dollar träd hemmaNyligen uppträdde en intressant blomma i lägenheterna och kontorslokalerna. Hans vetenskapliga namn är Zamiokulkas, och folk känner honom som ett dollarträd. Växten upptäcktes först i Afrikas tropiska skogar.

Det hänvisar till succulenter som ackumulerar fukt i sina rötter, stjälkar och inuti bladplattan. En avlägsen släkting är ett pengar träd med samma egenskaper. Vad är skönheten i denna tropiska blomma? Finns det några hemligheter att ta hand om växten? Svaren på dessa frågor kommer att bidra till att älska den afrikanska gästerna i de kalla breddgraderna.

En blick på blomman från sidan

dollar träd i inredningenDollar träd är en snygg busk med ursprungliga löv, som är täckta med ett tunt lager av vaxbeläggning och består av 8 eller 12 separat växande fjädrar. Varje prov har en köttig struktur, där fukt ackumuleras vid torra perioder. På samma sätt behåller det vatten och en knölig rhizom. Det kallas ofta en naturlig fuktreservoar för en regnig dag.

blommar omioculcusDollar träd kan växa upp till en meter höjd, och dekorera alla heminredning. Till skillnad från pengaträdet (rött) blommar det periodiskt med en ovanlig blomställning. När man tittar på blomman från sidan verkar det som att bland de köttiga bladen föreföll en majskolv av gul eller krämfärg. Faktum är att denna stående knopp består av många miniatyrblommor som lyser starkt i solens dagsljus. cob i en mjuk slöjaVanligtvis är blomställningen gömd under en ljusgrön slöja, så det kan inte märkas omedelbart. På bilden kan ett dollarträd ses klart under sin blomningsperiod.

Sedan växten härstammar från troperna är det ganska sällsynt att se sina knoppar på Europas territorium. Trots det är blomman uppskattad för sitt vackra blad.

För första gången beskrevs växten 1828 av den berömda samlaren av tropisk flora K. Loddges. Han kallade det – Caladium zamielistny. Efter 28 år introducerade Henry Schott, en österrikisk biolog, honom till listan över tropiska växter som Zamioquelkas Loddges. Endast 1908 direktör av den botaniska trädgården i Berlin odödade sitt moderna namn. Trots detta vet många fans av inomhusplantor blomman under namnet på ett dollarträd.

vackra löv av zamioculaturEftersom växten blommar mycket sällan är dess främsta fördel bladen. Den växer upp till 100 cm och högre när man skapar lämpliga förhållanden. Hur uppnås detta genom att ta hand om en blomma? Det visar sig att detta inte är svårt. Det viktigaste är att följa enkla råd.

Eftersom Zamiokulkas anses vara en giftig växt utförs transplantation eller beskärning i handskar. I annat fall leder det till obehagliga brännskador, som måste behandlas under lång tid.

Enkla metoder för blomvård

bra hand om ett dollar trädVissa tror att ha planterat en sådan växt i huset kan du uppnå rikedom och evigt välstånd. Men växer alla rika och “framgångsrika” människor Zamiokulkas? Mycket beror på personen själv och de omständigheter han står inför. Ändå vill folk tro på fabler och ingenting kan göras om det. Låt oss återvända till blomman.

Övning visar att hemvård för ett dollarträd innehåller ganska enkla regler:

 1. Till blomsten framgångsrikt tog rot i det nya territoriet, det är inte värt att transplantera omedelbart efter köpet. Det tar tid för anpassning – minst 2 veckor.
 2. Zamiokulkas känns bra bredvid fönsterbrädan, om den inte får direkt strålar av solen.
 3. På vintern är anläggningen bäst placerad i ett ljust rum, där det finns mycket luft och ljus.
 4. Med ankomsten av våren är dollarnträet gradvis van vid solens ljusa strålar.

transplantation av en vuxen växtSom du kan se är de första stegen i bekanta med växten inte alls komplicerade men mycket viktiga. Även om blomman är opretentiös är ljus- och temperaturregimen de viktigaste förutsättningarna för utvecklingen. Därför är det bästa alternativet för honom en fönsterbrädan, vars fönster vetter mot södra sidan. Tack vare denna position kommer solstrålarna oavsiktligt att påverka plantens köttiga blad.

