Semangka - produk pemakanan yang bergunaSemangka adalah produk pemakanan yang berguna. Walau bagaimanapun, kehadiran gula menimbulkan keraguan tentang manfaat buah beri manis bagi orang yang mempunyai ketergantungan insulin. Sama ada makan tembikai pada diabetes, dan dalam kuantiti apa, kita akan mengetahui, meneruskan dari kekhususan penyakit.

Diabetes mellitus dan diet

Penggunaan tembikai dalam kencing manis memerlukan perhatianTubuh kita adalah sistem yang tepat. Untuk pemisahan produk, enzim diperlukan untuk menghasilkan pankreas. Tetapi pasukan memberikan sistem endokrin. Insulin diperlukan untuk pecahan gula. Sekiranya ia tidak dihasilkan di dalam badan, maka seseorang mati dari kelebihan dalam darah gula. Oleh itu, insulin diberikan selepas tempoh tertentu dengan suntikan.

Kawalan kandungan gula dalam darahTerdapat diabetes mellitus jenis 1, di mana insulin tidak dihasilkan sama sekali. Orang semacam itu hidup hanya pada makanan luar dengan bantuan suntikan insulin. Menjelang petang nyawa disebabkan banyak faktor, termasuk obesiti, sel-sel badan menolak untuk memecahkan karbohidrat, walaupun pada hakikatnya insulin yang dihasilkan dalam badan dan didapati di dalam darah pada kepekatan yang dikehendaki. Ia adalah diabetes jenis 2 atau insulin bebas.

Penyembuhan diabetes tidak boleh, tetapi mungkin dengan bantuan penurunan berat badan dan diet yang ketat untuk meringankan keadaan pesakit dan jumlah ubat yang diambil. Dalam usaha untuk memahami sama ada pesakit kencing manis tembikai boleh, anda perlu belajar kriteria pemilihan bagi produk diet. Diet untuk pesakit kencing manis dilantik berdasarkan dua indikator:

 • indeks glisemik (GI);
 • indeks roti (HE).

Indeks glisemik adalah unit relatif. Ia membolehkan anda menilai seberapa cepat nutrien dibebaskan dalam bentuk karbohidrat, sebaik sahaja mereka memasuki darah. Dalam kes ini, bukan kandungan kalori produk yang penting, tetapi pengambilannya secara cepat atau berperingkat ke dalam darah. Untuk 100 unit, aktiviti glukosa, karbohidrat tulen, diterima. Oleh itu, tahap gula dalam darah daripada penggunaan glukosa meningkat sebanyak 100%. Walau bagaimanapun, terdapat makanan yang meningkatkan pengambilan gula lebih banyak, contohnya, aprikot kering.

Related  Manfaat dan bahaya bit dan puncak bit

Adalah dipercayai bahawa indeks bermaksud tindak balas badan terhadap makanan, tanpa mengira jumlahnya. Tetapi jumlahnya menjejaskan tempoh gula darah dan jumlah insulin yang diperlukan untuk disekat. Oleh itu, untuk pesakit kencing manis, berlebihan semangka boleh membawa kemudaratan yang besar dengan gejala tertentu.

Mengira indeks butiranIndeks roti menunjukkan berapa banyak gula akan mengalir ke dalam darah selepas makan makanan yang mengandungi karbohidrat. Benchmark adalah sekeping roti dalam 1 cm dipotong dari roll standard dan berat 20 Supaya makanan itu dikitar semula dalam badan tanpa meningkatkan gula diperlukan 2 unit insulin.

Norma harian XE untuk manusia:

 • kerja dikaitkan dengan aktiviti fizikal – 25;
 • kerja tidak aktif – 20;
 • pesakit kencing manis – 15;
 • dengan obesiti – 10.

Manfaat dan kemudaratan daripada penggunaan pesakit diabetes tembikai

Insulin diperlukan untuk diabetes mellitus jenis 1Semangka adalah produk pemakanan, di mana hingga 10% gula. Walau bagaimanapun, komposisi gula terutamanya fruktosa, dan ia berpecah tanpa penyertaan insulin. Kemasukan yang terbatas dalam menu buah beri manis berguna, karena tubuh mendapat makanan oleh mineral, asid folik dan unsur penting lainnya. Penggunaan serentak sebahagian besar tembikai dapat menyebabkan peningkatan gula darah. Dan jumlah fruktosa yang berlebihan akan disimpan dalam simpanan sebagai lemak.

