En växt som tillhör släktet Ananas comosus var. comosusHistorien om bekanta med européer med ananas börjar 1493, när spanjorerna som landade i Centralamerika upptäckte på öarna tidigare okänd saftig frukt. Lite senare var kanderad ananas massa själva skickas till den gamla världen, där söt och syrlig smak besynnerliga delikatesser kom att smaka krönta huvuden och adel.

Inom några decennier introducerades ananas till asiatiska och afrikanska kolonier, där det lokala klimatet är mycket lämpligt för en tropisk fabrik. Samtidigt etablerades odling av grödor i södra och centrala Amerika, liksom i europeiska växthus och växthus.

Självklart fanns det en vilja att få mer söta, stora och saftiga frukter i dessa dagar. Därför uppträdde förfäderna av moderna ananasvaror redan under XVIII-talet, och i början av XX-talet var arbetet med urval av tropiska frukter i full gång. Detta underlättades genom skapandet av stora företag som ägnade sig åt odling och bearbetning av ananas. Centrum för forskning var ett specialiserat ananasforskningsinstitut beläget på Hawaii. Plantering av växter spridas till de sydliga staterna i USA, inklusive Florida.

Ananasplantage i FloridaSedan dess har kulturella ananas dramatiskt förändrats, eftersom inte bara vikten av enskilda frukter växte, men också lärde sig att få frukter som innehåller mindre syror och mer sockerarter. Men alla ananasvarianter som odlas på plantagerna i Costa Rica, Filippinerna, Ghana, USA, Vietnam eller Australien är växter som tillhör släktet Ananas comosus var. comosus.

Ananas comosus var. comosus

Ananas av olika sorterLiksom andra arter, ananas – en perenn örtartade växter av bromeliad familj och älskad av många en frukt – det är saftig stam, som, beroende på typ och kvalitet kan ha en annan form, storlek och vikt. Om “Giant Kew” växtsorter mogna frukten väger upp till 10 kg, mini ananas, uppfödda i sydöstra Asien, har nästan ingen hård kärna, men väger inte mer än 500 gram.

Den internationella handelsklassificeringen baseras på förekomsten av flera stora grupper av ananasvarianter. Detta är Smooth Cayenne, spanska, drottning, Abacaxi och Pernambuco. Eftersom avelsarbetet fortsätter konstant utöver dessa klasser uppträder andra sorter och sorter.

Grupp av ananasvaror “Smooth Cayenne”

Grupp av ananasvaror Den första, den mest omfattande gruppen av “Smooth Cayenne” – det är mestadels växter som odlas i Hawaii och Honduras. Även exotisk fruktananas med karakteristiska tecken på att tillhöra denna sortgrupp finns i Filippinerna och Kuba, på plantagerna i Sydafrika och i Mexiko. Smala Cayenne växter har en kort stjälk, som gradvis blir gul från botten till rosett, frukter som väger 1,5 till 3 kg mogna. Ananas kött är tätt, ljusgult, med högt innehåll av både syror och socker, vilket ger fettens smak en viss skärpa.

Ofta går skörden från växterna från denna sortgrupp inte bara till genomförandet i fräsch form utan också till produktion av konserverad frukt. Inte överraskande, av de sorter som ingår i gruppen produceras upp till 90% av världens volym konserverad frukt. I jämförelse med andra sorter utvecklas Smooth Cayenne-sortiment av ananas längre och kan också attackeras av vanliga skadedjur och kultursjukdomar.

Cayenne Variety GroupCayenne-sortimentet innehåller många oberoende sorter:

 • Baron de Rothschild;
 • G-25;
 • Dominguo;
 • Gaimpew;
 • Maipure;
 • sarawak;
 • La Esmeralda;
 • hilo;
 • kew;
 • champaca;
 • Amritha;
 • MD-2.

I detta fall kan växter och frukter av olika sorter, som ingår i samma grupp, skilja sig dramatiskt mellan varandra. Till exempel växer Champaka ananas, som producerar ätbart, men verkligen dwarfish, som en hembiträde. En ananasvariant Kew är jättar som väger från 4 till 10 kg, vilka bara växer på plantager.

