Asparagus dalam reka bentuk landskapAsparagus bilik yang tidak mengganggu, menonjolkan rak dan tingkap-tingkap di banyak pangsapuri, adalah evergreen dari keluarga besar. Dalam asparagus ini, keluarga Asparagaceae, yang menyatukan pelbagai budaya seperti dracena, muscari, aspidistra, hyacinth dan yucca, berhutang namanya.

Secara keseluruhan, terdapat kira-kira tiga ratus spesis asparagus, beberapa di antaranya tumbuhan herba. Terdapat antara wakil-wakil genus pokok renek besar, spesies menjalar dan lianas. Nampaknya ia boleh menjadi menarik di tumbuh-tumbuhan, sudah kira-kira seratus tahun ditanam oleh tukang kebun dalaman, bersahaja, lama dikaji dan diterangkan?

Dan, bagaimanapun, fakta-fakta menarik yang berkaitan dengan asparagus menjadikannya perlu untuk melihat wajah hijau di rumah ini.

Struktur unik tumbuhan asparagus

Struktur tumbuhan asparagusIa bermula dengan pemeriksaan terperinci mengenai struktur tumbuhan itu sendiri. Apa yang banyak bunga dan pencinta flora dianggap sebagai batang elastik yang tegar dan daun asparagus seperti jarum sebenarnya dipanggil phyllocladia atau cladodia. Sebenarnya, seluruh bahagian hijau adalah batang diubahsuai, di mana bunga putih atau merah muda, bunga kecil muncul setiap tahun, dan merah, oren atau, bergantung kepada spesies, buah hitam dengan biji di dalamnya masak.

Dan di manakah daun? Jika anda melihat dengan teliti, anda juga boleh mencarinya. Ini adalah skala segi tiga yang kering di batang, dalam beberapa spesies yang mengambil bentuk duri.

Tidak kurang menarik ialah bahagian bawah tanah asparagus, yang terdiri daripada ubi bulbous bujur dan akar nipis. Terima kasih kepada ubi asparagus yang boleh mengumpul dan mengekalkan kelembapan, nutrien dan membiak.

Di manakah tempat kelahiran asparagus?

Seorang wakil asparagus genus boleh didapati di India, di pantai Mediterania Eropah, di Timur JauhBiasanya, tanah air asparagus ditunjukkan oleh selatan atau kawasan timur Afrika. Malah, hampir semua spesies yang ditanam sebagai tumbuhan domestik berasal dari tempat-tempat ini. Tetapi dalam sifat liar wakil dari asparagus genus boleh didapati di India, di pantai Mediterania Eropah, di Timur Jauh dan bahkan di bahagian Eropah di Rusia.

Di pinggang tengah dan di kawasan selatan negara ini, sehingga lapan spesies asparagus dapat ditemui di padang rumput dan di dalam hutan rumput bawah tanah, yang paling terkenal adalah asparagus. Ia adalah spesies liar asparagus, pucuk muda yang dianggap sayur-sayuran dan makanan istimewa. Terima kasih kepada akar umbi berkuasa, jenis asparagus ini berjaya hibernate, sementara bahagian atas musim bunga yang telah mati di musim sejuk dengan cepat dipulihkan.

Related  Jus epal adalah baik dan tidak baik untuk kegunaan yang berlebihan

Asparagus mudah menyesuaikan diri dengan pelbagai keadaan, yang membawa kepada penyebaran tumbuhan yang cepat. Proses penyebaran asparagus di seluruh dunia dipromosikan oleh burung yang memakan buah beri dan menyebarkan biji hitam besar untuk banyak kilometer.

Buah asparagusSebagai contoh, spesies hiasan Afrika yang diiktiraf dieksport ke Amerika, Australia, negara-negara Pasifik atau negara-negara Afrika yang lain begitu mudah dimasukkan ke biocenosis yang hari ini diiktiraf sebagai tumbuhan rumpai. Dan dalam beberapa kes keputusan peringkat negeri dibuat atas kawalan tumbuhan asparagus yang menduduki kawasan tanaman pertanian.

