Underbar orkidé WandaSläktet med vackra blommande växter från Indien, andra regioner i södra Asien och norra Australien förenar mer än femtio arter. Wanda var allmänt känt för sin orkidé i århundradet före sist, när de första exemplen fanns i europeiska växthus.

Idag är orkidéer av detta släkt – en av de mest populära bland älskare av inomhusgrödor. Förklara populariteten hos Vanda är enkel. Framstående, upp till en meter långa växter med långsträckta linjära blad och racemösa blomställningar är ganska opretentiösa och kan blomma flera gånger om året. I blomställningen, som behåller den dekorativa effekten av upp till 50 dagar, finns det 10-20 blommor. Orkidékronorna, beroende på arten och sorten, kan målas i olika färger, men den mest värdefulla är den blå Wanda. Det är extremt ovanligt att orkidéfärgplantor sänder och korsar, vilket används aktivt i avelsarbete.

Så orkidén växer WandaEn annan funktion hos Wanda orkidén är dess kraftfulla rötter, som ibland växer till 1,5-2 meter. Det är med hjälp av grått, täckt med ett vaxartat skottstammar epifytiska arter får näring nödvändig för tillväxt och blomning.

Orchid Care Wanda

Liksom alla orkidéer som kommer från tropiska områden, känner Wanda inte sig bekvämt i rummet och kräver skapande av förhållanden som är så nära naturliga som möjligt. Läs också om orkidéen Phalaenopsis!

Hur odlar man en orkidé i ett rum? Vad bör man överväga när man lämnar och håller gäst från de avlägsna indiska troperna?

Det bästa stället för en sådan växt är ett växthus, men inte alla blomsterhandlare har möjlighet att så snälla södra skönheten.

Odling av orkidéer Wanda i ett växthusDärför tar Wanda hemma när man tar hand om en orkidé, med tanke på att växten:

  • har ingen lång vilodag;
  • tar emot det mesta av maten inte från marken, men från atmosfären;
  • behöver behålla temperaturen inom 20-25 ° C med en minskning av bakgrunden på natten;
  • växer väl och blommar med hög luftfuktighet
  • gillar inte stagnation av luft, men samtidigt är han rädd för utkast;
  • älskar 12-14 timmar om dagen för att vara under solens diffunderade strålar.

Related  Ljus outfit av en äkta blomdame

Om du vårdar en orkidé Vanda inte överensstämmer med temperaturläge eller låta blomman i den torra luften, är anläggningen oundvikligen svagare, tunnare skott, bladen gulnar, och blommar, om de inträffar, är det inte glad pompa.

Det är särskilt viktigt att hålla en luftfuktighet på 60-80% och den längd som krävs för en lätt dag på vintern. För att göra detta, använd hushållsbefuktare, regelbunden bevattning av grönska och rotsystem, såväl som artificiell belysning av växter.

Orchid Wanda hemmaPå grund av de kraftiga grenade rötter denna art av orkidéer i hemmet ofta växa utan potten, och i korgen eller på blocket, sedan bevattning – är en viktig del av att ta hand om en orkidé Vanda. Vattentemperaturen för sådan sprutning och vattning, om blomman placeras i ett glasbehållare, ska vara flera grader varmare än den omgivande luften.

Instanser som är i transparenta höga vaser blir vanligen vattna. För detta renas från salter och andra skadliga blomföreningar hälls vatten i en behållare med en orkidé för att fukta rötterna. Efter 20 minuter måste överskott avtappas.

Vatten i krukor lämnas i 20 minuter och hälls sedanDen här tiden är tillräcklig för att:

  • växten har fått en tillräcklig mängd fuktighet;
  • lokalt öka luftfuktigheten
  • Skydda rötterna från förfall med långvarig kontakt med vatten.

Under perioden med aktiv tillväxt i vården av Wanda-orkidén ingår varma själar som spenderar på morgontimmarna, så att efter löpningen kan lötterna och ytan på rötterna torka ut.

På vintern behöver plantan mindre fukt, och i perioden med bildandet av skott och öppning av knoppar ökar tvärtom behovet av fuktning kraftigt.

Transplantation och vård av orkidéer Wanda

Särskilda behållare för orkidéer WandaEftersom denna sort inte känner behovet av ett substrat, är det inte nödvändigt att transplantera en orkidé, men det kan inte undvikas att ta hand om rotsystemet hos en floriculturalist.

Rötter bör undersökas regelbundet, ta bort torkade eller skadade områden, se till att foci av rot eller spridning av svampinfektioner inte uppträder.

Hemma planteras Wandas orkidé i korgar, trelliserade behållare eller används för att fästa blomman till stora bitar bark och mos. För att ytterligare stärka växten i den valda behållaren och komprimera hålrummen, använd tråd, ångad bark, kol och vältorkat sphagnum.

Related  Odling av raffinerat lisianthus på en blomsterbädd och i en kruka

Vid särskild vård behöver plantans rötterAtt bära växten från en behållare till en annan är viktigt att behandla rotsystemet med stor omsorg. Efter transplantationen av orkidéer i vården av det är det användbart att inkludera bladförband med en komplex specialiserad komposition. Typiskt utförs sådana förfaranden för Wanda-orkidéer varje vecka, med användning av en svag gödningsmedel.

Reproduktion av orkidéer och vård av unga växter

Du kan få nya orkidéväxter genom att ta bort från moderprotokollet dotteruttagen som bildas vid basen av den vuxna blomman.

Denna växt kan sittaSeparat från en stor busk bör unga växter vara bara när bildandet av sina egna rötter. Alla skivor under vegetativ förökning av orkidéer och vård av dem behandlas nödvändigtvis med kanelpulver eller krossat aktivt kol. Först planteras rosetterna i grunda korgar med en blandning av kol, bitar av bark och sphagnum och sätter behållarna i ett växthus. Där växer den unga Wanda och bildar aktivt rötter tills stamhöjden når 15-18 cm. Nu är växten redo att dekorera rummet med magnifika blomställningar.

Video om ovanliga Wanda orkidéer