Rastoče melone na odprto posteljoNative prebivalec srednje in srednje Azije, se melon postopoma razvija in na severnih ozemljih. Zahvaljujoč uspehu rejcev, medu sadje lahko gojimo ne samo v južnih predelih države, temveč tudi v srednjem pasu. In sadje z odličnimi okusnimi lastnostmi ne dozori niti v rastlinjakih, temveč na odprtem ter na balkonu.

Seveda je melona bolj kapricična in zahteva pogoje za pridržanje kot najbližji sorodniki – kumare in buče, vendar s skrbnostjo in to se predloži revnim vrtnarju. Kakšne so značilnosti naraščajočih melonov na prostem? S kakšnimi težavami lahko naletite in kako doseči plod rastlin doma?

Priprava semena melon za sajenje

Priprava semena za sajenjeMočna, dobro oblikovana semena se uporabljajo za setev, medtem ko se strokovnjakom priporoča, da vzamejo setveni material, pridobljen iz pridelka pred dvema ali tremi leti. Oglejte si, kako na fotografijah raste melona, ​​lahko vidite:

 • močne rastline iz svežih semen so bogate z dajanjem cvetja moškega tipa, jajčniki pa so izredno majhni;
 • melone melone iz starejših semen so bolj produktivne.

Za povečanje kalitve semen so potopljeni v raztopino borne kisline in cinkovega sulfata ali drugega stimulansa rasti za 12 ur.

Če v srednjem pasu rastejo melone na odprtem tleh, je bolje, da skrbi za kaljenje semena vnaprej, za kar:

 • najprej potopimo v toplo vodo s temperaturo okoli 30-35 ° C;
 • nato pustimo pri sobni temperaturi en dan;
 • za stratifikacijo 18 ur se prenese v hladilnik, kjer je temperatura blizu nič.

Otečena semena so pripravljena za setev v odprtem tleh ali na sadikih.

Kako doma rastejo melonske sadike?

Saditev semen za sadikeKer vsi predstavniki bučne družine zaradi nevarnosti poškodbe korenin ne želijo transplantacije in je kultura zelo termofilna, je treba upoštevati, da:

 • tla na območju, namenjenem obratu melone, je treba segreti na 12-13 ° C;
 • setev v šotnih tabletah ali majhnih skodelicah se opravi ne prej kot dva tedna pred pristankom v tleh;
 • v posodah z večjim volumnom lahko sadik traja do 30 dni.

Na primer, za srednji trak sadik se lahko semena uspešno posejate v zadnjih dneh aprila, nato pa se morajo mlade rastline do junija premakniti na stalno mesto.

Uporaba šotnih loncev se izogne ​​bolečim presadkom in prihranimo do treh tednov pri odprtju melon.

Melon sadike domaZa gojenje sadik naredite mešanico tal enakih delov:

 • humus;
 • očiščeni iz šotnih nečistoč;
 • pesek;
 • vrtna tla.

Pred setvijo se zemlja navlaži in obogati s kompleksnim gnojilom, ki vsebuje mikroelemente za rast melone. V vsakem loncu, s premerom 10-11 cm, se posadijo dve semeni, da bi videli, kako melona raste, izbrati močnejši kalčki na fotografiji in zmanjšati šibko brez poškodb korenskega sistema.

Da bi preprečili gnilobe mladih stebel, je površina tal v sadikih posuta s plastjo čistega peska.

Za pridelavo melonov doma vzdržujte dnevno temperaturo okoli 20 ° C, ponoči lahko zrak ohladite na 15 ° C. Zalivanje melonov, vključno melon, potrebuje zmerno, saj se topna tla suha.

Izberite in pripravite ploskev

Pravilno izbrani kraj je eden od dejavnikov uspešne rasti melonZa južno kulturo, ljubečo toploto in sončno svetlobo na prostem, izberite najbolj osvetljene, vendar zaprto od osnutka in hladnega vetra.

