Diimport ke Rusia dari kembang kol Mediterranean adalah dengan rasa petani trak. Dan bukan hanya secara harfiah, seperti perbungaan dan marinate, dan bakar, dan membuat semua jenis salad, dan memasak sup, borscht, menyediakan hidangan sampingan, dan juga membuat potong dan pai.

k8

Saya menyukai pencinta tumbuhan ini di tanah dan untuk tidak menonjolkan tumbuhan ini, yang tidak memerlukan penjagaan yang sangat baik. Tetapi, seperti dalam setiap kes, terdapat juga helah di sini, mengetahui bahawa anda boleh mencapai hasil yang paling berkesan.

Rejim suhu adalah komponen kejayaan yang penting

Tumbuhan ini, walaupun ia berasal dari zon cuaca panas, tidak menyukai haba. Sekiranya kubis tumbuh pada suhu melebihi 25 darjah, ia mungkin akan mengganggu tukang kebun dengan kepala yang kecil dan longgar. Ini amat ketara apabila terdapat penyiraman yang tidak mencukupi.

Tetapi ia juga bertindak balas sensitif terhadap suhu yang lebih rendah. Jika kubis putih mudah bertoleransi walaupun fros kecil, maka untuk warna, mereka akan membawa maut. Ya, dan apabila suhu jatuh di bawah 15 darjah, anda tidak boleh mengharapkan untuk mendapatkan kepala besar, terutamanya apabila terdedah kepada tempoh yang lama.

kepada

Tanaman yang paling banyak tanaman ini berlaku, jika ia sentiasa dalam keadaan yang selesa untuknya.

Dan patut diingati bahawa kembang kol tumbuh paling baik dan matang pada suhu 15-20 darjah.

Kubis cahaya matahari diperlukan atau tidak?

Tidak mustahil untuk menjawab soalan ini. Di sini adalah penting untuk membahagikan tempoh kehidupan budaya:

 • kemunculan pucuk sebelum pembentukan perbungaan;
 • pembentukan kepala.

Menyemai benih kembang kol di kawasan terbuka pada bulan Jun, terutamanya jenis masak awal. Pada masa ini, pucuk kecil memerlukan haba, kelembapan dan banyak cahaya matahari. Walau bagaimanapun, selepas tumbuhan mempunyai 25-30 daun, ia mula membentuk hal berkembang. Di sini adalah perlu untuk menjaga tidak ringan jatuh kepadanya, untuk secara buatan memendekkan hari.

Related  Reka bentuk landskap asli tapak dengan penggunaan pokok-pokok yang menangis

teduhan

Untuk memastikan kepala kembang kolnya besar dan kuat, dan tidak longgar dan tidak berbentuk, pakar-pakar yang berpengalaman menasihatkan untuk menutup kepala dengan daun kubis yang lebih rendah. Prosedur ini tidak begitu rumit seperti susah payah. Daun tumbuhan yang lebih rendah dibangkitkan ke atas dan diikat bersama untuk membesarkan pritenit. Kadang-kadang mereka keluar dan meletakkan kepala. Tetapi ada kemungkinan bahawa mereka boleh ditiup angin.

penyakit

Sekiranya pembesaran kol garam dibiarkan dalam medium semulajadi dengan hari cahaya yang panjang, mereka akan membentuk pucuk berbunga, kepala akan longgar dan tidak berbentuk.

Komposisi tanah

Seperti yang anda ketahui, akar kembang kol tidak begitu kuat seperti kubis putih. Oleh itu, kilang sukar untuk mengekstrak unsur surih berguna dari kedalaman tanah. Bagaimana cara memandu penggerak untuk mendapatkan hasil tanaman yang tinggi?

Pembentukan kembang kol kembang api

Pertama, anda harus tahu bahawa anda perlu menyemai benih di tempat yang anda dewasa sebelum:

 • tanaman akar tidak berkaitan dengan penyaliban (kentang, bit, lobak, bawang);
 • kacang (kacang, kacang, kacang);
 • tembikai (timun, zucchini, semangka, labu, tembikai).

Dalam keadaan tidak perlu kubis ditanam di tempat di mana tanaman salib telah ditanam tahun lepas (lobak, lobak, lobak, kubis), dan juga subduksi tanaman akar telah dijalankan.

Tanah yang disediakan dengan betul adalah kunci kejayaan!

Bumi perlu disediakan terlebih dahulu, walaupun pada musim gugur. Untuk tanaman yang lebih baik selepas menggunakan baja ke tanah atau kompos gambut (8 kilogram per meter persegi), wilayah digali. Pada musim bunga, baja mineral ditambah tambahan kepada tanah setiap 1 meter persegi:

 • superphosphate – 50 g;
 • ammonium nitrat – 30 g;
 • kalium klorida – 20 g.

Bumi digali lagi, berhati-hati.

Berpakaian puncak kembang kol

Tetapi tanah, yang dirawat dengan baik sebelum menanam, bukanlah satu ratus peratus berjaya. Apa lagi yang perlu dilakukan untuk membuat kembang kol terkenal? Jawapannya mudah: anda harus selalu membuat pembajaan tumbuhan. Dan sebagai tambahan kepada baja asas yang digunakan untuk menanam kubis, budaya ini diberi makan dengan boron dan magnesium, mangan dan molibdenum. Dengan kandungan mikroelemen yang tidak mencukupi di dalam tanah, kepala berkembang dengan kurang, batang tumbuhan menjadi kosong, daun menjadi cacat. Selalunya, dan kepalanya hancur.

Related  Itulah nasib – cendawan putih di negara ini!

Tembak kembang kol

Mulakan menyemburkan pertambahan periuk selepas dibentuk tiga risalah sebenar. Pada masa ini kubis sangat diperlukan semasa menyiram penyelesaian ammonia atau kalium nitrat. Untuk penyediaannya, 5 gram ammonia atau 15 gram kalium nitrat cukup untuk larut dalam baldi air.

 

Ia adalah masa untuk membuat berpakaian atas!

Dengan penampilan daun seterusnya, tumbuhan disembur dengan penyelesaian khas. Ambil molybdenum-masam ammonium dan asid borik 2 gram setiap 10 liter air – itulah komposisi terbaik dari top dressing foliar semasa tempoh pertumbuhan kembang kol.

Rejim menyiram adalah faktor penting untuk pertumbuhan budaya!

Pengairan air tidak terlalu kerap, hanya untuk mengelakkan tanah daripada mengering, tetapi untuk melakukannya dengan gigih.

Secara ringkas mengenai perkara utama

Setelah membuat keputusan untuk menanam kembang kol di laman web anda, anda perlu:

 • mula menyediakan tanah dari musim luruh;
 • untuk membuat baja mineral sebelum musim bunga menggali bumi;
 • kerap menjalankan pemupukan tumbuhan (akar dan penyemburan);
 • menyiram budaya tidak kerap, tetapi banyak;
 • untuk menampung perbungaan dari cahaya.

Ia adalah masa untuk menuai!

Bagaimana untuk memangkas pembesaran kembang kol?

Mengikut peraturan ini, walaupun tukang kebun pemula akan mencapai tuaian yang baik, dengan demikian buah-buahan kembang kol boleh dengan bangganya dipanggil bukan “kepala” tetapi “kepala” atau “goroschami”!