Okrasno-listopadni pogled na špargljeŠparglji ali šparglji so številni rod v družini z istim imenom Asparagaceae. Po zadnjih ocenah so botaniki odkrili in opisali približno tristo vrst rastlin tega rodu, med njimi pa so užitne, zdravilne in dekorativne sorte. Večina špargljev so trajne rastline, ki izgledajo kot grmičevje in semenke, liane in ampelne kulture.

Šparglji so splošno znani na svetu navadne šparglje ali lekarna, ki se goji kot nenamerna rastlinska kultura. Toda veliko več vrst je bilo gojenih zaradi nenavadnega lisastega lesa. Danes dekorativne in listopadne vrste špargljev najdejo vlogo pri urejanju notranjosti in vrtov okoli planeta.

Doma so se šparglje izkazale za nezahtevne za nego in habitat, rastline, ki rastejo in uspevajo v stanovanjih. Najbolj priljubljene zaprtih vrst so več.

Asparagus beluši (A. Asparagoides)

Asparagus beluši (A. Asparagoides)Beluši sparzhevidny je prvi opisal in razvrščeni po C. Linnaeus leta 1753, vendar spadajo v rod beluši kulture se je začela šele leta 1909. Dejansko so avtohtoni prebivalci Afrike, jugu in vzhodu ni preveč všeč svojih bolj znanih sorodnikov.

Elegantna šparglja špargljev je travnata kremasta s stebli dolžine do tri metre. Phyllocladia, včasih imenovane listje, v resnici pa so stebla rastline, ki so lanceolatne, gladke, sijoče. Širina tega “lista” je 2 cm, dolžina je dvakrat večja.

Cvetni špargljev belušiNa divjih vzorcih se od julija do septembra pojavijo cvetovi, kot na sliki špargljev. Majhni so z opazno aromo. Po opraševanju na svojem mestu so vezane prve zelene in nato rdeče-karminske jagode.

Te vrste špargljev ne moremo imenovati zimsko trdno. Toda kot dekorativni houseplant je priljubljen.

Sadni beluši belušiMed vrtnarji lahko slišite še ime rastline – špargljev medioloydes in kulturno domovine, pa tudi v Avstraliji in na Novi Zelandiji, ki je postala njen drugi dom, poroka, ali trta imenuje vualevoj. Razlog je, da zaraščena rastlina ustvari lepo nadstrešnico, ki spominja na tančico neveste.

Kljub priljubljenosti v Avstraliji je ta plazilna vrsta špargljev uradno priznana kot plevela, ki predstavlja resno nevarnost za kmetijska zemljišča.

Related  Prednosti in škode semena lubenic za naše zdravje

Asparagus gustoflyvkovy (A. densiflorus)

Asparagus gustoflyvkovy (A. densiflorus)To je zelo pogosta in priljubljena vrsta pridelovalcev cvet špargljev, ki je trajnica, zimzelena rastlina, ki lahko odvisno od sorte in vrste služijo kot pokrovnosti tal ali lončnice. Rastline zlahka prenašajo svetlo sonce in, kot ustreza domačini Južne Afrike, imajo majhne trnje.

Šparglji vrste densiflorus raste v obalnih regijah in v provinci KwaZulu-Natal v južni Afriki. Rastlina je odporna na suho, nezahtevno glede na sestavo zemlje, vendar raste lažje in cveti v organski vlažni zemlji.

Vrste rastlin znatno variirajo glede na sorto in podvrsto. V večini rastlin stebla segajo do dolžine metra in so lahko pokončna ali obesna, kot v šparglih križancev Sprenger. To je najbolj priljubljena sorta, povezana z vrsto densiflorus.

Cvetovi beloglavega špargla so majhne, ​​pogosto bele ali bledo roza. To je ena izmed najbolj dišečih vrst belušev, sladka aroma, ki izvira iz rastline, se prevaža daleč v sosesko. Cvetenje je nepravilno in traja približno dva tedna in pade na južnoafriško poletje.

Učinkovito svetlo rdeče jagode špargljeNa mestu cvetja po opraševanju se pojavijo spektakularne svetlo rdeče jagode, kot na sliki šparglji, ki v zreli obliki vsebujejo eno črno seme.

Špargeljne križnice SprengerAsparagus gustopvetrovy Sprenger v divji obliki in ko ga gojijo na vrtu, je rastlinska tla. V kulturi lončkov mlade poganjke najprej držijo navpično obliko, nato pa segajo v dolžino približno metra, obrezane. Rastlina dobro raste na soncu, ko postane v senci, stebla so raztegnjena in zeleni postanejo bliže od redkih.

Fyllocladia beluši te vrste ne presega 2-2,5 cm v dolžino, njihova širina pa le 1-2 mm. Stebla so združena skupaj. Spomladi se spominjajo beli ali roza cvetovi. Zorenje po tem jagodičju s premerom do 5 mm je naslikano v oranžnih ali škrlatnih tonih in vsebuje črna semena. Koreninski sistem je zelo razvejan in je sestavljen iz tankih korenin in balonskih gomoljev, s katerimi se rastlina lahko razmnožuje.

