delphinium i trädgårdenAtt skapa på stugan en original komposition av ljusa färger, många sommarboende växer en delphinium. Han förvånar med sina färger och storhet. Om man tittar på det från utsidan, verkar det som om det i trädgården fanns jätte ljus med flerfärgade ljus. Trots den här växten är det inte svårt att växa hemma. Det viktigaste är att hålla sig till de grundläggande principerna att plantera en blomma. Vad är kungen av blomsträdgården – delphinium? Finns det några egenskaper vid odlingen? Svar på dessa frågor hjälper till att bli kär i den unika skapandet av naturen.

Historia av namn och huvudegenskaper

fe delphiniumNästan alla namn har sin egen mystiska historia. Delphinium är inget undantag. En av dem låter så här.

Många århundraden sedan, då de mytiska gudarna i Grekland kontrollerade varje mänsklig handling, bodde en begåvad skulptör på jorden. Hans älskade flicka dog tragiskt. För att finna tröst, gjorde han en skulptur ur sten och återupplivade sedan. En sådan handling var inte likadad av onda gudar, och de blev romantiska till en delfin. Flickan grät bittert på stranden och hoppades att hon skulle se sin älskare. Efter en lång tid kom en delfin till henne och satt en fin blå blomma på knäna. Han kallades delphinium, som en påminnelse om äkta kärlek.

ljusblommande delphiniumDet finns en åsikt att blomman fick sitt namn på grund av att det var en delfin i obruten form. Ofta är det känt som ett odjur eller en aning. Angränsande variant av växten (årlig, flerårig) kombinerades i en grupp, vars namn är sokirki. Vissa trädgårdsmästare tror att blomman är uppkallad efter den grekiska staden Delphi, där den växer i stort antal. Vilken historia som helst visar sig vara sant, förringar det inte den vackra trädgårds prakten.

en av arten av delphiniumHittills är cirka 450 sorters majestätiska blommor kända. Habitatet sträcker sig från Kina till troperna på den afrikanska kontinenten. Unika bilder av delphinium hjälper till att urskilja blomman i all sin orörda skönhet.

Växten tillhör familjen “Lyutikovye”. Knoppen har ganska övergripande dimensioner. Ibland kan det nå 2 meter. Blomställningar ligger längs skottet och liknar ett stående ljus. Det finns följande nyanser:

 • himmelsblå;blåblå blomma
 • blått;blå delphinium
 • lila;lila blomställning
 • snövit;snövit delphinium
 • lila;lila delphinium
 • röd;röd delphinium
 • rosa.rosa delphinium

Odla fleråriga och årliga sorter, främst från frön. De mest populära ettåriga sorterna har länge gillats av florakännare.

Ajax

delphinium ajaxVäxten avlägsnades genom att kombinera två sorter av delphinium. En originalblomma med en höjd av 100 cm har visat sig. Sittaplattor har en tjock sektion. Blomställningar i form av en stor spik växer ca 30 cm och finns i en mängd olika nyanser.

Fläktar av miniatyrplantor växer dvärgvarianter, som växer bara 35 cm från marken. Delikat terry knoppar är målade i ljusa färger och blommar fram till den första frosten.

fält

fält delphiniumDen årliga blomma delphinium har odlats sedan 1572. Den växer upp till en höjd av 2 meter. Knoppar är enkla och frodiga terry. Skugga av en traditionell karaktär. Blomstrar i juni. De sista “ljusen” i början av hösten.

Related  Egenskaper av plantering och vård av alstroemeria i trädgården

Delphinium av många år

De fleråriga sorterna av forskare började dyka upp i XIX-talet. Som ett resultat uppträdde ett antal ursprungliga arter:

 • “Barlow”;delphinium barlow
 • “Belladonna”;dolphinium av belladonna

Hittills växer trädgårdsmästare med en långvarig delphinium av olika arter. Huvudfunktionen är unika nyanser av knoppar. Det finns cirka 800 variationer. Blomställningar är av en enkel natur, dubbel och semi-dubbel. Diameter av blommor från 2 till 9 cm.

För att skapa höstbäddbäddar erbjuder uppfödare blommor av olika höjder – lågvuxna sorter, jättar och växter av medelstorlek.

Beroende på ursprungsland delades blommorna i det fleråriga hybrid delphinium i tre huvudgrupper: Marfin, Nya Zeeland och Scotch. Var och en av dem har sina egna särdrag.

