Inomhus blomma av azaleaAzaleor är vackra, men de är löjliga. Till växten var frisk och rikligt blommande, måste ägaren vara tålmodig med många teoretiska och praktiska färdigheter, samt skapa bekväma levnadsvillkor för fönsterbrädan.

Uppmärksamhet på azaleabloemen krävs från de första dagarna av vistelsen i huset. Ofta från butiksbusken, täckt med en frodig blommlock, bara några dagar eller veckor börjar blöda, kastar blommor och löv och dör sedan. Vissa azaleor kan inte återhämta sig efter blommande och även vissnar.

Mot en sådan situation blamar en blommande blomsterhandlare sig själv eller säger att azalea är en engångsblomma och inte kan hållas hemma. Denna åsikt är felaktig! Med rätt förberedelse och iver, växer vackra azalea aktivt, växer och reproducerar till och med.

Azalea efter inköp: risker och nödvändiga åtgärder

Azalea efter förvärvet måste transplanterasFör att säkerställa blomman i ett långt och gott rumsliv, undersökas omedelbart efter köpet azalea noggrant.

Kennlar-producenter av inhemska växter bryr sig lite om utvecklingen av rotsystemet och den fortsatta tillväxten av azalea. Artificiellt matas till blomningen och planterade i krukor transport med en liten mängd av torvblandningen buskar ytterligare bearbetade hämmande medel, syntetiska ämnen som introducerar kultur Sleep liknande. I jordblandningen tillsätts långverkande gödningsmedel, vars reserv upprätthåller plantans fräschhet och blomning i 2-3 månader. Rötter, som ofta skadas vid transplantation, utvecklas inte vid denna tidpunkt. Växten står i riskzonen för att få skadedjur och svampinfektioner.

Inte överraskande, flytta från butiken till fönsterbrädan, det nya husdjuret efter ett tag försämras och kan dö. Den första inspektionen av azalea efter inköpet syftar till att identifiera befintliga och utvecklande problem och besluta om ytterligare åtgärder:

 1. Azaleas särdrag är att en specifik mikroflora bildas runt växtens rotssystem, där störningen eller borttagningen hotar med problemen med att odla kulturen.
 2. Lika farligt är jordens överdrivna fuktning, vilket leder till förfall av små rötter och rygghalsen på azalea.

Felaktig vård leder till att plantan dörOm efter att köpa på Azalea fann problem med rotsystem, misstänkta markförhållanden, det finns spår av mögel eller salthalt, är anläggningen bättre att korsa in i en annan behållare, ta bort den skadade vävnaden och dålig kvalitet jord.

Det är inte nödvändigt att transplantera azalea, täckt med blommor eller knoppar. Överföring till ett annat substrat kommer att vara en kultur som spenderar all sin ansträngning på en mångfald färger med stark eller oföränderlig stress.

Om det handlar om att rädda en buske, före transplantation är det bättre att försiktigt avlägsna de flesta blommande korollor och färgade knoppar.

Det är farligt att transplantera azalea och på vintern, när växten är i vila, hämmas vitala processer, inklusive återställande. Det är bättre att försöka vänta på förnyelse av vegetation och att överföra den återupplivade busken till frisk jord.

Transplant azaleor

Transplant azalea är nödvändig efter blomningen är klarRegelbunden transplantation av azaleor utförs när massblomningen är fullbordad. En sådan åtgärd kommer inte bara att skada kulturen, men kommer också att hjälpa till att förnya den, ge den styrka och lägga grunden för den efterföljande tillväxten.

Related  Solens blomma i din blomma säng – helianthus

Samtidigt har förfarandet för inomhus rododendroner sina egna egenskaper. Först och främst är det värt att ta en mycket noggrann titt på rotsystemet i busken.

När azalean försiktigt avlägsnas från potten, upptäcker blomsterhandlaren oftast en tät jordklump som liknar en svartbrun svamp. Den penetreras helt av många stora och små rötter, och resterande fragment av jorden visar spår av salter och död vävnad. Därför förekommer alltid azaleatransplantation av behandling, vilket innefattar:

 • avlägsnande av gamla substratrester
 • förnya beskärning av rötter
 • rotsystembehandling med tillväxtstimulans och zirkon.

Alla verktyg, oavsett om det är en kniv, pruner eller sax, som används för att beskära en koma, förbehandlas med en alkoholhaltig vätska eller kalcineras över brännaren.

På grund av den överdrivna tätheten av rotsystemet inuti azaleakruven förloras delar av näringsämnen och tillgången till fukt och syre försämras. För att avhjälpa situationen skärs roten av azalean ca en centimeter underifrån, vid ryggkragen och längs sidovägen. I förbigående, ta bort rester av jorden.

I denna form, är azalea blomma placeras i en behållare med rent varmt vatten till vilket är tillsatt enligt instruktions rottillväxt stimulator och zirkon som har immunmodulerande och fungicid verkan. För medan odlaren förbereder näringsrik jord mix, azalea rötter fuktig, och kommer att visa sin effekt stimulantia.

Framställning av jordblandning för azaleorTill skillnad från många inomhusväxter föredrar azaleor att växa i sur jord. Därför framställs en blandning för dem specifikt. För att göra detta, ta:

 • specialiserad primer för azaleor;
 • krossad ångad bark;
 • sand;
 • torkad moss sphagnum;
 • träkol;
 • perlit och vermikulit.

