Ficus Benjamin i inredningenBland familjerna står Benjamin ficus med ett litet graciöst lövverk och en spridningskrona. Med tillkomsten av nya sorter av växter växer sin popularitet, och för många odlare blir frågan brådskande: “Hur kan man föröka Benjamin fikonträdet?”

Alla ficuses är hårda och väldigt tålamodiga. Deras skott, i kontakt med jorden, bildar rötter och ger upphov till nya växter. Luftrötter som går ner till marken ger extra näring till den växande kronan. Även fruktens ovanliga form är som om fåglarna ät köttets kött och sedan sprida frön.

Men hur kan man multiplicera Ficus Benjamin hemma? Finns det några funktioner och fallgropar? Växter av denna art reproducerar vegetativt utan komplikationer. Den vanligaste metoden är sticklingar. På så sätt sprids de flesta växter. Bland dem finns hibiskus, citron.

Reproduktion av fikontré med Benjamin-sticklingar

För att få unga ficuses är det inte nödvändigt att ta endast de apikala delarna av skotten. Växten utvecklas genom att rota stamknivarna med knopparna sova i bladens axlar.

Reproduktion av fikontré med Benjamin-sticklingarOm plantningsmaterialet för reproduktion av Benjamin fikonträdet är litet, kommer en enda njure att ge liv till skottet.

Sticklingar klipps från en vuxen växt så att:

  • Grunden för den framtida plantan var halvmognad, det vill säga fortfarande flexibel men inte längre grön, som nybildande skott.
  • På stammen fanns det 4-6 veckade bladen.

På delar av stjälkar, i alla sorter av ficuses, utsöndras mjölkjuice. Före rotning avlägsnas den under rinnande vatten eller med en mjuk trasa. Nedre löv, som stör störning, skärs av:

  1. Omogna, gröna sticklingar är nästan omöjliga att rota. Från en långvarig vistelse i vatten eller ett substrat ruttnar de och dör.
  2. Om blomsterhandlaren har bara fragment av vuxna, likgiltiga grenar, så är det en chans att få rötter.

Related  Plantering av zinniafrön och vård av plantor i öppen mark

Ficus stjälk förberedd för rotenHur roterar Benjamin ficus i det senare fallet? Basen av stekarna är snyggt skuren med en mycket skarp kniv längs stammen. Det kan finnas flera sådana snitt. För att se till att delar av stekarna inte är i kontakt, görs en matchning eller tandpetare mellan dem. Den ursprungliga tekniken tillåter dig att stimulera rotning på vanliga sticklingar, och används också av amatörer av bonsai för att få miniatyrplanter av de mest bisarra formerna.

Förberedelse av en vuxen sticklingar för rötning och planteringVid utbredning av Benjamins fikonträdet är rotknivarna rotade på flera sätt:

  • i vattnet;
  • i perlit
  • i ett lätt, lös substrat, till exempel bestående av torv, hackad kol och sand.

Vid en lufttemperatur på minst 20 ° C och hög fuktighet bildas rötterna efter 2-4 veckor. För att påskynda processen ska du använda ett lokalt växthus eller täcka en behållare med sticklingar i ett tredimensionellt paket.

Rötterna som bildas under reproduktionen av fikonträdet i Benjamin är kraftfulla nog. När de växer några centimeter. Det är dags att överföra plantor till permanent bostadsort i jorden.Stammen gav rötter i vattnet

För en ung ficus, villig och snabbt bygga upp rotsystemet, ta ett färdigt luftat, fuktgenomsläppligt substrat. Ibland gör jordblandningen själv. Som ett exempel kan du ta med jord på basis av lövmark, torv och perlit. I sådan jord kommer ficusen att få ordentlig näring och säkert förankrad.

Under de första veckorna av acklimatisering är plantorna täckta med ett paket som avlägsnas när växten ger sina första blad.

Plantera stekarna i markenHemma, reproduktion av Benjamin ficus kan göras med hjälp av sticklingar med bara ett blad och en liten fläck av stammen. Det viktigaste är att ha en hälsosam livskraftig njure i bömen.

Related  Hur man väljer och håller en frisk ananas

I detta fall skärs skottet genom internoderna i separata fragment, vilka omedelbart torkas med en servett och planteras i ett substrat. Marken måste nå botten av bladbladet, bladplåten själv är vikad snyggt och fixerad i form av ett rör. Detta gör det inte möjligt för plantan att förånga för mycket dyrbar fukt för en liten växt.

Reproduktion av Benjamin Ficus genom skikt

Denna metod används:

  • om växten är ovillig att ge ung tillväxt, men i överflöd finns det redan vuxna lignifierade skott;
  • älskare av bonsai, som vill få mycket ficus från stammarna av luftrötterna.

Förberedelse av stammen för flyglyftningHur man roterar Benjamin ficus med hjälp av luftskikt? Metoden liknar reproduktionen av fikonträdet med hjälp av en gallring.

På en lignifierad gren eller bagageutrymme, utan att påverka träet, gör en ringformig klippning av barken. Naken vävnad behandlas med ett tillväxtstimulerande medel och inslaget med en våt sphagnum eller jordblandning baserat på den. Ovanpå designen fixar du filmen och håller fast kanterna med band, tråd eller tråd.

Endast efter bildningen av rötterna frigörs lossningen från växtenNär rötterna blir synliga genom filmen släpps de, och fröplanten som erhålls från skottet skärs försiktigt under rotsystemet. Senare plantering av en sådan växt utförs på traditionellt sätt, och avgränsningspunkten på moderplantan behandlas med trädgårds- eller markkol.

Reproduktion av Benjamin Ficus bladplattorHur multiplicerar Benjamin Ficus? Även om kultiveringen av kulturen hemma praktiskt taget inte används på grund av arbetskraftens intensitet, är den oumbärlig för skapandet av nya sorter och hybrider. Och för att få ett stort antal växter av samma typ, till exempel för trädgårdsarbete eller kommersiell användning, tillgodoser vi idag kloning. I detta fall utförs den industriella reproduktionen av Benjamin ficus från fragment av bladvävnad.

Related  Till orkidéen Dendrobium nöjd med blomningen lär vi oss att ta hand om henne

Video om reproduktion av ficus