Peonies blommarHistorien om växande pioner har mer än två årtusenden, för vilka en stor variation av sorter och sorter har skapats. Men hur mycket peoniesna omvandlas, plantering och vård på det öppna marken bakom dem har inte förändrats sedan dess.

Att år efter år för att njuta av huggen frodig grönska och prålig sommaren kommer Cottagers måste behärska alla nyanser i odlingsmetoder och lära preferenser dessa fantastiska prydnadsväxter.

Alla arter av pioner som existerar i naturen härrör från Eurasien och från den amerikanska kontinenten, representerade av örtartade stauder och halväxter. I ryska trädgårdar har plantor länge visat sin opretentiösitet och förmåga från 10 till 20 år att växa och blomma på ett ställe utan transplantation.

Platser för plantering och vård av peonies på det öppna marken

vi skuggar peonies från en het solPlatsen under plantering av pioner väljs så att växten var så bekväm som möjligt för inte bara en säsong, men också flera år. Eftersom denna kultur hör till ljus- och värmeälskande, upp till 3 timmar per dag kan göra en transparent nyans trädgård, men är rädd för den kalla vinden och drag, pion utvald del enligt hans krav och skuggning på de hetaste, middagstid.

På bara några år, kan rotsystemet gå in pions upp till 70-80 cm. För att förenkla vården av pioner i det öppna fältet före plantering uppmärksamma risken för översvämning område och stasis rött eller grundvatten. Konstant luftfuktighet ökar risken för ruttnande rötter och döden av hela busken.

De aktivt växande pionierna behöver utrymme, täthet leder till försämring av blomningen, utseendet av sjukdomar och skadedjur.

Villkor för att plantera en pion:

 1. Landningsborrningar är på ett avstånd av minst 1-1,5 meter från buskar och andra stauder.
 2. Till det närmaste träet lämnas ett mellanrum på minst 2-3 meter.
 3. Det är inte nödvändigt att plantera peonies direkt under väggarna av byggnader och staket.
 4. Mellan buskarna, beroende på art och sort, lämnar 70 till 180 cm ledigt utrymme.

Related  Unik sammansättning av aprikoskärnor, deras fördelar och skador på människokroppen

pioner på stuganEtt ljus, skyddat från vindområdet finns, det är dags att ta hand om marken där pionen ska växa. Jord med neutral eller svagt sur reaktion ska vara lös, luftad, näringsrik. Sandjorden samlas med humus, torv, träaska och deoxideras med dolomitmjöl. Vid behov blandas med trädgårdsjord. Tät lerajord kan tillverkas mer luftig med hjälp av flodsand och en liten mängd torv. Sand är strukturerad av näringsämnen, men snabbt kaka svart jord.

Regler för att plantera pioner för utomhusvård

plantera peony knölarTill skillnad från många trädgårdsgrödor är planteringarna djupt begravda vid plantering av växlingspunkten för att lämna på marknivå eller över den. Knopparna, från vilka stammarna därefter kommer att utvecklas, beroende på jordens densitet, drunknar i det med 3-7 cm.

Om detta inte är gjort kommer den känsligaste och viktigaste delen av växten att vara utan skydd i regn, snö och sol. Men även om pionen är för djupt planterad på den öppna marken, kan det inte bara vara tidskrävande men förgäves att ta hand om det. Sådana växter på våren utgör frodiga lövverk, men blommar svagt eller helt vägrar att bilda knoppar.

Regler för att plantera en pion:

 1. Planteringsgropar för pioner är 80 cm djupa för trädliknande växter och upp till 60 cm för vanligare örtartade sorter. Bredden på brunnen är 60 respektive 50 cm.
 2. Botten, för att undvika stagnation av vatten, täcks av dränering.
 3. Grop två tredjedelar fyllda med substratet ställdes, blandades med 100-150 g superfosfat, en sked av ferrosulfat liters burk och benmjöl eller siktas träaska.
 4. När rätade pion rötter når marken, de fortfarande 15-20 cm är fylld med lös jord så att njurarna säkert gömd under marknivån.