Untuk memasukkan semangka dalam diet harus berunding dengan doktor. Untuk mengimbangi XE dan GI untuk beberapa waktu, diet disemak semula, produk lain dikecualikan.

Ia diandaikan 135 gram tembikai adalah 1 HE, 40 kalori dan mempunyai GI 75. Ini bermakna bahawa makan tembikai menimbulkan gula dalam darah sebanyak 75%, dan ia harus mempunyai bahagian-bahagian kecil, 200 g, dan sehingga 4 kali pada siang hari. Ini hanya terpakai untuk mengetik 1 pesakit kencing manis.

Dalam kuantiti yang terhad, anda boleh mengambil semua buah-buahan dan buah beriBagi pesakit bebas insulin, anda boleh menggunakan tidak lebih dari 200 gram buah tembikai sehari, sementara lebih baik makan dengan roti. Penunjuk penting bagi mereka yang melihat berat badan mereka adalah semangka GI tinggi. Ini menunjukkan penyerapan produk yang pesat dan rasa lapar yang datang selepas ini. Pesakit mungkin mengalami tekanan dari sekatan dalam makan. Oleh itu, semangka dengan diabetes jenis 2 adalah produk yang menyebabkan ketakutan. Melawan berat badan berlebihan, termasuk dalam diet tembikai, pesakit diabetes jenis 2 tidak boleh.

Kajian telah menunjukkan bahawa fruktosa tidak berbahaya. Penggunaan lebih daripada 90 gram sehari menyebabkan obesiti, dan kehadiran berterusan dalam diet boleh menyebabkan diabetes jenis 2. Orang-orang ini mempunyai lebih banyak nafsu makan, yang menyebabkan berat badan berlebihan.

Anda boleh membeli sebilangan kecil buah tembikai masing-masingDikandung dalam pengambilan harian 800 gram fruktosa tidak memerlukan belahan. Oleh itu, 40 g fruktosa tidak memerlukan 8 unit insulin, berdasarkan XE. Dalam kes ini tubuh menerima bahan berguna dari pulpa dan merupakan produk yang paling berguna dari musim panas dan buah-buahan. Walau bagaimanapun, sejumlah besar fruktosa mengancam untuk membalikkan fenomena – obesiti, masalah dengan aktiviti jantung. Ini terbukti dengan penyelidikan saintis terkini.

Related  Jus epal adalah baik dan tidak baik untuk kegunaan yang berlebihan

Ciri-ciri berguna pulpa tembikai adalah:

 • diuretik;
 • Memaparkan kolesterol;
 • menguatkan hati dan hati;
 • meningkatkan hemopoiesis dan peredaran cecair melalui sistem arteri dan urat;
 • membersihkan hati obesiti;
 • membersihkan deposit pada sendi dan dengan aterosklerosis.

Tepung bubur dengan 14 elemen yang diperlukan untuk pengoperasian semua sistem badan menjadikannya mungkin untuk menggunakan ubat kurang gantian. Adalah penting bagi pesakit untuk mempunyai magnesium dalam komposisi buah. Ia menenangkan keadaan stres, meningkatkan kerja jantung, menghentikan pemendapan garam dalam bentuk batu. Ia juga menggalakkan perkumuhan kolesterol.

Pada kencing manis mungkin hanya air-melonBolehkah saya menggunakan produk diabetes untuk memproses semangka? Tidak mustahil untuk minum jus kerana komposisi gula yang tertumpu. Penggunaan contraindicated nardeka atau madu tembikai. Produk ini mengandungi 90% gula. Minyak tembikai dalam diet pesakit dialu-alukan. Dalam kes ini, produk mesti dipadamkan, tekanan sejuk pertama.

Penyakit serius yang tidak boleh diubati menentukan program pemakanan, tetapi tubuh mesti menerima bahan yang diperlukan. Anda boleh menukar menu, tetapi mengambil perhatian nasihat ahli pemakanan.

Tembikai dengan diabetes – video