Frukt av bönorDen sydamerikanska kontinenten är födelseplatsen för många baljväxter som aktivt används av människor för mat. Phaseolus lunatus eller limabönor, uppkallad efter Lima, huvudstaden i Peru, skiljer sig från linjen av besläktade arter genom fröets utseende, storlek och smak. Stora frön som liknar en mandarinskiva eller växande månfrön från spanska conquistadors i den gamla världen visade sig vara för termofila. Därför uppträdde de första plantagen av denna typ av bönor i de subtropiska kolonierna i Europa på den afrikanska kontinenten och i Asien.

Att odla kalkstenen i din trädgårdDet är inte förvånande att bönkalken på kort tid har blivit en av de mest populära och populära grödorna i världen, och i synnerhet i USA. Frön från denna växt, som ofta kallas oljebönor, är rika inte bara i proteiner, dietfibrer och vitaminer, men med fetter i massan från 1,5 till 2%. Delikat, krämig smak av rätter från torra och gröna frön av limabönor gör kulturen till en värdefull vegetabilisk växt, intressant inte bara för stora jordbruksföretag, men också för ägare av stugor och trädgårdar.

I Ryssland finns inga sorter av oljebönor av egen uppfödning eller zonad för de existerande klimatförhållandena. Men framgångsrika försök att odla grödan i öppen mark är i norra Kaukasus och Kuban, i centrala Chernozem och andra delar av landet.

Biologiska egenskaper hos limabönor

Lima bönor är buskiga och lockigaBönor lime, liksom mer bekant för den ryska trädgårdsmästaren sorten, är en ettårig vegetabilisk gröda, inklusive buske och lockig form:

  • Den klusterböna är kompakt och lätt att ta hand om. Bönor på den mognar efter 65-80 dagar efter vegetationens början, men utbytet av sådana växter är något mindre än på klättringarna.
  • Högvridna former, som når en storlek på 12-15 meter, kräver en noggrannare inställning till dressing och vattning. Det ögonblick då en limbönsskörd skördas, kommer i detta fall på 80-90 dagar, men mängden uppsamlade frön är flera gånger högre än från samma antal buskeväxter.

Flat, bred frukt limaMed ett sådant annorlunda utseende har båda formerna ett grön-grönt tätt lövverk, blomning, som bildar stora, flerblomma borstar från vita, lila eller gröna blommor. Men den rikliga blomningen av denna typ av bönor kan inte kallas. Blommorna utvecklas växelvis, och ibland händer detta när böjorna vid botten av blomställningen redan har bildats fullt ut.

Bönor, till skillnad från vanliga bönor, är denna växt tillräckligt bred, kort och platt.

Blommande limaBanans längd varierar från 6 till 18 cm, och endast 2-4 frön bildas internt, som vid tiden för mognad kan bli vit, gråaktig, grädde eller flätad. En annan skillnad bönolja – ett tjockt lager av grova fibrer inom flikarna, så som livsmedels gröna baljor inte används, men de gröna, omogna frön – är en av de mest användbara och välsmakande produkter.

I allmänhet av smakkvaliteter hos befintliga limbönkulturer är två grupper traditionellt utmärkta: med stora fröer 3-4 cm i storlek och mindre, smeknamnet baby lima.

Värdet av växten är inte bara i stora frön med en oljig, öm smak och söt smak. Växande bönor lima på sängarna på sin tomt, den gröna delen av denna växtodlare kan använda som ett grönt gödselmedel. Bubblor med kväve, som bildar sig på bönans rötter, berikar jorden med detta väsentliga ämne för växter.

Related  Till orkidéen Dendrobium nöjd med blomningen lär vi oss att ta hand om henne

Hur odlar bönor av denna art?

Spruta frön av oljebönorEftersom lima eller halvmånformade bönor – en infödd i subtropiska regionen, därefter för en bekväm tillväxt av växter behöver temperaturer som inte är lägre än 18 ° C, men även i de varma dagar när luften upphettas över 30 ° C, drastiskt minskar bildningen av äggstockarna på grund nästan sterila pollen.

Skapa godtagbara förhållanden för arten kan vara i öppen mark i områden med ett milt varmt klimat, och i mitten körfält kommer att behöva använda plast växthus eller växthus, särskilt i de tidiga stadierna av växtens utveckling när de unga rötter och skott är mest mottagliga för en minskning i temperatur.

