nježne šarenice u vrtuNevjerojatno je lijepo u vrtu ili na cvjetnom vrtu koje irise izgleda iz višegodišnjih cvjetova, sadnje i njege na otvorenom terenu što ne zahtijeva previše truda. Biljni cvjetovi mogu biti u proljeće i jesen dva tjedna nakon završetka cvatnje.

Vrste irisa

Postoji više od dvije stotine sorata “sjevernog orhideja”, kao što su Irisovi cvjećari često nazivi. Najpopularnija vrsta, koja raste posvuda, su močvarna, japanska i nizinska šarenila, sadnja i njegu na otvorenom terenu koji se provode uglavnom u rano proljeće. Nakon sadnje cvijeća ne zahtijevaju dodatno zalijevanje ili hranjenje. Jedino što trebate učiniti na vrijeme je da uklonite listove i pupoljci koji se blijede.

močvarne šareniceMočvarnice – narančaste, žute ili zlatne cvjetove na tankim zasićenim zelenim stablima, dosežući visinu od jednog i pol metra. močvarne šarenice u blizini ribnjakaBiljne biljke uglavnom oko jezerca, bazena, jezera. Istodobno, cvjetovi savršeno koegzistiraju na suhom tlu, hrani se elementima u tragovima, bez potrebe za dodatnim zalijevanjem.

Japanske šareniceJapanski irisi nemaju nikakvu aromu, oni dostižu visinu od 80-100 centimetara, imaju cvjetove do 25 centimetara u promjeru. Plant ovu biljku uglavnom u tlu s niskom kiselosti, koja ne sadrži vapno. U zalijevanju, japanske šarenice su najsmješnije tijekom cvatnje, kada je potrebna umjerena vlažnost.

nizozemski šareniceNizozemske šarenice ili žarulje najpopularnije su u središnjoj zoni Ruske Federacije, gdje je klima umjerena, a post ima dovoljno kiselosti. Zalijevanje je umjereno, ovisno o vremenu. Istovremeno cvjetanje nastaje kada temperatura zraka ostaje stabilna unutar 20-25 stupnjeva topline, bez obzira na sadržaj vlage u tlu.

Sadnja irisa u tlu u Sibiru ili u sjevernim krajevima provodi se ranije od svibnja, jer se ranije japanske žarulje mogu zamrznuti ili truleži.

Proljetno slijetanje

krevet s irisimaSadnja lizova u proljeće u tlu provodi se nakon preliminarne pripreme tla. Odabrani komad zemlje pažljivo je iskopan, oploden malom količinom gnojiva ili drugog prirodnog gnojiva. Ako ne budu postavljene japanske šarenice, dodatno je moguće dodati kalkulske, nizinske i bradavice na vapnencu.

Related  Što učiniti sa strelicom nakon cvjetanja orhideja?

ispravno i neispravno slijetanje irisaPripremljene žarulje (nizozemske sorte) razvile su rizome, koje su tretirane antifungalnom otopinom, a zatim sušene nekoliko sati. Rupa za biljke su duboko razmaknute 5-7 centimetara, one su posuta pijeskom. Žarulje se posadaju u rupe na razmaku od 10 centimetara jedna od druge. Jako se ne pritisne, kako ne bi pokvarili rizome, raspršili zemlju i pijesak.

Neposredno nakon iskrcaja, potrebno je malo zalijevanja kako bi se osiguralo da se tlo “položi”.

Nakon toga, u roku od dva do tri tjedna, biljke uopće nisu zalijepljene. Zatim, ako je potrebno, uklonite blijeđenje ili suhe listove s nosačem ili oštrim nožem.

Jesen slijetanje

u jesen ćemo biljke širitiSadnja irisa u tlu u jesen provodi se tek nakon prethodne pripreme žarulja. Kada su biljke izblijedjele (obično sredinom ili krajem lipnja), iskopane su, isprane u toploj vodi s slabom otopinom kalijevog permanganata i osušene. Zelene listove nisu izrezane, već ih međusobno tkaju, nakon čega ih stavljaju na suho mjesto sve do jeseni.

podjela grma šarenice za reprodukcijuU jesen su uklonjene suhe stabljike, ostavljajući samo žarulje koje su tretirane antifungalnom formulacijom. Lunks iskopati na dubini od ne više od pet centimetara na udaljenosti od 7-12 centimetara jedni od drugih. Iznad površine zemlje ne smije biti ostaci stabljike, inače postoji rizik od zamrzavanja cijele žarulje zimi. Nakon slijetanja, tlo nije zalijepljeno.

Optimalno vrijeme za iskrcaj je prva polovica rujna, kada temperatura zraka ne padne ispod 17 stupnjeva Celzijusa.

Njega prije zimovanja

šišanje irisa nakon cvatnjeOpćenito, liječenje irisa na otvorenom terenu zahtijeva minimalno – rijetko ili umjereno zalijevanje, uklanjanje starog lišća i cvatova. Međutim, za zimovanje potrebno je temeljito pripremiti, posebno ako su biljke zasađene u jesen. Nakon slijetanja rupice su prekrivene šapama jele ili ostalim crnogoricama. Nije preporučljivo koristiti sintetički ili umjetni materijal gustog poklopca – ispod njega je predzemlje, a žarulje opadaju tijekom cijele zime. S prvim snijegom preporuča se posipati što bliže njima cvjetnjak s irisima. Prvi izbojci pojavljuju se gotovo odmah nakon taljenja snijega u proljeće – u ožujku i travnju.

Related  Prednosti i štete bundeve za muškarce

Najpretupatljiviji u skrbi o vrstama

Iris je cvjetaoNizozemske sorte irisa su među najpretencioznijim. Čak se ne mogu izvući nakon što je cvjetanje završilo. Zeleno lišće će zadovoljiti oko do zime. Tada se jednostavno mogu odrezati pod samim temeljima i također pokrivaju zimsku cvjetnu postelju. Proljetna fotografija irisa u otvorenom polju jasno pokazuje koliko brzo nizozemski vrsta cvjeta na optimalnoj temperaturi. Snijeg snijega vlaži dobro tlo, stoga nije nužno voditi biljke čak i dalje do cvjetanja.

Razdoblje cvjetnice je 4-6 tjedana, nakon čega se cvjetnica može ukloniti.

Korisna svojstva

Irisi su jedinstvene biljke koje apsorbiraju iz tla sve bakterije i štetne mikroelemente. Oni se hrane na njima. Zato se preporučuje promjena cvjetova svake četiri godine na novo mjesto. U starom cvjetnom postelju možete rasti druge, više kapriciozne biljke, pa čak i voće i povrće – tlo za njih će biti dekontaminirano.

Na novom mjestu, irisi se ponovno poduzimaju za rad na apsorpciji bakterija i štetnih mikroelemenata. Preporuča se oploditi gnoj s gnojivom godinu dana prije slijetanja i neposredno prije sadnje organskim gnojivima. Međutim, nizozemske sorte vrlo su dobro prihvaćene bez takve pripreme. Korijenski sustav irisa je dobro razvijen, tako da prilikom kopanja žarulja morate biti vrlo pažljivi da ne oštetite “groznicu” korijena.

Suptilnost sadnje irisa – video