bonsai - ett träd i miniatyrEnligt legenden bestämde den kinesiska kejsaren att titta på sitt land förstahand, för vilket himmelska rikets herrar måste skapa små kopior av hus, människor och naturligtvis träd. Bonsai, ett miniatyrträd, för nästan femtonhundra år sedan förstog Japan, och idag har denna fantastiska konst erövrat hela världen.

Liksom många århundraden sedan är målet med en blomsterhandlare, en ivrig bonsai, reproduktionen av naturens skapelser. Reducerade kopior av ekar, lönor, tallar, körsbärsblommor eller fikon har realistiska proportioner, de lever enligt naturens ordning. Om ett lövträd odlas i en kruka, blommar det, blir täckt med löv och löv för vinterfred.

Eftersom det skickliga likheten hos ett riktigt träd bildas manuellt, växer och bryr sig om bonsai är en tidskrävande och tidskrävande uppgift som kräver kunskap, tålamod och förståelse för ditt gröna djurs behov.

Och ännu fler och fler nybörjare börjar entusiastiskt på ett hårt, men mycket spännande arbete. Hur odlar man en bonsai hemma och tar hand om en liten kopia av detta träd?

bonsai växande processBland de oinitierade i subtiliteten av gammal agrotechnology finns det en uppfattning att japanska bonsai träd är växter som erhålls från deras speciella frön. Det är inte så. Erfaren odlare vet helt väl att miniatyrgranar, tallar, äppelträd eller blåsor framkom av vanliga fröer, och bara mänskliga händer lyckades få dem att måtta deras tillväxt och förändra sin form.

Hur man odlar bonsai hemma: vanliga sätt

miniatyr fullvuxen växtOm blomsterhandlaren bara börjar vara intresserad av bonsai, är det enklaste sättet att förvärva en växt som redan bildats, till exempel från en ficus eller citrus. Det hjälper dig att behärska alla metoder för att undvika vanliga vattningar att trimma och justera formen på stammen och grenarna. Den samlade erfarenheten gör det möjligt att gå vidare till mer komplexa uppgifter.

Växa bonsaihus på flera sätt:

 • genom att såna frön från den kultur du gillar och den efterföljande “utbildningen” av plantan;
 • med hjälp av rotade sticklingar;
 • bildandet av ett plantor från en plantskola eller vilda djur;
 • överföra till en kruka och korrigering av en vuxen kulturell eller vildprov.

Den snabbaste av dessa metoder är bildandet av kronan och rotsystemet hos en- eller tvååriga plantor. En sådan växt har redan utvecklat rötter, medan dess markdel ger utrymme för fantasi och kan modifieras enligt blomsterhandlarens planer.

Entusiaster som är intresserade av hur man odlar bonsai från frön bör veta att det här sättet är längst, men också tacksamt. Här är kontrollen över växten hos människor bokstavligen från det ögonblick som peckar fröet, och det är lättare att ändra formen på skott och rötter på grund av deras flexibilitet.

Det är inte nödvändigt att välja en exotisk ras av trä eller busk. Det viktigaste är att växten har små löv och en liten årlig ökning, annars “täm” kommer det framtida bonsai-trädet att bli mycket svårare.

Välja rätt träd för bonsai

Vilka typer av växter är lämpliga för bonsai, ett japanskt träd? För att snabbt få ett attraktivt träd kan du vara uppmärksam på:

 • på rumssorter av citrus, till exempel kalamondin eller vanlig citron;bonsai citron
 • på dvärggranaten;bonsaigranat
 • den otroligt vanliga och opretentiösa Ficus Benjamin;bonsai ficus benjamin
 • på dekorativa sorter av äppelträd;bonsai av äpple
 • på pilenbonsai pil
 • på underdimensionerade tallar;
 • på en mängd olika lönnarter.bonsai lönn

Related  Vilken vård kräver bägaren?

Valet av lämpliga träd för bonsai är otroligt bra, och många av dem är inhemska invånare i Ryssland och finns i trädgårdar, parker, torg och skogar. Magnifika kompositioner erhålls från bärbär och irgi, hagtorn, akacia och björk, äldre och lind, spindel och ek.

Innan odling av bonsai, baserat på typ av växt, bestämma dess framtida höjd och stil.

Hur odlar man bonsai från frön?

förberedelse för plantering av frönFröer av träd och buskar lämpliga för bonsai är indelade i två typer. Vissa kulturer är omedelbart redo för grobarhet, men i “program” för många arter läggs viloläge ned vid evolutionen när spjutet väntar på den kalla årstiden. Hemma, stratification hjälper till att imitera vintern.

Fröer av träd för japansk bonsai i 3-5 månader läggs i våt sand eller sphagnummos, varefter behållaren placeras i kylskåpet. Vid en liten positiv temperatur i en fuktig miljö förbereder utsädet för tillväxt. När han överförs till värme, väckas spiralen snabbt. För ständigt gröna arter och växter med frön som har ett särskilt starkt skal, används värme eller temperaturkontrast för att vakna.

Frö sådd från vår till höst. Fröplantor, som erhölls under andra halvåret, behöver redan belysning, vilket helt enkelt är oumbärligt på hösten och vintern.

