forskjellige varianter av liljer på blomsterbedetSiden antikken har folk behandlet liljen med ærbødighet. Det antas at denne blomsten allerede vokste i Edens hage og dens duft ble nytes av de første menneskene. Etter mange århundrer var liljen forbundet med guddommelige personligheter av gresk og romersk mytologi. I nominell kristendom ble blomsten et symbol på renhet og renhet. Og i Den Hellige Skrift kalles den den vakreste av alle vilde blomster.

monarkens emblemOfte pleide å understreke kraften til liljen. I Frankrike flauntet hun lenge på emblemene til de store konger i antikken. Senere viste hun seg på det kongelige våpen og bannere. Selv i vår tid brukes liljen på armene til noen franske provinser. I tillegg smykket liljen fra gull til Saloms berømte tempel. Hva er hemmeligheten i populariteten til en enkel hageblomst? La oss prøve å forstå.

Generell beskrivelse av den raffinerte skjønnheten

lilje i barnehagenLilier vokser nesten over hele Europa. De er kjent for innbyggerne i den nordlige delen av det amerikanske kontinentet og Asia. Det pryder hagene og landstykkene til Russland. Hennes ømme duft liker ikke bare kvinner, men også menn. Derfor er mange dikt og sanger sammensatt av det.

Lily tilhører familien “Lily”. Hennes nære slektninger er tulipaner, løk og hasselkropp. Som dem er blomster flerårige planter som vokser fra pærer. I naturen finnes det forskjellige typer liljer. Biologer har ca 80 alternativer. Mange av dem ble grunnlaget for fremveksten av nye varianter og hybrider.

pære av liljeLilla lys er utvilsomt saftige vekter. De er festet på den nedre delen av planten, i stedet for rotvekst. Derfor anses de løs. De er forskjellige i størrelse. For eksempel er små – i diameter bare 1 cm, og de store kan være ca 30 cm. Ofte er pærer ovoide eller sfæriske i form.

Plantens røtter er:

 • basal;
 • Saker;
 • nadlukovichnye.

Basal og tilbaketrekkende røtter vokser i pæren i pæren. Nadulkovye røtter er dannet på stilkene i en sesong. Etter at skuddene visner, dør røttene.

Når du transplanterer liljer, anbefales det ikke å skade hovedrøttene som ligger på undersiden av pæren.

Hage lilje har en rett stamme som maksimalt vokser opp til 250 cm i høyden. Noen arter når bare 15 cm, men dette frarøver ikke dem sjarm. Gjennom lengden på skuddene blir liljebladene utsmykket. Avhengig av typen, kan de sitte på den i skjemaet:

 • spiral;
 • whorls;
 • basal rosett.

Det er liljer, hvis blader er tett presset mot den vertikale stammen. På bunnen av deres mye mer enn på toppen av skytingen. Andre varianter av blomsten er preget av utseendet i axlene på bladplaten av luftpærer. De er som regel festet til plantens stamme.dannelsen av luftpærer

Dekorer de rette skuddene i den opprinnelige blomsten i form av:

 • sylinder;
 • kjeglen;
 • paraply.

På hver pensel vokser i gjennomsnitt opptil 16 knopper. Kongelige varianter kan skryte av 30 blomster om gangen. Alle avskediges i køens rekkefølge. Først, lavere, deretter øvre knopper. Hver av dem ikke falmer innen 9 dager, derfor generelt liljen blomstrer om to uker.

blomster liljerLily blomsten inneholder 6 petals (noen varianter har mer). De omgir pistolen og 6 stamens med store støtfangere plassert inne i knoppen. Formen på blomstene er forskjellig:

 • i form av en bolle;
 • rør;
 • som en stor klokke;
 • flat variant av knopp;
 • trakt;
 • stel;
 • Chalmovidnaya.