Ibland ligger lägenheten i huset så att alla fönster möter norr. Det spelar ingen roll, Zamiokulkas kommer inte att dö, även om hans utseende blir lite tråkig.

För att säkerställa en anständig vård för dollarträdet krävs en lämplig temperaturreglering. Eftersom växten kom från heta länder är höga temperaturer inte farliga för honom. Även om på gatan + 35 ° C känns växten utmärkt. Under kallperioden får man inte låta termometern falla under + 18 ° C. Detta kan leda till allvarliga problem som orsakas av sjukdomar.

transplantation av en ung växtNär man växer ett dollarträd är det viktigt att överväga potten och jordens storlek. Ett obligatoriskt villkor för tanken är närvaron av hål på botten så att överdriven fukt kan fritt flyta utåt.

jordförberedelseJord måste uppfylla följande villkor:

 • mjukhet;
 • löshet;
 • lufttäthet.

På grund av dessa egenskaper får rotsystemet tillräckligt med syre och fukt. Dessutom måste jorden grundligt grundas från början. För att göra detta kan du blanda dessa komponenter:

 • torv;
 • siktad sand;
 • sot eller lövmark.

dollar träd på vindrutanFör att göra jorden så lös som möjligt, använd claydite, som blandas med beredd jord.

För att aktivt utveckla en ung fröplanta ska ett fjärdedel av behållaren som planteringen planteras fyllas med dränering.

Omsorg för ett dollarträd i hushållsförhållanden innebär regelbundet utfodring. Det är bäst att genomföra det under den varma säsongen. Du kan börja i mars och till mitten av oktober. Idealisk toppdressing kan fungera som vanligt humus eller färdiggjorda gödselmedel för succulenter, som säljs i blomstaffärer. Det är bättre att mata blomman en gång var 14: e dag. På vintern behöver inte växten gödselmedel. Vattning kan också stoppas. En gång i månaden ska du “simma” växterna. Tvätta varje blad noggrant med rent vatten.

lövförökningIbland fryser Zamiokulkas och det verkar som att hans tillväxt stoppade. Faktum är att det behöver mer fukt. Men häll det inte. Det är nog bara för att observera det övre lagret av marken för att märka tecken på uttorkning. Uppfyllning av fukttillförseln är endast nödvändig vid behov.

Med ordentlig vattning fuktas jorden i hela potten. På en pall och jordens yta borde det inte finnas några pölar.

Obehagliga fenomen – vad ska man göra?

dollar träd i trädgårdenEtt blommande dollarträd är ett underbart element i ett heminredning, även om det inte har knoppar. Fläckiga löv, fyllda med fukt, lockar ögat och glädjer hjärtat. Blomman är opretentiös och tillräckligt hård till ogynnsamma förhållanden. Men ändå är han inte immun mot sjukdomar, vars främsta orsak är brist på vården av växten.

gula lövOfta blir dollarn trädgult, vilket orsakar larm för sina fans. Lyckligtvis är detta fenomen inte alltid orsakat av sjukdomen. När blomman växer väldigt långsamt blir de gamla bladen gula och dör sedan av. växten behöver hjälpPå deras plats framträder nya, vilket indikerar en normal utveckling av Zamiokulkas. Om detta inte händer kan orsaken vara följande:

 • otillräcklig vattning
 • utkast;
 • kraftig temperaturfall
 • utseende av skadedjur.

frisk och sjuk plantaI det här fallet är det önskvärt att vidta åtgärder och eliminera huvudproblemet med blommans lidande. Och då kan ett magnifikt dollarträd bli ett visitkort hemma, där kärlek och vänlighet blomstra.

Video rekommendationer för vård av ett dollar träd