pokok besiSecara semula jadi, pokok besi sangat jarang berlaku, dan oleh itu mengambil tempat yang mulia di dalam Buku Merah. Walau bagaimanapun, dalam sifatnya, setiap pokok besi tidak kalah dengan ketumpatan besi tuang. Kulitnya boleh menahan tembakan dari senjata api, tetapi ia tidak dapat ditenggelamkan di dalam air. Harus diingat bahawa ini bukan kelas pokok yang berasingan, tetapi seluruh kumpulan, yang dikumpulkan dari baka yang berbeza. Ia termasuk beberapa jenis tumbuh-tumbuhan dengan kayu yang sangat padat. Mereka boleh didapati di setiap benua. Selain itu, bahan mentah digunakan dalam industri perindustrian dan dalam amalan perubatan.besi

Apa yang istimewa tentang pokok ini?

lantai yang diperbuat daripada kayu besiDengan mata telanjang, agak sukar untuk mengenali batu “batu” dari tumbuhan saka. Terutama jika mereka berada di ambang kepupusan. Walau bagaimanapun, mereka dicirikan oleh ciri-ciri berikut:

 • umur orang tua sedemikian tidak kurang daripada 2 beratus tahun;
 • Serat kayu tahan terhadap proses menghakis dan tidak merosot di bawah pengaruh asid kuat;
 • dalam kulit kayu itu mengandungi banyak bahan tannic yang melindungi “pemilik” mereka dari semua jenis parasit, serta dari reput kulat;
 • log itu semestinya berada di bawah air, kerana ketumpatan kayu adalah 1 ton / m³, dengan mengambil kira kelembapan 12%, untuk sebab ini baka tersebut tumbuh dengan perlahan;
 • ketinggian masing-masing melebihi 25 meter, dan lilitan batang mencapai lebih dari 200 cm.

batang besarSemua sifat ini diperlukan untuk pokok besi untuk bertahan dalam keadaan iklim yang paling teruk. Perubahan suhu yang cepat di Rusia, kemarau Afrika atau iklim Eropah lembap tidak boleh membahayakan fenomena alam ini. Jenis-jenis pokok sedemikian sempurna menyesuaikan diri dengan keadaan yang tidak baik. Untuk melakukan ini, mereka dilengkapi dengan sejumlah besar peranti, dari struktur unik batang / akar dan berakhir dengan komposisi kimia kulit. Dalam hal ini, mereka digunakan secara meluas dalam pengeluaran:

 • perabot;kerusi besi
 • struktur bangunan;
 • kereta;
 • produk kosmetik;
 • unsur hiasan;mengendalikan
 • kejuruteraan bawah air.

Related  Kami memilih kandang yang indah untuk kawasan pinggir bandar

Dari buah-buahan, kulit dan daun dari jenis “batu”, ekstrak diperolehi yang berjaya digunakan untuk rawatan:

 • gout;
 • penyakit sistem genitouriner;
 • ruam kulit yang dahsyat;
 • rematik.

minyak arganEtis ini juga tidak mengabaikan memasak banyak kebangsaan. Sampai sekarang, sebotol minyak sedemikian mengorbankan wang yang luar biasa. Untuk mendapatkan beberapa gram elixir yang paling berharga, anda perlu memproses beberapa kilogram bahan mentah. Semua ini dilakukan secara eksklusif dengan kaedah manual. Setelah mempelajari ciri-ciri utama dari jenis-jenis pokok yang paling sukar ini, anda boleh mengenali beberapa dari mereka.

Cabang-cabang tumbuhan ini pada zaman purba telah digunakan untuk memberi makan lembu. Pada masa yang sama, bagi banyak puak Maghribi kayu pepejal itu berfungsi sebagai bahan bakar. Log perlahan dibakar, dan untuk masa yang lama terus panas.

Birch Schmidt

birch SchmidtRusia boleh berbangga dengan pandangan sedemikian. Di kawasan pantai di negara ini terdapat beberapa dozen salinan birch “besi” ini. Yang tertua dari mereka adalah kira-kira 400 tahun. Setiap pokok tumbuh sehingga 30 meter tinggi. Sementara itu, diameter batang “kecantikan” ini adalah 80-90 cm Ciri-ciri khas birch Schmidt adalah:

 1. Kulit berwarna kelabu berwarna coklat dengan warna berkrim. Permukaan batangnya yang ketat ditutup dengan keretakan yang mendalam. Di beberapa tempat, strata terkelupas dari korteks atau kawasan yang mula mengupas boleh dilihat.
 2. Cawangan yang licin. Mereka boleh menjadi hitam atau coklat, dan warna ceri terlalu masak. Pemerhati luar segera disentuh oleh coretan resin pada mereka. “Lentikel” ini menghasilkan aroma yang menyenangkan.daun dan cawangan Schmidt birch
 3. Bentuk daun menyerupai bujur, di mana satu sisi mempunyai ujung runcing.

