Motoblock dengan jelaga dan bukitPenyesuaian sejagat – motoblock, membantu petani trak untuk melaksanakan banyak tugas pada plot peribadi lebih cepat dan lebih cekap. Dengan kerja-kerja taman boleh dikaitkan dengan membajak, menanam, menanam, merumput dan menuai kentang dengan blok motor, pelbagai fungsi dan sangat diperlukan dalam mesin ladang.

Cara membuat penanaman kentang

Pembentukan buluTerdapat beberapa cara untuk menanam kentang dengan blok motor:

  • dengan bantuan bukit dengan penyesuaian selang antara sayap;
  • menggunakan penanam kentang berengsel.

Kaedah nombor 1.

Dvuhryadny okukchnik di blok motorPenanaman kentang oleh blok motor dengan bukit dilakukan seperti berikut: mesin dipasang dengan roda tanah yang melonggarkan dan bukit. Kemudian potong keranda. Semakin halus mereka akan menjadi lebih mudah untuk menjaga kentang. Dalam lekapan ini tanaman akar diletakkan secara manual. Selepas selesai fasa, roda tenun tanah berubah kepada getah, yang akan sesuai dengan lebar trek. Terima kasih kepada roda getah, peranti ini tidak merosakkan kentang, tetapi tertidur dengan tanah dan merosakkannya. Oleh itu, penanaman akar dilakukan.

Kaedah nombor 2.

Bekerja dengan kentangApabila kawasan besar diperuntukkan untuk kentang, adalah dinasihatkan untuk mendarat unit bermotor dengan kanopi. Langkah pertama ialah menyediakan tanah:

  • membajak taman;
  • mengerikan, supaya pucuk boleh mendapatkan kelembapan dan oksigen yang diperlukan;
  • pelembapan tanah (bila mungkin).

Seterusnya, rabung pra-potong. Penanam kentang mempunyai kerudung, alat untuk memberi ubi ke lubang-lubang yang siap dan cangkul disk untuk mengisi kentang. Terima kasih kepada “fleksibilitas” ini adalah mungkin untuk menjalankan beberapa operasi pada masa yang sama – memotong alur-alur, meletakkan ubi dan menutupnya. Pada permulaan kerja, roda tenun tanah diletakkan pada mesin, dan mesin meletakkan kentang dipasang di blok motor. Parameter untuk kerja selanjutnya diselaraskan.

Untuk mendapatkan puncak yang tinggi, cakera peranti mendekati satu sama lain, groove furrow meningkat. Dan untuk mengurangkan – prosedur terbalik dilakukan, cakera dipindahkan selain, sambil mengurangkan sudut serangan.

Kentang diletakkan di dalam petak khas, dan semasa pergerakan blok motor ia dimasukkan ke dalam furrows yang disediakan. Kekerapan boleh dikawal secara manual, atau dipercayai sepenuhnya oleh teknik ini. Selepas penanaman, tudung ditutup dan tanah dipadatkan. Dari atas anda boleh menuangkan baja organik, dan melembapkan tanah.

Related  Penggunaan Eforia racun serangga yang mudah

Mengendalikan taman dengan unit bermotor

Hiller untuk motoblockPemprosesan betul taman dengan blok motor dilakukan dengan bantuan peranti berengsel atau trailing khusus. Selepas tindakan ini, tanah diperkaya dengan oksigen, semua rumpai dikeluarkan, dan ubi tumbuh dengan lebih cepat dan lebih cepat. Tugas ini berdasarkan setiap pemilik musim panas dijalankan tanpa banyak kesulitan. Perkara utama adalah untuk menyesuaikan lampiran sebelum membajak, menyesuaikan cengkaman bajak (berputar pemegang pada gandingan sejagat). Jika semuanya dilakukan dengan betul, pengekalan dan arah motoblock sepanjang alur-alur akan dijalankan dengan mudah.

Kedalaman membajak mestilah dalam masa 19-20cm, selepas prosedur sedemikian, keperluan untuk mengeruk tanah menghilang!

Peranti untuk blok motor mempunyai bajak khas, yang menjadikan tudung seragam pada kedalaman tertentu. Selepas ini, secara manual atau dengan bantuan penanam kentang, kentang dibentangkan dalam kerudung dan ubi ditutup dengan bumi.

Pemprosesan kentang selepas percambahan

Tumbuh tumbuh-tumbuhanSelepas 2-3 minggu, apabila semua pucuk telah muncul, proses seterusnya bermula, yang juga boleh dilakukan menggunakan blok motor. Seluruh kawasan penanaman dibahagikan kepada furrows, tanah dilonggarkan dan trek dibentuk untuk memudahkan perjalanan antar-baris. Hilling secara positif mempengaruhi proses percambahan batang, menghilangkan rumput, mengekalkan kelembapan di dalam tanah, membentuk perlindungan yang sangat baik dari tumbuhan muda dari frosts pertama.

Proses ini memberikan muncung khas pada blok motor – satu, dua atau tiga puncak bukit. Semasa selesai hilling, perlu menambahkan baja ke tanah baja, yang dipasang pada penanam kentang.

Pemprosesan antara baris

Mengupas kentangSemasa berbunga, kentang perlu melonggarkan tanah khas di antara barisan, yang akan membolehkan tanaman akar tumbuh dengan lebih cepat, menjamin penuaian yang baik. Kali pertama rumput ditenun oleh petani pada hari kelapan selepas menanam, pada masa itu kerak yang padat muncul di atas tanah, yang merumitkan pertumbuhan batang.

Related  Bilakah menanam lada pada anak benih?

Dan selanjutnya – setiap 7 hari, sehingga baris-baris menjadi tidak boleh diakses. Rumpai boleh dilakukan secara manual dan mekanikal. Perkara utama ialah membuang rumpai dalam masa, supaya mereka tidak merumitkan pertumbuhan tunas dan tidak menjejaskan perkembangan sayuran akar.

Meresap dengan harrow

Mengeringkan jaring jaringAdaptasi seperti itu dipakai pada motoblock. Sel grid mempunyai sisi kira-kira 20 cm, terletak pada sudut 45 darjah. Penyengat bersih berkesan kerana hakikat bahawa ia meliputi kawasan besar sekaligus, tetapi tidak mungkin untuk memproses baris antara mereka “bersih”. Cara terbaik untuk menghilangkan rumpai ialah dengan mengeluarkannya dengan akar. Kemudian kentang akan lebih bersih, dan kurang sering kita harus melakukan pemakan rumput. Nah, itu sahaja, tugas asas petani trak dipenuhi. Ia masih menunggu masa yang tepat dan anda boleh menuai! Dan dalam kes ini, motoblok akan menjadi pembantu yang sangat baik!

Penggali kentang buatan sendiri untuk motoblock

Penuai kentang untuk motoblockUntuk menuai kentang, tukang-tukang rakyat membuat peranti khas – penuai kentang untuk motoblock. Peralatan tersebut terdiri daripada bingkai yang dikimpal, bungkus, unit editorial, drum pembersih. Untuk mengumpul peranti memerlukan beberapa kemahiran dan kajian lukisan terperinci, dalam jumlah besar yang dibentangkan di Internet. Hasilnya adalah panen cepat kentang tanpa kerosakan kepada ubi dan buruh khusus.

Untuk pemahaman maklumat yang lebih baik, kami menawarkan video hilling kentang oleh blok Neva motor.

Motoblock Neva menanam kentang – video