daffodil tidak berbungaPenanam bunga sering menghadapi masalah apabila berkembang daffodils. Nampaknya penjagaan dan penyiraman yang baik, tetapi tumbuhan untuk sebab tertentu tidak menghasilkan warna. Jadi, mengapa tidak bunga-bunga daffodil berkembang dan apa yang boleh dilakukan untuk membuat tumbuhan itu terputus-putus?

Sebab utama mengapa tidak bunga daffodils

bunga daffodilUntuk mencapai bunga daffodil yang berjaya di bunga mereka, anda perlu melakukan analisis yang teliti dan mengetahui alasan untuk kelakuan yang aneh bunga.

Penyiraman tidak betul

menyiram bungaFaktor asas, mengapa tidak bunga daffodils, dan membuang satu daun, boleh berfungsi sebagai penyiraman yang tidak mencukupi. Akar daffodils pergi 30 cm mendalam, dan tanah kering berhampiran akar merugikan bunga. Tumbuhan semata-mata tidak mempunyai mana-mana untuk mendapatkan semua bahan yang diperlukan untuk pertumbuhan dan berbunga, akarnya secara perlahan mula mati. Narcissus pertama tidak lagi mengeluarkan lembing, dan tidak lama lagi semua telah binasa.

Jangan berhenti menyiram daffodil selepas berbunga. Lembapan memancarkan mentol, yang akan membantu kilang pada musim depan untuk melepaskan warna yang berlimpah.

Dan juga sebab mengapa daffodils tidak berbunga, mungkin terdapat lebihan kelembapan. Dalam kes penyiram berlebihan, akar tumbuhan sepenuhnya di dalam air dan mula reput. Bunga itu mula sakit, dan secara semulajadi, tidak ada persoalan apa-apa berbunga.

Pendaratan ketat

pendaratan betul daffodilsSatu lagi sebab mengapa daffodil tidak berbunga adalah penanaman yang dekat dengan perbungaan. Hakikatnya ialah narcissus adalah tumbuhan saka dan mempunyai sistem akar jenis bercabang. Dan tumbuh-tumbuhan yang sangat dekat di dalam beberapa tahun dapat mentol membabii yang cukup. Hasilnya, perbungaan itu mula kehilangan oksigen, kelembapan dan nutrien yang diperlukan. Mungkin, untuk pembentukan daun, dia akan mempunyai sumber, tetapi untuk berbunga, kekuatan mungkin tidak mencukupi.

Penanam berpengalaman menasihatkan untuk memindahkan tanaman sekurang-kurangnya sekali setiap 3 tahun. Dan sesetengah tukang kebun untuk mencapai amalan berbunga yang ganas yang menjalani pemindahan dadah setiap tahun.

Bunga itu dipindahkan apabila daun ditelan dan dibuang sepenuhnya. Ia berlaku pada awal atau pertengahan bulan Ogos.

Tanah yang tidak sesuai

narcissum memerlukan tanah asid lemahSatu lagi sebab mengapa daffodil tidak berbunga di taman adalah terlalu berasid tanah. Untuk penanaman narcissi, tanah asid lemah, turun naik dalam 5-7 unit pH, adalah yang paling optimum.

Jika kekurangan berbunga terletak tepat dalam hal ini, anda boleh membetulkan keadaan dengan menambah unsur-unsur berikut kepada substrat:

  • kapur;
  • tepung berkapur;
  • tepung dolomit.

Aditif sedemikian disyorkan untuk dimasukkan ke dalam tanah beberapa bulan sebelum penanaman ditanam secara langsung.

Makanan yang tidak mencukupi

bunga mekar daffodilRamai penanam bunga tidak boleh mendapatkan bunga daffodil, bahkan menyediakan mereka dengan penyiraman yang mencukupi dan pemindahan tahunan. Jadi mengapa tidak daffodils mekar dengan penjagaan yang betul dan apa yang perlu dilakukan untuk membuat tumbuhan menghasilkan warna yang ganas?

daffodils mekar dengan penjagaan yang betulAgar daffodil berkembang dengan banyak, perlu diingat beberapa peraturan:

  1. Ia adalah perlu untuk menjalankan pakaian tahunan atas tanah dengan bahan-bahan nitrogen. Tetapi harus dikatakan bahawa kelebihan nitrogen di dalam tanah dapat menyebabkan kekurangan berbunga. Agar tidak melampaui tanah, benihkan substrat dengan campuran yang mengandungi dalam komposisi mikronutrien tertentu dalam perkadaran yang sama.
  2. Kilang itu perlu ditanam di bawah matahari terbuka. Kebudayaan, yang tumbuh di tempat teduh, tidak dapat memberi tunas. Dan juga lebih baik untuk menanam daffodil secara berasingan dari tumbuh-tumbuhan yang tinggi, agar tidak membuat bayang-bayang.

Kerosakan kepada mentol

rosak narcissus mentolDaffodils tidak boleh melepaskan tunas disebabkan oleh mentol yang cedera atau rosak.

Mentol bunga boleh merosakkan:

  • suhu rendah;
  • perosak;
  • substrat yang tidak sesuai;
  • penyakit.

Oleh itu, sangat penting untuk merawat tumbuhan dalam masa, untuk menghilangkan perosak, untuk mengeluarkan mentol yang rosak. Dan juga untuk mengelakkan pembekuan mentol, tanah di mana tumbuh-tumbuhan dari musim sejuk dianjurkan untuk dilindungi: gambut, daun kering, cip, habuk papan.

Untuk membuat mentol narcissus lebih tahan terhadap pelbagai penyakit, sebelum menanamnya perlu direndam dalam larutan kalium permanganat.

Segera dipotong daun

bunga daffodils dalam periukDan juga anda perlu tahu bahawa punca kekurangan bunga di perennials boleh menjadi pemotongan awal daun. Untuk memotong daun narcissus adalah perlu apabila bunga-bunga itu benar-benar layu, supaya tidak melanggar proses fotosintesis semula jadi.

Seperti yang anda lihat, ada banyak sebab mengapa daffodil tidak berbunga. Dan untuk mengenal pasti mana-mana daripada mereka tanpa kesulitan, bahkan seorang pemula pemula boleh.

Bagaimana untuk memulihkan kecantikan daffodils berbunga – video