Fänkål dill på stuganDill behöver ingen introduktion. Spicy gräs kom från antiken, sjunger av Hippocrates och värderas i den moderna matlagningen av världens folk. Växten är värderad för doften av alla delar och används i fräsch, torkad och marinerad form överallt. Dess enastående egenskaper används i folk och traditionell medicin. Liksom alla medicinska växter, tillsammans med de medicinska egenskaperna hos dill, finns det också kontraindikationer för användningen.

Varför är dill användbart?

För människokroppen är alla delar av växten användbaraAlla delar av dill, inklusive roten, innehåller många nödvändiga ämnen i form av kroppen, redo för matsmältning. Så innehåller bladen upp till 242 mg vitamin C per 100 gram massa. Dessutom finns en hel grupp vitaminer B, E, rutin och nikotinsyra.

Innehållet i blad och stjälkar av spårämnen av fosfor och järn gör dem till en elixir för matsmältningssystemet. Men förutom exklusiva ämnen är den gröna delen av växten rik på alla mikroelement, biologiskt aktiva substanser, flavonoider. Dill doft känns på avstånd tack vare eteriska oljor som innehåller upp till 6% av den gröna massans vikt.

Frön av dill innehåller en unik komposition, som innehåller 14 mikroelement och bioaktiva ämnen. Och innehållet i användbara komponenter är mycket större än i bladen.

I frön av dill finns det många mikroelement och bioaktiva ämnenEtt sådant koncentrerat innehåll av de element som kroppen behöver använda används för medicinska ändamål. Samtidigt är alla delar av växten läkande vid varje utvecklingsstadium. Det är lättare att lista vilka vitaminer som inte finns i dill, så det är rikt på användbara mikrotillsatser.

Tillämpning av dill i traditionell medicin

Essensiell olja av dillFör beredning av läkemedel används alla delar av växten. Användbara egenskaper hos dill presenteras för medicinska former:

 • infusioner och avkok
 • te, lotioner;
 • pulver och salvor;
 • eterisk olja.

Related  Druvolja användbara egenskaper och kontraindikationer

Förbereder läkemedel på recept med användning av en viss dos av växten för behandling av olika sjukdomar. Stammar, frön, rötter är separata föreningar som används enligt egna recept. Dill odlad utan användning av kemikalier i sina sängar har alla nödvändiga egenskaper. Det viktigaste är att lära sig hur man använder anläggningen korrekt för personlig återhämtning.

Dill Vodichka för småbarnVid torkning förlorar dillan några av dess användbara egenskaper. För beredning av buljonger och infusioner hemma är det bättre att använda frusna gröna. På apoteket kan du köpa dillfrön, dillolja och dillvatten. I olika växtberedningar som en komponent är det torkade öret av denna växt ofta närvarande. Vid behov kan det torkade bladet köpas på gastronomiska butiker där det säljs som kryddor.

Användning av infusioner, buljonger av dill utses vid problem med sjukdomar:

 • andningssystemet och kyla;
 • kardiovaskulär, med ökat tryck;
 • gastrointestinal, med låg surhet;
 • reningssystem i levern och njurarna;
 • nervsystemet.

Använd fänkål som konditor för att rätter du kan allaYttre i form av salvor och lotioner används läkemedlet för hudsjukdomar och skador, som ögonlotioner med konjunktivit. Det är dock nödvändigt att veta, inte alla kan använda dill för medicinska ändamål. Dillans fördelar och skador beror på kroppens tillstånd. Du kan inte använda mediciner från dill som lider av lågt blodtryck, gravid på grund av hotet om missfall och de med individuell intolerans.

Begränsningen att ta hand om medicinska preparat, som konditor i rimliga kvantiteter, kan dill använda allt.

Använd för att behandla dillfrön och stjälkar

Frön av dill används för många sjukdomarDen terapeutiska effekten av dillfrö baseras på närvaron i det av eteriska oljor, fetter, hartser. En sådan komposition hjälper till att rengöra och läka sår. Alla medicinska former är gjorda av frön, inklusive alkoholtinkturer. Använd ett avkok av frön rekommenderas för gallstenar. För samma ändamål användes kompositionen i form av ett pulver.

 1. Dillfrön är ett effektivt verktyg i kampen mot flatulens.
 2. Användningen av varma infusioner med cystitis desinficerar vägarna och orsakar lättnad i patienten, som har en diuretisk effekt.
 3. Att få avkodning av frön underlättar patientens tillstånd med kramper i extremiteterna.
 4. Användningen av dillpulver för viktminskning beror på att det minskar aptiten.
 5. Dillvatten hjälper till att ta bort kolik i magen hos spädbarn, gaser är lättare att fly, och spasmen är borttagen, men inte för lång.

Related  Hur odlar man en citron från en ben hemma

Dillstammar hjälper till att förbättra vaskulär tonAnvändningen av dillstammar är baserad på koncentrationen av användbara ämnen i dem, vilket förbättrar kärlets ton. Därför är de ett läkemedel för hypertensiva patienter. Samtidigt bidrar de ämnen som finns i stjälkarna till att öka blodets fluiditet, vilket hjälper hjärtat att hantera pumpning.

Inte mindre användbar infusion av dillrötter. Det har en positiv effekt på matsmältningen, minskar ämnesomsättningen, stärker hjärtat. Dessutom är det infusion av rötter som förbättrar laktation i mammor. Det har också en positiv effekt på hypertensiva patienter, försiktigt sänker blodtrycket.

Ancient healers trodde att användningen av dill försämrar synen. Moderna läkare gav en förklaring till detta fenomen. Det visar sig att med hjälp av dill, de kärl som levererar ögonen med blod utöka sig och personen börjar se dåligt. Men efter en stund återställs visionen, det finns inga återstående fenomen.

Användning av dill för kosmetiska ändamål

Dill greener hjälper dig att bli av med akneAnvändningen av dill för kosmetiska förfaranden har en gynnsam effekt på hudtillståndet. Acne försvinner, porerna är åtspända. Kosmetiker rekommenderas att använda toning masker, massage med isbitar från dillvatten eller gnugga med avkok. Diet från salvor, beredda av internt fläskfett och pulver från dillfrön, hjälper till att bli av med insekter i huvudet. Avkok av dillfrön används för att bli av med helminter hos människor.

Trots många användbara egenskaper hos läkemedelskompositioner från dill, är det nödvändigt att komma ihåg att dessa är doseringsformer. Detta innebär att du endast kan använda medicinen efter att ha råd med en läkare i avsaknad av kontraindikationer för användningen. Användningen av kryddor i mat ger inte negativa följder, om en person inte har en allergisk reaktion på dill.

Related  Särskilda egenskaper för att använda pumpaolja

Fördelar och skador på dill – video