bunga teratai di tamanOriental dan Asia, teratai kerinting dan tiub untuk pelbagai jenis dan spesies berani bersaing dengan gladiolus dan tulip. Tetapi penghuni kotej tidak cukup untuk memilih mentol kegemaran lily, menanam dan menjaga di tanah terbuka – itulah rizab untuk berbunga masa depan.

Oleh kerana bentuknya yang megah, bunga teratai dipanggil bunga diraja. Kilang semacam itu akan menjadi hiasan dari mana-mana taman, tetapi ramai pendatang baru menganggap bunga teratai dengan keraguan dan ketakutan, takut bahawa mereka tidak akan menghadapi penjagaan kilang diraja. Malah, penjagaan kebanyakan jenis teratai taman tidak susah payah, dan bunga penanaman adalah dalam kuasa pemula.

Masa penanaman teratai di tanah terbuka

tunas teratai di luar rumahPeriuk vegetatif dari lily bermula pada musim bunga awal, apabila tumbuh-tumbuhan yang kuat ditunjukkan di atas tanah. Kemudian ia bertukar menjadi batang mendirikan berdaun yang dimahkotai dengan satu atau lebih bunga besar bentuk dan warna yang berbeza. Pada musim gugur, bahagian atas tanah layu, dan tanah tetap longgar, yang terdiri daripada daun yang diubah suai.

Di kebanyakan rantau, varieti popular teratai bukan musim sejuk yang buruk, jadi ia mungkin untuk menanam teratai di tanah terbuka pada musim bunga dan musim luruh. Jika tidak ada bahaya pembekuan dalam tanah, mentol ditanam pada awal musim gugur.

Selepas berbunga, tumbuhan mempunyai tempoh rehat, di mana tumbuhan tidak berhenti, tetapi membeku. Masa ini sesuai untuk penanaman atau pemindahan. Sebelum bermulanya cuaca sejuk, mentol menyesuaikan diri dan berakar, sehingga, dengan bermulanya musim bunga, mereka akan segera tumbuh.

Tidak kurang popular adalah penanaman teratai pada bulan April dan Mei. Ia diamalkan di kawasan-kawasan dengan musim sejuk yang teruk, serta untuk jenis yang mempunyai rintangan fros rendah. Di tempat tidur musim bunga, mentol berlebihan tidak akan mengalami razmokaniyu dan reput. Masuk ke tanah longgar dan dipanaskan, mereka tidak ketinggalan di belakang bunga teratai yang ditanam pada musim luruh. Penanaman pada bulan April adalah lebih baik untuk hibrid timur. Tetapi kaedah ini mempunyai kelemahannya. Tumbuh-tumbuhan yang paling halus tidak dapat membentuk mentol anak perempuan dan mekar yang kurang mewah daripada yang diinginkan.

Apabila bunga teratai ditanam di tanah terbuka pada musim bunga? Di tengah band, masa optimum berlaku pada bulan April atau awal Mei. Pada masa ini, tanah cukup panas, dan ancaman frosts untuk penampilan pucuk pertama sudah berlalu.

Related  Kaedah pembiakan spesies tumbuhan yang berbeza asplenium

Masa penanaman mentol di rantau yang berbeza boleh berbeza serius. Sebagai contoh, pada akhir musim panas atau pada hari pertama bulan September, tanaman teratai di tanah terbuka di Ural akan memberikan hasil yang lebih besar daripada pada musim bunga.

Mentega teratai untuk ditanam di tanah terbukaMentol akan mempunyai masa untuk matang dan pada musim panas akan sila dengan bunga. Musim bunga di kawasan lily selatan ditanam lebih awal. Pada musim luruh – sebaliknya. Untuk mengetatkan pendaratan dalam hal itu, dan dalam hal lain, tidak perlu. Sebagai contoh, pada bulan Mac adalah lebih baik untuk mengambil mentol harimau dan teratai Tibet di taman, dengan serta-merta selepas mencairkan banyak kacukan Asia dan timur, serta teratub tubular yang paling indah, bertahan penanaman.

Variasi Terry ditanam apabila udara dan tanah memanaskan hingga +10 darjah. Tetapi Kanada, lily kerinting dan beberapa jenis lain lebih baik untuk dipindahkan hanya pada musim luruh.

Agar tidak disalahartikan dengan masa menanam di tanah terbuka dan menjaga teratai, penting pada saat membeli mentol untuk mengetahui jenisnya.

Menanam teratai di tanah terbuka

menyediakan teratai untuk penanamanSesuai untuk menanam mentol yang sihat dengan skala padat tanpa tanda karat, kerosakan atau acuan.

Sebelum bahan penanaman jatuh di atas katil bunga:

  • mentol disusun mengikut gred dan saiz;
  • memotong salinan perosak yang lemah, berpenyakit dan tanah;
  • mentol bersih sesuai untuk penanaman dari akar kering dan skala;
  • dibasuh, disimpan dalam larutan kalium permanganat, dan tertakluk kepada rawatan dengan racun kulat, sebagai contoh, phytosporin atau asas.

