Fantastiska aphelandraVackert blommande, örtartade och buskiga växter av släktet Afelandra är infödda i de tropiska regionerna på den sydamerikanska kontinenten. Enligt olika uppskattningar finns det mellan 40 och 190 arter och arter, men som en dekorativ gröda växer endast en liten del av den naturliga mångfalden.

Trots attraktiviteten hos stora ljusa blomställningar, dekorativt lövverk och snabb tillväxt är Aphelanda ganska sällsynta i samlingarna av inomhusblommaälskare. Kan jag behålla aphelandra hemma? Vad hindrar floristerna?

Det finns flera anledningar till försiktig inställning till den attraktiva växten.

 1. Eftersom Aphelandras natur kan ha en höjd på upp till 1,5-2 meter, då i rumsförhållanden i flera år, blir en kompakt kopia av inköpet en tredimensionell buske med nakna skott. Det vill säga den tidigare dekorationen är förlorad, och för växten behövs mycket mer utrymme än tidigare.
 2. Indfödaren i tropikerna är nyckfull, behöver skapa speciella förutsättningar för växande och konstant uppmärksamhet. Därför hemvård för afelandra under kraften av erfarna och mycket noggranna blommaodlare.
 3. Många fans av inomhusplantor fruktar att ljusa tropiska grödor kan vara giftiga för människor och djur. När det gäller afelandra är denna rädsla ogrundad.

Läkare och botaniker har inga uppgifter om innehållet i några farliga ämnen, antingen till lövverket eller till blommorna i den odlade arten av denna växt.

Vilka arter är mest sannolika att falla i hushållsförhållanden?

Room Afelander: Typer och funktioner

Afelandra OrangeAphelandra orange (Aphelandra aurantiaca) finns naturligt i Mexiko och andra delar av Centralamerika.

Liksom andra sorter, det är en ständig buskig växt med en röd-syzy saftig stam, avlång-ovat lämnar upp till 25 cm lång och blomställningar i form av en spetsig apikal spik. Namnet på aphelandra erhölls tack vare eldiga apelsinblommor, som tyvärr blomsterhandlaren för bara en vecka.

Afelandra utskjutandeAphelandra utskjutande (Aphelandra squarrosa) växer också i Sydamerika. Formen på kronan, bladen och blomställningarna är mycket lik den tidigare sorten, men den kan lätt särskiljas med ett kontrastmönster längs venerna på bladbladen och blommans ljusgul färg.

Related  Vatten med citron – förebyggande av hälsa

Afelandra cristateAphelandra cristae (Aphelandra tetragona) kännetecknas av en rik grön nyans av lövverk och stora skarlet blommor, belägna på blomställningen i form av särpräglade åsar.

Aphelandra korallAphelandra korall eller Panamanian (Aphelandra sinclairiana) växer i Honduras, Nicaragua, på skogbevuxna platser i Panama och Costa Rica. I naturen når busken en höjd på tre meter, och från de ovan beskrivna arterna skiljer sig skottor och olika nyanser av färger, som kan vara rosa, röda, orange eller lila.

Alla slags avelanders i naturen blommar under sommarmånaderna. Hemma, där det inte förekommer någon tydlig förändring av årstiderna, beror blommande och växtutveckling på vård och skapade förhållanden.

Hur bryr du sig om aphelandra, för att uppnå maximalt frodigt och frekvent blomning och för att bevara ornamenten av busken längre?

Villkor för att odla afhelandra i huset

Afelandra gillar solljusOm aphelanda visas på vindrutan bör blomsterhandlaren vara redo att ge den nya valpen maximal uppmärksamhet. En invånare i tropikerna, där dagstemperaturfluktuationer är obetydliga, är vana vid värme, ljus och hög luftfuktighet.

Afelandra i hemmiljö känns bra i temperaturområdet från 18 ° C på natten till 27 ° C på dagtid. Kylning till 13 ° C om några dagar kommer att få sig att känna av utseendet av bruna fläckar på lövverket, och sedan genom att rotera rötterna.

Skugga är inte för aflanders. För denna växt behövs ett ganska ljust men inte direkt, men diffust ljus. Det är från skapandet av lämpliga ljusförhållanden som bestämmer hur snart ägaren väntar på blomningen av den sydamerikanska gästen.