Avhengig av dette varierer størrelsen på liljeknoppene også. For eksempel kan chalmoid variasjoner i diameter være ca 10 cm. De ligner veldig på kinesiske lanterne modeller. Trekkformede arter av blomsten har en diameter på 4 cm, og langs lengden når 15 cm. Flatknopper vokser til 25 cm. En virkelig fantastisk utsikt!trakt-formet lilje blomst

Fargelegging av liljeblomstene er ganske enkelt fantastisk med sitt mangfold. De er appelsin og aprikos, blekrosa og lyse rød, snøhvit og mørk lilla. Utrolig skjønnhet – to-fargevalg med regnbueoverløp. Det er blomster med små flekker, grasiøse slag og til og med med en original grense på spissene av kronbladene. I naturen er det ingen blå liljer. Når knoppene blomstrer, dannes frukten på planten. Lange ryddige esker fylt med flate frø, modne i november. Så slutter blomstringssesongen med sjarmerende hagerverter.forskjellige varianter av liljer

For å stadig nyte liljaene, er det viktig å plante dem riktig. Hva er hemmeligheten ved å plante disse vakre blomster? Bare noen få sekvensielle operasjoner.

Grunnleggende regler for planting liljer

en blomsterbed med liljer i landetTil forstadsdacha dukket opp delikate og ømme liljer, er det viktig å plante dem riktig. Spesielt i dette behovet eksotiske arter. Det er flere regler for planting og omsorg for liljer:

 • utvelgelse av et egnet sted
 • jordforberedelse;
 • dybde av avstigning av pærer;
 • Ordningen med arrangering av liljer i forhagen.

Related  Finheten i omsorgen for hjemmet polish

Før du velger et sted for å plante blomster, bør du tenke på hvordan de vil se sammen med andre planter. Hvis du vil avle lange varianter, kan de plantes i små grupper. Et annet alternativ er å plassere blomster på baksiden av blomsterbedet for å skape en unik bakgrunn for miniatyrplanter. Lavvoksede varianter er fantastisk kombinert med rosenbusker eller peonies.

Nærheten til liljer med roser lar deg lage pålitelige lyskilder fra vinterkuld. Under det felles sløret av blomster, er det lite sannsynlig å lide av alvorlige frost.

De fleste lilieslag som åpne solrike områder av hagen eller penumbraen. Det viktigste er ikke å plante dem under de spredte trærne, hvor det er lite lys og tørr jord. I lys av dette, når du anskaffer pærer av en plante, bør du gjøre deg kjent med preferansene til denne typen blomst.

bakken forberedelse for lily plantingFor å liljer i hagen kan det være lurt å pryde blomsterbedet, er det nødvendig å forberede bakken før planting. For å gjøre dette, bringer det inn litt ferdig humus, ren sand og naturlig torv. En slik befruktet jord bidrar til å styrke pæren og som en følge av den aktive utviklingen av blomsten. I tillegg, avhengig av mangfoldet av liljer, velger du en egnet primer. Noen foretrekker et surt miljø, andre alkaliske. For de fleste farger er nøytral jord egnet.

planting pærer av liljerHvis stedet er valgt og landet er tilberedt, bør du forstå hvordan du plantet liljer riktig. Først av alt er det viktig å ta hensyn til blomstervariasjonen og størrelsen på pæren. Vurder også liljens evne til å frigjøre røttene på skuddene.

Nesten alltid plantematerialet senkes ned i bakken til en dybde som er 3 ganger større enn diameteren.

Avhengig av jordens natur bestemmes dybden av plantingen av liljaene. I sandjordet er pærene plantet mye dypere enn i den tunge jorden. På grunn av dette, i løpet av en varm sommer, får anlegget tilstrekkelig fuktighet. I de kalde vintermånedene, gir denne dybden deg muligheten til å skape en passende temperatur for pæren. Og tidlig på våren er anlegget ikke redd for uventede frost. I tillegg dannes et stort antall unge pærer og stammestammer på dybden.

