Bagaimana nanas berkembang di ladang, di rumah hijau dan di dalam apartmen

Nanas masak di ladangOrang yang mula-mula melihat kilang nanas, tidak percaya bahawa ia bukan semak tropika, yang digunakan untuk hidup dalam keadaan kekurangan kelembapan, tetapi rumput. Bergantung kepada pelbagai dan kepelbagaian, spesimen individu boleh tumbuh sehingga dua meter tinggi, dan diameter roset daun keras berbeza dari 1 hingga 2.5 meter. Dan, bagaimanapun, nanas adalah sejenis tanaman herba, yang telah digunakan oleh manusia selama berabad-abad.

Walaupun sebelum penemuan benua Amerika, suku-suku tempatan tumbuh nanas untuk menghasilkan buah manis dan masam dan serat yang kuat, yang digunakan untuk membuat pakaian, tikar, jaring dan bakul.

Dan hari ini budaya diiktiraf sebagai salah satu yang paling penting bagi negara-negara pertanian tali pinggang tropika. Pineapple berkembang di ladang yang luas bukan sahaja di Amerika Selatan dan Amerika Tengah, tetapi juga di rantau Asia, Australia dan beberapa negara Afrika. Dalam iklim yang sederhana, adalah mungkin untuk menanam nanas di rumah hijau. Dan di tingkap rumah dan taman-taman, budaya ini digunakan sebagai tumbuhan hiasan yang menakjubkan.

Bagaimana penanaman nanas?

Pembentukan daun pembiakanOleh kerana nanas adalah tumbuhan saka, ia menghabiskan bulan-bulan pertama selepas menanam untuk mencipta outlet daun. Pada masa ini, laras tumbuh dan menebal panjang dari 20 hingga 80 cm, dari mana daun spiky sempit ditekan dengan ketat.

Walaupun kekakuannya dan kehadiran duri tajam di pinggir pelbagai jenis, daun pada potongannya sangat berair.

Ini disebabkan hakikat bahawa di tempat habitat asal, tumbuhan kadang-kadang mengalami kekurangan kelembapan yang serius. Ia adalah di bawah pengumpulan air dan direka bentuk cekung plat daun di mana titisan hujan dan embun roll turun ke batang dan turun di atasnya, di mana tanah itu terletak di permukaan nanas sistem akar berserabut.

Pembungaan nanas larutAir berkumpul di dalam daun pulpa yang berair, supaya kemudian, jika perlu, menyokong seluruh tumbuhan dan pembentukan janin. Berapa banyak nanas yang tumbuh sehingga saat ia muncul pada buah? Nanas siap untuk berbunga 12-18 bulan selepas penanaman. Istilah ini mungkin berbeza-beza bergantung kepada varieti varieti dan tumbuhan, tetapi proses pembentukan pembungaan dan janin sama dalam semua spesies.

Pembungaan dan rupa ovariPada penyambungan daun yang panjang dan panjang, bunga-bunga kecil digabungkan ke dalam pembesaran bulu padat yang terungkap. Bilangan corolla, tidak lebih daripada 1.5-2 cm panjang dan mempunyai warna ungu atau merah jambu-violet, boleh sehingga dua ratus dalam hal berkembang. Pertama, bunga biseksual terbentang di tingkat bawah, maka bunga berbunga melebar ke atas.

Ovari mewakili beri, yang, selepas pembentukan, mula bergabung dengan satu sama lain, membentuk nanas berair yang biasa untuk semua di bawah kulit tunggal.

Untuk masak baja, ia mengambil masa 3 hingga 6 bulan, dan kemudiannya dipotong. Dan bagaimanakah nanas berkembang?

Apabila janin membuahkan hasil, kilang itu mula membentuk pesat pucuk sisi anak perempuan, terletak kedua-duanya di paksi daun, dan di bahagian bawah roset, serta di bawah muncung itu sendiri. Apabila buah berair dipotong, tumbuhan kehilangan titik pertumbuhan utama, dan perkembangan selanjutnya dapat diteruskan disebabkan pucuk baru.

