Dari batu ternyata stok yang baik untuk vaksinasiBanyak jenis sitrus tumbuh dengan baik di rumah. Tetapi bagaimana untuk mengembangkan lemon dari tulang, yang bukan sahaja akan menghiasi bilik dengan dedaunan hijau gelap yang gelap, tetapi juga berbuah?

Ini adalah ketiadaan ovari pada tumbuhan dewasa yang sering mengecewakan buah sitrus di rumah. Lagipun, dalam kes yang terbaik, dari saat menanam hingga berbunga bilik lemon melewati 4 hingga 7 tahun. Namun, mendapatkan lemon dari tulang adalah sesuatu yang menarik dan bukan pekerjaan yang sia-sia. Pokok yang kukuh boleh digunakan sebagai stok, menanam sebiji spesimen kebudayaan di atasnya, atau menolaknya dengan bearing buah dengan penjagaan melek huruf dan membentuk mahkota.

Menyediakan tulang untuk tumbuh lemon

Apabila anda akan tumbuh lemon dari tulang di rumah, anda perlu bersabar dan mempunyai pengetahuan.

Kesilapan utama pencinta tumbuh-tumbuhan dalaman yang gagal dalam penanaman lemon atau buah-buahan sitrus lain adalah bahawa benih telah ditaburkan untuk waktu yang lama, diekstrak dari buah dan mempunyai masa untuk mengering.

Lebih tepat untuk mengeluarkan tulang dari lemon segar yang masak, bilas dengan air suam dan segelkannya ke dalam substrat dengan segera, tanpa mengeringkan. Ini akan melipatgandakan bilangan pucuk.Dari lemon potong untuk mendapatkan batu

Dan penanam sitrus yang berpengalaman mengesyorkan cara lain untuk meningkatkan kelajuan dan kualiti percambahan. Untuk melakukan ini, lembap, direka untuk berkembang di rumah, tulang lemon dengan pisau tajam dilepaskan perlahan-lahan dari cangkang permukaan keras, yang merupakan penghalang utama kepada kuman yang terdapat dalam benih.

Keluarkan tulang dari kulit yang tebalBerikutan nasihat ini, anda perlu berhati-hati dan berhati-hati. Pergerakan yang salah mengancam untuk merosakkan cotyledons atau embrio tender, dan kemudian lemon dari tulang tidak akan muncul tepat.

Biji dalam cangkang sebelum menanam rendam dalam larutan stimulan pertumbuhanSekiranya benih limau kekal di dalam cangkerang, ia berguna untuk merendamnya dalam penyelesaian perangsang pertumbuhan selama beberapa jam, tidak membenarkan permukaan tulang kering di antara pemprosesan dan penanaman.

Related  Kami makan nanas di rumah bukan sahaja pada cuti

Menanam lemon dari batu di rumah

Sebelum menanam benih limau, pilih bekas cetek, luas dengan lubang saliran mandatori. Di bahagian bawah periuk atau bekas lain, lapisan tanah 2 cm lebar atau vermiculite dituangkan, supaya semua kelembapan berlebihan, berbahaya kepada akar tender, longkang, tidak berlarutan dan meninggalkan tanah dalam masa.

Tanah untuk tumbuh lemon dari batu di rumah boleh dilakukan secara bebas, mencampurkan tanah taman, humus dan pasir. Dalam substrat sedemikian, ia berguna untuk menambah sedikit arang yang hancur, yang akan mengurangkan risiko menghasilkan jangkitan bakteria. Sekiranya anda tidak mempunyai ramuan yang diperlukan, substrat sitrus siap sedia, yang mudah dibeli di kedai khusus.

Menanam benih di tanahSemua kerja persediaan telah dijalankan. Sekarang sudah tiba masanya untuk memulakan penanaman. Bagaimana untuk mengembangkan limau dari batu di rumah?

Masa terbaik untuk menyemai ialah akhir musim sejuk. Kemudian pucuk yang tumbuh akan mendapat sokongan yang baik dalam bentuk cahaya matahari yang semakin meningkat.

Benih dibenamkan dalam tanah lembap hingga kedalaman kira-kira dua sentimeter. Dalam satu bekas, anda boleh menanam beberapa biji sekaligus. Sejak transplantasi pertama sedang menunggu anak benih, apabila daun 3-4 hadir pada mereka, tumbuhan tidak akan mengganggu satu sama lain.