Related  Koristi lubenicnega soka

Šparglji iz rodu densiflorus MeyersiiTo, kot je prikazano v fotografski šparglji, izgleda bolje, če ga gojimo v senci ali penumbra. sort špargljev densiflorus Meyersii tipa znani pod različnimi imeni, vendar je večina rastlin imenovanega praprot-lisičjega repa, beluši vejice ali beluši Meyers.

Višina tega predstavnika belušev doseže 60 cm, medtem ko je grm sestavni del dolgih mehkih stebel, ki izvirajo iz skupnega središča. Bush ohranja svojo kompaktnost za dolgo časa in je zelo dekorativno in cenijo cvetličarji. Gustoopushennye poganjki so prekriti s tankimi mehkimi iglami svetlo zelene barve, kar daje pebel izgled mačjega ali lisičjega repa. Rože so majhne, ​​bele. Sadje so okrogle svetlo rdeče jagode.

V divjini je Meyersov špargl v južni Afriki in v Mozambiku.

Šparglji vrste densiflorus sorte CwebeBeluši vrste Cwebe densiflorus sort – bližnji sorodnik rastlin opisano, vendar za razliko od špargljev gustotsvetkovogo ima boljše Sprenger navpično obliko, in njegovi mladi poganjki imajo edinstveno, škrlatno ali rjavkasto obarvano.

To je edina sorta, ki je kontraindicirana na soncu, in njena dekorativnost je najbolje razkrita v svetlobnem senci.

Šparglji polmesec (A. Falcatus)

Šparglji polmesec (A. Falcatus)Rastlina iz Mozambika in Južne Afrike je ena največjih vrst belušev na planetu. Doma, v Južni Afriki, so zasaditve špargla polmeseca namenjene zaščiti meja zemlje. In ta vloga rastline ni presenetljiva, saj ta vrsta špargljev oblikuje dolge razvejane poganjke do višine 7 metrov. Ko je podpornik nameščen, se mladi, še vedno travnati poganjki zavijejo okoli njega in sčasoma postanejo trdna živa živa meja, ki je na vrhu bode.

Listi polmeseca špargljev, kot je na sliki, so temno zeleni, tanki, ukrivljeni. Rastlina cveti, ki tvori racemno socvetje, ki združuje 5-7 aromatičnih cvetov belega obarvanosti. Zorenje jagod se privlači veliko ptic, lovijo skrite pod rdečo lupino črnih semen.

Listi mladega špargla so temno zeleni, tanki, ukrivljeniZa to vrsto špargljev je značilna visoka stopnja rasti in se lahko goji v senci in v nejasnem soncu. Rastlina je dobra za zalivanje, množenje in semena ter delitev odraslega grmlja.

Related  Težave dracaena – rumeni in suhi listi

Špargla racemna (A. racemosus)

Špargla racemna (A. racemosus)Špargelj racemni ali racemus je domači prebivalec Nepala, Indije in Šrilanke. Tu je rastlina znana kot satavar ali shatavari.

Rastlina doseže višino od enega do dva metra v prednostnih naravnih pogojih, da korenine v tleh z veliko količino kamna, gramoza in grobe vključkov. V botanike vrste špargljev je bila opisana leta 1799 in od takrat ne izgublja priljubljenost, še najde nove oboževalce, ne le kot okrasno rastlino, ampak zeleno zdravilca.

Cvetovi belih špargljev so zbrani v krtačo in imajo svetlo aromoGljivične šparglje v tekstih Ayurvede je priporočljivo kot sredstvo za preprečevanje in zdravljenje peptičnih ulkusov in dispepsije. Sodobne raziskave so pokazale sposobnost izločanja toksinov in ohranjanje imunitete v prikazanih šparglih, kar v celoti upravičuje priljubljeno ime “shatawari” ali “zdravnik sto bolezni”.

Videz grm je zelo dekorativen. Ta rastlina je visoka do dva metra, s plezalnimi ali nagnjenimi poganjki s kremplji, ki so zbrani v snopih. Uradno ime šparglji so prejeli zahvaljujoč rožnate ali bele cvetove, ki so bile zbrane v čopiču s svetlo aromo.

Asparagus pinnate (A. Setaceus)

Asparagus pinnate (A. Setaceus)Asparagus pinnate je avtohtona vrsta za Južno Afriko, vendar je bila rastlina tako nezahtevna, da je bila enostavno aklimatizirana na druge dele sveta. Ime tega špargla prihaja iz latinskega Saeta, kar pomeni “lase” ali “ščetin”. Zato se vrsta včasih imenuje špargla najboljše ali bristly. Druga različica imena, A. plumosus ali pinnate, ki jo je rastlina pridobila že leta 1875, se šteje za zastarelo.

Rastlina predstavlja plezalni pol grm z golimi, močno razvejani stebli, ki izhajajo iz skupnega rastnega centra. Stebla, imenovana listi, so resnično najtanjša od vseh raziskanih vrst. Snop vsebuje 3-12 filoklija, dolžina pa je do 15 mm, premer pa do 0,5 mm.

Cvetenje pinjatih špargljevCvetenje belušev, prikazanih na fotografiji, je videz številnih majhnih belih cvetov. Sadje, za razliko od opisanih vrst belušev, ni rdeče, temveč modro-črna, ki vsebuje od 1 do 3 semena.

Video o šparglih