Marfinskaya grupp av delphiniums

Till exempel är plantorna i Marfin-gruppen toleranta mot låga temperaturer. De kännetecknas av deras unika dekorativa egenskaper. Stora blomställningar av halvt dubbel karaktär är dekorerad med kontrasterande fläckar som liknar det mänskliga ögat. Dessa inkluderar följande sorter:

 • den ursprungliga “Rosa Sunset”;olika rosa solnedgången
 • mild och mystisk “Morpheus” och oföränderlig “Blå spets”;Morphea sorter, rosa solnedgång och blå spets
 • uppfriskande “snöblond”.snöblandning

Att odla Marfin-gruppens blommor från frön är nästan omöjligt. Huvudskälet är att de inte bevarar växtens egenskaper.

Nya Zeeland delphinium grupp

Nya Zeeland DelphiniumDelphiniums, som tillhör Nya Zeelandskoncernen, kan växa upp till två meter i höjd. De skiljer sig åt i dubbel- och halvmarronknoppar. Vissa arter har korrugerade kronblad. Blommor är resistenta mot sjukdom, är inte rädda för kyla, perfekt bevarade i skuren. De vanligaste arterna uppskattas över hela världen:

 • «Älsklingar»;
 • “Hedenska Purples”;
 • “Sunny Skies”;
 • “Blå snörning”;
 • «Green Twist».

Deras majestätiska skönhet går aldrig ut ur mode. Detta är skönheten i blommande växter.

Skotsk grupp av delphiniums

Skotska delphiniumsSkotska delphiniums lockar sig till sig med original super terry knoppar av olika nyanser, som ibland har ca 60 kronblad. Om växten växer till en meter och en halv, då blomställningen upptar 80 cm av den totala längden. Stauder är anspråkslös för väderförhållandena. Om du ökar från frön, bevarar delphinium varietalparametrar. Följande populära arter är kända idag:

 • “Sweet Sensation”;
 • “Blueberry Pie”;
 • “Djupaste rosa”;
 • Morgon Soluppgång.

Verkligen vackra mästerverk av skapandet. Men finns det några hemligheter att odla en dolphinium från frön hemma? Låt oss försöka förstå.

Huvudprinciperna för att odla en blomma

behållare med jordDet första steget är att förbereda en lämplig jord för att plantera växten. Det är bäst att blanda i samma mängd trädgårdsmark, torv och humus. Lägg där siktad sand (halva 1 del), perlit (0,5 koppar per 5 liter jord) och håll blandningen över ångbadet i 60 minuter. Under denna tid förstörs frön från olika ogräs och svampsporer. dolphiniumfrönNu kan du sönderdela marken i behållare och börja plantera delphinium med frön.

För att framgångsrikt blomma blommorna är det önskvärt att vika planteringsbeståndet i en påse av gasväv. Förbered lösningen från kaliumpermanganatet, sätt sedan ner fröerna där. Blöt i 20 minuter, skölj under rinnande vatten och häll igen över dagen med en speciell vätska av epin, som säljs i blomstaffärer. Torra frön före plantering.

På markytan, plantera försiktigt planteringsmaterialet. Om olika betyg används, bifoga papperskivor med namn och datum för avstigning. täck avgrödet med film eller trasaOvanpå är fröerna täckta med ett lager av jord ca 4 mm. Lätt täppt, så att fröna inte övergick när de vattnade med varmt vatten.

Related  Hur man bestämmer varför påskliljor inte blommar och uppnår blomningen

De grundläggande principerna för hur man odlar en dolphinium från frön innebär noggrann vård av grödor. För att göra detta stängs behållarna först med en transparent film och sedan med en svart för att påskynda tillväxtprocessen. Tara ligger nära fönstret, helst intill glaset.

Den optimala temperaturregimen bör inte överstiga +16 grader, inte lägre än 11 ​​grader av värme.

Beroende på när man ska plantera delphiniumet i det öppna marken, kan processen att växa från frön accelereras. För att göra detta placeras behållare med planteringsmaterial i kylskåp, på veranda eller loggia. Det är inte hemskt om termometerets kolumn faller under 6 grader under noll. Efter 14 dagar placeras behållarna igen på vindrutan bredvid glaset. Tack vare sådana förfaranden visas de första skotten efter 7 eller 14 dagar.plantor av delphinium frön

Så snart gröna förekommer i behållarna måste den transparenta och svarta filmen avlägsnas.