Buah nanas masak untuk merasakan burungIa berlaku jika nanas tumbuh secara semula jadi. Jangan potong janin manusia, di dalam mana terdapat nanas liar kecil, sehingga 3 mm panjang, benih, dan cawangan sampingan – ia bermakna penerusan kehidupan dan pembiakan budaya.

Benih buah-buahan yang dimakan oleh haiwan dan burung, jatuh ke tanah, memberikan penangkapan baru, dan pucuk dari sinus menjadi mudah diambil.

Tetapi dalam nanas, dijual di kedai-kedai, walaupun anda melihat dengan teliti, tidak mungkin anda akan dapati sekurang-kurangnya beberapa biji. Bagaimanakah nanas tumbuh di ladang dan di rumah hijau? Dan di manakah benih hilang?

Bagaimanakah nanas berkembang di ladang?

Di ladang, nanas ditanam dari petioles akarSejak nanas telah menjadi sangat popular di seluruh dunia, petani yang semakin berkembang terlibat bukan sahaja di Asia Selatan dan Amerika Tengah, di mana tumbuhan itu mula-mula ditemui dan ditanam selama berabad-abad, tetapi juga dalam keadaan iklim yang sesuai lain di rantau ini. Ladang nanas terbesar wujud di Asia, Afrika Selatan, Australia dan selatan Amerika Syarikat.

Di sini, budaya ditanam oleh teknologi intensif menggunakan varietas matang awal yang berbuah besar. Di dalam tanah nanas jatuh dalam bentuk keratan berakar panjang dengan panjang sekurang-kurangnya 20 sentimeter. Tumbuhan ditanam dengan cara dua baris, meninggalkan jarak kira-kira 1.5-2 meter antara nanas individu dan membuat lebih banyak baris.

Varieti terbaik boleh berkembang seawal 12 bulan selepas ditanam di tanah. Apabila tanaman dituai, tanaman dituai, dan tanaman baru diambil dari pucuk mereka dari pucuk-pucuk pada sinus daun.

Di kawasan tropika, dengan menggunakan pengairan mekanik, persediaan moden untuk memerangi perosak dan penyakit, serta membaja dan membaja, adalah mungkin untuk mendapatkan sehingga tiga tanaman setahun dalam keadaan terbuka.

Tetapi tidak semuanya sangat mudah dalam nanas yang tumbuh di ladang. Ternyata untuk mendapatkan tanaman yang dirancangkan secara besar-besaran tanaman membuat anda mekar. Sekiranya asap kebakaran dahulunya digunakan untuk ini, maka sekarang mereka menggunakan penanaman pemprosesan dengan asetilena. Hanya di bawah pengaruh nanas gas di ladang-ladang mula meletakkan putik bunga.

PenuaianPerbungaan yang muncul di peduncle panjang tidak mengurangkan kebimbangan petani. Ternyata mungkin untuk mencapai buah masak, di mana tidak ada benih atau hanya asas mereka, dengan mencegah penyebaran silang tanaman.

Untuk melakukan ini, gunakan langkah-langkah perlindungan terhadap serangga, dan bahkan pada setiap perbungaan memakai topi pelindung. Lagipun, di Hawaii, sebagai contoh, tumbuh-tumbuhan spesies ini seperti mencemarkan bukan lebah atau rama-rama, tetapi hummingbirds.

