iris khas siberiaIrises adalah hiasan sebenar dari mana-mana bunga bunga dan bunga. Iris Siberian berbeza dengan sikap tidak menonjol dan penentangan terhadap pertumbuhan sejuk, pesat dan berbunga yang banyak. Penanaman padat kerdil kerdil kelihatan cantik di sepanjang sekatan. Varieti tinggi tumbuh dengan baik di sepanjang pagar dan lindung nilai. Terdapat beberapa ratus jenis iris Siberia, berbeza dengan ketinggian dan bentuk bunga, syarat berbunga dan struktur daun.

Iris Siberian – perihalan dan ciri-ciri

siberia iris kuningKelebihan iris Siberia jelas – ketahanan terhadap keadaan persekitaran yang teruk, penentangan terhadap penyakit, penjagaan sederhana, kepelbagaian warna dan kemungkinan pertumbuhan pesat.

Semua irisan dalam alam dibahagikan kepada dua kumpulan:

 1. Irises dengan janggut pada kelopak bawah, iaitu, berjanggut.
 2. Irises, yang tidak mempunyai jenggot, adalah, terkenal.

Iris Siberian Iris Sibirica tidak mempunyai jenggot, ia mempunyai kelopak sutera halus, sejambak bentuk kuno, cukup besar. Pada satu batang beberapa bunga dibentuk sekaligus – 2 dan 3. Teduh semulajadi tumbuhan berwarna biru-biru. Varieti hibrid mempunyai pelbagai warna – putih, merah jambu, kuning, merah, burgundy, ungu. Pada kelopak iris Siberia, dua warna boleh digabungkan sekaligus.

Oleh kerana kerja-kerja penternak yang berjaya, kira-kira 800 kultivar diternak. Bunga-bunga yang indah boleh menghiasi taman-taman yang terbaik di Eropah, Caucasus dan Turki.

Foto dan deskripsi Iris Siberia:

 1. Bunga klasik terdiri daripada enam kelopak, tiga sempit, diarahkan ke atas, dan tiga yang lebih rendah, lebih luas dan melengkung ke bawah.
 2. Di dekat pangkal kelopak terdapat lubang – tempat warna yang berbeza, di sepanjang kelopak boleh melewati rim.
 3. Varieti hibrida hanya boleh mempunyai kelopak yang lebar atau hanya sempit, batang mereka boleh cawangan.
 4. Perbezaan dalam varieti diwujudkan bukan sahaja dalam pewarnaan peduncle, tetapi juga dalam teksturnya. Terdapat iris Siberia dengan terry dan kelopak licin, dengan kelebihan dan kelebihannya.

Related  Perhatian penanam bunga tertarik oleh rama-rama biru pada kehijauan clerodendrum Uganda

tirai iris SiberiaCiri utama iris Siberia adalah kekuatan batang. Malah, mencapai ketinggian 100 dan 120 cm, tumbuhan itu tidak memerlukan sokongan tambahan. Terdapat jenis menengah, stunted dan kerdil dengan bilangan peduncle yang berbeza. Kebanyakan varieti berbunga pada bulan Jun, terdapat jenis dengan tempoh berbunga yang lewat, yang berlaku pada bulan Julai dan Ogos. Juga memperuntukkan jenis remontan, yang mempunyai masa untuk pudar untuk musim panas dua kali – pada musim bunga dan pada musim luruh.

Siberian Iris – varieti varieti

Foto Irises Siberia jenis dan keterangan mereka:

 1. Harpswell Haze. Ia mempunyai warna lembut lembut lembut berwarna ungu dengan urat gelap yang jelas. Untuk masa yang lama boleh tumbuh tanpa transplantasi, bunga yang bersahaja dan bersahaja.Harpswell Haze
 2. Swirl Putih. Iris Siberia putih dengan kelabu emas halus, dicirikan oleh peduncle besar – sehingga 15 cm dan tempoh berbunga panjang. Semangkuk semen boleh merebak ke tapak, satu meter panjang dan lebar.gred White Swirl
 3. Pemimpin Altai. Pelbagai domestik, dikurniakan beberapa nama – kotatek, cockerel, loceng. Setiap batang kekal dari 3 hingga 6 peduncle, sementara pada masa yang sama mekar dalam 2 bunga warna biru tepu.jenis Pemimpin Altai
 4. Hubbard. Iris ini mencapai ketinggian purata – dari 60 hingga 80 cm, mempunyai tangkai bunga besar dari warna ungu-violet yang luar biasa. Ciri tersendiri adalah pelebaran kuning atau putih di pangkal kelopak bawah.gred Hubbard
 5. Hohenflug. Salah satu iris tertinggi di kalangan Siberia, ia boleh mencapai ketinggian 160 cm. Ia mempunyai kepingan besar dengan kelopak-kelopak berwarna biru tua.gred Hohenflug