Ananas ChampakaBland sorterna av denna stora grupp kan identifieras ananas Amritha med prickiga spetsiga blad och cylindriska, avsmalnande till Donets-frukten som väger från 1,5 till 2 kg. Från tidpunkten för plantering till blomman av växten av denna typ av ananas tar 13-15 månader. Sorten utmärks av bildandet av en liten kompakt rosett på toppen av frukten. Exotiska frukter själva ananas i omogna former har en jämn grön färg som ändras till gult när frukten är klar för skärning.

Barkens tjocklek når 6 mm, och det blekgula köttet under det är tätt, krispigt, utan märkbara fibrer. Ananas av Amritha-sorten kännetecknas av låg surhet och rik arom.

Nästan 50% av världens ananasmarknad, som kommer till hyllorna i fräsch form, tillhör MD-2, vilket enligt experter med rätta anses vara standarden för den internationella marknaden.

Ananaskvalitet MD-2Odlingen av ananasvarianter i Central- och Sydamerika började 1996, och under denna tid visade plantorna att de stabilt kan producera frukt. Högkvalitativa frukter har:

 • hög sockerhalt
 • en jämn cylindrisk form;
 • lågt innehåll av syror;
 • den genomsnittliga vikten är från 1,5 till 2 kg.

MD-2-frukter fördelas med en mycket lång hållbarhetstid på upp till 30 dagar, vilket gör det möjligt att transportera exotiska ananasfrukter utan förlust av kvalitet för långa avstånd.

AnanaskvalitetenOch ändå kan växten inte kallas idealisk. MD-2 är mer än en slags ananas Kew, känslig för råtta och fytofthora.

Grupp av ananasvaror “spanska”

Grupp av ananasvaror Den andra gruppen ananasvarianter kallas “spanska”. Röda spanska ananas växer aktivt i länderna i Centralamerika. Stora grödor erhålls i Puerto Rico. Vanligtvis väger sådana frukter, som huvudsakligen exporteras, 1-2 kg. Under stark rödaktig hud, och genom vilken gruppen kallas lies ljusgul eller nästan vitt fruktkött och en mild arom ganska fibrös i jämförelse med cayenne sorter struktur. På en snitt verkar spansk ananas nästan kvadratisk.

Den spanska gruppen innehåller sorter:

 • Pina blanca;
 • Röd spanska;
 • Cabezona;
 • Canning;
 • Valera Amarilla Roja;

Växter av dessa och andra sorter, rankade i gruppen, är nöjda med frukter som väger från 1 till 10 kg, och dessa är övervägande ananasplastor som smakar något sämre än dessertvarianter. Detta uttrycks i ett hårdare kött och en lägre sockerhalt.

Drottninggruppen innehåller också många värdiga sorter av ananas, till exempel:

 • Natal Queen;
 • MacGregor;
 • Z-Queen.

Ananas av dessa sorter kan erkännas av peelingens gröna färg. Rosetten består av små, dekorerad med kanter av löv. Vikten av en sådan frukt i genomsnitt överstiger inte 1,5 kg, och köttet slår en ljusgul färg.

Gourmeter noterar att, jämförande afrikanska ananas och sydamerikanska, är det svårt att föredra en eller annan frukt. Detta beror på bristen på smak. Ananas från Sydafrika är inte så söta, men syrligheten är lägre än för sorter som härrör från den amerikanska kontinenten. De bästa anastas sorterna av Natal Queen med en nästan orange efterrätt kött odlas i Sydafrika.

Grupp av stora ananas «Abacaxi»

Grupp av stora ananas «Abacaxi»Under det enda gruppnamnet Abacaxi kombineras sorter med en lätt eller nästan vit saftig massa som inte har någon tecken på lignifiering. De mest kända sorterna här är:

 • Kona Sugarloaf;
 • Svart Jamaica;

Den största delen av plantagerna av Sugarloaf ananas är i Mexiko och Venezuela. Frukt kännetecknas av låg syrahalt, hög juiciness och sötma. Vikten av sådan ananas kan variera från 1 till 2,7 kg.

Förutom dessa grupper och sorter finns det många andra som är av regional betydelse. Till exempel, i Australien, för 150 år, genomförde sitt eget avelsarbete baserat på experiment som började på XIX-talet, i England. I dag odlas en ursprunglig sortgrupp där frukterna är efterfrågade på landets territorium.

