begonia i SydamerikaEn gång en företagande älskare av exotiska växter – Guvernören i Haiti Michel Begon organiserade en expedition till Västindien. Utforska den lokala floran, upptäckte forskare en ovanligt vacker blomma och namngav den – begonia. Så odödliga namnet på Herr Begon, som sponsrade denna resa 1687.

Växten är den mest talrika släktet, som har mer än 1000 sorters blommor. Det kan växa högt i bergen, i de fuktiga skogarna i troperna, och även i de subtropiska breddgraderna. Ett stort antal arter och sorter av begonia växer i Sydamerika, där det upptäcktes. Det finns också i Himalaya och i Afrika. Vissa botaniker tror att födelseplatsen för en unik blomma är den afrikanska kontinenten. Det var därifrån som begonia spred sig på jorden.

Allmän information om den exotiska skönheten

Begonia växer på jorden på många sätt. Trädgårdarna noterar följande:

 • krypande örter;
 • i form av små buskar;
 • hög upprätt alternativ.

Växtens rotsystem är välutvecklat, vilket gör att begonier kan växa inte bara i bostadshus, men också på gatan. Roten är tuberös, grenad eller spröd.

blad av begonia i asymmetrisk formBladen av “utlandet” skönhet har en asymmetrisk form. På kanten är en vågig kant. Vissa sorter har hela löv, andra – skärs i små skivor. Den nedre delen av plattan är röd, lila eller brun. Och från toppen är de inte bara solidgröna, men också andra nyanser. Dessutom är de dekorerade med olika mönster, fläckar eller slag. Det finns arter av begonier, där anbudsstammarna är synliga på stjälkarna och löven.

ljusblomning av begoniaBlommor begonier är små buketter som består av blomställningar av olika storlekar. De är:

 • röd;
 • rosa;
 • gul;
 • apelsin;
 • vitt;
 • olika nyanser av kantning kronbladet.

I varje blomställning har begonia blommor av olika kön. Tack vare det här pollineras hon. Efter detta växer en ovanlig trihedral stam med små fröer. Blommande planta hela sommaren fram till sen höst. Hemodlade sorter – snälla ögat före vinterns början.

Charmig utsikt över begonia

Ett stort antal sorter av exotisk “utomjordisk” förvånar fantasi. I den naturliga miljön räknade botaniker 1600 olika arter. Men bara lite mer än hundra av dem används för dekorativa dekorationer av interiören eller landskapet.

I Ryssland föll begonia under Peter I. Regeringen har flera arter nämnt i katalogen av tropiska blommor, som fördes 1717 från Holland. Idag växer unika samlingar av en exotisk växt i Moskvas botaniska trädgårdar, St Petersburg och Novosibirsk.

Ryska botanisten Vorontsov V.V. utsåg villkorligt sådana kategorier av begonia:

 1. Dekorativa och lövträd.
 2. Club.
 3. Buske.
 4. Vackert blommande.

Klassificeringen utfördes enligt växtens externa egenskaper och tillämpningsområdet inom trädgårdsodling.

Dekorativa och lövande begonia

typer av dekorativa och lövande begonierVäxter av detta slag har inte en huvudstam och bizarre pubescentblad växer från rhizomet. De kommer i olika former och nyanser. Oftast finns det gröna, silverfärgade, vita, bruna och röda blad. Dessutom är de ursprungligen målade med mångfärgade mönster, fläckar och yttre kanter.

Related  Secrets of application och läkning av cedar eterisk olja

Sådana växter växer i allmänhet i slutna utrymmen. Med tanke på detta kräver vård av begonia hemma ett kompetent tillvägagångssätt. De viktigaste punkterna att leta efter är:

 • korrekt vald belysning
 • kontrollen av luftfuktighet
 • regelbunden måttlig vattning
 • säsongsbetonad topp dressing;
 • periodisk växttransplantation.

Med tanke på dessa ögonblick kommer trädgårdsmästaren alltid att njuta av den blomstrande dekorativa begoniaen.

Med brist på diffus belysning förlorar löven sin dekorativa effekt, så det är viktigt att välja rätt plats för plantering av en blomma.

Tuber Begonia

Begonia blomma av en knölvariantVäxter av tuberösa sorter utmärks av ett specifikt rhizom, varifrån kommer de halvt transparenta stammarna av köttig natur. De växer upp till 50 cm i höjd. Blommor är vanliga eller terry, som påminner om pioner eller rosor, små eller stora. I blomställen och i en enda variant. Det är under blomningsperioden att det är viktigt att veta hur man tar hand om begonia, så att det behagar ögat så länge som möjligt.

