pedalanthus selepas transplantasiApabila pedalant muncul dalam pengumpulan di jendela, memindahkan, memangkas dan mengalikan bunga menjadi peringkat penjagaan penting. Ini akan membolehkan selama bertahun-tahun untuk bergembira dalam kehijauan yang subur dan pertumbuhan aktif bunga yang luar biasa.

Dalam jumlah tumbuhan dalaman, pedalanthus berasal dari subtropika kering di Tengah dan Amerika Selatan. Batang kuat dan daun yang keras memberi kultur dalam kultur ini, biasa untuk menahan cahaya matahari dan kekurangan kelembapan. Di dataran batu di mana pedalanthus tumbuh, tanah tidak berlimpah dengan nutrien, dan lapisannya tidak terlalu besar. Keadaan sedemikian adalah serupa dengan succulents yang hidup. Walau bagaimanapun, tidak seperti kaktus, pedalanthus tumbuh dengan pesat dan boleh mencapai ketinggian 2.4 meter. Ini menentukan ciri-ciri penjagaan yang mesti diterima oleh kilang di rumah.

Tanpa mengehadkan pertumbuhan menegak, pedilanthus dan di dalam bilik cenderung ke langit, tetapi batang sangat enggan untuk cawangan dan dari bawah secara beransur-ansur menjadi kosong.

belukar pedal dewasaUntuk loji berat yang besar untuk mengekalkan kestabilan dan dekoratif, adalah wajar untuk pemindahan dan pemangkasan pedalanthus. Keratan yang diperolehi oleh tunas pemangkasan adalah bahan penanaman yang sangat baik, dengan cepat bertukar menjadi spesimen yang muda, terang hijau.

Pemangkasan

keratan untuk pembiakan semulaSeperti kebanyakan rumah tumbuhan, pedalanthus mempunyai tempoh dorman relatif, di mana perkembangannya melambatkan. Dari musim bunga hingga pertengahan musim luruh, bunga itu mempunyai tumbuh-tumbuhan yang aktif. Pucuk pergi ke pertumbuhan, daun baru muncul. Pada bulan Februari dan awal bulan Mac, tidak lama sebelum ini, tukang bunga harus berfikir tentang pemangkasan pedalanthus. Sekiranya ia dilakukan tepat pada masanya:

  • Batang bunga berair tidak kehilangan banyak kelembapan;
  • tempat-tempat bahagian-bahagian dengan cepat kering;
  • untuk musim panas tumbuhan itu dipulihkan;
  • penyingkiran tip pucuk mencetuskan cawangan mereka, meningkatkan sifat hiasan bunga.

Pedilanthus tidak takut pemangkasan mendalam, jadi dengan kejayaan yang sama anda boleh mencubit tip-tip batang, dan memendekkan pucuk dewasa dewasa. Dalam kes yang kedua, beberapa tunas tidur dibiarkan untuk pembaharuan mereka di atas paras tanah.

Pemangkasan pedalanthus dengan pisau tajam di sepanjang internodes. Oleh kerana tumbuhan mengandungi jus susu, yang boleh menghalang penyembuhan, bahagian-bahagiannya sedikit kering dan dirawat dengan karbon aktif yang dihancurkan. Sebelum anda mula membentuk semak pedalanthus, menyiram bunga dikurangkan dan diperbaharui dalam jumlah yang sama hanya selepas beberapa hari.

Related  Berkembang di gypsophila taman anda

Bahagian hijau tumbuhan, ditinggalkan selepas pemangkasan dan transplantasi pedalanthus, menjadi bahan penanaman yang sangat baik semasa pembiakan.

Pengeluaran semula pedalanthus di rumah

pematangan benih pedalanthusSecara semula jadi, pedilanthus menghasilkan semula dengan biji dan vegetatif, dengan menanam batang tumbuh dan ketinggalan. Benih berbentuk telur sehingga 8 mm panjang dibentuk selepas pendebungaan bunga merah atau oren-merah jambu bentuk yang aneh. Apabila mereka matang, kotak itu pecah, hamburkan kandungan di kawasan berdekatan.

Di rumah, pembiakan pedalanthus dengan biji hampir tidak diamalkan kerana keracunan mereka, kerumitan pendebungaan bunga dan tempoh percambahan proses.

Kaedah penyebaran bunga yang paling biasa ialah pemotongan keratan, yang boleh diperolehi dari bahagian tengah dan apikal batang. Keratan boleh dipotong sepanjang musim panas, tetapi lebih baik menggunakan pemangkasan musim bunga. Dalam kes ini, keratan mempunyai masa untuk mengambil akar dan pergi ke pertumbuhan sebelum kejatuhan.

