Selalunya saya gunakan sebagai bunga bilik bunga penyerapan kulit pisang. Seorang jiran di dacha menasihatkan mereka untuk menyemai benih. Beritahu saya, bagaimana cara memohon kulit pisang untuk membiakkan timun dan tomato?

tomato dan pisangKulit pisang boleh digunakan untuk menyuburkan timun dan tomato dalam salah satu cara berikut:

  • membawa bentuk segar semasa menanam;
  • gunakan sebagai mulsa;
  • menyiapkan infusi untuk pembalut akar;
  • membuat buangan kompos “pisang”.

Sapukan kulit pisang semasa penanaman benih

Kulit pisang segar dianjurkan untuk ditambah ke bahagian bawah periuk apabila menelut benih tomato. Sebelum ini, mereka mesti dipotong. Untuk benih dewasa tomato, ditanam di taman, serta timun akan menjadi berguna kepada kulit perlahan-lahan prikopat berhampiran sistem akar tumbuh-tumbuhan.

Dalam masa 2 minggu sisa pisang dalam tanah menjalani penguraian, dan produk kerosakan mereka akan menambah ke tanah dengan nutrien dan meningkatkan air dan udara.

Adalah disyorkan untuk menutup kulit pisang dengan lapisan tanah agar ia tidak menjadi berjamur apabila ia bersentuhan dengan udara.

Pendarahan mulut

Kulit buah-buahan kering yang eksotik berfungsi sebagai agen mulsa yang sangat baik. Sudah tentu, dengan penanaman tanaman massa tomato dan timun, hampir mustahil untuk melakukan ini, tetapi agak mungkin untuk mengumpul bahan untuk rumah hijau kecil pada musim ini.

Penyebaran “pisang” untuk pembalut akar

Yang paling berkesan adalah penggunaan infusi kulit pisang apabila tumbuh timun dan tomato di rumah hijau. Tetapi tumbuh-tumbuhan di atas katil di tanah terbuka dengan rasa syukur akan bertindak balas terhadap penyiraman dengan penyelesaian nutrien, terutamanya benih muda yang baru ditanam.

Penyerapan untuk menyiram tomato dan timun boleh disediakan menggunakan:

  1. Kulit segar. Tiga kulit pisang yang dikupas dimasukkan ke dalam botol 3 l dan tuangkan air pada suhu bilik. Biarkan selama 3 hari. Cairkan infusi dengan air dalam nisbah 1: 1 dan airkan tumbuhan di bawah akarnya.
  2. Kulit pisang kering. Dalam 1 liter air, letakkan 4 kulit, menegaskan beberapa hari, cairkan.

Pisang kulit perlu dibasuh sebelum digunakan. Ia mengumpul pelbagai persiapan kimia yang memproses pisang semasa pertumbuhan dan selepas menuai untuk meningkatkan kehidupan rak.

Kompos berdasarkan kulit pisang

kompos

Kulit pisang, bersama-sama dengan sisa dapur, biasanya digunakan apabila meletakkan timbunan kompos. Sekiranya dikehendaki (jika tiba-tiba sebilangan besar kulit berkumpul), seseorang boleh membuat kompos “pisang” tanpa menambah buangan lain:

  • dalam bekas plastik tuangkan tanah biasa dari taman dan kulit;
  • menumpahkan preform dengan Baikal untuk mempercepat pematangan dan campuran.

Related  Substrat untuk anak benih dengan tangan sendiri dari habuk papan

Selepas 4 minggu, jisim sekali lagi disenyawakan dengan ubat dan terbalik. Menjelang musim berikutnya, kompos nutrien akan siap.

Penggunaan kulit pisang untuk tomato – video