih kuat.

Jika biji benih digunakan untuk pembenihan, benih perlu dikeraskan sebelum dibuang ke tanah terbuka. Sebulan sebelum pemindahan, tumbuhan secara beransur-ansur mula membiasakan diri ke jalan, meningkatkan masa “berjalan” setiap hari.

pembangunan pokok tulipTumbuhan matang dipindahkan ke tanah terbuka, di mana anak benih memerlukan penjagaan sederhana tetapi tetap, termasuk:

  • sederhana, tetapi penyiraman kerap;
  • merosakkan bulatan tuak;
  • berpakaian musim bunga dan musim panas anak benih muda;
  • Mulut tanah untuk memelihara kelembapan penting untuk pokok itu.

Pembungaan pokok tulip lilyodendron jatuh pada bulan Mei dan Jun. Buat pertama kalinya tumbuhan itu membentuk tunas bunga pada usia 7 – 10 tahun, dan kemudian mekar secara teratur.

Related  Bagaimana untuk menjaga rumah untuk alocasia Amazonika Polly

bonsai of lyricendronKayu hiasan dihargai bukan sahaja oleh tukang kebun, tetapi juga oleh para pecinta bonsai. Komposisi miniatur berdasarkan spesies ini menarik pada bila-bila masa dalam tahun ini dan disebabkan oleh kelajuan pertumbuhan yang tidak tinggi, beberapa tahun selepas permulaan pembentukan, mereka dapat menunjukkan kualiti kerja tuan.