Anläggningen kräver en transplantation till en annan markDen resulterande blandningen måste vara lös och luftig. Potten för azaleatransplantation behövs inte djupt, det viktigaste är att det finns tillräckligt med utrymme för ett kraftfullt lager av dränering från liten expanderad lera och en bekväm placering av rotsystemet:

 1. Ett litet lager av substrat hälls på den expanderade leran.
 2. Azaleablomman placeras i mitten av behållaren, kring vilken den färska jorden gradvis fylls, så att bushens rygghals inte påverkas.
 3. Substratet komprimeras och efter en transplantations-azalea hälls något med en lösning i vilken dess rotsystem blöts.

Related  Vi växer blommor på stugan för buketter, bilder av intressanta kompositioner

Det bästa stället att buskar efter ingreppet – en väl upplyst, men inte i direkt sol strålar fönster, där anläggningen inte kommer att få några utkast, och inte i närheten av värmekällor.

Azalea efter transplantationI följande efter azaleantransplantation fuktas 3-4 dagar inte jorden, och därefter förnyas vatten gradvis med hjälp av filtrerat eller stående vatten vid rumstemperatur. Under 1-2 månader måste växten genomgå acklimatisering och kompensera för förlusten av rotsystemet.

Eftersom azaleablomstillståndet fortfarande är instabilt är det bättre att inte mata det, och ibland tillsätts zirkon till bevattningsvatten.

Reproduktion av azaleabus genom skikt

Reproduktion av azaleor genom skiktFör att reproducera azaleor hemma kan du använda skikten rotade på våren. För att göra detta:

 • skott i bushens nedre nivåer är böjda till marken;
 • En skarp kniv på träet är gjord av ett tvärgående snitt i vilket en match eller tandpetare sätts in så att skäret inte är anslutet.
 • Skärplatsen är fastsatt med en trådstång till ett löst underlag;
 • Den apikala delen av skottet lyfts upp så att den tar upprätt läge och är fast med en pinne.

Bryggan i stället för dess fastsättning på marken ströms med ett substrat och vattnas. Innan bildandet av rotsystemet och separationen av den unga azalean från moderplantan, passerar flera månader. Vanligtvis händer detta vid hösten, och vid nästa vår kommer plantan att vara redo att transplanteras i en separat kruka.

Reproduktion av azaleor med buskavdelning

På detta sätt kan azalea förökas, där många unga skott bildas, är rotsystemet utvecklat och friskt. Förfarandet utförs på våren när kulturen aktiverar inte bara tillväxt utan även skyddskrafter.

Reproduktion av azalea genom att dividera busken är riskabelt med skador på små, men extremt viktiga rötter för växten. Därför är förfarandet mycket försiktig med användning av en akut desinficerad kniv.

De uppdelade azaleorna efter transplantation i sina egna krukor återställer styrka i minst ett år och kräver särskild uppmärksamhet och omsorg.

Related  Hur användbar ananasjuice för vår hälsa

Reproduktion av azalea genom sticklingar

Den rotade azaleanSom sticklingar tar de apikala delarna av fjolårets skott 7-9 cm lång och med flera helt formade blad. Skäret görs snett med en skarp kniv eller kniv. De tre nedre bladen avlägsnas och lämnar en liten del av skäret. Alla andra plattor förkortas med hälften.

För att reproducera azalea hemma var det lättare, innan man planterade i markspånarna för ett par centimeter nedsänkt i rottillväxtstimulatorlösningen. Denna behandling varar 4-6 timmar.

Rotationen av planteringsmaterialet sker i ett lös substrat med en syreaktion. Doppa sticklingar högst 2 cm på ett avstånd av 3-4 cm från varandra. Vid växthus och dämpat ljus måste framtida växter spendera 1,5-2 månader. Hela klyftan är nödvändig:

 • förvara vid en temperatur av minst 25 ° C;
 • måttligt vattnas
 • strö med varmt vatten;
 • ventilera för att förhindra bildandet av kondens och form.

Reproduktion av azaleor genom sticklingarFör att bilda en likformig krona roteras landningskapaciteten från tid till annan. Från hösthusets klyftor av azaleabloppet tas ut när deras egna skott börjar bilda sig på dem. Sedan transplanteras de unga azaleerna i sina egna små krukor och prickas, som kommer att ligga till grund för den framtida kronan av växten.

Efter rötning och tills en vuxen blommande växt passerar från 2 till 3 år. Eftersom azalea försämras märkbart efter blomningen är de första knopparna från unga exemplar bättre att ta bort.

Odling av azalea från frön

Odling av azalea från frönFå blommande azaleor från frön är extremt svårt och besvärligt men möjligt. För detta blandas små frön med torr sand och sådd till ytan av substratet. Den bästa tiden för förfarandet är våren.

Under filmen vid en temperatur på 18-22 ° C och konstant fuktighet inom 90-100%, spenderar framtida växter tre veckor. De sprutas regelbundet och ventileras, vilket undviker uttorkning eller utseende av mögel. När riktiga blad bildar sig på skotten, är det dags att dyka azaleorna. Och plantorna som nått storleken 10-12 cm transplanteras i sina egna krukor.

Transplant azalea korrekt – video