Aspidistra i ett offentligt rumI ungefär ett sekel kan gröna kepsar av aspidistra ses inte bara i hemlandet av växten, i öst och sydöstra Asien, men också i bostadshus och offentliga byggnader runt om i världen. Anläggningen är känd för sitt opretentiösa humör, enkel anpassningsförmåga och vitalitet. Det känns bra i ett skuggat rum, i det svala och i vinden. Även med en glömlig ägare som glömmer att bevattna eller tvärtom översvämmer växten, kommer aspidistra att stå all motgång och växa, som om ingenting hade hänt.

De säger att aspidistra tillhör inomhusplantor – livslängd, som kan växa i flera årtionden.

I detta fall vet inte alla älskare och finsmakare av keramik hur blomman ser ut som en aspidistra. Ändå blommar den närmaste släktingens dollys i varje år, och de korollor som bildas på växten är mycket större än färgerna på den ryska skogskulturen. Varför ser blommodlare inte blommor, eller hemma, aspidisten av någon anledning vägrar att blomstra?

Egenskaper av blommande aspidistra

Unikt blommande aspidistraDen egenheten av anläggningen aspidistra är att till skillnad från många andra krukväxter, har den praktiskt taget ingen stam, och läderartade obovate eller lansettlika blad och skott som bildar sträcker sig från den grenade rhizom, som löper direkt under jordytan, eller till och med agera på det.

Blommor, som löv, bildas på roten. Och om blomman är tillräckligt lång för dalens lilja, och blommorna bildar en blomställning som stiger ovanför lövverket, överstiger blomman i aspidistrablomman inte en annan centimeter i längd. Kronor är singel, och med massblomningsloppar bildas längs rhizomen på något avstånd från varandra.

Unikt blommande aspidistra är inte bara i blommans form, utan också i hur den ser ut. På många sätt är växtblommor ursprungliga rekordhållare i Asparagus-familjen.

Detta är antalet perianth, som, beroende på arten, kan variera från två till tolv, och storleken, såväl som formen av corolla. Och det är en form av krysantemum blomma används för att identifiera nyupptäckta växter som tillhör en eller annan form, vilket är mycket viktigt på grund av överflödet av endemisk bland aspidistra med ett mycket litet område av livsmiljöer.

Blommor aspidistra målade i mörk lila, brun, lila eller andra tonerBlommor aspidistra målade ofta i mörkt lila, brunt, lila eller andra dyster toner. I det här fallet kan korollaformen likna, som en lilja i dalen, en klassisk klocka, vara koppformad eller nästan rund.

Related  Metoder för reproduktion av inomhusblomma abutilone

Blomma av stor skillnad AspidistraAntalet kronblad som bildar blomman i underdelen varierar från 6 till 14, medan deras form kan avrundas, spets eller hypertrofierat långsträckt, som blomman av granddifoli aspidistra. Som du kan se i bilden, är denna blomma väldigt lik en spindel.

Blommor zpidbayi aspidistraLila med sex graciöst böjda blomblad zongbayi aspidistra blommor är ofta mycket lyftiga, och vilande coronas ersätter nyöppnandet knoppar.

Blossoms aspidistra fungilliformisDen inre delen av blomman, eller perigonen, från art till art förändras också dramatiskt. De flesta arter av denna växt bildar bisexuella blommor, där pollen bildas och befruktning passerar omedelbart. Nya studier tyder emellertid på att blommande aspidistra ibland förekommer genom bildandet av manliga och kvinnliga blommor. Ett exempel är aspidistra fungilliformis från Vietnam.

Mysterier av blomman aspidistra

Aspidistra blommor bildar inte nektarIdag, när det verkar som om det finns nästan inga gåtor av naturen, presenterar en planta från de asiatiska skogarna obevekligt botanikerna överraskningar och ställer frågor. Hittills har mekanismen för pollinering av aspidistra varit lite studerad. Ofta kan man höra att pollen bärs sniglar, men forskare tenderar att tro att det här bara är en saga.

Likväl upptäckte botanisten Frederico Delpino, även i århundradet förra, faktumet av korsbestämning av växter och natur. Men vem kan hjälpa växten med blommor som knappt syns över skogsgolvet eller till och med gömda i det? Samtidigt är aspidistrablommans egenart att plantorna i praktiken inte bildar nektar, och doften sprider sig endast i flera arter, till exempel aspidistra campanulata och patentiloba.

Under senare år har många studier och observationer ägnats åt denna fråga. Som ett resultat av en internationell grupp av forskare lyckats bevisa att ligger på bottennivå, som på bilden, blommor, nejlikor, Vietnam pollinerar svamp knott och vissa typer av flugor, inklusive myggor.

Related  Användbara egenskaper och vitaminte från äppelträdblad

Men hur är situationen i andra regioner fortfarande okänd, vilket beror på den låga tillgängligheten av kulturställen och låga synlighet för blommorna själva aspidistra. Men pollinatorn från Aspidistra xuansonensisblomman lever och utvecklas inuti corolla.

Aspidistra blomma i en sektionDessa är larver av en liten fluga, för vilken mognande pollen är mat. När en vuxen insekt bildar sig från larven, kommer flygen från hålrummet inuti blommans aspidistra, som i bilden, och tar ut pollenkorn.

När pollinering uppstår, börjar bildandet av ett tätt foster som innehåller från en till flera stora frön på blommans ställe.

Tät frukt aspidistra, innehållande från en till flera stora frönDet finns en annan anledning till den långa olösta gåtan. Blommande aspidistra faller i början av regntiden i Asien. Denna funktion hindrar forskarna, men det kommer att hjälpa älskaren av inomhusplantor att intensifiera processerna med knoppbildning och beundra den sällsynta blomman av aspidistra hemma.

För att inte missa utseende av knoppar, är det nödvändigt att avlägsna alla fallna eller torkade delar av växten från jorden.

Det blir inte överflödigt att ta bort en liten mark över rhizomen, om den är alltför begravd. Ofta saknar blommaodlarna blommande aspidistra. Eftersom knopparna helt enkelt inte kan bryta igenom den komprimerade jorden, eller längden på stekarna inte räcker för att övervinna substratskiktet.

Stimulera bildandet av blomsterknoppar kan vara, något minska intensiteten av bevattning, och sedan tillbaka det föregående schemat. I detta fall bör aspidistra vara vuxen och välformad. Om växten försvagas är det osannolikt att vänta på blommor.

Blommande Aspidistra – video