Infusi / rebusan dari daun atau buah ginjal yang baru dijadikan boleh digunakan sebagai cholagogue, serta untuk penyembuhan luka. Dengan bantuannya, anda dapat mengatasi lichen, ekzema atau jerawat.

birch pada musim gugurPokok birch eksotik seperti ini boleh ditemui di Korea Utara, di salah satu pulau Tanah Rising Sun, dan juga di Empayar Celestial (China).

Related  Satu sudut kebahagiaan untuk anak adalah taman permainan yang kreatif

Argania berduri

argania berduriDi wilayah Algeria dan Maghribi moden, untuk data terkini, lebih daripada 2 juta salinan tumbuhan sedemikian berkembang. Ini semua yang tersisa dari hutan-hutan besar, yang terdiri daripada Argania sahaja. Di tanah airnya, ia adalah simbol, serta sumber kehidupan bagi suku-suku nomad di Afrika. Daripada kayu beliau melakukan pelbagai barang rumah tangga. Buah-buahan dan daun-daunnya dimakan oleh haiwan dan manusia. Bahan kayu bertahan lama, kerana ketinggian batang adalah dari 10 m ke atas, dan lilitan – lebih daripada 15 m.

kambing di arganArgania mempunyai sistem akar yang sangat kuat, mampu menembusi jauh ke dalam tanah selama 30 meter. Ini melindungi tumbuhan dari dehidrasi dan angin taufan. Cawangan dan daunnya diberi makan oleh banyak penduduk Afrika. Tetapi untuk memecahkan mereka tidak begitu mudah, kerana mereka ditutup dengan duri tajam.

Afrika Barat (Republik Congo) juga mempunyai wakil sekumpulan batu / besi. Di dalam masyarakat ia dipanggil “Shi”, tetapi di dunia ahli botani ia dikenali sebagai “Vitellaria menakjubkan”. Tetapi di lintang tropika benua ini, Lofira Wing yang megah.

shea buah

Temir-agach atau parrotia Parsi

temir-agachDengan kekuatan, pokok ini tidak dapat ditandingi. Kayunya beberapa kali lebih keras daripada besi itu sendiri. Selain Afrika, parrotia juga boleh didapati di Timur Tengah. Hutan Iran dan Azerbaijan melimpah dengan spesimen yang menakjubkan ini. Terutama menarik adalah pokok-pokok seperti pada musim bunga apabila mereka berbunga. temir-agach di tamanWalaupun mereka lebih suka iklim yang lebih panas, mereka masih boleh bertahan pada -25 ° C. Batang Temir-agacha digunakan untuk penghasilan:

 • papan untuk parket / lantai;
 • bingkai;
 • komponen automotif;
 • hatchets;
 • unsur artistik.

parrotia pada musim luruhMemandangkan tumbuhan tersebut tidak mempunyai keanjalan dan fleksibiliti yang wujud, ia diperbuat daripada pagar “hidup” yang kuat. Setelah berkembang dan diperkuat, mereka membentuk belukar yang tidak dapat dilalui, yang melindungi plot rumah daripada tetamu yang tidak diundang.

Related  Bersedia untuk Tahun Baru: memilih pokok Krismas untuk rumah

Wakil-wakil lain kumpulan itu

Sebagai tambahan kepada spesies popular seperti “pokok besi”, ada banyak “batu” tumbuhan lain. Mereka tumbuh di benua yang berbeza dan memukau dengan kekuatan mereka, serta sifat penyembuhan yang unik. Ini termasuk baka berikut:

 1. Tees. Kayu mampu mengekalkan kelembapan, tetapi ia tidak reput.yew
 2. Pokok Krismas, yang terdapat di New Zealand. Di wilayah ini terdapat pokok-pokok pokok semacam itu. Mereka membuang laba-laba hanya untuk Krismas.pokok natal
 3. Hmelegrab. Ia sesuai dengan iklim jalur subtropika, jadi tumbuh corong sedikit di atas khatulistiwa. Malangnya, di Rusia hanya mayat fosil kayu yang ditemui.hop
 4. Mesuying. Rakyat Asia menggunakan resin beracun tumbuhan ini sebagai ubat terapeutik.mezuya
 5. Tsezalpinia. Spesies yang hilang berkembang di wilayah Brazil di hutan Amazon.tsezalpinia
 6. Guyacum. Ia tumbuh di kepulauan yang terletak di Caribbean. Bahan-bahan resin dari pokok ini digunakan sebagai perangsang.guaiacum

Rupa-rupanya pengecualian terhadap peraturan bukan sahaja dalam bidang linguistik, tetapi juga sifatnya. Pokok “besi” sedemikian adalah satu contoh. Mereka mempunyai kayu yang luar biasa kuat, yang tidak dapat tinggal di atas air.

Kayu dari pokok besi – video