Related  Fig: användbara egenskaper, näringsvärde och kontraindikationer

pion skottOmsorg för peonies på öppna fält på våren eller hösten börjar omedelbart efter plantering. Jorden komprimeras försiktigt och vattnas med 8-10 liter vatten per buske. Om hösten rotar och vinterar framför plantorna, är de tätt mulkade med ett 10 cm lager torv. Med vårens början fortsätter vården av stauder.

Plantera pioner i marken: vår eller höst

Den mest praktiska för blomsterhandlaren och den gynnsamma tiden för att plantera pionen är början på hösten. Vid denna tid växer det ständiga rotsystemet, och det återställs efter blommande och ackumulerar styrka.

Om det ska planteras utomhus och sköta peonies på hösten, ska det utföras 30-40 dagar innan stabil kylning börjar. I det här fallet garanteras den vuxna transplanterade växten eller unga plantor som erhållits från delningen av busken ner och fryser inte på vintern.

pionfärgskärningTidpunkten för plantering av prydnadsstjärna beror på det specifika klimatet i den särskilda regionen. Ju kortare på sommaren desto snabbare krävs det för att ta hand om beredningen av gropar och planteringsmaterial.

plantering datum:

 1. Plantering av pioner på det öppna marken i Sibirien är i augusti, september och oktober och i de norra regionerna slutar det 1,5-2 månader tidigare än i söder.
 2. I Uralerna, där vädret är extremt växlande, växer plantor i marken från andra hälften av augusti och fram till mitten av september.
 3. En vecka senare kan du plantera blommande stauder i mittbältet och i nordväst om landet.
 4. Och i södra Ryssland kan plantor utan rädsla för växtens tillstånd planteras från september till mitten av oktober.

När man köper plantor från plantskolan eller på grund av tidig ankomst till kallt väder överförs landning till våren. Tyvärr, om växter har ett öppet rotsystem, tolererar de inte ett sådant förfarande för bra. Försvagad efter vinterns peonies acklimatiseras under lång tid, och ibland även för hela sommaren kan inte återhämta sig.

För att eliminera obehagliga konsekvenser, plantera peonies i marken sker mycket tidigt på våren, i fuktig jord efter snön smälter tills det är varmt väder, och växterna själva har inte gått in i tillväxt.

Undantaget är pioner med ett slutet rotsystem i behållare. De kan säkert planteras från våren till hösten.

Related  Vad är användningen av att använda maskros te?

Peony vård efter plantering i öppen mark

mulching av pionerVäxtens vegetation börjar från början av maj och slutar i slutet av hösten. Vård av peonies öppnar på våren börjar med en mycket korrekt lossning av jorden, vattning, vid behov och applicering av gödselmedel.

Vattna pionierna sällan, men mycket rikligt, för att helt suga upp jordens moln och rötterna som har flätat det. Eftersom växten är att växa lövverk och förbereda sig för blomning, behöver pionen fulla mineralgödselmedel och kväve.

vård av peonies i trädgårdenTop-dressing av peonies på den öppna marken görs på våtmark. För att blandningen snabbt kommer att träffa sugrotsarna, görs ett grundhål runt bussen, på ett avstånd av 10-15 cm, i vilket lösningen hälls. På sommaren, speciellt för unga växter som inte har fyllt 3-4 år, är gödselmedel för blad urea användbart. De är gjorda tre gånger med en period av 15-20 dagar från det ögonblick som skott uppstår.

I torra perioder vattnade peonies med en hastighet av 10-15 liter per buske. Det är särskilt viktigt att bibehålla markfuktigheten under den första månaden efter vårplantningen.

På blommande peonies avlägsnas blöta blommor regelbundet. På unga växter, mindre än 3 år, tas alla svaga knoppar bort. Alla sommar perenner ogräs tomt, och på hösten, före uppkomsten av kallt väder skott skärs och kompostmaterial marken. Om plantering utförts korrekt och växterna får kompetent och adekvat vård, startar den första blommande pion på 2-3 år, gradvis blir ljusare och mer magnifik.

Peony plantering på hösten – video