Nanas di rumah hijau: tanaman yang luar biasa dari kawasan pinggir bandar

Menanam nanas di rumah hijauBermula dari abad ke XVI di Eropah, nanas, seperti tetamu dialu-alukan dari kawasan tropika Amerika Selatan, ditanam di rumah hijau. Hari ini, ia juga mungkin, terutama kerana teknologi moden menjadikan ia mudah untuk menjaga nanas dalam rumah hijau dan mengurangkan harga kandungannya. Kerana jenis permukaan keperluan sistem akar nanas dalam tanah adalah terhad kepada lapisan kira-kira 20 cm. Bijak penjadualan menyiram dan membaja dan organisasi pencahayaan tambahan untuk 6-8 jam, berkembang nanas, seperti yang digambarkan, tidak lebih buruk daripada ladang tropika.

Suhu optimum untuk penanaman budaya ini ialah 23-30 ° C. Latar belakang suhu yang lebih rendah atau lebih tinggi memberi kesan ketara kepada kadar perkembangan tumbuhan yang melemahkan dan boleh didedahkan kepada pelbagai penyakit dan serangan serangga.

Tanah nanas disediakan khas, mencampurkan tanah taman, humus, perlite, gambut dan menambah arang yang dihancurkan. Tumbuh-tumbuhan yang baik untuk sedikit keasidan meningkat, tahap di dalam tanah boleh mencapai 4.0-5.0 unit. Untuk penyelenggaraannya, nanas di rumah hijau boleh disiram dengan air suam yang berasid. Kelembapan untuk pengairan dan pengairan dedaunan tidak sepatutnya lebih sejuk daripada udara. Humidify tanah yang sama dengan berhati-hati, agar tidak menyebabkan genangan air dan pelepasan sistem akar dan batang.

Untuk menyiram nanas menggunakan air berasid hangatSeperti nanas di ladang, tumbuh-tumbuhan juga dirawat dengan asetonilena atau fumigated beberapa kali dengan asap untuk menghasilkan tanaman. Berapa banyak buah nanas tumbuh dalam keadaan rumah hijau, bilakah kita boleh menunggu tuaian pertama? Apabila menggunakan bahan penanaman berkualiti tinggi, penjagaan dan persenyawaan penanaman semasa pertumbuhan aktif mereka, masa untuk mendapatkan nanas masak di rumah hijau tidak lebih daripada dalam bidang terbuka.

Nanas dalam periuk

Nanas ditanam dalam periukSebagai budaya nanas pasu digunakan secara meluas di Amerika Syarikat, di selatan Eropah dan negara-negara lain dengan iklim yang hangat. Sebuah tumbuhan besar yang menakjubkan menghiasi taman dan rumahnya. Dalam kes ini, untuk penanaman lebih kerap, bukan tumbuhan spesies Ananas comosus var digunakan. comosus, biasa kepada semua orang di rak kedai-kedai buah-buahan, dan saudara-saudaranya yang dekat – jenis hiasan berbuah kecil.

Terutamanya menarik adalah tumbuhan subspesies Erectifolius, Ananassoides dan Bracteatus dengan buah-buahan kecil yang boleh dimakan dan kadang-kadang berbunga dedaunan terang. Buah-buahan di puncak pucuk tumbuhan sememangnya, lebih rendah daripada rasa, nanas dari rumah hijau atau perladangan di suatu tempat di Puerto Rico.Di rumah, nanas ditanam dari tuft

Jika di rumah anda ingin mendapatkan nanas yang sangat manis, anda perlu cuba membesar dari bahagian atas buah yang dibeli di kedai.

Untuk memahami semua perihal proses, anda dapat melihat foto dan video mengenai bagaimana nanas berkembang dan apa yang perlu dijaga oleh budaya ini. Kerumitan penjagaan nanas dalam periuk adalah untuk menyediakan suhu yang diperlukan untuk tumbuhan, memerhatikan kaedah penyiraman dan penyusuan. Tetapi menonton pertumbuhan nanas, anda boleh belajar untuk bertindak balas terhadap permintaan haiwan hijau. Dan selepas 1-1,5 tahun selepas menanam, masa akan datang untuk membuat tumbuhan mekar dan berbuah.

Video – bagaimana nanas berkembang

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector