øm iris i hagenDet er utrolig vakkert i hagen eller på blomsterhagen at irisene ser fra flerårige blomster, planting og omsorg i det åpne bakken som krever ikke for mye innsats. Planteblomster kan være på vår og høst to uker etter slutten av blomstringen.

Varianter av iris

Det er mer enn to hundre varianter av den “nordlige orkideen”, som Iris blomsterbrukere ofte kalles. De mest populære artene, som vokser overalt, er myr, japanske og nederlandske iriser, planting og omsorg i det åpne bakken som utføres hovedsakelig tidlig på våren. Etter planting av blomster krever ikke ekstra vanning eller fôring. Det eneste du må gjøre i tide er å fjerne fading ark og knopper som slår av.

marsk iriserMørk iriserer – oransje, gule eller gyldne blomsterblomster på tynne, mettede grønne stilker, når en høyde på en og en halv meter. marsk iriser i nærheten av dammenPlante planter hovedsakelig rundt dammer, bassenger, innsjøer. Samtidig eksisterer blomstene perfekt på tørr jord, og sprer seg på sporstoffer uten at det kreves ekstra vanning.

Japanske irisererJapanske iriser har ingen aroma, de når 80-100 centimeter i høyde, har blomsterstand opp til 25 centimeter i diameter. Plante denne planten hovedsakelig i jord med lav surhet, som ikke inneholder kalk. Ved vanning er japanske iriser mest sprø under blomstringen, når moderat fuktighet er nødvendig.

nederlandske irisererNederlandske iriser eller pærer er de mest populære i den sentrale sonen i den russiske føderasjonen, der klimaet er temperert, og stillingen har tilstrekkelig surhet. Vannet er moderat, avhengig av været. Samtidig oppstår blomstring når lufttemperaturen forblir stabil innen 20-25 grader varme, uavhengig av jordens fuktighet.

Plantering av iris i jorda i Sibirien eller i de nordlige områdene utføres ikke tidligere enn mai, fordi tidligere japanske pærer kan fryse eller rive.

Vårlanding

seng med irisPlantering av iriser på våren i bakken utføres etter den forberedende formen av jorda. Det valgte stykket er grundig utgravet, befruktet med en liten mengde gjødsel eller annen naturlig gjødsel. Hvis ikke japanske iriser blir plantet, er det dessuten mulig å legge til kritt, nederlandsk og skjeggete arter til kalkstein.

Related  Vi drikker agurkjuice, fordel og skade som lenge har vært kjent

Korrekt og feil landing av irisForberedte pærer (nederlandske varianter) har utviklet rhizomes, som behandles med en antifungal løsning, og deretter tørkes i flere timer. Hull til planter graves 5-7 cm dypt, de er strøet med sand. Pærene er plantet i hull i en avstand på 10 centimeter fra hverandre. Sterkt presses de ikke, for ikke å ødelegge rhizomene, dryss løs med jord og sand.

Umiddelbart etter avstigning er det nødvendig med en liten vanning for å sikre at jorda er “lagt ned”.

Etter det, i løpet av to til tre uker, blir plantene ikke vannet i det hele tatt. Deretter fjerner du eventuelt fading eller tørr ark med en pruner eller skarp kniv.

Høstlanding

Vi plantet iris i høstPlantering av iris i jorden i høst utføres bare etter den foreløpige forberedelsen av pærene. Når plantene har bleknet (vanligvis i midten eller i slutten av juni), blir de utgravet, vasket i varmt vann med en svak løsning av kaliumpermanganat og tørket. Grønne ark er ikke kuttet, men vever dem til pigtails med hverandre, hvorpå de legger dem på et tørt sted til høsten.

deling av en busk av iris for reproduksjonPå høsten fjernes de tørkede stilkene, og lar bare pærene som behandles med en antifungal formulering. Lunks grave opp i en dybde på ikke mer enn fem centimeter i en avstand på 7-12 cm fra hverandre. Over jordens overflate bør ikke være rester av stengler, ellers er det fare for å fryse hele pæren om vinteren. Etter landing er jorden ikke vannet.

Den optimale tiden for avstigning er første halvdel av september, når lufttemperaturen ikke faller under 17 grader Celsius.

Pleie før vintering

haircut av iriser etter blomstringGenerelt krever irispleie på det åpne bakken minimal – sjelden eller moderat vanning, fjerning av gamle blader og blomstrer. Men for vintering må de være grundig forberedt, spesielt hvis plantene plantes om høsten. Etter landing er hullene dekket med porter av gran eller andre barneplanter. Det anbefales ikke å bruke et tett deksel syntetisk eller kunstig materiale – under det er preet land, og pærer roter hele vinteren. Med den første snøen anbefales å sprute så tett som mulig til dem en blomsterbed med iris. De første skuddene vises nesten umiddelbart etter smelte av snø på våren – i mars-april.

Related  Voksende gloxinia fra frø hjemme

Den mest upretensiøse i omsorgen for arter

Iris blomstretNederlandske varianter av iriser er blant de mest upretensiøse. De kan ikke engang skje ut etter at blomstringen er avsluttet. Grønne blader vil glede seg til vinteren. Da kan de bare bli kuttet av under selve fundamentet, og de dekker også for vinteren en blomsterbed. Vårfotoet av iris i det åpne feltet ovenfor viser tydelig hvor raskt de nederlandske artene blomstrer ved optimal temperatur. Smeltende snø fuktiger jorda godt, derfor er det ikke nødvendig å vanne plantene enda lenger til blomstringen.

Blomstringsperioden er 4-6 uker, hvoretter blomsten kan fjernes.

Nyttige egenskaper

Iriser er unike planter som absorberer fra jorda alle bakterier og skadelige mikroelementer. De spiser på dem. Derfor anbefales det å bytte blomster hvert fjerde år til et nytt sted. I det gamle blomsterbedet kan du dyrke andre, mer lunte planter og til og med frukt og grønnsaksavlinger – jorden for dem vil bli dekontaminert.

I det nye stedet blir iris tatt igjen for arbeidet med absorpsjon av bakterier og skadelige mikroelementer. Det anbefales å gjødsle gjødsel med gjødsel et år før landing, og umiddelbart før planting med organisk hagegjødsel. Imidlertid er nederlandske sorter veldig godt mottatt uten slik forberedelse. Rødsystem av iriser er godt utviklet, så når du graver ut pærer må du være ekstremt forsiktig så du ikke ødelegger røtter.

Subtilitet med å plante iris – video