Eftersom fröna från denna majestätiska blomma är mycket nyckfulla måste de vara seriöst beredda för sådd. Stratifiering av delphiniumen hemma görs med en liten rulle vävnad. Matera skärs i remsor, fuktas med vatten och vägar läggs ut planteringsmaterial. Efter det är banden av remsorna böjda från insidan närmare centrum. Därefter rullas strukturen upp och fixeras med en mjuk tråd.

En liten mängd vätska hälls i en liten behållare för att upprätthålla optimal fuktighet. Sänk rullarna i det utan att röra ytan på vattnet och stå i flera dagar. Försök inte att blockera den konstanta luftåtkomsten. Som ett resultat av ett sådant förfarande ökar likheten hos delphiniumet.

Hemligheter av odling av trädgården stilig man

delphinium på det öppna markenMånga blomsterhandlare föredrar att dekorera sin plats med stora blommor. Någon planterar pioner, några som rosor. En oöverträffad dekorativ växt med ljusa knoppar på upprätt skott har vunnit äkta trädgårdsmästares hjärtan. De kommer med originella fransar och utan det. Diametern på en enda blomma kan nå 10 cm. I nedre delen av skotten är täckta med breda blad av grön färg. Att växa från frön från en unik blomma som heter “Delphinium New Zealand giant” kräver följande funktioner:

 1. Planteringsmaterialet läggs ut på en fuktig bomullstyg.sprida frön på en trasa
 2. Jämnt fördela det över området, vrid försiktigt saken i en rulle.rulla material med frön
 3. Att duken inte torkar ut placeras den i en plastpåse.placera rullen i en påse och fuktar den
 4. Skicka frön till kylskåpet.

Förpackningen måste ventileras dagligen för att bibehålla maximal frösprutning. Vissa trädgårdsmästare använder istället för att packa en speciell sphagnummos, där materialet sväller väl.

När fröerna är klara kan de användas för att såga delphiniumen på plantor i speciella behållare. Planten frön läggs i lunochki djup på 3 mm och täckt med ett litet lager av jord. att så frön i kopparDu kan lätt manipulera. Då är behållarna täckta med en film eller de är belagda med polyetenposer. I denna form sätta på en varm plats. Om huset är varmt kan du lägga det på vindrutan. Efter 3-4 dagar skickas behållarna till kylskåp för natten. Två veckor senare visas de första skotten. Så snart det händer, tar filmen omedelbart bort.växande plantor

Related  Ill vacker orkidé – gula löv

Ibland flora fans har en fråga: när man sår delphiniums på plantor för att framgångsrikt odla blommor. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderas att göra detta under de sista dagarna i mars eller början av april. Det kommer inte vara för sent att växa plantor även i maj.

Saplings, som har vuxit upp till tre fulla blad, dykar. Men förfarandet bör förberedas i förväg. I engångskoppar uppsamlas en lös mark och upphettas till rumstemperatur. Sedan placeras en plantor i varje behållare så att den kan rota väl.

För att förbereda växten för tillväxt på den öppna marken måste den härdas. För detta tas behållarna periodiskt ut i frisk luft. Omedelbart före plantering sprutar gödsel med ytterligare befruktning.

Det finns en åsikt att den årliga delfinen är mindre nyckfull när den odlas från frö i ett slutet utrymme. Kanske är det så. Trots allt är växten annorlunda än stauder, eftersom den blommar mycket tidigare. Den har små knoppar och växer bara upp till en meter hög, medan stauder finns i stora storlekar.

delphinium i trädgårdenFrön bör nödvändigtvis vara färska eller förvaras i kylskåp. Eftersom blomplantorna utvecklas ganska långsamt, sås delphiniumen i slutet av vintern. Oftast – i februari. För att göra detta är planteringsmaterialet noggrant förberedt och utför de nödvändiga procedurerna.

växande plantor i en plastflaskaI små behållare fyllda med jord sås frön jämnt. För att göra dem tydligt synliga, ströms jordens yta med sand. Praktiken visar att såddets densitet inte har det sista inflytandet på utvecklingen av unga plantor. Det optimala alternativet, som trädgårdsmästare rekommenderar – för 1 cm² sprida inte mer än 2 frön. Även om det kan tyckas att det är för tätt, bör man inte oroa sig. För kungen är blomsterbädden normen.ung delphinium

Videon som visas visar korrekt plantering av dolphinium med frön. Efter att ha tittat på det blir det inte svårt att odla en sådan magnifik blomma på din webbplats. Ofta är det delphinium som blir blomsträdets stolthet. Det passar trots allt bra in i ett förortslandskap. Den fascinerande processen att odla en blomma ger sann tillfredsställelse till hängivna fans av grönska.