Lily of the valley blomsterI mai går våren fullt ut i sine egne rettigheter, hager og skoger er dekket med grøntområder, og luften er fylt med en frisk, spennende duft. Dette blomstrer lily av dalen, elsket av både gartnere og beundrere av dyrelivet.

Urteaktig flerårig plante, først beskrevet av Carl von Linné, kan i dag bli funnet i skogen, er det brukt til dekorasjon av hager og tidlig på våren tvinge, dyrket som en potting kultur. Takk til oppdrettere til disposisjon for Flower dukket opp mer enn et dusin av de originale varianter av liljekonvall, i bildet og beskrivelsen er påfallende forskjellig fra vill stamfar.

Klassifisering av lily of the valley

Kan blomstre av lily av dalenDen første beskrivelse av lilje som en slags tilhører Linné. I det XVIII århundre ble planten henvist til liliene og ble kalt Lilium convalium, som på latin betyr “Lily of the valley”. Så endret forskere gjentatte ganger kulturens tilhørighet til denne eller den delen av den generelt aksepterte klassifiseringen.

Ved dette punktet i dalen, så vel som andre kjente dyrkere plante, f.eks Solomon forsegling, Ornithogalum polianthes og er innenfor den brede familie av Asparagus (aspargesfamilien). Det moderne navnet på blomsten endret seg også.

Lily of the valley ble i dag kjent som Convallaria eller kavaleri. I mennesker, liljekonvall og kjent under andre navn, for eksempel Forest bjelle, eller skogen mai lilje, Gladyshev, unge, cheremka gress, hund tungen eller kanin ører.

Selv offisielt botanikere gjenkjenne eneste europeiske arter av liljekonvall, blir det stadig mer anerkjent som uavhengige populasjoner, økende til nord og øst i Asia, samt på territoriet til det nordamerikanske kontinentet.

snøhvit spikeletI dette tilfellet, er forskjellen i utseendet på plantene minimal imidlertid betydelig avsides av habitat og mangel på kommunikasjon mellom dem – en god grunn til å snakke om tilstedeværelse av tre og noen ganger også fire varianter av liljekonvall:

  • Lily of the valley i mai (C. majalis), som bor nesten overalt på det europeiske kontinentet;
  • Lily of the valley Keyzke (C. keiskei), vokser i Fjernøsten, i Kina og Mongolia, og møter også i vest for Hindustan.
  • Lily of the valley (C. montana), som opptar skogkledde områder i øst i USA;
  • Lily of the valley Transcaucasia (C. transcaucasica), vokser i Kaukasus, i Transkaukasia, inkludert Tyrkias territorium.

Hvor liljen av dalen vokser

Lily of the valley i naturenLily of the valley er upretensiøs, har utmerket tilpasningsevne, så han klarte å komme seg i forskjellige klimasoner og naturlige forhold. I dette tilfellet er planten overalt:

  • viser høy skygge toleranse;
  • foretrekker jord rik på næringsstoffer;
  • tåler dårlig tåke.

I naturen kan lilje av dalen finnes i løvfisk og blandet, sjeldnere i furuskog. Den raske utviklingen av antennen del av blomstring og kommer på et tidspunkt når jorda er fortsatt preget av smeltevann, bladene på trær og busker har ennå ikke helt åpnet, og urtene har ikke økt. Under slike forhold gir vinterende rhizomer stauder med alt som er nødvendig for vekst. Og om noen år, i stedet for et par utsalgssteder av glatte, langstrakte elliptiske blader, vises et tett gardin.

Gitt muligheten til å gripe nye territorier, i hager hvor liljen av dalen vokser, må stedet for det være strengt begrenset. Ellers kan anlegget, om noen årstider, skifte andre nyttige avlinger.

liljer av dalen i forstadsområdetTil tross for utholdenhet og tilpasningsevne er alle vildt voksende varianter av lily of the valley truet av utryddelse. Årsaken er ikke bare skjønnheten av blomster og en sterk aroma, men også i de fordelaktige egenskapene til planten. Derfor, i Russland, og en rekke europeiske land og i den amerikanske delstaten Kentucky, er skjemaet tatt under offisiell beskyttelse.

