björnbär mognar i landetEn av de mest utsökta och doftande bären är björnbäret, dess användbara egenskaper och kontraindikationer till folkläkare och nutritionister har länge varit kända. Denna bär är närmaste släkting till alla kända hallon. För medicinska ändamål kan du inte bara använda sina bär, men lämnar också, och till och med rötter. Dessutom är det bara ett riktigt förråd av vitaminer, så det är mycket användbart att använda det friskt.

Fördelar med bär och löv

användbara för organismen berryBlackberry har en ganska rik kemisk sammansättning. Hennes kaloriinnehåll är bara 36 kalorier per 100 gram. Sådana låga kalorivärden gör det möjligt att använda det i kostnäring. Fördelar och hälsoskador på hälsan studeras ganska bra.

Regelbunden användning av denna bär bidrar till normalisering av metaboliska processer i kroppen och ökar metabolismen. Innehåller sig specialämnen – katekiner sänker absorptionen av fetter. Det har också förmågan att normalisera blodsockret, vilket är viktigt för dem som lider av diabetes. Blackberry under graviditeten ger kroppen alla nödvändiga vitaminer och mikroelement. Dessutom innehåller den folat, vilket förhindrar utveckling av defekter hos fostret och minskar risken för missfall.

läckra björnbär från trädgårdenDenna bär har andra användbara egenskaper:

  • ökar immuniteten
  • minskar temperaturen under förkylning;
  • skyddar kroppen från effekterna av fria radikaler, vilket saktar åldringsprocessen
  • har en positiv effekt på hjärt-kärlsystemet, förbättrar blodets sammansättning;
  • främjar utsöndringen av olika toxiner och toxiner från kroppen;
  • kämpar med sjukdomar i urinvägarna.

Blackberry lämnar har medicinska egenskaperFör organismen är inte bara bär, men även andra delar av denna växt användbara. Till exempel har björnbärslöv sina egna helande egenskaper och kontraindikationer. De har ett antal helande egenskaper:

  • helt läka sår av det mest olikartade ursprunget;
  • har en diuretik och diaphoretic effekter
  • bidra till spottning av bronkopulmonala sjukdomar;
  • kan användas som ett hemostatiskt medel.

När du använder bär och lämnar som ett läkemedel, bör vi inte glömma att förutom de användbara egenskaperna hos björnbär finns det också kontraindikationer.

Kontraindikationer för användning

En av de mest grundläggande kontraindikationerna för att använda björnbär är individuell intolerans. Hos personer med känsligt immunsystem kan det orsaka allergiska reaktioner av varierande svårighetsgrad. Med försiktighet bör den användas och med njursjukdom.

Related  Hur basilikar på människokroppen och vad är dess användning

ökad syra i magenDet rekommenderas inte för en björnbär med ökad surhet i magen. När man äter för många bär i taget kan matsmältningsstörningar också uppstå, uttryckt som diarré, kräkningar eller illamående.

Var försiktig att färska bär av björnbär ges till barn under 3 år. På dem kan det prova olika allergiska reaktioner.

För att undvika alla dessa obehagliga följder för användningen av droger från björnbäret bör alltid rådfråga en läkare eller dietist. Med måttlig konsumtion av färska bär observeras vanligtvis inte hälsoproblem. Färska björnbär är inte bara en utmärkt efterrätt, utan också ett effektivt läkemedel av naturligt ursprung.

Video om fördelarna med björnbär