Asparagus bentuk racemosus mempunyai sifat penyembuhanSatu-satunya pengecualian adalah asparagus racemosus bentuk. Kilang itu, yang ditemui pada tahun 1799 di India, dan kemudiannya ditemui di kawasan lain, misalnya, di Nepal, hari ini berada di ambang kepupusan. Sebabnya adalah sifat berguna asparagus, yang penduduk tempatan memanggil “shatawari”. Jika anda menterjemahkan nama yang terdiri daripada dua perkataan shatum – “seratus” dan vari – “penyembuh”, ternyata bahawa spesies itu diiktiraf sebagai “penyembuh seratus penyakit”. Di samping itu, tenaga asparagus juga sangat menggalakkan, ini adalah nama tumbuhan dalam klasifikasi yang diiktiraf secara rasmi.

Hari ini, alat yang diiktiraf oleh Ayurveda dan ubat-ubatan rakyat dari akar tumbuhan tebal tumbuhan, telah menjadi terkenal di seluruh dunia, oleh sebab itu racemose asparagus liar kurang biasa.

Fakta menarik dari sejarah asparagus

Asparagus PharmaceuticalSpesies kebudayaan yang paling kuno adalah asparagus, perubatan, perubatan atau biasa, sering disebut sebagai asparagus. Ya, asparagus makanan, sangat popular dengan orang Perancis, Inggeris dan orang lain, adalah asparagus, sudah beribu-ribu tahun yang ditanam di Mesir dan Mediterranean.

Adalah jelas bahawa imej grafis pertama tumbuhan asparagus dimiliki oleh zaman kegemilangan tamadun Mesir. Pucuk Asparagus menghiasi serpihan ukiran yang dicat, yang ditemui oleh ahli arkeologi, sejak dari milenium ketiga sebelum era baru.

Related  Penanaman benih zinnia dan penjagaan benih di tanah terbuka

Dalam sumber sastera, asparagus mula-mula disebut oleh Apicius, seorang penulis kuliner Rom terkenal, pengarang buku pertama di dunia mengenai makanan “De re coquinaria”. Jelas sekali, orang-orang Rom mempunyai semangat sedemikian rupa untuk pucat lembut, bahawa mereka tidak menolak hidangan kegemaran walaupun semasa kempen ketenteraan di Alps. Untuk membekalkan bangsawan Rom, sebuah armada khusus dicipta, yang membawa batang dari ladang di koloni ke metropolis. Asparagus menjadi budaya terpenting bagi kerajaan, sebagaimana dibuktikan oleh fakta bahawa penanaman asparagus pada tahun 160 SM ditulis oleh Cato the Elder, seorang negarawan terkemuka di zaman itu.

Asparagus hiasanBerbeza dengan asparagus, asparagus hiasan mula ditanam secara sengaja hanya sedikit lebih dari seratus tahun yang lalu.

Asparagus yang berbeza

Di rumah, pelbagai jenis asparagus ditanamYang pertama berturut-turut tumbuhan domestik spesies ini adalah asparagus densiflorus. Walau bagaimanapun, kerana kekeliruan yang serius dalam klasifikasi tumbuhan, beliau telah lama merujuk kepada lily dan dipanggil Asparagus Sprengeri. Sudah puluhan tahun terakhir keluarga asparagus telah menjalani pembaharuan yang serius, dan asparagus Sprenger telah menjadi spesies yang terpisah. Kini ia adalah sejenis densiflorus, yang mempunyai nama Carl Sprenger, yang membawa spesimen pertama dari Afrika dan menumpukan separuh seumur hidup untuk mempopularkan tumbuhan di kalangan pencinta budaya dalam.