En mängd Pernambuco-ananas av brasilianskt ursprung är också känt. Trots det faktum att sådana ananas inte är väl bevarade, är de efterfrågade på grund av hög sockerhalt och den utmärkta kvaliteten på inte stora delar av frukter.

I Asien, den gemensamma sorter av lokala val, som omfattar thailändska ananas Tard Sri Thong och Sriracha, Mauritius sort från Indien, liksom mycket populär dvärg ananas barn, som kännetecknas av en homogen saftiga och mycket söt kött.

Pernambuco ananasvariantMini Ananas eller Baby utgör frukt med en höjd av endast 10-15 cm. En sådan smulas diameter är ca 10 cm, men smaken av en miniatyrfrukt är inte mindre än en stor storlek. I det här fallet har ananas ett ömt, doftande och sött kött som inte har svåra inslag, som all frukt av standardstorlekar.

Ananas comosus var. comosus är inte den enda underarten som ger ätliga frukter. Även andra typer av ananas inte kan jämföras med ananas för sötma och storlek av frukten, är växter som odlas och efterfrågan på läsk, fiber och som prydnads och krukväxter.

Först och främst är i denna egenskap följande sorter av Ananas comosus:

 • Ananassoides;
 • Erectifolius;
 • Parguazensis;
 • Bracteatus.

Ananas comosus var. bracteatus

Ananas comosus var. bracteatusUnderarterna, även känd som den röda ananasen, är en aboriginal sydamerikansk växt. Än idag finns vilda exemplar av denna sort i Brasilien och Bolivia, Argentina, Paraguay och Ecuador.

Växter med en höjd av ungefär en meter utmärks av en ljus färg, som kombinerar band av nästan vita och täta gröna blommor. Bladen är prydda med skarpa spines längs kanten. Om ananas av denna underart odlas på en väl upplyst plats, dominerar de rosa tonerna i färgen på sina rosetter och frukter. Tack vare den här funktionen får plantan sitt namn.

Röd ananasBlomningen av röda ananas skiljer sig praktiskt taget inte från andra Ananas comosus-underarter. Och plantornas fruktbarhet är mycket högre än den för stora ananas.

På grund av den ovanliga typen av lövverk och ljusstyrkan på hela växten är Ananas bracteatus en dekorativ ananas odlad för små röda frukter. I trädgården kan växter användas som häck eller på blomsterbäddar, och i huset kommer en röd ananas att dekorera alla inredningar.

Ananas comosus var. ananassoides

Ananas comosus var. ananassoidesAnanas av denna sort är också infödda invånare i Sydamerika, nämligen Brasilien, Paraguay och Venezuela. I tropiska områden och i östra Andesvägarna finns ofta växter från 90 till 100 cm i savanna förhållanden där fukt saknas och i skuggiga fuktiga skogar längs flodbäddarna i Guyana och Costa Rica.

Denna underart av vild ananas är utbredd, och dess dvärgfrukt lockar uppmärksamheten hos trädgårdsmästare och älskare av inomhusgrödor till växten. En särskiljande egenskap hos dekorativa ananas är nästan fullständig frånvaro av stammen, hårda, skarpa löv, från 90 till 240 cm i längd och rödaktiga 15-centimeter blomställningar.

Frukterna i denna sydamerikanska ananas kan också vara globulära. Men oftare bildas långvarig cylindrisk samverkan på tunna, flexibla pumpar. Köttet inuti är vitt eller gulaktigt, fibröst, sött med små bruna frön.

Dekorativa ananas av sorter erectifolius och parguazensis

Dekorativa ananas av sorter erectifolius och parguazensisEn ljus stor mängd ananas, liksom andra representanter för släktet, är infödd i Sydamerika och finns i ett antal länder i regionen. Även om kommersiellt värde av mini ananas, mognad på växter, har inte, odlas den aktivt i trädgårdar och i lokaler.

Det finns flera sorter av ananas av denna underart, den mest populära är representerad i fotot “Choklad”.

Ananas Ananas underarter av parguazensis förekommer inte så ofta. De flesta av den vilda befolkningen finns i Colombia, i norra Brasilien och i Venezuela, i Guyana, och växten finns i Franska Guyana. Ett karaktäristiskt drag hos växten kan betraktas som mjuka blöta löv och kraftfulla sultaner på små ornament av dekorativa ananas.

Blomstring och tillväxt av ananas hemma – video