Iris Siberia – peraturan penanaman dan penjagaan

penanaman iris SiberiaPenanaman dan penjagaan iris Siberia tidak begitu sukar, tumbuh-tumbuhan bermurah hati dan indah berkembang di kawasan terbuka. Tempoh berbunga bergantung pada variasi, boleh mengambil masa 2 minggu hingga sebulan. Kelembapan sederhana – janji penyebaran pesat dan rimbun yang subur. Untuk budaya, medium tanah neutral lebih disukai.

Related  Penjagaan rumah untuk hymenocallis

Pendaratan Iris Siberia:

 • musim bunga – bulan Mac dan bulan Mei;
 • musim gugur – Ogos dan September.

katil bunga dengan iris dari SiberiaKaedah penanaman iris musim luruh – sebulan sebelum bermulanya cuaca sejuk stabil, supaya tumbuhan dapat ditubuhkan di tanah terbuka. Memindahkan dan menanam iris Siberia pada musim bunga perlu dilakukan selepas frosts dan dalam tanah yang dipanaskan dengan baik.

Irises seperti tanah berkhasiat dan longgar, mereka memerlukan pemakanan yang sistematik – selepas pemindahan, pada masa pembentukan putik dan selepas berbunga.

Rhizomes dan mentol biasanya tidak surut, putik tengah sentiasa kekal di permukaan. Tumbuh-tumbuhan itu perlu melonggarkan dengan berhati-hati agar tidak menyentuh akar lembut, menyiram apabila tanah kering, mengeluarkan bahagian mati dan rumput. Dengan usia, pembungaan semak belukar lemah, jadi perlu menanam budaya di tempat-tempat baru.

Iris Siberian dalam reka bentuk landskap

iris luar biasa siberiaPelbagai jenis iris Siberia, dengan pelbagai warna bunga, ketinggian batang dan keluasan belukar, membolehkan ia digunakan secara meluas untuk menghiasi landskap mana-mana:

 1. Dalam latar depan. Di peringkat pertama, lebih baik menanam jenis iris dengan bunga terbuka dengan kelopak cangkir dari warna terang dan berair – merah, biru, kuning, oren, putih.
 2. Belakang. Iris yang tinggi dan kuat berfungsi sebagai latar belakang yang indah untuk tumbuh-tumbuhan dan bunga lain.
 3. Di tengah-tengah katil bunga. Berkesan dan terang, irises tinggi kelihatan di tengah-tengah sebuah katil bunga pulau atau taman bunga bulat.
 4. Oleh kolam. Secara harmoni ia kelihatan seperti iris yang ditanam di sepanjang pantai kolam atau tasik.Iris Siberia berhampiran kolam
 5. Di padang. Bunga kumpulan sesuai di rumput hijau, dekoratif mereka tidak berkurang sama sekali sebelum dan selepas berbunga.
 6. Untuk rockery. Gred rendah adalah permintaan untuk rockery menghias dan bukit-bukit alpine. Mereka ditanam dalam spesimen yang berasingan dan dalam kumpulan kecil.Iris Siberia dalam rockary
 7. Landskap kompleks. Iris Rhizome ditanam di lereng untuk kecantikan dan untuk mengelakkan mereka pecah.
 8. Sepanjang jalannya. Rumput hijau yang padat sesuai untuk reka bentuk laluan taman, di sepanjang pagar dan lindung nilai.iris siberian di sepanjang jalan kebun

Related  Cari begonias anda di antara beratus-ratus spesies dan spesies melalui foto dan perihalan

Penanam yang berpengalaman mengesyorkan untuk sering membahagikan dan memindahkan irises. Langkah-langkah ini tidak membenarkan tumbuhan lama berkembang, membantu meningkatkan kualiti hiasan mereka dan memanjangkan tempoh berbunga. Tanpa tanam tanam boleh berkembang di satu tempat selama 5 dan 10 tahun berturut-turut.

Irises adalah bunga popular dan pelbagai fungsi Siberia. Mereka cantik, tidak bersahaja dan harum. Tumbuhan ini dinyanyikan oleh penyair, digambarkan oleh artis dan dipuja oleh tukang kebun. Bagi setiap taman ada pelbagai yang sesuai. Keindahan hidup boleh dibawa ke rumah – irisan berdiri lama di potong.

Iris Siberian bersahaja – video