Selalunya pemilik kotej musim panas bimbang tentang ekonomi wilayah. Penyelesaian yang berjaya untuk masalah dacha ini ialah penempatan rumah hijau di atas bumbung bangunan ladang. Lebih baik lagi, susunnya tepat di loteng rumah.

Rumah hijau dilengkapi di bumbung mandi

Rumah hijau di atas bumbung mandi.
Rumah hijau di atas bumbung garaj

Rumah hijau di garaj bata.
Taman musim sejuk - rumah hijau

Taman hijau-musim sejuk di atas bumbung.

Manfaat ekonomi sebuah rumah hijau di atas bumbung

Keputusan sedemikian akan membantu pemilik dacha menyelesaikan pelbagai isu:

 1. Ini adalah perlindungan tambahan dari bumbung bumbung bangunan.
 2. Pertubuhan rumah hijau di loteng akan meningkatkan penebat haba rumah.
 3. Kerugian haba, yang benar-benar mustahil untuk menyingkirkan, akan digunakan dengan sewajarnya.
 4. Menyimpan tanah di tapak akan membolehkan tanaman lebih banyak berkembang. Dan jika anak benih sebelum ini ditanam di dalam bilik di atas tingkap, membawa kotak ke rumah hijau akan menjadikan kehidupan lebih selesa dan bersih rumah.
 5. Karbon dioksida, yang meningkat dari premis kediaman, diperlukan untuk pertukaran gas dan fotosintesis tumbuhan.
 6. Tidak perlu membelanjakan wang untuk pencahayaan, kerana akses kepada cahaya kepada tumbuhan disediakan sepanjang hari – pokok dan bangunan tidak mengganggu pembangunan tumbuhan, kerana strukturnya meningkat di atas segala yang memberikan naungan pada hari yang cerah.
 7. Mempunyai rumah hijau di atas bumbung, pemiliknya menyimpan pada asas, menjalankan komunikasi untuk bekalan air, pemanasan dan pengudaraan.

Rumah hijau di loteng rumah bata

Satu faktor penting adalah hakikat bahawa rumah hijau, yang terletak di atas tanah, secara langsung menyentuh tanah pada awal musim bunga, ketika masih cukup beku. Di atas bumbung masalah yang sama hilang. Oleh itu, akar tumbuhan menerima lebih banyak haba, dan benih bercambah lebih cepat.

Pertukaran gas di rumah hijau di atas bumbung

Karbon dioksida, yang merembeskan manusia, diperlukan untuk tumbuhan untuk fotosintesis.

Cara untuk melengkapkan rumah hijau di atas bumbung

Terdapat beberapa pilihan untuk menganjurkan pengetahuan ini.

Taip “bumbung kedua”

Secara langsung pada bangunan itu sendiri, rumah hijau dilengkapi dengan menggunakan bumbung sebagai asasnya, sekiranya ia tidak terbiar. Untuk melakukan ini, anda perlu melengkapkan dinding. Lebih baik menjadikan mereka bahan yang telus, sebagai contoh, kaca. Juga, menjaga bumbung kedua, yang, seperti dinding, membolehkan cahaya.

Anda boleh menggunakan pilihan kedua: untuk membuat bumbung kedua sebagai gable atau satu nada tunggal. Sudah tentu, ia tidak akan selesa untuk bekerja di rumah hijau seperti di mana dinding telah berkembang, tetapi dalam rancangan ekonomi pilihan ini menang.

Lukisan rumah hijau di atas bumbung

Lukisan peralatan rumah hijau di atas bumbung rata.

Jenis loteng rumah hijau

Pilihan ini adalah bahawa pemilik hanya mengubah reka bentuk bumbung itu sendiri, menggantikannya dengan yang telus. Kotak dengan bumi dan tumbuh-tumbuhan dipasang di loteng.

Adalah penting untuk diingat bahawa setiap bangunan mempunyai tujuannya sendiri. Dan jika di dalam rumah loteng dilengkapi dengan pengiraan untuk memainkan hanya mezanin untuk menyimpan objek yang jarang digunakan dengan berat kecil, maka sangat mungkin bahawa ia tidak dapat menahan beban yang dimaksudkan untuk rumah hijau.