Tempat untuk menanam teratai di tanah terbuka dipilih mengikut keinginan tanaman itu sendiri. Paling penting, kebanyakan teratai merasakan diri mereka di bawah matahari atau di penumbra. Peduncle besar mungkin menderita angin, jadi tapak dengan perlindungan semulajadi dalam bentuk semak, pokok, tanaman herba tinggi dipilih terlebih dahulu.

Related  Kami mengkaji manfaat dan bahaya lentil untuk organisma

hasil penanaman dan penjagaan teratai yang betulSemua teratai memerlukan substrat longgar longgar, di mana mentol dapat dengan mudah berakar, mereka tidak akan mengalami kebocoran kelembapan, reput dan perosak tanah. Asas untuk tanah nutrien akan berfungsi sebagai campuran bahagian yang sama dari tanah rumput, gambut, pasir kasar dan humus yang ditolak dengan baik.

Baja segar atau bahan organik lain di bawah teratai tidak boleh diperkenalkan kerana risiko membakar skala lembut, terkalahkan oleh serangga dan mikroflora yang agresif.

Sebilangan besar varieti budaya teratai suka tanah neutral, tetapi jika hibrida Amerika ditanam, lebih banyak gandum berasid atau jarum jatuh ditambahkan ke tanah untuk meningkatkan keasidan. Tetapi di bawah substrat lili tiub tidak hanya mengoksidasi, tetapi juga menambah tepung kapur, tepung dolomit atau komponen lain dengan tindak balas alkali.

pemindahan liliLubang menanam dibuat terlebih dahulu, menyediakan bahagian bawah lapisan saliran dan baju berpasir. Kedalaman ditentukan berdasarkan saiz tanaman dan mentol mereka:

  • mentol besar mendalam dengan 12-20 cm;
  • spesimen bersaiz kecil – oleh 7-10 cm.

Semakin tinggi batangnya, lebih banyak penanaman lily ke dalam tanah terbuka. Jarak antara tumbuhan individu boleh berbeza-beza dari 15 hingga 30 cm, bergantung kepada diameter belukar yang bertumbuh.

penciptaan bunga bunga terataiMentol ditanam di lapisan saliran dari kerikil atau claydite, ditaburkan dengan tanah subur yang padat, berperisa dengan penuh nitrogen, kalium-fosforus dan komposisi mineral. Sekitar setiap mentol membuat baju pasir, dan kemudian taburkan tanah sekali lagi. Kerusi dipadatkan, disiram dan mulsa.

Kaedah yang sama digunakan jika perlu untuk menanam teratai pada musim luruh. Menggali dilakukan sebulan selepas akhir berbunga. Semua mentol mesti dirawat dengan penyelesaian merah jambu permanganat kalium.

Perhatikan lily pada musim bunga di tanah terbuka

penembusan betul mentol lilySelepas menanam di teratai tanah terbuka perlu perhatian dan penjagaan yang berwibawa. Jika mentol memukul tanah pada musim gugur, mereka hanya mulsa. Tumbuhan utama bermula dengan pencairan salji, maka masa datang untuk penjagaan teratai teratai terbuka pada musim bunga. Penjagaan kilang termasuk:

  • menyiram;
  • membaja, merangsang pertumbuhan, pembungaan dan kematangan mentol;
  • melonggarkan dan merumput;
  • rawatan pencegahan terhadap penyakit perosak, reput dan lain-lain penyakit.

Tanaman besar memerlukan sokongan dan garter. Langkah ini, serta melonggarkan dan merumput secara tetap akan membantu mengekalkan kekuatan dan pertumbuhan teratai.

Lili mencintai tanah yang agak lembab, dan mengeringkan mengancam untuk mengurangkan jumlah dan saiz bunga, dan air yang berlebihan adalah pembusukan mentah berbahaya. Pengairan digabungkan dengan pengenalan pemupukan dan rawatan tanah dari kulat berbahaya. Pada permulaan pertumbuhan, teratai lebih memerlukan baja nitrogen, tetapi baja kedua adalah superfosfat. Tumbuhan yang sangat baik bertindak balas terhadap penyiraman dengan larutan abu kayu. Ia juga boleh dicampur ke dalam bahan mulsa.

Related  Temui minyak aprikot penyembuhan

Pada bulan Mei, penjagaan teratai dalam bidang terbuka termasuk menyiram dengan penyelesaian cecair Bordeaux. Selepas 2 bulan, tumbuhan yang sama disembur. Semasa musim panas, berhati-hati memantau rupa serangga perosak, yang mempengaruhi kedua-dua batang, dan daun, dan mentol teratai.

Penanaman bunga teratai musim bunga – video