Det finns tre typer av knölbegonia: örtartad, buskig och ampelisk, odlad i hängande krukor. Hennes hjärtformade löv är:

 • fluffigt frosted;
 • glättat;
 • korrugerade;
 • platt.

Och deras färg absorberade alla nyanser av grönt. Sådan begonia börjar i maj och slutar i oktober. En riktigt charmig gåva från Skaparen.

Shrubby arter av begonier

Scarlet blommor av buske BegoniaAlla typer av buskar begonia utmärker sig med ett böjt knä som påminner om bambu. På den täta växer utbredda grenar. Sådana växter reproduceras genom sådd av frön eller sticklingar. Det är bäst att använda unga skott av toppen av en dekorativ buske.

Du kan växa buskebegonier vid en temperatur av 15 grader under hela året. Om luften värmer upp till 10 grader dör fabriken. Dessa arter som ljusspridda ljus, frisk luft och fukt. Därför är kompetent vård för begonier en plikt för en elegant levande inredning.

För att anläggningen ska få tillräcklig mängd vatten placeras potten på en grusbädd med konstant vätsketillgång.

När tröga eller blöta löv förekommer på begonia buskar bör de omedelbart tas bort. Således kommer friska löv inte att drabbas, och växten kommer att vara lång, snälla skönheten.

Begonia vacker blommande

vacker blommande begoniaAbsoluta favoriter av alla sorter av begonia är vackert blommande varianter. De har överträffat sina tuberösa och lövfamiljer.

Blommande sorter växer i form av buskar av magnifik form, dekorerad med kluster av söta blomställningar. Deras höjd når en halv meter. Växtens löv är asymmetriska, hjärtformade. Vid kanterna har de en serrated kantning. Färg – olika nyanser av grönt. Nya sorter av blomstrande begonier glädjande älskare av levande dekorationer med lila lila färg.

Beskrivning av de populära sorterna av begonia

En unik utländsk skönhet vann tusentals trädgårdsmästares hjärtan. Därför odlas den både i personliga tomter och i bostadshus. Bekantskap med de berömda sorterna av charmig begonia hjälper dig att hitta den eftertraktade blomman.

Related  Fördelar och skador på körsbär för människors hälsa

Coraline eller korallbegonia

korallbegoniaBlommorna av sådana begonier är av två nyanser: rosa eller orange-rött. Plåt silverplåt med vener av olivfärg. Baksidan av hennes ansikte är röd. Titta på bilderna av begonia blommor, kan du se en chic pensel av miniatyr ljusa rosa blommor. Oftast blommar de på vintern.

Coralina växer nästan upp till en meter i höjd. Därför passar den harmoniskt i trädgårdsinredningen i hängda krukor. Vård och växande begonia hemma kräver en seriös attityd. Tack vare detta kommer fabriken att glädja sina fans i 5 år.

Kunglig vy – Gryphon

kungliga begonia GriffinBegonia med ett sådant exotiskt namn är nästan halv meter högt. Det skiljer sig från släktingarna med stora dekorativa löv. Odla det för att dekorera och betona kontrasten i vinterträdgården. På sommaren planteras Grifon på en öppen mark omgiven av andra örtplantor.

Den här typen av begonia är ganska svårt för väderförhållandena. Han behöver inte speciell jord, och han vill inte vattna. Begonia växer perfekt i behållare i en bostad, liksom i en skuggig del av trädgården.

Dekorativ variant av begonia – Rex

Begonia Rex med färgglada bladDenna hybrid härleddes från de kungliga sorterna av begonia. Vanligtvis växer den inte till 25 cm i höjd. Det här är en ganska liten växt. Det kännetecknas av oöverträffade rosa blomställningar.

Bladplåt – bred, oval. Kanter dentate. Det finns sådana färger:

 • grå eller silver;
 • lila eller rödbruna;
 • röd eller blodig;
 • försiktigt rosa.

Sorten kan spädas genom att dela busken i delar eller använda sticklingar. Han gillar de skuggade delarna av trädgården med medelfuktighet.

Rödbladig begonia

rödbladig begoniaVäxten fick sitt namn eftersom baksidan av dess löv är målade rött. Deras form liknar en ojämn cirkel. En försiktig rosa blomställning är en otrolig prydnad av busken.

