blommig gladiolus i goschkeNaturen själv har lagt kärlek till växter och blommor i människan. Människor fascineras av plantering och vård av gladiolus i krukor, de beundrar de magnifika blommor, andas in i blommiga doften, observerar deras tillväxt och utveckling. Även inomhus tenderar en person att omge sig med vackra levande växter. Gladiolusblomman på grund av den voluminösa och långa roten tillhör trädgårdsgrödorna. Men uppfödare kunde ta fram speciella varianter av gladioli, lämpliga för odling, både hemma och på gatan.

Regler för att plantera gladiolus i krukor

spiring av knölarGladiolusblomman, på grund av sin prakt och skönhet, kallas “gladiatorens dröm”. Enligt en gammal legend är gladiolen betraktad som en blomma av gladiatorer, som inte ville gå i strid med rivaler. Hittills är gladiolen en symbol för vänskap, adel och minne!

Hur man planterar gladiolus i en kruka:

 1. Val av landningskapacitet. Det ska vara rymliga krukor, blomkrukor, krukor eller behållare i diameter från 20 till 30 cm och ett djup på 30-40 cm.
 2. Avlopp är obligatoriskt. Överflödig fukt är skadlig för gladioli, så dräneringsmaterialet vid basen av tanken och speciella hål i botten av potten är avgörande för en vacker och kraftfull blomma.
 3. Jordfundament. För plantering och omhändertagande av gladioli i krukorna är luft- och strukturjord lämplig. Även för växtens goda tillväxt måste marken vara näringsrik och fuktkrävande.
 4. Planteringsmaterial. För plantering bör du välja endast hela friska lökar, lämpliga sorter med en stamhöjd på högst 50 cm (miniatyr eller småblommiga).
 5. Tidpunkt för avstigning. Tidsintervallet för att plantera gladioli är tillräckligt stort – från slutet av mars till mitten av maj.

plantering gladiolus i en krukaPlantering av gladiolus i krukor utförs i mars, det är inte förbjudet, och landningen är närmare sommaren – i mitten av april och början av maj. Lampan fördjupas i landningsjorden för 10 eller 12 cm, medan avståndet mellan dem inte får överstiga 5-6 cm. Efter 2 eller 3 veckor kommer du att vara nöjd med de första skotten. Den perfekta platsen för grytor med gladioli där det inte finns vind, soligt och varmt, regnvatten bör inte falla på plantorna. För att bättre förstå tekniken, titta på en video om att plantera gladiolus i krukor.

Related  Funktioner med att odla ett tulpanträd hemma

Växande gladioli hemma och på gatan

gladiolus ColvileiGladiolus tillhör familjen iris, i världen finns det cirka 5000 sorter, olika i form, utseende och färg. En särskiljande egenskap hos gladioli är en lång blomningstid och ett långt liv efter skärning.

Är det möjligt att plantera gladiolus i krukor? Ja, den här blomman är perfekt för landskapsarkitektur och loggier, krukor med blommor kan sättas på vägarna i trädgården och i förortsområdet, en frodig blomma kan omvandla en lägenhet och ett privat hus. För alla amatörgårdsodlare eller professionell blomsterhandlare blir växande gladioli en intressant och spännande aktivitet, och om alla regler är uppfyllda kan du uppnå en fantastisk effekt – långvarig och frodig blomning fram till hösten.

Kontinuerlig blomning av gladiolus upprätthålls genom att fästa ytterligare fröhizomer varannan vecka till krukor, krukor eller behållare. Denna metod är idealisk för en långväxande variation av gladiolus.

Ta hand om blommor med gladioli utan fel

skott av gladiolus i en krukaOdling av gladiolus i krukor är lämplig för dwarfish, miniatyrer, småblommiga och medelstora varianter av gladioler. Detta gör det möjligt för en person att dekorera sitt hus och sin balkong, bygga vackra gladioler i landet och i blomsterbädden, plantera blommor i hängande blomkrukor och utomhuspottar. Dekorativa egenskaper hos gladioli kvarstår under förutsättning av tillräcklig fuktighet i jorden, överskott av fukt kan förstöra växten. Vattning hemma ska ske med intervaller om 3 gånger i veckan. På gatan på heta dagar är det nödvändigt att vattna blommor två gånger om dagen – på morgonen och kvällen. Det kommer att vara bra att spruta en jord av mulch, som håller fast fukt och skyddar mot mögel.

Korrekt utfodring är en pant av en lång och vacker blomning av gladioli.

För detta är mineralblandningar baserade på kväve, fosfor och kalium, organiska gödningsmedel och tillväxtstimulerande ämnen lämpliga. Den första utfodringen kan utföras vid det tredje arkets utseende, andra gången gödselmedlet införs när den sjätte broschyren växer. Vidare är det lämpligt att utföra befruktning med bildandet av blomställningar.

Gladiolus i krukor på gatan – krav:

 1. Framställning av. Experter rekommenderar att du suger frömaterialet före plantering i en lösning av kaliumpermanganat med en koncentration på 0,1% i en halvtimme.
 2. Plantering. Reglerna för plantering i gatuförhållandena är oförändrade: en tillräcklig för fartygets bredd och djup för avstigning, dränering av dränering till botten, bördig och lös jord. Plantering tillåts till ett djup av 10-12 cm från slutet av mars till slutet av maj, med ett litet mellanrum mellan gladioluslökarna.
 3. Vattning. Marken i behållarna torkar snabbare än den öppna marken, så jorden i potten eller blomkruken ska vara väl fuktad men utan överskott av fukt. Därför bör vattendjur baseras på omgivningsförhållanden och fuktighet. Rostsystemet av gladioli kräver en systematisk lossning av jorden, bildandet av en skorpa påverkar utvecklingen av växten och blommans kvalitet negativt.
 4. Top dressing. Gödsel Gladioli borde vara under roten och utanför rotsystemet. Mineralgödsel appliceras 4 gånger – på 3: e bladet, på 6: e bladet, följande – med spirande och tidig blomning. Organiska ämnen introduceras om nödvändigt, tillväxtstimulerande medel införs två gånger under sommarsäsongen – dessa kan vara Zircon och Epin-preparat.
 5. Protection. Sjukdomar attackerar ofta gladioler i krukor när de plantar och bryr sig om dem. Förhindrande och noggrann observation av blomman kommer att undvika gladiolets död från skadedjur.
 6. Lossning. En unik gladiolusblomma gillar ljus och luftmättad jord. När en skorpa bildas på jordskorpans yta kan rötningsprocessen börja, vilket innebär att växten kommer att dö eller förlora sitt spektakulära utseende. Lossa marken runt stjälken runt krukans omkrets.

Related  Typer och grader av rums geranium på ett foto med beskrivningen

På grund av gladiolusarkens yttre likhet med svärd är hans andra namn ett svärd. Dessa känsliga och eleganta blommor är universella – de kan odlas utomhus på gatan eller i trädgården, såväl som i rummet på en fönsterbrädan, balkong eller loggia. Otroliga blommor av gladiolus kan bevaras hela sommaren fram till de kallaste, förutsatt att de samvetsgrant och omedvetet bryr sig om dem.

Video om gladiolen i blomkruken