Panjang optimum keratan untuk pembiakan pedanthus adalah 8-10 cm atau 3-4 internodes:

  1. Daun yang lebih rendah pada bahan penanaman dikeluarkan.
  2. Keratan dibasuh dalam air suam untuk menghilangkan jus lacteal yang menonjol, dan kemudian dikeringkan dengan kain lembut.
  3. Untuk mengurangkan risiko pemotongan membusuk, potongan dibenarkan untuk kering selama 18-24 jam lagi.

tumbuhan muda dari pemegangnyaUntuk perakaran menggunakan air bilik lembut pada suhu bilik, campuran tanah ringan, pasir atau vermikulit. Keratan untuk penyebaran pedalanthus selepas diletakkan di dalam tanah dipindahkan ke rumah hijau, di mana tumbuhan terpaksa tinggal selama 2 hingga 4 minggu pada suhu 20-25 ┬░ C. Menanam penanaman perlu sederhana untuk menghalang kerosakan bahagian bawah tanah. Untuk keratan, kondensat terbentuk apabila terdapat kekurangan udara segar dan kelembapan yang banyak juga berbahaya.

Jika batang masih busuk, jangan putus asa. Selepas pemangkasan kawasan terjejas dan pengeringan, tangkai pedalanthus sekali lagi boleh digunakan untuk menyebarkan sawah.

Pemindahan pedalanthus

Keratan akar dari pedanthusSpring adalah masa terbaik bukan sahaja untuk pemangkasan dan pembiakan, tetapi juga untuk pemindahan pedalanthus. Pindahkan kilang ke periuk baru hanya selepas sistem akar mengambil keseluruhan jumlah yang sebelumnya. Akar kebudayaan ini tidak terlalu besar, oleh itu ia tidak perlu untuk transplantasi bunga sangat kerap.

Related  Manfaat dan merugikan kesihatan dari penggunaan terung

Periuk perlu 1-2 cm lebih lebar daripada bekas, dan kedalamannya – sama dengan diameternya. Pedilanthus tidak mengenakan keperluan khas pada substrat. Campuran yang disediakan untuk dedaunan hiasan atau violet paling sesuai.

Di bahagian bawah kapal, lapisan saliran yang kuat disusun, yang tidak termasuk kelembapan lembapan dan lumpur tanah yang berbahaya untuk tumbuhan.

Sebelum memindahkan pedalanthus, substrat, terutamanya jika ia dibuat secara bebas daripada campuran taman dan tanah rumput, gambut dan pasir, perlu dibasmi kuman. Ini akan menghalang jangkitan kuman oleh perosak yang tersembunyi di dalam tanah, bakteria patogen dan kulat.

memindahkan tanaman ke dalam periuk yang luasWalaupun bunga itu tidak boleh dipanggil “penakut”, terdapat perosak dan penyakit pedalanthus yang mampu merosakkan tumbuhan. Pelanggaran keadaan kelembapan dan suhu boleh menyebabkan kerosakan bakteria dan kulat. Jika bunga jatuh di balkoni pada musim panas atau disimpan di kawasan kampung, batang dan daun menyerang skabbards dan aphids. Tetapi paling sering di antara musuh pedalanthus dipanggil mealybug dan labah-labah hama.

Oleh kerana di batang, daun dan bahkan benih tumbuhan terdapat bahan-bahan yang toksik kepada manusia, tindakan tegas yang ketat diperlukan ketika memindahkan, membiakkan dan memangkas pedal.

Malah beberapa titisan jus dari akar atau menembak pedalanthus cukup untuk menyebabkan kerengsaan membran mukus. Pengambilan sebatian toksik pada kulit perut dan usus menyebabkan loya dan muntah. Tindakan jus pada kulit sensitif adalah untuk merengsakan selaput, keradangan, dan kadang-kadang dalam kemunculan luka bakar kimia dan lepuh. Pada mata, cecair itu bertindak dengan ketara. Organ visi mengalami kesakitan yang teruk, mengalami konjunktivitis dan lacrimation. Pengambilan beberapa biji benih mengancam dengan muntah yang kuat, berterusan dan cirit-birit.

Apabila bekerja dengan bunga, terutamanya ketika memotong pedalanthus dan mengubahnya, anda harus menggunakan sarung tangan. Sekiranya jus telah mendapat pada kulit atau di mata, adalah perlu untuk segera mengalihkan jejak air mengalir hangatnya.

Related  Penerangan foto spesies dan jenis abutilone

Video mengenai pedalanthus di rumah