For å sikre en behagelig omsorg for liliene i hagen, velg riktig ordning med plantingsplanter i blomsterhagen. Det er flere alternativer:

 1. Enkeltlinjebånd alternativ. For dette er pærer med røtter plantet i en avstand på ca 15 cm fra hverandre. Bredden mellom rader er opptil 50 cm.
 2. To-linjemetode. Den brukes til liljer av middels høyde. Gapet mellom plantene er innen 15 eller 25 cm. Spalten mellom linjene er også 25 cm. Bredden på gapet mellom båndene er minst 70 cm.
 3. Tre-linjers metode for planting. Oftest brukes den til dverg liljer. Individuelle pærer legges ut i hull med et intervall på ca 15 cm. Hovedrader og ytterligere linjer plasseres så vel som i tolinjeversjonen.

Prosessen med å plante søte blomster er gjort på denne måten. Først grave hull i de markerte stedene. Deres dybde bør være tre ganger dypere enn diameteren til det innledende plantematerialet. På bunnen av traktene heller en beskyttende base, fremstilt av ren sand og aske. Over lekepærer. For at de skal stige raskt, spre røttene forsiktig, trykk forsiktig mot sanden. Deretter er puten dekket med jord, hellet kaldt vann og mulket med torv.

Du kan plante liljer om våren, høsten og til og med om sommeren. Vårversjonen vil bidra til å beskytte pærene av planten fra frysing. På dette tidspunktet er rotsystemet spesielt aktivt, noe som bidrar til vellykket overlevelse. Liljer plantet på høsten, kan trygt slå rot før vinteren begynner. Takket være denne planten vil være i stand til å motstå vårfrost. Om vinteren vil han bli beskyttet av ekstra ly, laget av en omsorgsdyktig eier.

Nyttige tips for å ta vare på liljer

For å sikre at hagen liljen er ordentlig brydde seg om, bør man følge enkle anbefalinger. Først av alt er det viktig å gjødsle planter gjennom hele sesongen. For dette brukes aske og spesielle gjødsel. For hver kvadratmeter jord er 50 gram av en slik blanding spredt. Prosessen gjentas 3 ganger:

 • i begynnelsen av våren for å styrke røttene;
 • under dannelsen av knopper;
 • etter at liliene blomstrer.

For vårgjødsel kan du bruke en løsning av ammoniumnitrat fra beregning av 40 gram per 10 liter vann. Også god podkormkoj regnes som pus, fortynnet i en væske. Andel: 1 del av ku pus for 10 liter vann.

Det er viktig for liliene å sikre riktig vanning. Vanligvis skal vannet helles under roten slik at det ikke faller på bladene. Ellers vil dråper tiltrekke seg solstråler, noe som kan forårsake brannskader. Til tross for at liliene ikke liker overdreven sputum, trenger de regelmessig vanning i tørketiden.

Related  Vi vokser blomster på hytta for buketter, bilder av interessante komposisjoner

Lilac beetleØvelse viser at bulbous planter ikke liker når i sommerdager jorden overopphetes. Dette fører til en forstyrrelse i plantens vekst og dens frodige blomstring. For å forhindre problemet, vil jordbremsing med naturlige materialer hjelpe. Det er spesielt viktig å bruke halm, skrånende gress og til og med sagflis.

Ofte på blader eller liljeknopper vises lilla bobler og fluer. Å bli kvitt dem vil hjelpe spesielle kjemikalier utviklet for slike skadedyr. Noen blomsterelskere samler insektslarver manuelt, noe som også er effektivt.

Plantering og pleie av liljeblomster betyr kontinuerlig overvåking av planten. Hvis høye arter forventes, blir det forberedt støtte for dem. Når stilkene vokser, knytter de dem til dem, slik at de ikke knuser eller faller. Erfarne sommerboere prøver å tenke på forhånd hvor det er best å sette støttene.

kutte liljer etter blomstringFor liljer ser alltid attraktive ut, børsede knopper skal rengjøres i tide. Peduncles blir kuttet av etter at planten har blomstret. På slutten av sesongen er det ønskelig å kutte skuddene slik at de i vinter ikke blir ledere av kald luft til pæren. I tillegg vil de ikke bli hindret av ytterligere husly fra løvverk, sagflis eller nåle lapnika. Som du kan se, når du vet alt om liljer: landing, forlatelse og ekstern beskrivelse er det lettere å velge riktig alternativ. Er det mange varianter av en delikat blomst kjent på vårt territorium? Mer enn virkelig plantet på ett nettsted.