Pomembno je, da se vlaga v območju za melone ne stagnira, v nasprotnem primeru se gnojnim in glivičnim boleznim rastlin ne more izogniti.

Spoštovanje kmetijske tehnologijeV tem primeru se za gojenje melon v odprtih tleh zemlja vnaprej pripravi. V jeseni bodo bodoči bahchu:

 • kopati vsaj v bajonetsko lopato;
 • gnojimo z organskim, dodamo 4-6 kg humusa ali peregrivshego gnoja na kvadratni meter.

Melonu je všeč ohlapna tla, zato je na suhih tleh priporočljivo dodati rečni pesek v postelje. Spomladi se spomladi in fosfatna gnojila uvedejo v melon pod kopanjem.

V tleh posadimo melon

Razvijte melone na odprtem tlehOsnovna pravila za gojenje melon v odprtem prostoru so zelo preprosta:

 • Mlade rastline potrebujejo zaščito pred dežjem in mrazom.
 • Količina in kakovost posevka sta odvisna od pravilne tvorbe rastlin, odstranitve vrhov tkanja in prekomernih jajčnikov.
 • Ustrezen čas namakanja bo pripomogel k pridobivanju sladkih sadov brez grobov.
 • Melona zahteva redno usposobljeno prehrano.

Izkrcanje sadik in semen se opravi na razdalji najmanj 60 cm drug od drugega.

Semena so pokopana pri 5 cm, in, kot pri metodi sadik, v vodnjak postavi 2-3 semena. V luknjo, pod semenom in pod sadikami dodajte čajno žličko nitrofosa ali drugo gnojilo, ki vsebuje dušik.

Če so rastline posajene v šotiščih v šotnih lončkih, zemljo ni mogoče pokopati. Po škropljenju z zemljo se mora rahlo dvigniti nad splošnim nivojem, šele potem se rastline napolnijo in že vlažna tla prelijejo s suho prstjo.

V prihodnosti bodo sadike melone prvič boljše, medtem ko se izvaja aklimatizacija, skriti pred soncem, dežjem in morebitnim hlajenjem. Kot ste navajeni, se rastlinjak odstrani za dnevne ure, ponoči pa se rastline skrivajo pod pokrivnim materialom.

Značilnosti skrbi za melone

Malo več in lahko žetevRastoče melone na odprtem tleh, pridelovalec melon, morajo biti pozorni na zalivanje, olajšanje tal, gnojenje in pletenje postelj. Poleg tega ne morete počakati na dobro žetev, če v času, ki že ima jajčnik, ne zatekate bičev in ne odstranite praznih poganjkov, ki od gnezda odvzamejo moč.

Odvajanje se izvaja zelo previdno, na globino 10-12 cm, brez poškodb korenin. Ko gojijo obnovljene melone medu. Plečenje poteka po potrebi.

Zalivanje melonske vodeMelon melone imajo posebno vlogo pri uspehu rastočih melon na odprtem tleh. Če rastline prejmejo manj vlage, se razvijejo še slabše, cvetijo in dajejo jajčniku. Prekomerno zalivanje vodi v razpad tkanj in plodov, sami pa izgubijo vsebnost sladkorja in postanejo vodni. Razumevanje potreb rastlin bo pripomoglo k opazovanju, kako melona raste, in na sliki je prikazan sistem kapljevinjenja, ki omogoča najbolj učinkovito uporabo vlage:

 • Običajno, čeprav ni jajčnikov na melon, so rastline omejene v zalivanje, kar preprečuje nastanek številnih stranskih poganjkov.
 • Ko so jajčniki že oblikovani in jih je treba razviti, je zalivanje bolj intenzivno.
 • Mesec pred približnim obdobjem zorenja se melone postopoma ustavijo na vodo, tako da se sadje pridobi sladek in aromo.

