Rabarber på land platsEn växt med långa röda petioler och gröna bladblad kan hittas på många hushållsplaner. Detta är en rhumbnambar eller rabarber, vars fördel och skada kommer att diskuteras i den här artikeln.

Växten är en örtartad flerårig, hem till vilken Sydostasien är. I Europa kom det bara under XVI-talet, men fann snabbt sin ansökan. Nu odlas rabarber på alla kontinenter, men mest aktivt i länder som Förenade kungariket och USA.

Vad är värdet på produkten?

Hög Rabarberstjälkar har hög näringsvärde. De innehåller fibrer (3,2%), kolhydrater (2,5%) och proteiner (0,7%). Samtidigt är produktens kaloriinnehåll låg – 20 kcal / 100 g.

kaloriskt värde av rabarberVäxten är rik:

  • vitaminer (C, A, E, grupp B, PP);
  • organiska syror (citronsyra, oxalsyra, krysofansyra, bärnstenssyra, äppelsyra);
  • mineralsalter;
  • pektinsubstanser, stabilisering av ämnesomsättningen
  • polyfenoler, som kan fördröja tillväxten av cancerceller.

Tack vare den här användbara kompositionen blir rumbambar en konkurrent till sådana starkt vitaminiserade livsmedel som äpplen och surkålen.

Användningsområden

rabarbertapp och tinkturFörst användes växten huvudsakligen i matlagning. Från sina stammar gjorde sylt, gelé, stoppning för pajer, bryggade komposit, till sallader och sidrätter. Amerikanska och europeiska kockar och nu lagar mat på grundval av denna kultur, olika desserter, såser, dietary delikatesser.

Senare användbara egenskaper av rabarber, som noterades av antika tibetanska munkar, bekräftades av moderna forskare. Kulturen användes i:

  • Läkemedel (för tillverkning av tabletter, pulver, potions, extrakt);
  • homeopati (i rå, torkad form för beredning av läkemedelsbuljonger).

Rabarber är en unik växt, alla delar är användbara. Roten av örten har en botande effekt, petiolen är ätit av människor, och bladen matas till djur.

Funktioner av användningen av växten för medicinska ändamål

Rabarbernas stjälkar och rot, vars medicinska egenskaper och kontraindikationer har studerats av många forskare, har stor inverkan på människokroppen.

Related  Hur man bestämmer varför påskliljor inte blommar och uppnår blomningen

Normalisering av matsmältningskanalen

Rumbambar ökar utsöndringen av magsaft, som stimulerar aptit, förbättrar processen med matsmältning. En svagbuljong av denna växt hjälper till med diarré och koncentreras – med förstoppning.

Medlet verkar långsamt (ca 7-8 timmar), men tömningen av tarmen passerar naturligt och försiktigt.

Stärka immuniteten

Rå stjälkar av rabarber – en källa av näringsämnen, så de bör ätas med vitaminbrist, minskad immunitet efter förkylningar eller virussjukdomar.

Stammarna på växten är ett effektivt restaurerande och återställande medel som kan ersätta många apoteksprodukter.

De bör tas för mat för att förhindra förkylningar, influensa, för att stärka kroppens motståndskraft mot virus, öka sin ton.

Justera arbetet i hjärtat och blodkärlen

rabarberjuicePektin, som finns i rabarberknivar, sänker kolesterol, vilket förhindrar täppning av blodkärl. Bioaktiva ämnen förstärker hjärtmuskeln, minskar sannolikheten för infarkt, IHD.

Roten av rumbambara har urin och koleretiska egenskaper. Avkok av det rekommenderas för personer som är benägna att svullna. Det hjälper rabarbernoten från hepatit, vilket underlättar patientens tillstånd och minskar antalet återfall.

Rabarber markerade fördel vid behandlingen av psoriasis, gikt, artrit, inflammatoriska luftvägssjukdomar, tuberkulos. Denna kostprodukt, rik på vitaminer, men med lågt kaloriinnehåll, rekommenderas för mat till dem som ser deras vikt.

Rumbambar Cosmetic Properties

användningen av rabarber för hårPå grund av det höga innehållet av C-vitamin (10 mg) är växten en naturlig antioxidant. Det accelererar regenereringsprocesserna i cellerna, stimulerar den snabba förnyelsen av huden, vilket ökar elasticiteten.

Rabarber är också användbar för hår. Det låter dig återställa strukturen av hörlurens huvud, ge den en gyllene eller bronsskugga. För att göra detta, gör avkod från växtens rot, där tillsätt andra komponenter (läsk, vitt vin).

Related  Varför har du inte inomhushibiskusblommor?

Varningar när du använder produkten

Rasbarbernas användning och skada är likvärdig om anläggningen används felaktigt. Långvarig administrering av rumbambar i stora doser gör att kroppen blir beroendeframkallande och effekten av läkemedlet försvagas.

rabarber är kontraindicerat hos barn under 2 årAnvänd inte växten när:

  • reumatism, diabetes, cholecystit
  • förekomst av sår, blödning, peritonit;
  • njurstenar. Oxalsyra, som ingår i produkten, bildar olösliga föreningar med kalcium.

Användningen av rabarber i sin råa form bör begränsas till gravida kvinnor, ammande mödrar, för att utesluta det från kosten barn under 2 år.

Rabarber, vars nyttan och skada ansågs vara i artikeln – en unik produkt som glömdes bort av mänskligheten. Om du använder den korrekt, diversifierar den inte bara din kost utan ersätter också de flesta grönsaker, frukter, apotek vitaminer.

Video om rabarberns fördelaktiga egenskaper