Related  Foto og beskrivelse av anthurium arter

Hvordan ser liljen av dalen ut?

Blomstliljer av dalen i en krukkeEn blomstrende lilje i dalen er kjent for mange. Imidlertid er en flerårig urteaktig kultur ikke bare elegante blomsterklokker og skinnende jevne blader.

Lily of the valley strukturDet meste av anlegget, nemlig et ramified kraftig rotsystem, er skjult grunt under bakken. Takket være de horisontale lysebrune rhizomene og de mange små røttene som forlater liljen i dalen:

  • utmerket vintering og selv med frysing av jord er raskt restaurert;
  • en av de første til å våkne opp med vårens varme,
  • vellykket forplantes på en vegetativ måte.

Anleggets antenne består av korte skudd og en rosette av blader. Og de laveste, uutviklede bladplater er ofte plassert under et lag av jord. Etter hvert som veksten ser ut, forlater den virkelige. Først blir de brettet inn i et tett rør, som gradvis stiger over bakken og åpner. Brede lanserte glatte bladplater er fargede grønne, med langsgående venering og spisse spisser.

frodig blomstringNår to eller tre blader er helt dannet, begynner utviklingen av nyren, som forvandles til et velutviklet blomstrende skudd, som samtidig bærer 6 til 20 runde knopper. Høyden av anlegget avhenger av arten og variasjonen. Ville planter er vanligvis beskjedne hage elementer og europeisk liljekonvall høyst 15-20 cm lavere enn sine asiatiske og kaukasiske kolleger, vokser opp til 30-50 cm i høyden.

Siden blomstring skjer på nyrene som ble lagt i forrige sesong, avhenger den prakten av kvaliteten på omsorg og vekstforholdene som er opprettet for liljen i dalen.

I vilt voksende og mange kulturelle varianter har perianten en enkel form som ligner en miniatyrklokke. Inne i den runde kalyxen i høyden fra 4 til 9 mm er det seks stammer og en kort pestle.

Den første lily av dalen åpner på underdelen av stammen, så kommer de midterste og øvre knopper.

Avhengig av klima- og værforhold, kan dette skje fra det andre tiåret mai til juni. I gjennomsnitt varer blomstring fra to til tre uker.

Hvordan multipliserer liljen av dalen

bær av lilje av dalenHvis været ikke er for varmt, dekker de hvite duftende klokkene hele børsten og fader ikke i lang tid, noe som gir mulighet til å danne mange eggstokker. Når dalenes liljer blomstrer, er luften fylt med en utrolig sterk duft. Det er lukten som tiltrekker seg blomster mange bier og andre pollinatorer.

Related  Fordel og skade ved å spise gresskarjuice

Vellykket insektarbeid fører til utseendet på avrundede bær, ettersom de vokser i størrelse og forandrer farge fra grønt til brunt, og deretter, midt på sommeren, til lyse oransje eller røde. Inne i fosteret er delt inn i tre kamre som inneholder 1-2 store frø.

blonder av dalenBærene rush ikke til å falle og blir ofte mat for fugler og gnagere. Takket være dette kommer liljer av dalen vellykket på steder der denne planten ikke tidligere har blitt funnet. Denne reproduksjonsmetoden er imidlertid ikke egnet for de som ønsker å se liljekalvblomster ikke på bildet, men i sin egen hage.

Hvis dalens lilje vokser fra et frø, vil planten blomstre bare etter 6-7 år. Derfor foretrekker blomstrodusenter å bruke vegetativ forplantning av kulturen ved hjelp av rotstiklinger.

Etter å ha overført til et nytt sted, tar en sterk fil med rudiments av løvrike rosetter raskt rot, og etter kompetent omsorg, etter 1-2 år, vil det glede seg med duftende blomsterklokker.