För spiring och de första månaderna av livet använder plantor ett lätt sandigt torvsubstrat eller fuktplockade torvtabletter. Medan ytan inte verkar spira, bör behållaren vara i mörkret under filmen. Lufttemperaturen väljs beroende på bonsai träd som odlas.

vård av unga växterFör att förhindra kondens och rot, växer växthuset. När uppkomsten av skotten inuti ger en liten tillgång till frisk luft och överför plantorna till ljuset. Vid behov vattnas plantorna och befruktas med komplexa föreningar. När växten når en höjd av 10-12 cm transplanteras den.

Related  Vad händer om det inomhusanturium inte blommar under en lång tid?

bonsai kronformationVid detta tillfälle förkortas huvudroten med en tredjedel för att stoppa trädets vertikala tillväxt. Omedelbart fortsätt till bildandet av den framtida stammen, för vilken använd koppartråd.

Pot och pot val för bonsai

speciell keramisk köksredskapEtt träd av bonsai är inte förgäves kallat odlat på en bricka. För att begränsa djuret i tillväxt, planteras det med en avsiktligt liten och grundlig kapacitet, som parallellt bildar och skär av en del av rotsystemet.

När man väljer en gryta för bonsai måste man ta hänsyn till att genom åren blir trädet tungt och i synnerhet med en felaktig, lutande eller kaskad form kan den förlora sin stabilitet. Därför, för bonsai, som sträcker sig i storlek från några centimeter till 9 meter, producerar traditionellt massiva, ofta keramiska krukor, skålar eller behållare av olika former och stilar.

förankring av bonsai rötterI botten av tanken borde det finnas ett dräneringshål och inte en. De används inte bara för att dränera vatten, men också för att fixera växter.

Skydda växten och skydda den mot svampskador på rotsystemet hjälper potten för bonsaibehandling med en het lösning av kaliumpermanganat eller skållning med kokande vatten.

Bonsai-primer är inte bara utformad för att ge växtnäring och fukt, det borde hjälpa rötterna att få fotfäste i den relativt lilla volymen av potten. Därför använder du en speciell substrat för en miniatyrkopia av äkta ekar, limar, citroner, lönn och andra träd.

speciell primer för bonsaiI Japan, i många århundraden, kallas en sådan blandning baserad på vissa typer av lera acadama. För mer näringsförmåga och frihet i granulär substans tillsättes bördig jord och sand:

 1. För lövträd är bonsai rekommenderat ett substrat med upptagande av 7 delar natron och 3 delar stor tvättad sand.
 2. Blommande odlingar odlas på en blandning av 7 delar natron, tre delar sand och en del humus med hög näringsämne.
 3. Koniferer, den mest populära bland bonsaiälskare, behöver en särskilt lös mark, för vilken 3 delar gräsmatta och 2 delar tvättas.

bonsai fyllningInnan du fyller krukan, plockas bonsai-primeren, vilket tar bort utländska inneslutningar som kan skada rötterna, sikt och sterilisera. I botten av tanken är ett dräneringslager anordnat för utflöde av överskott av fukt.

Bonsai trädvård hemma

droppbevattning för bonsaiDet räcker inte att köpa ett miniatyrträd, få en ung planta eller rota bergets stjälk som du gillar. Det är viktigt att veta hur man bryr sig om ett bonsaiträd.

Related  Healande egenskaper hos ljung

Ständigt begränsande tillväxt, formande en krona och odla en bonsai i en liten kruka, en person ändrar helt livet på ett träd eller buske. Därför är vård för en sådan kultur påfallande annorlunda än att ta hand om andra krukväxter.

Floristens huvuduppgift är att justera vattnet i bonsai, vilket det inte är lätt att klara av med en liten mängd jord och en grundig pott fylld med rötter.

Tidigare fanns bara linor tillgängliga för blomsterhandlarna, eller de kunde fördjupa potten från bonsaien i en skål med vatten för att dra jorden ur underifrån. Idag används bevattning av växter eller droppbevattning aktivt, vilket möjliggör dämpning och utan risk för suddning för att fukta marken under bonsai.

sammansättning bonsayevFör bevattning ta endast mjukt, tinat eller instabil vatten. Under växten behöver växter mer fukt, med början på hösten och den närmaste viloperioden, vattningen minskar och mindre frekvent med inriktning på substratets tillstånd.

Matning sker med en period av 2-3 veckor, med användning av blandningar för olika grödor och årstider. För japanska bonsai träd finns det mineraltoppförband baserat på alger.

Du kan inte lämna växter utan mat, men det är lika viktigt att du inte översätter bonsai. Därför, när man sköter om bonsaiträd hemma, gör man det bästa försiktigt:

 • På våren, vid den maximala tillväxten innehåller gödningsmedel dubbelt så mycket kväve som kalium och fosfor;
 • på sommaren förblir proportionerna samma, men koncentrationen sänks med hälften;
 • Närmare hösten, speciellt för lövgrödor, ökar innehållet av kalium och fosfor två gånger och minskar kvävet tvärtom.
 • blommande och fruktträd och buskar behöver mer kalium, vilket går till bildandet av knoppar och äggstockar.

bonsai på vinternMed ankomsten av vintern till exotiska evergreens ändras inget, men barrträd och lövträd bör vara beredda för vinning. Hur man bryr sig om ett bonsaiträd på vintern? Om klimatet tillåter, lämnar de på gatan eller lägger på icke uppvärmda terrasser. Rotsystemet i en liten kruka för bonsai kan lida först, så det är dessutom skyddat, och marken torkas lite. När våren börjar, vaknar växten och behöver igen vattna, mata och binda för bonsaiformationen av kronan och rötterna.

Hur man odlar bonsai – video

Video för bonsaiutställningen