dinding hidup kemuliaan pagiPereka landskap kerap menggunakan tumbuhan berbunga keriting untuk menghiasi taman. Ipomoea, pendaratan dan penjagaan di kawasan terbuka di luar yang tidak memerlukan banyak usaha, akan berterima kasih dengan naungan sejuk dan hiasan.

Keindahan kemuliaan pagi adalah sangat beracun, oleh itu adalah perlu untuk menjaga pagar perlindungan jika kanak-kanak kecil dan haiwan peliharaan berjalan di wilayah itu.

Ipomea tergolong dalam keluarga bunga jagung dan wakilnya yang berwarna-warni, kerana jenis spesies ini penuh warna kaleidoskop. Kilang itu berkembang dengan pesat dan awal mula berkembang. Dalam masa 2-3 bulan dari pembenihan, pokok anggur kemuliaan pagi membentuk permaidani berbunga padat. Ia adalah kadar pertumbuhan yang menjadikan tumbuhan sebagai hiasan yang popular untuk arbors, facades rumah, pagar dan kawasan taman yang tidak sedap.

Bagaimana untuk membesar Kemuliaan Morning

komposisi pelbagai jenis kemuliaan pagiIpomoeu boleh ditanam dengan benih dan benih, dan varieti baru Afrika berkembang dari ubi bawah tanah. Istilah penanaman kelaparan pagi di kawasan terbuka di setiap rantau adalah berbeza. Bergantung kepada keadaan iklim dan cara pembiakan, tumbuh-tumbuhan ditanam dari akhir musim sejuk dan sehingga awal musim panas.

Menyemai benih

Benih IpomianBahan benih boleh dibeli di kedai-kedai bunga atau dipungut secara berasingan, perkara utama ialah benih yang berkualiti. Menanam di tanah terbuka dihasilkan pada separuh pertama musim bunga, apabila cuaca hangat ditubuhkan. Jangan gunakan benih yang telah berbaring lebih dari tiga tahun – pucuk akan menjadi sebahagian.

Ipomoeu ditanam sebagai tumbuhan tahunan, kerana ia tidak dapat musim sejuk di dalam tanah. Di fros sedikit, tumbuhan itu mati.

Penanaman benih kemuliaan pagi di tanah terbuka sesuai untuk rantau Moscow, di mana penjagaan tumbuhan bermula pada musim bunga awal.

Related  Apa penjagaan yang anda perlukan di rumah anda?

Glaukoma terbaik tumbuh di chernozem dan loam. Ia dengan cepat berkembang dan dikehendaki dengan berbunga yang banyak. Di kawasan yang disediakan, telaga cetek cetek terbentuk, di mana satu atau dua biji diletakkan. Mereka ditaburi dengan tanah dan dituangkan dengan air suam.

Apabila anak benih berkembang sedikit, anda perlu menjaga sokongan yang kuat, di mana anggur yang lain akan berkeliaran.

Tumbuh benih

Anak benih IpomianUntuk mendapatkan anak benih yang kuat dan sihat menjelang akhir musim bunga, benih dalam benih dijalankan pada akhir bulan Februari atau Mac. Tanah untuk benih perlu disediakan terlebih dahulu, mencampurkan humus daun, gambut, vermiculite, serat kelapa dan tanah liat berkembang dalam nisbah (2: 1: 1: 1: 0.5).

Penanaman bibit anak benih Ipomoea di ladang terbuka diamalkan dalam iklim yang keras di Siberia, kerana terdapat musim sejuk yang panjang dan penjagaan tumbuhan kebun mula dijalankan pada musim bunga lewat.

Teknologi penaburan benih:

 1. Bahan benih perlu diletakkan di dalam air suam selama sehari untuk pembengkakan. Sekiranya bengkak tidak berlaku, setiap benih harus dicucuk dengan jarum steril dan diletakkan semula ke dalam air.
 2. Benih bengkak ditanam di tangki penanaman kecil untuk beberapa keping, disiram dan ditutup dengan polietilena. Bibit harian disiarkan dan jika perlu disiram.
 3. Pucuk pertama akan muncul dalam seminggu dan setengah, jika suhu tidak lebih rendah daripada 18 darjah.
 4. Apabila tumbuh-tumbuhan muda berkembang menjadi 16 cm, mereka melampirkan tali tebal atau tali ke pangkalan mereka, hujung percuma yang ditetapkan dari atas – ini akan berfungsi sebagai sokongan untuk bindweed yang semakin meningkat.

Sebagai bindweeds muda berkembang, mereka perlu dipindahkan beberapa kali ke bekas lebih besar. Tetapi mustahil mengganggu kucing radikal, kerana kemuliaan pagi tidak baik untuk pemindahan.

Related  Kegembiraan yang luar biasa – payung Iberis

Ipomoea mendarat di tanah

tempat pendaratan kemuliaan pagiTempat yang optimum untuk tumbuh-tumbuhan penanaman adalah tempat yang terang, tetapi di bawah sinar matahari langsung bunga-bungaan dekat, jadi tukang kebun mengesyorkan memilih tempat dengan cahaya yang bertaburan. Di bawah naungan, tumbuhan itu tumbuh dengan perlahan dan membentuk tunas kecil.

Adalah penting untuk pemindahan benih dengan betul supaya kemuliaan pagi berkembang dengan baik:

 1. Mentransmisikan anak benih dengan kaedah transshipment, memaksimumkan ketulan bumi.
 2. Selang antara tumbuhan hendaklah sekurang-kurangnya 25 cm.
 3. Di sebelah setiap belukar, sokongan dipasang atau tali ditarik di mana tumbuhan ditanam menanam.
 4. Abundantly menyiram setiap tumbuhan.

kemuliaan pagi berhampiran rumah

Jika Ipomites mendarat di sekeliling bangunan, berhati-hati harus diambil untuk mengelakkan hujan dari bumbung. Air sungai boleh mencederakan tumbuh-tumbuhan.

Penjagaan yang kompeten kilang itu

kemuliaan pagi di sepanjang pagarUntuk ditanam di kemuliaan pagi terbuka, saya merasa selesa, apabila pergi, beberapa peraturan harus dipatuhi.

 • menjalankan penyiram biasa, tetapi jangan benarkan kelembapan lembapan di dalam tanah;
 • menyuburkan tumbuhan dengan berpakaian atas yang rumit;
 • mencegah penyakit dan perosak;
 • pada masa yang tepat untuk mengumpul biji yang matang tiga minggu selepas bunga yang meleleh.

Untuk kaedah penjagaan yang biasa, kilang itu akan mengucapkan terima kasih kepada tanaman hijau yang subur dan berbunga beraneka warna yang berlimpah.

Pendaratan yang kompeten kemuliaan pagi di lapangan terbuka dan penjagaan akan membantu untuk menyelamatkan kekuatan tukang kebun. Liana yang bertubuh tinggi ini mampu dalam masa yang singkat untuk mengubah mana-mana taman.

Semua tentang berkembang ipomei – video