bukett från sin blomsterbäddGladiolus är favorit hos många trädgårdsmästare. Med sina ljusa vackra knoppar pryder den trädgården från mitten av juli till augusti. Storleken och antalet färger beror direkt på kvaliteten på beredning och spiring av knölar. Därför bör någon blomsterhandlare veta när man ska få gladiolen att groa ur kylskåpet, hur man spritar dem ordentligt.

Det avgörande villkoret för plantering av grodda glödlampor är jordens temperatur. Det borde vara 8-10 grader. Sådan uppvärmning av jorden i olika regioner uppnås ungefär i april-maj. Därför är det nödvändigt att starta groddjurioli på våren, när 15-20 dagar förblir innan de uppnår angiven marktemperatur. Övervintringslökarna behöver just denna gång för att få styrka och ge nya sprit.

Sprängningstiden hos unga och vuxna lök kan variera beroende på de olika biokemiska processerna i dem.

Därför bör barn komma ut ur kylskåpet innan, vuxna glödlampor lite senare.

Beredning av gladioli efter vila

beredning av lökarNär det är dags att få gladioli efter vinterförvaring är det nödvändigt att utföra ett antal operationer:

  1. Grundlig undersökning. I detta skede ingår utsläpp av övervintrade korvar från torrskal. Förfarandet är nödvändigt för att skölja patienter, krympt eller mjukt huvud. Torra torkade vågar kan också störa penetreringen av en ung spion.
  2. Inte alla sjuka gladioler ska kastas omedelbart. Om skadorna på lampan är mindre kan du ta bort dem med ett skarpt föremål. Skäret ska behandlas med antiseptiska gröna, jod och strö med krossat kol.
  3. Blötlägger i lösningar av antibakteriella ämnen. Förfarandet är nödvändigt för ytterligare desinfektion från skadedjur, förstärkning av rotsystemet, mättnad av lökarna med fukt. Hålltiden är flera timmar. Användning bör göras av ämnen som mangan, borsyra, karbofos. I förväg, oroande om hur man förbereder gladioluslökar för att plantera på våren, kommer du säkert att få större och rikliga blommor.

Specialister använder ett sådant recept. I en liter varmt vatten bör en blandning av 0,3 g vitriol, 0,2 g borsyra och mangan spädas 0,1 g koboltnitrat. Glödlampning åstadkoms i en sådan lösning i 10-12 timmar. Soaking ökar storleken på blommor, antalet knoppar når flera dussin.

På vilka villkor bör spiring av gladioli på våren

Kapaciteten för grobarhet bör väljas med låga sidor och en bred botten. Detta kan vara en kartong eller en plastkopp med hål. Corms är utlagda exakt, i ett lager, med nacken uppåt. Behållaren placeras på en varm plats, utan starkt ljus och utkast.

När det inte finns något sätt att få gladioli från kylskåpet till grodden, kan den planteras omedelbart i jorden, men du måste vara beredd på att blomningstiden ska skiftas, storleken på knopparna blir mer blygsam.

Blommodlare använder också denna metod för att förbereda gladioli för plantering på våren, som våtspiring. Han är mer besvärlig men mycket produktiv. Lampor sätts i en behållare med sågspån, fuktad med vatten, strö dem. Placera behållaren på en upplyst och varm plats. Fuktar regelbundet sågspånen. Om den observerade tillväxten är för snabb, minska hydrering och sätt den i skuggan.

För plantering kan du inte bara rekommendera hela lökar med groddar. Stora gladioler kan skäras i delar, beroende på antal njurar. Ibland stimulerar blommodlarna medvetet utseendet på laterala knoppar. Applicera sådana knep som att sätta glödlampan när du springer upp och ner på sidan. Ibland utförs ytterligare behandling av stimulatorn av knäbildning.

glödlampa divisionSkär glödlamporna en vecka före landning i marken. Placera cutoff platser, strö med krossat kol. Dampa delarna, innan de dessutom behandlas med fungicid.

Tidningen för spridningen av gladioli på våren är en till två veckor.

Landning gladioli i marken

Bra groddar kan betraktas som en knöl med ett kim av 6-8 cm, svullna rotknölar eller rötter.

gladioli redo för planteringGladiolus planterad i hål av löst löst jord. Avståndet mellan lökar är inte mindre än 15 cm. Vid plantering bör sand tillsättas och efter spridningens utseende spruta jorden med humus. Djupet ska ungefär motsvara lampans fyra diameter.

Planterade i marken spirade blommor kan enkelt uthärda även korta frost.

Blomning av snittlampor börjar senare än vanligt.blomning av snittlökar

Städservice

Vid slutet av blomningsperioden ska gladioli utgrävas och topparna avlägsnas. Rengörs från marklökar som ska behandlas med fungicider, speciellt om plantorna har lidit sjukdomar. Valet av läkemedlet beror på det skadedjur som drabbade gladiolen. Det kan vara Fundosol. Innan du staplar för förvaring måste de försiktigt torkas. Förvaring utförs i torra, svala förhållanden. Perfekt för dessa ändamål är ett kylskåp, en källare. I kylskåpet lagras glödlamporna i en påse med hål.

Var noga med att skriva på varianterna eller färgerna av gladioli. Det är möjligt att sätta in inskriptioner direkt på knölar eller att binda rep med inskriptioner.

Resten av gladiolus är ca 6 månader. Under denna period bör gladioli inspekteras regelbundet varannan vecka. Gör dig själv en anteckning när du behöver få gladioli från kylskåpet till spiring.

resultatet av korrekt lagring och planteringAnvändbara råd för nybörjare:

  1. Under blomningen glöm inte att ta bort de blöta knoppen. Detta kommer att förlänga blomningen till resten;
  2. Placera inte gladioli på samma plats i mer än två år. Detta kommer att skydda växter mot skadedjur.
  3. Det rekommenderas inte att plantera unga lökar (spädbarn) tillsammans med vuxna som redan blommar. De kan dra vatten och näringsämnen till sig själva;
  4. Se noggrant på valiolus sortimentet. För närvarande finns det omkring 200 sorter av denna blomma, som skiljer sig från färg och form av blommor. Från dem är det nödvändigt att välja den som är lämplig för din önskan och bosättningsområde.

Gladiolus – blomman är inte svår att ta hand om. Var försiktig med att följa reglerna för lagring och förberedelse av gladioli för plantering, och växten kommer säkert att tacka för dess vackra blomning.

Video om beredning av gladioluslökar för plantering