Typer og varianter av lily av dalen med et bilde av blomster

Elegante duftende blomster har lenge tiltrukket menneskets oppmerksomhet. Langt før Linnaeus var dalens lilje kjent for folkene som bor i de moderne landene i Europa, Russland og Asia. Dette fremgår av omtale av planter i legenden fra gamle romere og tyskere, slaviske stammer, samt bruk av kultur for medisinske formål.

Med XVI-XVII århundrer, da Frankrike og andre land det var mote for buketter og blomsterdekorasjoner av kostymer og frisyrer, liljekonvaller var akkurat det vi trengte. Ikke bare snakket de utmerket, men de fungerte også som en naturlig duft, spesielle ånder som maskerte ubehagelige lukt.

storblomstret lilje av dalenEtterspørselen etter blomster var så stor at planter fra skogen migrerte til hager og blomsterbed. På grunn av nøye utvalg ble store blomster av Convallaria grandiflora allerede vist. Disse plantene stikker ut grasiøse peduncles, høyt over det grønne løvet og bærer opptil 20 store hvite knopper.

Related  Hvilke gjødsel kan brukes til orkideer?

ømt rosa lilje i dalenEn annen oppdrett av oppdrettere er utseendet til liljer av dalen, hvis blomster ikke er malt i det tradisjonelt hvite, men i en mild rosa eller lilla nyanse. Bildet gir en visuell fremstilling av hvordan liljen av dalen ser ut som Convallaria Rosea.

Ikke ønsker å dvele ved de oppnådde resultatene, har entusiaster av denne fantastiske våren avlinger opprettet en gruppe varianter Convallaria prolificans med dobbelt Corolla. Børster av disse plantene ser spesielt flotte, mens fullt bevare og motstand, og en herlig duft.Terry Blossom Lily of the valley

Ikke mindre etterspørsel blant elskere av hagen blomster nyte liljer av dalen med originale løvverk. Disse er varierte former, hvor bladplater avhengig av variasjonen er dekorert med streker, striper eller slag av kontrasterende toner.liljer av dalen med motley løvverk

Hage liljen i dalen Hardwick Hall er preget av blader med en bred, uregelmessig lapp av gul farge.

lily of the valley Hardwick HallLilje plantene Albostriata dobbelt dekorative under blomstringen, og etter at det er utrolig attraktive på grunn av lyse blad plater dekket med langsgående striper av gul fargetone.Lily of the valley Albostriata

Enda mer gyldne refleksjoner på bladene i Aurea. På noen løvgrønne plater forblir fargene bare i form av tynne bånd, resten er farget i melkegule toner. Lys, som i bildet av blomster av liljen i dalen, kan det være blomster som bærer skudd.Lily of the valley Aurea

Bruk av liljen i dalen mai

I hagen blir liljer av dalen aktivt brukt til å plante mye under trær med trær og høy busker. Kan blomstre gjør at du kan gjenopplive territoriet, til store planter ennå ikke har gått i full kraft.

Langsiktige dekker avlinger ikke krever spesiell omsorg, lett å overvintre i den europeiske delen av Russland, er kombinert med slike populære arter som Aquilegia, iris, blomstrende Scilla Difolia noe tidligere. Samtidig, i midten av sommeren faller dekorativiteten til liljer i dalen. For å opprettholde bladenes friskehet, blir planten vannet, og de resterende peduncles med de resulterende bæreksperterne anbefaler å kutte av, for ikke å svekke blomsten i det neste året.

Dalenes liljer kan dyrkes i rommet, så vel som å oppnå et tidlig utseende av blomster som er plantet i potten, lagret siden høsten, sunne rhizomer.

Hvis liljer av dalen blir plukket for en bukett, bør det gis preferanser til børster som ikke har blitt fullstendig avslørt. Skjæring utføres om morgenen eller kvelden, når ikke direkte sollys. På grunn av den sterke lukten, bør ikke lilje-av-dalen-blomstene være igjen i boligkvarteret, særlig i barne- og soverom.

Interessant om liljer i dalen – video