Sekiranya spesies ini boleh disebut sebagai yang paling popular di dunia, tumbuh-tumbuhan asparagus pinnate adalah perakam tersendiri dalam saiz ctenodia acicular, yang sangat nipis dan lebih pendek daripada spesies lain. Tanaman asparagus pinnate sangat memerlukan di Timur, di China dan Jepun, kerana mereka berbentuk baik dan digunakan dalam miniatur komposisi tradisional, bonsai.

Asparagus terbesar, walaupun ia juga memerlukan pemangkasan, tidak boleh dijadikan pokok kecil walaupun selama puluhan tahun. Bulan sabit Asparagus adalah penduduk pribumi Afrika Selatan, di mana pucuk kuatnya berkembang menjadi 6-8 meter. Di tanah asli asparagus, tumbuhan digunakan sebagai lindung nilai dalam ladang dan pemberian pertanian. Bukan sahaja budaya abadi tanpa kerumitan berkembang pesat, batangnya mudah dikepalai dan dilengkapi dengan pancang yang menghalang penceroboh dan binatang liar dari memasuki tempat tidur.

Related  Kenapa Aglaonema kuning dan bagaimana untuk membantu tumbuhan?

Asparagus pelbagai MeyeriRelatif terdekat Asparagus Sprenger, asparagus Meyeri, sepatutnya diberi nama “rubah”, kerana pucuknya yang sangat bercabang sangat ditutup dengan cladodia sehingga bahagian tengah batangnya tidak kelihatan sama sekali. Yang menipis ke pucuk akhir sangat menyerupai ekor bulu musang dan menjadikan tumbuhan asparagus ini paling menarik dari semua spesies yang ditanam.

Asparagus hibrid dengan pucuk putihPerhiasan istimewa tumbuhan asparagus spesies ini adalah disebabkan oleh penternak yang telah menerima hibrid dengan pucuk putih sepenuhnya.

Asparagus spesies virgatus sangat mirip dengan tumbuhan asparagus, tetapi pucuknya tidak boleh dipanggil kelezatan. Mereka benar-benar tidak boleh dimakan, tetapi batang berbulu adalah sangat penting komersial dan secara aktif ditanam untuk keperluan florists. Asparagus phyllocladia jarum boleh mengekalkan kesegaran selama dua minggu dan dengan sempurna menanggalkan keindahan bunga yang paling mewah dalam karangan bunga.

Bunga asparagus: tanda dan makna

Bagi warna asparagus, mereka mempunyai rupa bintang yang elegan, tetapi sangat kecil sehingga penampilan mereka tidak terlalu ketara dan hiasan. Tetapi dengan peristiwa yang tidak menarik, di rumah untuk acara yang sama tidak teratur, ia adalah punca kemunculan pelbagai prasangka dan kesilapan.

Bunga asparagus putih halusSalah satu tanda mengenai bunga asparagus mengatakan bahawa ini berlaku kepada masalah di rumah dan bahkan kematian salah seorang ahli keluarga. Tidak mungkin kepercayaan karut ini mempunyai alasan yang sebenar, kerana tenaga bunga itu tidak menanggung apa-apa yang negatif, dan bahaya dari asparagus hanya mungkin jika seseorang atau binatang peliharaan makan merah, masak setelah berbunga beri. Buah-buahan tanaman mengandung saponin toksik yang merengsakan perut dan esofagus dan menyebabkan cirit-birit, muntah-muntah dan gejala-gejala tidak menyenangkan lainnya.

Dalam buah asparagus terdapat saponin toksikPada masa yang sama, ciri-ciri yang lebih berguna untuk asparagus lebih banyak, dan dalam bahasa popular zaman Victoria, asparagus sprig yang ditawarkan kepada seseorang mempunyai makna yang istimewa. Makna bunga asparagus, termasuk dalam sejambak kecil atau digambarkan pada cenderahati, pasti akan merayu kepada seorang anak muda, kerana bintang-bintang sederhana melambangkan daya tarikan semula jadi.

Video asparagus