Pogosto pridelovalci melona začenjajo vprašanje: “Zakaj se melona na postelji razpoči in začne gnati? Očitno je, da napaka leži v urniku napajanja in njeni intenzivnosti.

Najpogosteje so plodovi razpoke, ko po suhem obdobju že oblikovani jajčniki v enem primeru prejmejo prekomerno količino vlage.

Uporaba agrofiberja na posteljahPoškodovanost plodov je opaziti tudi, če je zorjena melona na mokri tleh. Zato je za vsakega jajčnika melona pridelovalcem priporočamo, da nadomestijo opekline ali majhno ploščo. Izogibajte se pokvarjenosti, če se pridelujejo melone v odprtem prostoru, uporabite pokrovčke in pritrdite težka sadja z mrežo ali krpo.

Prvič je rastlina melone po tretjem ali četrtem lističu, ki povzroča razvejanje in dobi stranske bičeve. Ko se na rastlini oblikuje 5-6 jajčnikov, se odrezajo svobodni konici trepalnic, pri čemer ostane 2-3 listov do zadnjega sadja. Nadalje, ko rastete iz rastline, odrežete nepotrebne cvetove in prazne poganjke, tako da vse sile melone gredo, da zapolnijo in zorijo že oblikovane plodove.

Po potrebi dodajte oploditevRedne rastline morajo pomagati v teh rastlinah, od katerih je prva izvedena celo ob videzu prvega prave liste. Tokrat se gnojila, ki vsebujejo dušik in fosfor, dajo v melone, nato pa se zamenjajo tudi mineralni in organski dodatki. Čas krme lahko prilagodite. Najpogosteje je periodičnost namakanja z raztopinami gnojil 10-14 dni.

Pri množičnem cvetenju je bolje, da rastline dajo mešanice kalijevega fosforja. In konča hranjenje s prvimi znaki melon, ki so začeli zoriti.

Ne pozabite, da melone zlahka kopičijo presežke kemikalij in, zlasti z manj svetlobe, lahko postanejo vir nevarnih nitratov. Zato je z dušikovimi gnojili melona previdna.

Kako pridelovati melon doma

Raje melone in na balkonuČe se malo potrudite in imate dovolj potrpljenja, se lahko sladka melona izreza iz rastline, ki se goji na svojem oknu ali na balkonu. Najprej moramo za melon izbrati lonec ali posodo z zadostno kapaciteto, s premerom vsaj 20 cm. Na dnu lonca je potrebno drenažo, zemlja pa se lahko uporabi enako kot pri saditvi sadik.

Navpično raztezanje meloneČe se na prostornih ležiščih večanje trepalnic mirno nahaja na tleh, potem lahko rastejo melon doma z uporabo samo tapiserije. Ko raste, so na njej pritrjeni biči, a ker je rastlina v omejenem prostornini tal, je smiselno, da se melon doda v enem steblu.

Shpalerny metoda raste melone domaNe smemo pozabiti, da so melone izjemno zahtevne za razsvetljavo, zato je glavni razlog za neuspeh pridelave tega pridelka na balkonih, oknih ali na terasah pomanjkanje svetlobe. To lahko nadomestite z organiziranjem dodatne LED razsvetljave, ki zagotavlja potrebe rastline za 14-16 ur na dan.

Da bi ohranili vlago, preprečili kalitev plevela in zagotavljali temperaturo talne melone okoli 20-25 ° C, je površina tal obložena s posebnim filmom ali materialom. Oskrba z vlago se lahko napolni s sistemom namakanja z kapljicami, tako da dodate ali zmanjšate količino vode, ki je odvisna od rasti melone.

Vezava naraščajočega fetalnega rešetkaKo melone, gojene doma, postanejo velikost pesti, presežnih poganjkov, cvetov in vrha glavnega biča. Na domu je ena rastlina najlažje pustiti z največ tremi jajčniki, ki so z mrežo ali mehko krpo povezani z rešetko.

Video o nastajanju melon na odprtem tleh