Velkommen til riket av raffinerte liljer

Nesten hver blomster elsker kan forestille seg en clearing som hundrevis av liljer vokser. De har alle forskjellige former, fargestoffer, høyde og smak. Er det lett å velge de vakreste av dem? Neppe. Kanskje, med en slik situasjon, møtte den amerikanske botanikeren Jan de Graf. For å løse situasjonen, systematiserte han liljer i grupper. På grunnlag av hver av dem ble opprinnelsen til planten tatt, siden de fleste av dem krever identiske betingelser for dyrking. Alle blomster av liljen ble delt inn i følgende grupper:

 • asiatiske;
 • martagonliljer;
 • kandidum;
 • USA;
 • Longiflorum;
 • tubular og orleans;
 • øst;
 • inter;
 • dekorative.

Etter å ha vurdert noen av dem, kan du besøke det fortryllende kongeriket med sodavand.

Asiatisk gruppe av hybrider

Tango OlinaDenne gruppen inkluderer liljer som ikke krever spesiell oppmerksomhet. De finnes i forskjellige steder på planeten, selv i Sibir og Alaska. Blomster tolererer perfekt alvorlige vintre. For dette blir kuttene kuttet på bakkenivå, slik at snøen dekker dem helt. Lilies av den asiatiske gruppen har små hvite pærer som utvikler seg godt i svakt sur jord. Alle er ganske hardy og upretensiøse til dyrkningsbetingelsene. De multipliserer med bulbous barn. Bloom i midten av sommeren.

Den asiatiske gruppen inkluderer hybrider som vokser til 1,5 m i høyden, samt dvergprofiler – opp til 40 cm i høyden. Noen av dem produserer små pærer i bladene på bladplaten. For dette kalles de bulbous blomster.

På fargen er de:

 • hvitt;
 • krem;
 • gul og oransje;
 • mørk og lys rød;
 • kombinasjoner av flere nyanser.

De mest berømte varianter av liljen i den asiatiske gruppen er ikke uvanlig beundret.

Sorter av Adeline

slags AdelineSjarmerende blomster av den asiatiske gruppen tilhører de tidlige hagen planter. Vokse til middels størrelse Ofte er knoppene farget gule. Deres form ligner den østlige koppen. Nesten alltid forskjellig i det store antallet farger for sesongen.

Flora flyktet

sorter FloraTerry skjønnhet vokser til en meter høy. I hver inflorescence er det opptil 30 stykker knopper, hvis diameter når 20 cm. Blomstrer, avhengig av klima, fra mai til august. Toler perfekt tøffe vintre.

Related  Eksotisk bokarney plante – nolin eller palme

Krøllete Marchongs

hybrider krøllete marigonierSjarmerende hybrider av denne gruppen er preget av spesiell utholdenhet. Blomstene er frostbestandige, lenge kan vokse på ett sted, og er resistente mot ulike sykdommer. De dyrkes selv i Sibir. I de midterste breddegrader er det bedre å plante dem i et skyggefullt område for å beskytte dem mot brennende solstråler.

Variety Arabian Knight

Arabisk ridderDe praktfulle høye lillene fra Marchon-gruppen regnes som langsiktige. De tåler vinterrevner og blomstrer rikelig i en varm periode. På hver stamme vokser en stor blomsterstand på 50 knopper. De er burgundergul med små flekker og oransje stammer. Formen på blomstene ligner den østlige turbanen.

Guinea Gold

grade guinea gullLilies av denne sorten har knopper av gulaktig, noen ganger med en rosa nyanse, farger. Blomstens basis er oransje eller gul, kantene er litt lettere. Alle kronblad på innsiden er dekket med mange flekker med mørk farge. På stammen vokser opp til 10 stykker knopper. Bloom gradvis.