 • Att bo i ljus sol leder till deformation av bladplattorna.
 • Brist på ljus minskar bushens dragkraft, lämnar blek och blir mindre, skotten sträcker sig snabbt.

Belysningsregimen är viktig inte bara på sommaren, när det är lätt att göra, men också på vintern, vilket är mer belastande vid klimatförhållanden och kort dagsljus.

Afelandra gillar inte utkast och låga temperaturerMen det här är inte den enda svårigheten. Under den kalla årstiden orsakar vården av aphelandra hemma svårigheter av flera anledningar:

 • upprätthålla en acceptabel temperatur;
 • söka efter en plats där växten inte kommer att störas av utkast
 • Skapandet av hög luftfuktighet i rummet, där det finns en kruka med en växt.

Related  Vi växer en ovanlig husblomma Vriesia hemma

Fuktighet kan ökas med alla tillgängliga medel, t ex med hjälp av en inhemsk luftfuktare, genom regelbunden sprutning av bladen med varmt stående vatten eller en behållare med vatten som ligger nära apheland.

Bevattning och toppdressing

Växten behöver en måttlig fuktig jordAfelandra tolererar inte både torr mark och håller sig i en alltför fuktig miljö. Liksom de flesta krukväxter, för den här kulturen, på sommaren, speciellt med aktiv tillväxt och blomning, är det nödvändigt att jordklumpen ständigt bibehåller fukt. Med början på hösten minskar vattningen, så att det övre lagret i jorden är lite torrt under tiden mellan dem.

Men för en snabbväxande kultur behövs inte bara fukt. Blommodlaren kan inte göra utan att de näringsämnen som blomman tog från jorden månatligen fyller på.

För att bibehålla tillväxt och blomning matas hemlagade potatisar under husförhållanden med komplexa föreningar som innehåller kväve, fosfor och kalium i ett förhållande av 3: 1: 2.

Växttransplantation

Till växten var frisk och stark, liten att veta hur man bryr sig om aphelandra, den måste transplanteras varje år. Eftersom även för en vuxenprov krävs inte en stor kapacitet med jord, genom transplantation är det möjligt att reglera tillväxten av ett rumprov och också att driva växten till bildandet av blomställningar.

Växten behöver inte en stor krukaNär man väljer en färdig mark eller gör en jordblandning för hand, är det viktigt att komma ihåg att kulturen själv känns bäst i ett substrat med en surhet på 5,5 till 6,5. När vård för aphelandra, som i bilden, genomförs korrekt växer växten snabbt och ständigt ger nytt, friskt lövverk.

 • Om pH-värdet < 5.5, листья желтеют, нарушается образование соцветий и бутонов.
 • I jorden med alkalisk reaktion och pH> 7,0 sänker afelandra utvecklingen och dör gradvis.

Related  Varför drar din Croton torr och faller löv

För att få en lämplig jord är det möjligt att blanda i lika delar:

 • lövmarken;
 • brun torv;
 • tvättad sand.

Strukturering av den resulterande blandningen är lätt, om du kommer in i det lite hackat träkol, vilket har en absorberande effekt.

Om substratet är för tätt blandas vermikulit i den. Sphagnummos kommer att vara överflödig i jordblandningen.

Hur bryr du sig om afelandra efter blommande

Afelandra efter blomningAtt förvärva aphelandra, inte alla blommodlare känner till funktionerna hos denna växt och dess förfrågningar om vård i rumsförhållanden. Därför blir det för många en överraskning när en kompakt växt börjar skriva en bokstavligen en månad senare, det vill säga efter blomställningens blomställning.

Naturen tar sin egen kurs, och tillväxten börjar tidigare, blomning, nedre löv faller snabbt, skott är nakna och förlängda. Om du inte vidtar åtgärder, även om du följer den behöriga vården av pepparrot hemma, kommer den att blomma, men kommer att bli en riktig busk, som den är tänkt av naturen.

Spara kompaktitet och acceptabel för en lägenhetstorlek hjälper bara regelbunden beskärning av växten. Den utförs i slutet av vintern eller på våren, skär av det mesta av huvudstammen och lämnar flera sovande knoppar i dess nedre del för fortsatt tillväxt. Med den här metoden kan du hålla aphelandra i form och till och med öka antalet blomställningar som bildas. Och under växtsäsongen är kulturen användbar för att pricka de unga skotten.

Video om odling av hemlandra hemma