Vanligtvis är växten inte stor. Hans köttiga stjälk pressas graciöst mot marken, som liknar en vänns vänliga buga till en snäll gentleman.

Den här typen av original ser ut på de hängande vaserna. Om det inte blommar i röttbenet begonia, kommer vårdhemmet att göra det möjligt att skapa täta, vackra buskar.

Begonia älskar moderat lufttemperatur och skuggade platser. Därför bör man ta hänsyn till dessa faktorer när man väljer landningsplatsen.

Manschett eller krage begonia

krage klass av begoniaDenna sort har en krypande stam med ljusgröna löv. Vid kanterna är de något sänkta och på baksidan dekorerad med röda utväxter. Ovanför arket bildar de en miniatyrrosett som ser ut som en krage eller manschett. Därför det ovanliga namnet.

Vuxen manschett begonia kan blomma upp till 5 gånger per säsong. Detta gör det möjligt att skapa en elegant design i rummet. Växten reproducerar med hjälp av sticklingar och genom att dividera busken.

Related  Användbara egenskaper och kontraindikationer för användning av Goji bär

Begonia metal

begonia med pollinering av silverfärgPå varje blad av begonia observeras metall pollinering av metallfärg. På grund av detta fick fabriken sitt namn. Det känns bra vid vilken temperatur som helst. Den växer upp till 90 cm i höjd.

Metallisk begonia behöver måttlig vattning. I det här fallet bör rummet vara lågt i luftfuktighet. Jorden är sur. Förökning utförs med hjälp av löv som tidigare inkuberats i vatten eller sand. Inomhusbegonia ska inte sprutas, häll bara vattnet i en skål under potten.

För att plantan ska ha en vacker form och att växa jämnt, rekommenderas att det regelbundet roteras runt sin axel. Dessa enkla rörelser skapar riktiga mästerverk.

Original levande dekoration – tiger begonia

begonia tigerVäxten fick sitt namn på grund av bladets stilistiska färg. Ibland kallas det Bauer. Brun-olivlattan är dekorerad med små gröna fläckar på kanterna. Varje blad har en hjärtformad form med spetsiga spetsar. Längden är ca 7 centimeter.

När man tittar på växten, återkallar man ofrivilligt ett statligt djur med en liknande färg. Begonia av detta slag kan snabb expansion, på grund av vilken den ursprungliga dekorativa varianten bildas. Det multipliceras genom att replikera sticklingar.

På våren och sommaren bör vattnet vattnas måttligt. Särskilt bekväm Bauer utvecklas under diffus belysning. Temperaturen får inte falla under 16 grader.

Vid vattning av tigerbegonia är det viktigt att undvika att få vatten på bladen. Annars kommer de att förlora sitt dekorativa utseende.

Oemotståndlig Cleopatra

utsökt begonia CleopatraVäxten med vinodlingar på vilka mörkgröna löv finns ligger lockar uppmärksamheten hos blommaälskare. Begonia Cleopatra är kort, ca 35 centimeter.

Hon gillar inte extremiteter – torr luft och överdriven vattning, liksom sprutning. Förökas av sticklingar av stjälkar eller löv.

Ornamental-lövlig variation av Lucerne

dekorativa lärjung begonia av olika LucerneÄlskare av mättad grönska föredrar Lucerne-begonier. Den har stora ovalformade gjutstycken, upp till 20 cm i storlek. På kanterna är de ursprungligen klippta, vilket ger växten lite charm. Den mörkgröna plåten av bladet är dekorerad med silversmycken. Rygggen är rödaktig.

När begynnelsen blommar, ser rosa blommor ut i form av en pensel. Det är omöjligt att förbli likgiltigt och titta på sin magiska skönhet.

Video om sorter av dekorativa lövträd

Efter att ha beaktat några få sorter av den utländska skönheten kan man dra slutsatsen att dess huvudsakliga dygd är löv. De är otroligt ljusa nyanser, ursprungliga former och storlekar. I naturen finns inga liknande växter. Dessutom är varje grad av begonia dekorerad med lyxiga blommor. Den orubbliga naturen hos denna växt lockar trädgårdsmästarnas uppmärksamhet. Det viktigaste är att hitta dina begonier bland tusentals sorter.

Bekanta sig med begonia av olika slag på utställningen – video