Frukt av vita bönorDen äldsta kulturen – bönorna har mer än 200 sorter, som skiljer sig åt i kärnans färg, med en pod eller en växtform. Den vanligaste bland de arter som används för spannmål är vita bönor. Den har en utmärkt smak, är en bärare av mer dietfibrer och den viktigaste proteinkällan för människor som av någon anledning inte använder animaliska produkter.

Näringsvärde och kaloriinnehåll av vita bönor

Skörd av vita bönorMed var och en av livsmedelsprodukterna får en person inte bara energi för kroppens arbete utan också ämnen som stimulerar arbete och krävs av systemet i små kvantiteter. De är vitaminer, mineraler och organiska aktivatorer av livsprocesser. Bönor är så rika på användbara ämnen att ett glas bönor ger en tredjedel av kroppens behov av kalorier. I 100 g produkt innehåller:

 • proteiner – 21 g, 84 kcal;
 • fetter – 2 g, 18 kcal;
 • kolhydrater – 47 g, 188 kcal.

Den totala kaloriinnehållet hos vita bönor är 298 kcal. Oavsett den stora mängden kolhydrater rekommenderas produkten för personer med diabetes, eftersom fiber hämmar glukosupptaget och blodsockernivån går ner.

I den vita bonen 298 kcalBönorna innehåller vitalt viktiga vitaminer i grupp B, C, A, K, PP. E-vitamin är av stor betydelse för näring av hornceller. Arginin, som är närvarande i bönan, fungerar som insulin och folsyra optimerar funktionen av hjärtmuskeln och cirkulationssystemet.

Mineralämnen i olika kvantiteter representeras av 23 delar. Förutom de grundläggande elementen i andra växtprodukter, i vita bönor:

 • titan respektive nickel, 150 och 173 μg;
 • aluminium – 640 mkg;
 • kisel – 92 mcg;
 • bor – 490 mkg;
 • koppar – 580 mkg;
 • svavel – 159 mcg.

Det är inte möjligt att lista alla element. Men alla i komplexet har en positiv effekt på kroppen. Att utesluta från dina maträtter från bönor, för att beröva dig av ämnen som hjälper till att vara friska.

Bönor användbara egenskaper och kontraindikationer

Regelbunden måttlig konsumtion av bönor stimulerar matsmältningssystemetDen positiva effekten av bönor beror på dess sammansättning. De vitaminer som finns i produkten stimulerar alla organens arbete. Och ett ämne som svavel hjälper till att återställa tarmmikrofloran, försvagad genom antibiotikabehandling eller tarmsjukdomar. Järn är inblandad i bildandet av röda blodkroppar, bidrar till en ökning av produktionen av röda blodkroppar.

Related  Odla från koleusens frön

Effektiviteten av järn är högre, desto mer bönor används samtidigt med växtprodukter rik på askorbinsyra. Samtidigt kommer magnesium och folsyra i drift, vilket hjälper till att återställa kärlen och stärka hjärtmuskeln.

Samtidigt optimerar andra komponenter njurarnas och blåsans funktion, lungorna, påskyndar metaboliska processer, förhindrar bildandet av kolesterol. Forskare som studerade böndernas fördelar och skador kom till slutsatsen att ätbönor 2 gånger i veckan kommer att skydda en kvinna från utvecklingen av bröstcancer.

Från bönor kan du laga olika rätterVerkligen frälsningsbönor blir i fasta dagar när de troende instrueras att inte äta animaliska produkter. Det är då att växtproteinet är nödvändigt för kroppens funktion. Många rätter har lärt sig att laga kulinariska specialister från denna kultur.

Med alla goda egenskaper hos bönor finns kontraindikationer. Med försiktighet måste du äta mat från vita bönor eller helt överge dem:

 • folk i hög ålder;
 • ett gastrit med hög surhetsgrad eller magsår
 • med gikt
 • med problem i tarmarna.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att bönor inte kan ätas råa, inklusive groddar. Värmebehandling bör vara lång för att förstöra de skadliga ämnena som är närvarande från alla typer av baljväxter endast i bönor.

Irriterande är flatulens med användning av vissa rätter från bönor. För att minska gasningen bör bönor blötläggas, ofta byta vatten. För matlagning, använd färskt vatten, tillsätt dill, laga mat på låg värme utan omrörning. Efter baljväxter måste du dricka mer flytande för att mätta den med fiber.

Användning av bönablad för medicinska ändamål

Bönblad används för medicinska ändamålBladen från bönor är ett medicinskt råmaterial, i efterfrågan i traditionell medicin. För diabetiker används infusion för att minska socker i blodet. Förbereder att dricka i termos, för en halv liter kokt vatten tar 3 matskedar chips och insisterar i flera timmar. Dricka infusioner och avkok också med ödem.

Aldrig självmedicinera. Endast en läkare eller herbalist kan veta hur man använder doseringsformer, deras koncentration och dosering. Självmedicinering kan bara skada en redan sjuk organism.

Rengöring av vita bönor och torkningSammanfattningsvis bör det noteras att vita bönor är de mest drabbade skadedjur, ärtfrö. Därför bör lageret av produkten förvaras i en förseglad förpackning eller i kylan.

Related  Vi gagnar och neutraliserar skadan från användningen av rabarber

Det viktigaste med bönor är video