För landning, välj en upplyst, skyddad från möjliga utkast. Det är bättre om föregångarna till den peruanska oljebönan på den är växter från familjen pumpa eller solanaceous:

  • Innan bönorna odlas grävas bäddarna från höst och ca 30-40 g superfosfat införs i marken per meter av området.
  • Om så är nödvändigt klyvs jorden med 300-500 gram fonder per kvadratmeter.
  • På våren löses de beredda åsarna och befruktas med komplexa föreningar med en hastighet av 30-40 g per kvadratmeter.

Stiger oljebönornaLimabönorna är sådda när marken är tillräckligt uppvärmd, det vill säga dess temperatur är inte lägre än 15-16 ° C, och det finns inget hot om frost. Oftast sker detta under de sista dagarna i maj:

  • Med tanke på växternas snabba tillväxt och storlek sås frön på ett avstånd av 40-50 cm från varandra med ett kvadratiskt mönster.
  • Om limbönan planteras i rader lämnas ett mellanrum på 30-45 cm mellan dem, vilket minskar avståndet mellan plantorna till tio centimeter.

Ovanför planteringen är det rimligt att placera bågarna och täcka grödorna med ovävda material tills luften värms upp till 18-25 ° C.

Curly bean cultivar på stödOdlingen av bönor av denna art skiljer sig lite från agrotechnics av ​​bäckväxter traditionella för den ryska trädgårdsmästaren. Huvudbehoven hos växten under blomningstiden, massbildning och mogning av bönor är fukt. Men samtidigt för limabönor förstörande ackumulering och stagnation i marken av vatten. Växternas frötterrötter rotar snabbt och bönan dör.

För klättrande sorter byggs starka stöd eller trellises, annars kommer kraftiga piska som kommer på marken att skapa en överdriven täthet, vilket hotar utvecklingen av svampar och bakterier.

Ytterligare omsorg för limabönorna är en grundlig lossning av marken, avlägsnande av ogräs och gödning, utformad för att stödja växter som inte är alltför rik på mat vid slutet av dagen. Under buskarna per kvadratmeter tillsätts 10 gram superfosfat och ammoniumnitrat.

Related  Funktioner med att odla ett tulpanträd hemma

Skadedjur och sjukdomar som hotar smörbönor

Peruanska bönor är mer resistenta mot sjukdomarOm den jämförs med bönorna är den peruanska arten mer resistent mot sjukdomar, särskilt för virus- och bakterieinfektioner. Från problemen med växande bönor kan det noteras att i mitten av sommaren är skadorna på äkta och falskt, pulveriserat mögel och fläckiga blad märkbara på växter.

Var inte rädd för bönor med bönor med bönor, men här kan bladlöss och spindelmedel drabbas av kraftiga lövverk och unga skott. Frekventa gäster på växter och larver. Sjukdomar inkluderar äkta mögel, svampbladspot och vissa virus.

När skördar bönor och hur man håller det på vintern?

Skål med gröna bönor frönBeroende på växternas varianter och form börjar skörden av Lima-bönsskörden 18 till 14 veckor efter uppkomsten. På buskplantor uppträder mogning lite tidigare, och på långa, slingrande sorter, som tillåter väder, kan sträcka sig i en månad. Gröna frön för diet, rik på protein, vitaminer och dietfibrer diskas tidigare, tills deras skal inte härdas och massan bibehåller juiciness. Förvara färska gröna frön kan inte bara 10-14 dagar i kylskåp.

Om vi ​​vill skämma bort på vintern nära de peruanska bönor, saftiga skalade frön blanchera i ca 2 minuter, sval och obsushivayut och sedan sprids ut i påsar eller behållare, frysta.

Om så önskas kan den skördade skördade gröda bevaras. Gröna bönor kommer att vara en utmärkt komponent för vintersallader, komplettera garneringen med kötträtter och fisk.

Mogna torra frön lagras under lång tid och är lämpliga för matlagningMogna torkade frön efter peeling hälls i glasburkar med täta luckor. I den här formen kan bönor på vintern vara upp till 4-6 månader, men bara på en sval mörk plats där det inte finns någon risk att få fukt och skadedjur i behållaren.

Related  Hur får man reda på varför iris inte blommar och hur man löser problemet

Eftersom fröerna innehåller många proteiner, fetter och stärkelseämnen, om lagringsreglerna inte observeras på vintern, kan bönorna inte bara förlora smaken men också den största delen av näringsämnena.

Hur man odlar bönor – video