Bekas ditentukan dalam rumah hijau atau diletakkan di dalam panas, sebelum ini ditutup dengan pakej atau filem. Jangan lupa bahawa semua sitrus adalah termophilic, jadi anda boleh menanam lemon dari tulang di rumah hanya jika keadaan suhu tertentu dipatuhi.

Pucuk benih LemonAnak benih tidak akan berkembang jika udara dan tanah lebih sejuk +18 ° C di dalam bilik. Optimum, jika percambahan biji dan pertumbuhan seterusnya melepasi pada suhu 22 hingga 25 ° C, dengan kelembapan yang sentiasa tinggi, tiada draf dan faktor negatif yang lain. Mematuhi peraturan mudah, cara menanam lemon dari tulang, membolehkan untuk mendapatkan pucuk kuat yang baik.

Rata-rata, dari menyemai sehingga penampilan pucuk berpindah dari seminggu ke sebulan. Pada masa ini, tanah di dalam periuk boleh disembur perlahan-lahan, tetapi ia perlu disiram hanya dengan tanda-tanda kering yang jelas.

Penjagaan benih lemon dari lubang

Memilih anak benih dalam bekas berasinganDengan penampilan pucuk hijau di atas permukaan tanah, mereka secara beransur-ansur mulai terbiasa dengan keadaan bilik, menyiarkan dan membuka rumah hijau. Apabila pada lemon muda dari kepingan tulang 3-4 muncul, filem itu dikeluarkan sama sekali, dan anak benih disusun dan dipindahkan ke dalam periuk kecil mereka sendiri.

Related  Mengapa anda tidak boleh menyimpan Diffenbachia rumah

Memandangkan benih buah-buahan hibrid tidak selalu menanggung sifat-sifat orang tua, buah sitrus, mencari untuk mendapatkan lemon dari tulang di rumah, risiko tumbuh liar.

Untuk memahami berapa lama pokok itu akan mula berbuah, dan apa kualiti buah-buahan yang matang, anda sudah boleh dengan tanda-tanda luar. Pertama sekali, pokok-pokok sitrus yang ditanam dibezakan oleh sebilangan kecil paku pada pucuk.

Penjagaan lanjut pada tahun pertama anak benih adalah penyiraman, transplanting dan prishchipke yang tepat pada masanya untuk pembentukan mahkota pokok masa hadapan. Saplings secara berkala ditaburi dengan air suamDi samping itu, tumbuh-tumbuhan:

  • pada bulan-bulan musim panas, selepas 10-14 hari, mereka makan, seli larutan baja humus dan baja mineral;
  • pada hari-hari mendung dan musim sejuk juga diterangi dengan phytolamps berpendar atau LED.

Tempoh pencahayaan sebahagian besarnya mempengaruhi bunga dan berbuah tumbuhan dari zon tropika. Oleh itu, pembelian lampu sedemikian perlu dijaga sebelum menanam lemon dari benih.

Pemindahan untuk lemon muda dijalankan setiap tahun, dan loji itu perlu dipindahkan dengan berhati-hati, tanpa mengganggu sistem akar. Sekiranya akar belum menguasai seluruh kumbang bumi, anda boleh lakukan tanpa penggantian lapisan permukaan.

Selepas inokulasi keratan tanaman buah-buahan, lemon akan berbuahBerminat dengan cara menanam lemon dari tulang, ramai peminat melihat ke depan pucuk, dan kemudian bunga pertama. Tetapi agar tidak melemahkan tumbuhan, lemon tidak boleh dibiarkan berbuah sehingga mencapai usia 2-3 tahun. Lemon dari tulang yang rosak untuk berbunga, apabila pada 15 daun mahkota terdapat hanya satu bunga.

Jika pembentukan ovari awal melemahkan pokok itu, maka mencubit pada usia kira-kira setahun hanya menyumbang kepada pembentukan mahkota dan akan meletakkan asas untuk mendapatkan hasil yang baik pada masa akan datang. Oleh itu, kilang yang sangat muda perlu mengeluarkan semua pucuk yang diarahkan jauh ke dalam mahkota, jepit hujung pucuk-pucuk yang panjang, dan kadang-kadang menjadikan periuk dengan pokok supaya ia diterangi dan dibangunkan sama rata mungkin.

Related  Kami menghiasi laman web kami dengan kemuliaan pagi yang luar biasa ungu

Menumbuhkan lemon dari batu – video

Bahagian 1. Menanam tulang

Bahagian 2. Kemunculan kecambah pertama

Bahagian 3. Pemindahan benih