Oleh itu, adalah perlu untuk mengukuhkan rasuk galas, yang bertindih sendiri. Terdapat satu lagi pilihan: meletakkan lantai baru di loteng, membawanya sedikit ke dinding. Pinggirannya mesti dipasang pada pilar-pilar baru. Kemudian rumah hijau tidak akan menimbulkan tekanan tambahan pada dinding dan siling bangunan.

Lukisan pengukuhan rumah hijau

Lukisan pengukuhan struktur hothouse.

Jika rumah itu pada asalnya dirancang sebagai sebuah bangunan dengan loteng, yang diputuskan untuk digunakan di bawah rumah hijau, maka masalah dengan penukaran itu tidak boleh dilakukan dengan praktikal.

Rumah hijau di atas bumbung atau loteng, dirancang sebelum pembinaan bangunan

Optimum terlebih dahulu untuk menyediakan peralatan untuk rumah hijau walaupun sebelum pembinaan rumah atau bangunan luar. Lagipun, dalam kes ini, semasa penyusunan projek, adalah mungkin untuk mengira keupayaan galas lantai supaya tidak akan ada kendali rasuk dan momen yang tidak diingini yang lain.

 

Rumah hijau dengan bumbung polikarbonat

Peralatan untuk rumah hijau di atas bumbung

Pemilik yang memutuskan pengetahuan ini harus menjaga faktor seperti:

 • bekalan air rumah hijau;
 • kalis air lantai;
 • pengudaraan;
 • pengurusan cahaya.

Pengudaraan rumah hijau di atas bumbung

Bekalan air

Di rumah hijau anda memerlukan air, kerana tumbuhan memerlukan air yang tetap. Anda boleh, sudah tentu, memakainya dalam ember ke atas, walaupun sukar. Tetapi dalam apa jua keadaan, adalah perlu untuk memastikan tangga di rumah hijau selesa dan tahan lama.

Tangga ke bumbung di rumah hijau

Sudah tentu, tentu saja, untuk memegang di atas lantai air. Ini tidak sukar dilakukan jika sudah ada air di rumah itu sendiri.

Sekiranya air hanya dalam lajur, adalah mustahil untuk memanipulasi kemasukan yang, di dalam rumah hijau, mungkin ada kapasiti yang dipenuhi dengan hos air, dan kemudian menyiramnya dari kilang.

Kalis air

Dan di sini timbul pertanyaan: apa yang boleh berlaku jika tiba-tiba hos pecah atau ia ditolak dari tangki, apakah tangki dengan air mengalir atau hanya tenggelam tidak dapat dilihat secara senyap-senyap? Jawapannya tidak optimis. Oleh itu, penting untuk menjaga kalis air di lantai rumah hijau.

Rumah hijau dengan dinding telus

Anda boleh mencubanya dengan mastic bitumen panas. Terdapat satu lagi pilihan: berbaring di kalis air.

Pengudaraan

Perlu dipertimbangkan bahawa udara hangat sentiasa meningkat. Oleh itu, suhu di rumah hijau akan lebih tinggi daripada jika ia berada di atas tanah. Akibatnya, masalah pengudaraannya jauh dari yang terakhir.

Peralatan pengudaraan di rumah hijau di atas bumbung

Ia perlu membuat sebanyak mungkin tingkap di rumah hijau. Pintu di kedua-dua hujung juga akan membantu mengawal suhu di dalam bilik. Anda juga boleh memasang termoregulator di dalamnya, sama ada secara automatik membuka tingkap dan pintu, atau memaklumkan kepada pemilik bahawa sudah tiba masanya untuk mengalihkan rumah hijau.

Kawalan cahaya

Tumbuh-tumbuhan pada peringkat kehidupan yang berbeza memerlukan sejumlah cahaya matahari yang berbeza.

Untuk diramalkan menguruskan bearing buah, satu set jisim hijau, berbunga, seorang lelaki buatan memperluas atau memendekkan hari cahaya. Anda boleh mencapai ini di rumah hijau, jika anda merancang semua pilihan terlebih dahulu.

Rumah, yang direka dengan rumah hijau di atas bumbung

Cara paling mudah untuk memendekkan hari ialah memasang jenis payung atau menenggelamkan dinding dan menenggelamkan bumbung. Dan anda boleh memanjangkannya, termasuk lampu ultraviolet khas, yang dimaksudkan untuk anak benih.

Video mengenai peralatan rumah hijau di atas bumbung