Snøhvit kandidater

Forfederen til denne gruppen var en hvit lilje. Selv om det ikke inneholder så mange varianter, men de alle er forskjellige i vedvarende aroma. Knopper ligner ofte en bred trakt eller kanaler. Farge – gul, terrakotta eller hvit.

Assortiment av Apollo

Apollo variasjonDen hvite liljen fra candidumgruppen vokser til en meter høy. Egenskap av sorten – den har ikke stammeblader, de samles i basen i en rosett. Nedre bladplater er mye lengre enn de øvre, som planten gjør ut mot bakgrunnen til andre farger i forhagen. Delikate liljeknopper, omtrent 7 cm i diameter, samles i de originale bunter på toppen av skytingen. Den eneste ulempen er at blomster er utsatt for sykdommer, så de krever spesiell forsiktighet.

Terrakotta lilje arter

terrakotta liljeBlomstene av slike prøver har oftest en bred åpen form. De ser opp og lukter godt. De amaze med sin rike farge. Forårsak en behagelig følelse under blomstringen.

Amerikansk gruppe av hybrider

amerikansk hybridPlanter av denne gruppen er bemerkelsesverdige for deres skjønnhet og sjarm. Ofte er det to fargevarianter av amerikanske hybrider. Hvis knopper er lette, kan du se røde flekker på kronbladene. Slike liljer elsker mye lys, så vokser i åpne områder, de trenger regelmessig vanning. For vinteren skal de dekkes, slik at pærene ikke påvirkes av kulde.

Cherrywood – en lys amerikansk hybrid

Cherrywood LiliesMange sommerboere planter på sine tomter røde liljer av denne gruppen. Den rike farge og behagelige duften av knoppene som gleder øynene i midten av sommeren, forbløffer med sin eleganse. De foretrekker ikke-sure jord og krever regelmessig vanning. Godt tolerert russiske vintre. Ved planting legges alltid drenering til brønnene slik at plantene tilpasser seg raskt og ikke blir syk.

Cherrywood liljer liker ikke å transplantere, så det er bedre å umiddelbart velge riktig sted for en så elegant skjønnhet.

Colonoid varianter av liljer

Lily av Marlene sortenEkstraordinært vakre liljer av denne sorten regnes som de mest populære på Russlands territorium. De tolererer fullt ut alvorlige vintre og temperaturendringer, de er motstandsdyktige mot ulike sopp og virus. Blomstre i 3 måneder, og i sørlige breddegrader til midten av høsten.

Korrekt planting og pleie av liljen i koloniene gir gode resultater til elskere av hagesblomster. Vanligvis plantes slike planter i april i forberedt jord. Hvis det har mye leire eller sand, er det ønskelig å legge til en liten torv eller husholdnings humus.

På et egnet sted, graver hull i en avstand på ca 12 cm. Bunnen er dekket med en dreneringsblanding. Legg pærene og sovne på bakken. På slutten av planting, bør området bli vannet rikelig.

Pleie av anlegget inkluderer:

 • moderat vanning hver annen dag;
 • trimming stengler som har bleknet midt på høsten;
 • ekstra ly for vinteren;
 • topp dressing 3 ganger i året (tidlig vår, under utseende av knopper, etter blomstring);
 • Om nødvendig, fyll opp støttene;
 • transplantert ikke mer enn en gang om 3 år.

Ved å utføre disse enkle regler for pleie av blomster, kan du hele tiden glede seg over deres nærvær i forstadsområdet.

Dessverre skjer det at liliene blir angrepet av skadedyr som spiser knopper, blader eller pærer. Disse inkluderer lilac fluer, biller, bladlus, bjørn, larver av mai biller. For å effektivt bekjempe dem er det best å bruke kjemiske preparater. Slik omsorg for liljer gir mye glede og tilfredshet.

Fantastiske liljer i hagen – video